Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Επιτροπής Αναπτυξιακής Συνεργασίας (DAC) του ΟΟΣΑ

Κατά τη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της DAC, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, στις 4-5/12/2012, εκτός από κράτη-μέλη της DAC, συμμετείχαν -ως παρατηρητές- λοιπές χώρες του ΟΟΣΑ, γοργά αναπτυσσόμενες χώρες (BRICS), καθώς και σχετικοί διεθνείς οργανισμοί/τράπεζες (ΟΟΣΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, ΔΝΤ, ΠΤ, λοιπές περιφερειακές τράπεζες..). Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή της ΥΔΑΣ, κ. Αντώνιο Ζαΐρη, και τον Δ/ντή της ΥΔΑΣ-3, κ. Γεώργιο Μπακατσιάνο.

Οι εργασίες της συνάντησης επικεντρώθηκαν σε τρεις θεματικές: α) τη μετά το 2015 αναπτυξιακή ατζέντα, β) την παγκόσμια εταιρική σχέση (global partnership) για την αποτελεσματικότητα της αναπτυξιακής συνεργασίας και γ) τις νέες χρηματοδοτικές κατευθύνσεις της. Κοινός προσανατολισμός ήταν η ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας διεθνούς αναπτυξιακής αρχιτεκτονικής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, όπως η διατήρηση της φτώχειας σε υψηλά επίπεδα, η κλιματική αλλαγή/βιώσιμη ανάπτυξη, η χρηματοοικονομική κρίση, η όξυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, η μετανάστευση, τα ζητήματα τοπικών συγκρούσεων και ασφάλειας, η «ευθραυστότητα» αναπτυσσόμενων χωρών.

Η ελληνική πλευρά επεσήμανε την επιθυμία της χώρας να συμβάλλει γόνιμα στο διεθνή διάλογο για το μέλλον της αναπτυξιακής συνεργασίας και υποστήριξε:
- την ανάγκη περιεκτικής αναθεώρησης της τρέχουσας αναπτυξιακής ατζέντας στη βάση μιας συναντίληψης για τα παγκόσμια αγαθά και μιας συνεκτικής σχέσης αναπτυξιακών και βιώσιμων στόχων,
- την εξισορρόπηση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης της ανάπτυξης,
- την εστίαση στα θέματα καλής διακυβέρνησης, κράτους δικαίου, δημοκρατικής και διαφανούς διαβούλευσης όλων των εμπλεκομένων στις σχετικές διαδικασίες,
- τη διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης, με την εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τον επαναπροσδιορισμό της Επίσημης Αναπτυξιακής Βοήθειας (O.D.A.) ώστε να συνυπολογίζεται το κόστος μαθητών και μεταναστών στις δωρήτριες χώρες.

Επίσης, η ελληνική πλευρά επεδίωξε και επέτυχε τη συμπερίληψη στο τελικό Ανακοινωθέν, ως προς το ευαίσθητο θέμα της διεύρυνσης της DAC, της μνείας, πέραν της ενταξιακής προοπτικής για όλα τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, τα «μέλη της ΕΕ και άλλους δωρητές» (διευκολύνοντας δυνητική συμμετοχή Κύπρου και λοιπών ενδιαφερομένων).

5 Δεκεμβρίου, 2012