Συμμετοχή ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα σε Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας συμμετείχε σήμερα, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου,στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Το εν λόγω Συμβούλιο ασχολήθηκε με την προετοιμασία των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων που θα πραγματοποιηθούν στις 7-8 Φεβρουαρίου και στις 14-15 Μαρτίου, και με την παρουσίαση του προγράμματος της Ιρλανδικής Προεδρίας. Το Συμβούλιο απασχόλησαν επίσης θέματα όπως η Αραβική Άνοιξη, η κατάσταση στο Μάλι και τη Συρία, καθώς και η στρατηγική των συμφωνιών εμπορίου που η ΕΕ επιδιώκει να συνάψει με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά και της Κίνας.

Ο κ. Yφυπουργός χαιρέτισε το πρόγραμμα της Ιρλανδικής Προεδρίας εστιάζοντας στους στόχους για την προώθηση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, καθώς και στην προσπάθεια ενθάρρυνσης της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ με έμφαση στο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων. Ο κ. Κούρκουλας υπενθύμισε τη θετική εν προκειμένω στάση της Ελλάδας, εφόσον, βεβαίως, πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για κάθε μία από τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Στη συνέχεια, ο κ. Υφυπουργός τόνισε το ρόλο του εμπορίου στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία τήρησης των ισορροπιών όσον αφορά στη διαπραγμάτευση των συμφωνιών εμπορίου και χωρίς να παραλείψει να επισημάνει τη σπουδαιότητα του ζητήματος προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων.

Ο κ. Υφυπουργός παρακάθισε, σε γεύμα εργασίας στο οποίο, εκτός από τους αρμόδιους Υπουργούς των κρατών-μελών της ΕΕ, συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Van Rompuy. Η συζήτηση κατά τη διάρκεια του γεύματος επικεντρώθηκε στο ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 που θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου στα μέσα της εβδομάδας. Ο κ. Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να προβάλει τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας την αναπτυξιακή διάσταση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και τη σημασία πρόσβασης της Ελλάδας σε ικανά κονδύλια από τις πολιτικές Συνοχής και την ΚΑΠ. Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της ύφεσης και της ανεργίας, ιδίως δε της ανεργίας των νέων.

4 Φεβρουαρίου, 2013