Συμμετοχή Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη στο 1ο Οικονομικό Φόρουμ ΕΕ-Κεντρικής Ασίας (Μπισκέκ, 05.11.2021)

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης συμμετείχε στο 1ο Οικονομικό Φόρουμ ΕΕ-Κεντρικής Ασίας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Κιργιζίας, Μπισκέκ, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό.

Σε ομιλία του σε πάνελ στην ενότητα του Φόρουμ με θέμα τη διαμόρφωση υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο κ. Φραγκογιάννης προσδιόρισε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη δυναμική που έχει σήμερα η χώρα, η οποία βγήκε δυνατή από την κρίση της πανδημίας σημειώνοντας μεταρρυθμιστική υπερκέραση σε τομείς καινοτομίας και ψηφιακής μετάβασης στον δημόσιο τομέα.

Πολιτική σταθερότητα, κοινωνική συνοχή, εμπιστοσύνη στο κράτος και τους θεσμούς,  αξιοποίηση ανθρώπινου κεφαλαίου και ταχεία αφομοίωση καινοτομίας και τεχνολογίας είναι τα μυστικά της επιτυχίας στο σύγχρονο κόσμο του επιχειρείν, ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του πάνελ ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία.

Ο κ. Φραγκογιάννης επέλεξε να παρουσιάσει δύο παραδείγματα υπερκέρασης: Το πρώτο αφορά την πράσινη ενέργεια και την έξυπνη κινητικότητα και δεν είναι άλλο από το εγχείρημα της μεταμόρφωσης της Αστυπάλαιας στο πρώτο «έξυπνο και βιώσιμο» νησί της Μεσογείου. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το εγχείρημα παρουσιάστηκε στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκώβη COP26, μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε.

Το δεύτερο αφορά την ταχεία ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμό του ελληνικού δημόσιου τομέα - ως αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό και της πανδημίας - ώστε σήμερα περισσότερες από 1.200 κρατικές υπηρεσίες να είναι πλέον προσβάσιμες διαδικτυακά και να έχουν καταγραφεί, το 2020, 94 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, αριθμός-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.    

Ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε, επίσης, στις σημαντικές επενδύσεις που εξασφάλισε η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια από παγκόσμιους κολοσσούς, όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cisco και η Volkswagen.

Στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ, o κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Εξωτερικού Εμπορίου και Επενδύσεων της Κιργιζίας, Ruslan Kazakbaev. Στην συνάντηση τους, που ξεπέρασε τη μια ώρα, συζητήθηκαν οι πυλώνες που διαμορφώνουν τις σχέσεις των δύο χωρών και αφορούν: α) το σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, β) τις επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται στην Κιργιζία για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κατασκευές, γ) το άνοιγμα των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών και τη δημιουργία αγοράς για τα προϊόντα τους, δ) την πολιτική στήριξη για Ενισχυμένη Εταιρική Σχέση της Κιργιζίας με την ΕΕ και ε) τον τομέα του Τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Φραγκογιάννης παρουσίασε στον Υπουργό Εξωτερικών της Κιργιζίας το επιτυχημένο μοντέλο που ακολούθησε η χώρα μας, τα τελευταία δύο χρόνια, με απτά αποτελέσματα στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις και αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Kazakbaev για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα, με πιθανή επίσκεψη του στη χώρα μας. Ομάδα εργασίας των δύο υπουργείων θα συνεργαστεί στη βάση του επιχειρηματικού μοντέλου του Enterprise Greece για τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ανάπτυξης αντίστοιχου φορέα στην Κιργιζία.

Στη συνάντηση συζητήθηκε, ακόμα, η ανταλλαγή ενημέρωσης για επενδυτικές προοπτικές που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή για Έλληνες επιχειρηματίες στους τομείς της πράσινης ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών, με πιθανή επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής στην Κιργιζία στο μέλλον.

Στο κλίμα καλής συνεργασίας που εγκαινίασε η επίσκεψη αυτή, ο κ Φραγκογιάννης  ενημέρωσε τον κ. Kazakbaev για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δωρίσει μια παρτίδα εμβολίων στην Κιργιζία μέσα στο προσεχές διάστημα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821 και ταυτόχρονα 30 ετών ανεξαρτησίας της Κιργιζίας, που θα γιορταστούν το 2022.

5 Νοεμβρίου, 2021