Στο πλαίσιο των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας και καλής συνεργασίας που συνδέουν την Ελλάδα με τις χώρες του Αραβικού κόσμου, αλλά και της επιλογής της Κυβέρνησης για μια εξωστρεφή και δυναμική εξωτερική πολιτική που θα προχωρήσει στην ουσιαστική εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος παρέθεσε σήμερα γεύμα προς τιμήν των διαπιστευμένων στην Ελλάδα Πρέσβεων των Αραβικών χωρών.
Η συνάντηση αποτέλεσε ευκαιρία για μία ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδος με τις Αραβικές χώρες, με έμφαση στις μεγάλες δυνατότητες οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, αλλά και σε θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Αφρικής, Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εξελίξεις στη Συρία. Ο κ. Υπουργός, αφού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την κλιμάκωση της βίας που έχει προκαλέσει τεράστιες απώλειες μεταξύ των αμάχων, επανέλαβε τη θέση της χώρας μας για ειρηνική και πολιτική επίλυση της κρίσης στη Συρία. Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ελπίδα, η αποστολή του Ειδικού Απεσταλμένου Κόφι Αννάν να λάβει την απαραίτητη υποστήριξη προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος, ενώ τόνισε ότι το καθεστώς Άσαντ έχει απολέσει τη νομιμοποίησή του και στέκεται εμπόδιο στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης. Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και εξετάσθηκαν οι προοπτικές υπέρβασης των υφιστάμενων εμποδίων.
Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τους Άραβες Πρέσβεις σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να υπερβεί την κρίση και να προχωρήσει στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, ο κ. Υπουργός ανέπτυξε τις δυνατότητες για εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και των Αραβικών χωρών, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση του διμερούς εμπορίου σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και στην αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων που υπάρχουν για επενδύσεις και οικονομική συνεργασία σε διακρατικό ή ιδιωτικό επίπεδο.
17 Ιουλίου, 2012