Συνάντηση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου με Επίτροπο Ευρωπαϊκής Ένωσης S. Füle

Συνάντηση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου με Επίτροπο Ευρωπαϊκής Ένωσης S. Füle

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Συναντήθηκα με τον Επίτροπο Fule και είχαμε μία ενδιαφέρουσα και χρήσιμη πραγματικά συζήτηση, την οποία θα επαναλάβουμε, εφόσον χρειαστεί.

Στη σημερινή μας συνάντηση, όπως και πρωτύτερα με τον κύριο Πρωθυπουργό ενημερωθήκαμε για την πορεία του φακέλου της διεύρυνσης. Ανταλλάξαμε απόψεις για την πρόοδο των χωρών της ευρύτερης γειτονιάς μας στην ευρωπαϊκή τους πορεία, με γνώμονα την υπεράσπιση των στρατηγικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας μας ως κράτους-μέλους.

Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι θεωρούμε ότι είναι μία πολιτική που συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή μας. Συνάμα, αποτελεί καταλύτη για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στις υποψήφιες χώρες, που έχουν αναλάβει τη δέσμευση να σέβονται τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και να υιοθετούν μία πολιτική που ενισχύει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία, βάσει των αρχών της περιφερειακής συνεργασίας και της τήρησης σχέσεων καλής γειτονίας.

Συζητήσαμε συγκεκριμένα για όλες τις υποψήφιες χώρες και φυσικά για κάθε έναν από τους τρεις άμεσους γείτονές μας που προσβλέπουν στην ένταξη τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια και τον ενημερώσαμε για τις σταθερές και πάγιες θέσεις της χώρας μας. Στηρίζουμε έμπρακτα την ευρωπαϊκή προοπτική και των τριών χωρών, δηλαδή της Τουρκίας, της Αλβανίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με την αυτονόητη προϋπόθεση υλοποίησης των κριτηρίων και εκπλήρωσης των σχετικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, συζητήσαμε για την πρωτοβουλία «Ατζέντα 2014», που θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2014, και που αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση.

Για όλα αυτά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Επίτροπο Fule για τη χρήσιμη συνάντηση μας. Άλλωστε, με τον κύριο Fule μοιραζόμαστε τον ίδιο στόχο, την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες που θα είναι πραγματικά έτοιμες να λειτουργήσουν ως μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, σεβόμενες τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Διότι δεν νοείται πραγματική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της ηπείρου μας με ανοικτά θέματα και εκκρεμότητες. Οδηγός μας, το κοινό μας μέλλον στους κόλπους της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Τον ευχαριστώ και τον παρακαλώ να πάρει το λόγο.

S. FULE: Ευχαριστώ, Υπουργέ, ήταν μεγάλη χαρά για εμένα να παρευρίσκομαι εδώ στην Αθήνα. Μόλις είχαμε, σε θετικό κλίμα, συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό νωρίτερα, τον κύριο Σαμαρά, και μόλις τώρα ολοκληρώθηκαν και οι συνομιλίες με εσάς στο θέμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης στα πλαίσια μιας γόνιμης και εποικοδομητικής συνομιλίας.

Είμαι πλήρως ενήμερος για τις δυσκολίες που διέρχεται τόσο η Ελλάδα όσο και το σύνολο του λαού της και βεβαίως τις σκληρές προσπάθειες που καταβάλλετε για να αντεπεξέλθετε. Εκτιμώ πραγματικά την θέλησή σας να διατηρήσετε το θέμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης στα κορυφαία θέματα του προγράμματός σας, κυρίως ενόψει της Προεδρίας της χώρας το 2014.

Και οι δύο μας συμφωνούμε πως είναι πάρα πολύ σημαντική η προοπτική, η ευρωπαϊκή προοπτική, των υποψήφιων χωρών, ως ένα εργαλείο το οποίο τονώνει την ανάπτυξη, την οικονομική μεγέθυνση των χωρών και προάγει βεβαίως τη σταθερότητα και την ειρήνη τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της όσο και στα κράτη μέλη ξεχωριστά. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να διατηρηθεί η ορμή που υπάρχει στο θέμα της διεύρυνσης και στο μέλλον για τις υποψήφιες χώρες.

Η διαδικασία της διεύρυνσης προχωρά σταθερά. Βεβαίως όμως οι υποψήφιες χώρες είναι αντιμέτωπες με κάποιες προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά το κράτος δικαίου και την οικονομία τους. Ωστόσο, η διατήρηση της ορμής αυτής της διαδικασίας, η απρόσκοπτη συνέχιση της διαδικασίας, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για το μέλλον.

Η Ελλάδα βεβαίως, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως όσον αφορά τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως τις τρεις γειτονικές χώρες, την Τουρκία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αλβανία. Βεβαίως υποστηρίζω ένθερμα αυτό που είπε ο Υπουργός, ότι δηλαδή η διαδικασία της διεύρυνσης δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την αντιμετώπιση και την επίλυση διμερών θεμάτων μέσω σχέσεων καλής γειτονίας.

Μια τελευταία παρατήρηση. Διαβεβαίωσα τον Υπουργό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί τη δέσμευσή της όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, της Τουρκίας και της Ισλανδίας και θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες για την ένταξή τους και βεβαίως θα συνεχίσει και η συνεργασία με την Ελλάδα στο θέμα αυτό.

Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτηση αφορά και τους δύο. Θα ήθελα μερικές περισσότερες λεπτομέρειες για το τί συζητήθηκε σχετικά με το θέμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ιδιαίτερα για τον Επίτροπο, αναφερθήκατε στις προκλήσεις του κράτους δικαίου. Θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο σας καλύπτουν οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη γειτονική μας χώρα και κατά πόσον η πρόοδος αυτή είναι επαρκής, έτσι ώστε στην Έκθεση Προόδου που αναμένουμε να εκδώσετε, θα προτείνετε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ευχαριστώ πολύ.

S. FULE: Συζητήσαμε για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, εστιάσαμε όμως και στο θέμα του 2014, της Ελληνικής Προεδρίας και πώς η Επιτροπή θα μπορούσε να στηρίξει τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας όσον αφορά τη διεύρυνση.

Όσον αφορά τη συζήτησή μας σχετικά με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ανταλλάξαμε τις απόψεις μας εκεί όσον αφορά τον τρόπο που βλέπουμε τις εξελίξεις που συντελούνται τους τελευταίους μήνες. Ενημέρωσα τον Υπουργό για το πώς βλέπω τον διάλογο υψηλού επιπέδου που λαμβάνει χώρα και συγκεκριμένα και τους τρεις γύρους αυτού του διαλόγου. Ο διάλογος αυτός είχε ως αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεις, για την ακρίβεια επανέφερε στον ορθό δρόμο τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα αυτή, ιδίως όσον αφορά το θέμα της έννομης τάξης.

Θετική λοιπόν είναι η αξιολόγησή μου όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Επιτρέψτε μου να μην αποκαλύψω αυτή τη στιγμή ποια θα είναι η σύσταση της Επιτροπής, άλλωστε θα πρέπει πρώτα να παρουσιάσω το θέμα στο Κολέγιο των Επιτρόπων την επόμενη εβδομάδα. Να σας υπενθυμίσω ότι τα προηγούμενα τρία έτη η σύσταση της Επιτροπής για την ένταξη ήταν θετική.

Συμφωνήσαμε σε πάρα πολλά σημεία βεβαίως, για παράδειγμα συμφωνήσαμε ότι είναι ουσιώδους σημασίας η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Και πόσο σημαντική είναι η πρόοδος αυτής της χώρας προς τη διεύρυνση.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπα πρωτύτερα, η Ελλάδα στηρίζει τις τρεις γειτονικές χώρες στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τον κύριο Fule είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα θέματα, που αφορούν στη διεύρυνση, και βεβαίως αναφερθήκαμε και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες. Η τελική Έκθεση - όπως είπε και ο ίδιος - δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ωστόσο, μου δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβω ότι η Ελλάδα περιμένει από τη γειτονική χώρα μία κίνηση, που να ανταποκρίνεται στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει, στο πλαίσιο αυτό, να σημειώσω ότι ενθαρρύναμε να ξεκινήσουν πάλι οι διαδικασίες υπό τον κύριο Nimetz.
Επαναλαμβάνω ότι, μία λύση που θα μπορούσε να είναι αμοιβαία αποδεκτή, πρέπει να εδράζεται στον αμοιβαίο πολιτιστικό και ιστορικό σεβασμό. Η Ελλάδα ήδη έχει κάνει βήματα μπροστά, έχει δείξει τις πραγματικές της προθέσεις και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, όπου πλέον, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα. Εκεί μείναμε σήμερα.

Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Έχουν κατ’ επανάληψη διατυπωθεί και μέσα και έξω από την Ελλάδα και κυρίως κατά τη διάρκεια των επαφών που είχα στη Νέα Υόρκη, τόσο με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όσο και με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα κύριο Nimetz. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, σε κάποια στιγμή, θα επέλθει η απαραίτητη κατανόηση και ο ρεαλισμός που απαιτείται, για να προχωρήσει και η γειτονική χώρα στα βήματα που απαιτούνται, ώστε επιτέλους να εξευρεθεί λύση με βάση τις αρχές που ανέφερα πριν από λίγο.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: Για τον κύριο Επίτροπο είναι η ερώτηση. Αν τον προβληματίζει το γεγονός ότι χθες ο κύριος Erdogan, παρουσιάζοντας το μανιφέστο του κόμματός του για τα επόμενα χρόνια, δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή μάλιστα που μία χώρα η οποία θέλει να είναι υποψήφια για ένταξη στην Ένωση, όχι μόνο απειλεί την Κύπρο αλλά διεξαγάγει πόλεμο εναντίον των πολιτών της. Η δεύτερη ερώτηση είναι αν σκέφτεται να αλλάξει και να απολογηθεί σε αυτούς που τον ακολουθούν στο Twitter για την αναπαραγωγή, προφανώς εν αγνοία του, μίας ψεύτικης πληροφορίας.

S. FULE: Καταρχάς το tweet αυτό δεν αποσκοπούσε να εντείνει τη φουσκοθαλασσιά που προβλήθηκε από αυτήν την υποτιθέμενη πληροφορία που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά μέσα.

Ο λόγος που γράφτηκε αυτό το tweet ήταν για να επικρατήσει ψυχραιμία, συγκράτηση και για να αποκατασταθεί η πραγματικότητα.

Ρωτήσατε για τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Πριν δύο εβδομάδες ήμουν σε ένα συνέδριο στη Γιάλτα που είχα την ευκαιρία να ακούσω τόσο τον Πρωθυπουργό Erdogan όσο και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Yanukovich.

Και άκουσα μία πραγματικά ένθερμη ομιλία για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Άκουσα τον Πρωθυπουργό Erdogan να ζητά να δοθεί στη χώρα του μία ευκαιρία να γίνει κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν τω μεταξύ, βεβαίως, αναμένει την ενθάρρυνση και τη θετική ατζέντα, η οποία θα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Βεβαίως ταυτόχρονα ελπίζω πως η έκθεση προόδου η οποία θα δημοσιευτεί σύντομα, μαζί με τα συμπεράσματά της και τις συστάσεις της, θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο θα είναι προς όφελος τόσο της Τουρκίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1 Οκτωβρίου, 2012