Συμμετοχή Υφυπουργού Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη και Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Ι. Σμυρλή στο Balkan Forum «Η βιώσιμη ανάπτυξη των Βαλκανίων στη μετά COVID εποχή» (Θεσσαλονίκη, 24.09.2021)

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστας Φραγκογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, κ. Ιωάννης Σμυρλής, συμμετείχαν ως ομιλητές κατά την Εναρκτήρια Ολομέλεια στο Balkan Forum: «Η βιώσιμη ανάπτυξη των Βαλκανίων στη μετά Covid εποχή», που διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) στην Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης ανάληψης από την Ελλάδα της ετήσιας Προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας μέσω της ανάδειξης της σημασίας των συνεργειών, σύμφωνα και με το σύνθημα της ελληνικής Προεδρίας «Strengthening SEE Synergies».

Ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε στην ουσιαστική συμβολή των - ελληνικής πρωτοβουλίας - Σχημάτων Συνεργασίας των Βαλκανικών Χωρών, στις πολιτικές επέκτασης των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και στις υψηλές επενδύσεις του ελληνικού ιδιωτικού τομέα στην περιοχή, οι οποίες ενισχύουν αισθητά την αγορά εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη των χωρών.

Κλείνοντας, ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε την συνέπεια της ελληνικής πλευράς στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα και με την Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης για τα Δυτικά Βαλκάνια, το 2003, καθώς και την αξία οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης βάσει του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, με κοινό στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την σταθερότητα της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, κ. Ιωάννης Σμυρλής, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν την «οικονομική ενδοχώρα» της Ελλάδος και μία από τις πιο σημαντικές περιοχές δραστηριοποίησης για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας περιλαμβάνει 54 δράσεις εξωστρέφειας για την περιοχή αυτή και 19 ακόμα δράσεις για τις υπόλοιπες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους τομείς της ενέργειας, της έρευνας και της καινοτομίας, των μεταφορών, των υποδομών, του περιβάλλοντος και της  μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Μιλώντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Βαλκανίων στη μετά Covid εποχή, ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα παρείχε έμπρακτη βοήθεια στους γείτονές της προσφέροντας συνολικά 360.000 δόσεις εμβολίων στην Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Αναφερόμενος, τέλος, στη σταδιακή σύγκλιση των Δυτικών Βαλκανίων με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας έκανε λόγο για το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο (ΟΕΣ) ύψους 9 δισ. ευρώ που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τόνωση της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης των χωρών της περιοχής και την περιφερειακή ολοκλήρωση, εστιάζοντας, παράλληλα και στον Μηχανισμό Εγγυήσεων Δυτικών Βαλκανίων, ο οποίος αναμένεται να κινητοποιήσει δυνητικές επενδύσεις της τάξεως των 20 δισ. ευρώ μέσα την επόμενη δεκαετία.

24 Σεπτεμβρίου, 2021