Συμμετοχή ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στην Εκπομπή “Le Débat” του Καναλιού France 24 της Γαλλικής Τηλεόρασης

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας συμμετείχε το βράδυ της Τρίτης 22 Ιανουαρίου στην υψηλής τηλεθέασης εκπομπή DEBAT του γαλλικού ενημερωτικού δικτύου FRANCE24 που μεταδόθηκε απευθείας στις 19.10. Στη συζήτηση συμμετείχαν, πέραν του κ. Υφυπουργού, o Philippe Dessertine, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανώτατων Οικονομικών, η Birgit Holzer, δημοσιογράφος του περιοδικού Paris-Berlin και ο Thomas Houdaille, γενικός γραμματέας της δεξαμενής σκέψης Europa Nova.

Συντονίστρια ήταν η Pauline Simonet, και το θέμα αφορούσε τη σχέση Γαλλίας – Γερμανίας, με αφορμή τον εορτασμό των πενήντα χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων. Ο κ. Υφυπουργός κλήθηκε να καταθέσει τη γνώμη του επί της σημασίας της γαλλογερμανικής σχέσης για την Ευρώπη, ενώ μίλησε και για τη σημασία της σχέσης αυτής για την Ελλάδα.

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς βλέπει το γαλλογερμανικό δίδυμο, ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα και ειδικότερα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο Υφυπουργός απάντησε ότι «θεωρώ πως η γαλλογερμανική σχέση, η γαλλογερμανική φιλία είναι ένα θετικό πρότυπο για το σύνολο της Ευρώπης. Κάθε φορά που η γαλλογερμανική σχέση προχωρά, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για την Ευρώπη. Η Ευρώπη ξαφνιάστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης. Στην αρχή της κρίσης, Γαλλία και Γερμανία δεν συμμερίζονταν την ίδια άποψη για την κρίση, άρα και η προσέγγισή τους για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν διαφορετική, όμως σήμερα διαπιστώνουμε - και εμείς οι Έλληνες το καταλαβαίνουμε αυτό πολύ καλά γιατί είχε άμεσο αντίκτυπο στο μέλλον της χώρας μας – ότι όσο περισσότερο οι προσεγγίσεις των δύο χωρών συγκλίνουν, αυτό είναι θετικό για το σύνολο της Ευρώπης. Τώρα υπάρχει σύγκλιση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης – είδαμε ότι λήφθηκαν πολύ σημαντικές αποφάσεις το Δεκέμβριο που ουσιαστικά έβαλαν την Ελλάδα στην πορεία εξόδου από την κρίση – υπάρχει επίσης σύγκλιση για την τραπεζική ένωση, πολύ σημαντικό για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Εγώ εύχομαι η γαλλογερμανική φιλία και συνεργασία να συνεχιστεί γιατί έχουμε ανάγκη αυτή τη φιλία, ειδικά σε μια περίοδο κρίσης, που είναι ευρωπαϊκή κρίση».

Σε επόμενη παρέμβασή του, ο Υφυπουργός, για τη σημασία της γαλλογερμανικής φιλίας, είπε τα εξής:

«Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε το συμβολισμό της γαλλογερμανικής φιλίας και συνεργασίας, διότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στηρίζεται στις αξίες της ειρήνης και της συνεργασίας. Στην Ευρώπη υπήρχαν και άλλες διαμάχες κι εγώ έρχομαι από μία χώρα, στη γεωγραφική περιοχή της οποίας οι διαμάχες είναι σχεδόν μέρος της ταυτότητας των Βαλκανίων ή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το γαλλογερμανικό παράδειγμα συνεργασίας, με τις πολλαπλές διαμάχες και πολέμους, λειτουργεί ως μοντέλο για άλλες περιοχές και νομίζω ότι η ΕΕ κατάφερε να εξάγει τη σταθερότητα και την ειρήνη, όχι μόνο στη Γερμανία και στη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες, όπως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Πιστεύω ότι γι’ αυτό το λόγο, η αξία αυτής της συνεργασίας έχει ιστορική σημασία γι’ αυτό και πρέπει να τη διαφυλάξουμε. Όχι μόνο για επετειακούς λόγους. Υπάρχει μια συνεργασία που δεν περιορίζεται μόνο στα πολιτικά πρόσωπα αλλά αφορά και τους ιστορικούς...».

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν η απουσία κοινής εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών (με αφορμή τη γαλλική επέμβαση στο Μαλί) – και κατ’ επέκταση η απουσία ευρωπαϊκής άμυνας - προκαλεί ανησυχία στους Ευρωπαίους εταίρους, ο Υφυπουργός απάντησε: «Καταρχάς επιθυμώ να συγχαρώ τη Γαλλία για τη γενναία απόφασή της να επέμβει στο Μαλί, η οποία δεν πιστεύω ότι σχετίζεται με τους δεσμούς που ενώνουν τη Γαλλία με το Μαλί. Πιστεύω ότι είναι μια μάχη όλων των κρατών που πρεσβεύουν την ειρήνη, τόσο στην Ευρώπη όσο και αλλού, που μοιράζονται οικουμενικές αξίες. Πιστεύω ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας μας αφορά όλους. Είμαστε ευγνώμονες στη Γαλλία για αυτή της την απόφαση, για την άμεση δράση της. Νομίζω ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και αν δε συμμετέχουν με χερσαίες δυνάμεις, είναι αλληλέγγυες: πρόσφατα, έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες μια έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ, η Ευρώπη συμβάλλει στην αναδιάρθρωση του στρατού του Μαλί, πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα συμμετάσχουν. Δε βλέπω επομένως διάσταση στην εξωτερική πολιτική. Φυσικά, κάθε χώρα διαδραματίζει διαφορετικό ρόλο. Αυτή τη φορά ήταν η Γαλλία. Δεν ήταν ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε η Γερμανία, ούτε η Μεγάλη Βρετανία που μπορούσαν να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Πιστεύω ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν την επέμβαση της Γαλλίας, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε στο όνομα των συμφερόντων της Γαλλίας στην Αφρική, αλλά στο όνομα της ελευθερίας και των κοινών μας αξιών».

Σε ερώτηση προς τον κ. Κούρκουλα εάν η Ελλάδα σκέφτεται να στείλει στρατεύματα, ο Υφυπουργός απάντησε ότι «η Ελλάδα φυσικά και θα βοηθήσει. Δε μπορούμε να στείλουμε στρατεύματα, είναι περίπλοκο από οργανωτική σκοπιά, καθώς είναι δύσκολο να συντονιστούν διαφορετικά στρατεύματα από διαφορετικές χώρες που δε μιλούν την ίδια γλώσσα και δεν έχουν εμπειρία σε κοινές αποστολές. Όμως η Ελλάδα έχει ήδη συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή βοήθεια που θα μεταβεί στο Μαλί προκειμένου να εκπαιδεύσει το στρατό του Μαλί. Παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μου στο οικονομικό πεδίο, φυσικά και θα βοηθήσουμε, καθώς πρόκειται για αγώνα των δυνάμεων που μάχονται για τις παγκόσμιες αξίες, ενάντια στην τρομοκρατία που απειλεί την κοινωνία μας.

Σε ερώτηση προς τους συμμετέχοντες στο πάνελ ως προς την απουσία Κοινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Πολιτικής, ο Υφυπουργός παρεμβαίνοντας είπε πως «υπάρχουν Συνθήκες και υπάρχει πρόοδος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σίγουρα απέχουμε από το να έχουμε μια Κοινή Αμυντική Πολιτική στην Ευρώπη που είναι άξια του ονόματός της, υπάρχει όμως πρόοδος. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Συμφωνώ ότι η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει επιχειρησιακή δυνατότητα, όμως προς το παρόν πιστεύω ότι είναι πολύ καλό που η Γαλλία, στο όνομα όλων των Ευρωπαίων, επενέβη στο Μαλί».

Σε ερώτηση προς τον κ. Κούρκουλα, εάν το γαλλογερμανικό δίδυμο πρέπει να παραμείνει η ατμομηχανή της Ευρώπης και τί πρέπει να γίνει στο μέλλον, ο Υφυπουργός απάντησε ότι «η γαλλογερμανική σχέση δεν προσελκύει το ενδιαφέρον όπως στο παρελθόν και αυτό είναι θετικό. Όταν τη δεκαετία του 1960 είχαν συναντηθεί οι ηγέτες των δύο χωρών, έχοντας πίσω τους ένα αιματηρό παρελθόν, αυτό ήταν είδηση. Το γεγονός ότι σήμερα η γαλλογερμανική φιλία δεν προξενεί το ίδιο ενδιαφέρον, δεν πρέπει να κρύψει την πραγματικότητα που είναι σημαντική για τη σταθερότητα και συνέχεια της πορείας της Ευρώπης. Δεν είναι πλέον το ίδιο ενδιαφέρουσα, αλλά για καλό λόγο. Ακόμα και όταν υπάρχουν διαφωνίες, όπως στην αρχή της κρίσης, θεωρώ ότι πρόκειται για διαφωνίες παραγωγικές που εκδηλώνονται στα πλαίσια μιας οικογένειας. Το γεγονός ότι η Γαλλία επηρέασε τη γερμανική στάση προς μια πιο διαλλακτική, εάν θέλετε, στάση, ήταν θετικό για όλους».

Μέρος 1ο

Μέρος 2ο:

23 Ιανουαρίου, 2013