Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Σπ. Κουβέλη με τον Ινδό Υφυπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Jyotiraditya Scindia

Βασικά σημεία:

  • Η Ελλάδα έχει μεγάλο όφελος από τη σύναψη  στενής στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας με την Ινδία, μία από τις πλέον γρήγορα και δυναμικά αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο. Οι ακόμα στενότερες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, φέρουν βαρύνουσα σημασία για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε μία προσπάθεια εξωστρέφειας της οικονομίας της ώστε να αποκτήσει ισχυρούς και αποτελεσματικούς δεσμούς καθώς και οικονομική συνεργασία με μία χώρα, με την οποία ούτως ή άλλως οι πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις είναι εξαιρετικές.
  • Υπεγράφη πρωτόκολλο στα πλαίσια της 6ης Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων και συγκεκριμένα στους τομείς ΑΠΕ και πράσινων τεχνολογιών, τουρισμού, ανάπτυξης λιμένων, εναέριων και θαλάσσιων μεταφορών, επιστήμης και τεχνολογίας, γεωργίας καθώς και κατασκευών και υποδομών.
  • Συζητήθηκε η πρόταση για υπογραφή συμφώνου συνεργασίας ανάμεσα στο Invest in Greece και το Invest in India, αλλά και πολλούς άλλους τομείς τους οποίους έχουμε θέσει στο τραπέζι.
  • Απεδέχθην την πρόσκληση του Υφυπουργού Εμπορίου της Ινδίας του κυρίου Scindia για επίσκεψη στην Ινδία με Ελληνική επιχειρηματική αποστολή, ώστε να θέσουμε το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα της επιχειρηματικής κοινότητας της Ελλάδας να αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας με τους Ινδούς συναδέλφους τους. Αντίστοιχα από την πλευρά μας απευθύναμε πρόσκληση που έγινε δεκτή, Ινδοί επιχειρηματίες να επισκεφθούν την Ελλάδα για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε σε συγκεκριμένους τομείς.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Έχουμε τη χαρά σήμερα να καλωσορίσουμε στην Αθήνα τον Υφυπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας κύριο Scindia με τον οποίο συμπροεδρεύουμε την 6η Μικτή Διϋπουργική Επιτροπή για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Ινδίας.  Η 6η αυτή Συνεδρίαση που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, μετά την προηγούμενη που είχε γίνει στο Νέο Δελχί, περιείχε μία πολύ πλούσια ατζέντα για τη διμερή συνεργασία των χωρών μας. Η Ελλάδα έχει μεγάλο όφελος από τη σύναψη  στενής στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας με την Ινδία, μία από τις πλέον γρήγορα και δυναμικά αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο. Οι ακόμα στενότερες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, φέρουν βαρύνουσα σημασία για την Ελλάδα που βρίσκεται σε μία προσπάθεια εξωστρέφειας της οικονομίας της να αποκτήσει ισχυρούς και αποτελεσματικούς δεσμούς και οικονομική συνεργασία με μία χώρα που ούτως ή άλλως οι πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις είναι εξαιρετικές.

Τα πλαίσια της συνεργασίας μας περιλαμβάνουν μία πλούσια ατζέντα θεμάτων συνεργασίας στους τομείς κατασκευών και μελετών, θέματα ναυτιλίας στα οποία η Ελλάδα και η Ινδία έχουν μακρά ιστορία  και πρωταγωνιστικό ρόλο, επιστήμης και τεχνολογίας, φαρμακευτικής παραγωγής, τροφίμων, εξαγωγών τροφίμων και άλλα. Σε όλα αυτά υπάρχει ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας το οποίο θα συμπληρώσουμε και με νέες συμφωνίες.  Αναφέρω χαρακτηριστικά την πρόταση για υπογραφή ενός συμφώνου συνεργασίας ανάμεσα στο Invest in Greece και το Invest in India, αλλά και πολλούς άλλους τομείς τους οποίους έχουμε θέσει στο τραπέζι.

Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα που είναι οι ανταλλαγές επιχειρηματικών αποστολών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ινδία, όπως επίσης και ο τομέας του τουρισμού που είναι πάρα πολύ σημαντικός, διότι η Ινδία είναι μία χώρα με την οποία μας συνδέει όχι μόνο το ενδιαφέρον για ανταλλαγές επισκεπτών, αλλά και ένα πολύ πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν από τις δύο χώρες.

Κλείνω αναφέροντας ότι θα ολοκληρωθεί η συνάντησή μας με την υπογραφή του πρωτοκόλλου της συνεργασίας της σημερινής Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής, αλλά επίσης λέγοντας ότι απεδέχθην την πρόσκληση του Υφυπουργού Εμπορίου της Ινδίας του κυρίου Scindia για επίσκεψη στην Ινδία με Ελληνική επιχειρηματική αποστολή, ώστε να θέσουμε το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα της επιχειρηματικής κοινότητας της Ελλάδας να αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας με τους Ινδούς συναδέλφους τους. Αντίστοιχα από την πλευρά μας απευθύναμε πρόσκληση που έγινε δεκτή, Ινδοί επιχειρηματίες να επισκεφθούν την Ελλάδα για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε σε συγκεκριμένους τομείς.

Και τώρα θέλω να καλέσω τον αγαπητό συνάδελφο και φίλο Υφυπουργό Εξωτερικών  Εμπορίου τον κύριο Scindia να πάρει το λόγο.

J. SCINDIA:  Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.  Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα που βρίσκομαι σε αυτή την ιστορική πόλη, σε αυτή την ιστορική χώρα.  Πιστεύω ότι οι δύο χώρες μας έχουν πολλά κοινά, είναι συμπληρωματικές μεταξύ τους, όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας, αλλά στον τομέα του πολιτισμού και φυσικά πρόκειται για χώρες με πανάρχαιους πολιτισμούς.  Θεωρούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στην οικονομία για να προωθήσουμε τις ανταλλαγές μας.  Είναι πολύ σημαντικό για εμένα που βρίσκομαι εδώ επ’ ευκαιρία της συνεδρίασης της 6ης Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής και συζητήσαμε πολλούς τομείς στο χώρο των επενδύσεων και του εμπορίου σε διμερές επίπεδο.  Υπάρχει τεράστια δυνατότητα ανάπτυξης του εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες μας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 600 δισεκατομμύρια αλλά οι δυνατότητες είναι τεράστιες. 

Εντοπίσαμε έξι - επτά τομείς στους οποίους θεωρούμε ότι είμαστε συμπληρωματικές ως χώρες, είναι ο τουρισμός, είναι ο αγροτικός τομέας και ο τομέας των τροφίμων, της ναυτιλίας, της πληροφορικής και της τεχνολογίας των επικοινωνιών όπως επίσης και ο τομέας των αυτοκινήτων και των μελετών.  Σε αυτούς τους τομείς αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε για να οικοδομήσουμε μία στενή συνεργασία. Και πάλι επαναλαμβάνω ότι είναι μεγάλη τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Η Ινδία πιστεύει ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τις χώρες μας και σε άλλες περιοχές του κόσμου και ο σκοπός μας είναι να συνεργαστούμε επ’ ωφελεία και των δύο λαών.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό για τη φιλοξενία που προσέφερε σε εμένα και στην αντιπροσωπεία μου.  Η Ελλάδα είναι μια χώρα την οποία έχω επανειλημμένως επισκεφθεί το παρελθόν και γι’ αυτό το λόγο προσκάλεσα τον κύριο Υπουργό να έρθει στη χώρα μου και τον ευχαριστώ που με τόση προθυμία αποδέχθηκε την πρόταση.  Θα ήθελα να του δείξω πέρα από τις οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μου, και τον πολιτισμό αλλά και την κληρονομιά της, τις δυνατότητες που προσφέρει, που υπάρχουν στη χώρα μου για την Ελλάδα αλλά και για όλο τον κόσμο.  Για μία ακόμα φορά θέλω να ευχαριστήσω για την εξαιρετική αυτή συζήτηση που κάναμε, θίξαμε πάρα πολλούς τομείς, φυσικά το εμπόριο, την οικονομία αλλά και τη φιλοσοφία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά, τα οποία θεωρώ ότι είναι κοινά στοιχεία των λαών μας που θα μας επιτρέψουν ν’ αναπτύξουμε ισχυρότερες οικονομικές σχέσεις στο μέλλον.

28 Μαρτίου, 2011