Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στο δημ/φο Ν. Χατζηνικολάου (Αθήνα, 01.11.2018)

Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στο δημ/φο Ν. Χατζηνικολάου (Αθήνα, 01.11.2018)ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπερίζω τώρα τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο. Καλησπέρα κ. Υπουργέ.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Καλησπέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακαλώ για ένα σύντομο σχόλιο για τις νέες τουρκικές προκλήσεις. Δηλώνουν –και το δηλώνουν πραγματικά με έναν τρόπο που σοκάρει- ότι θα είναι παρόντες -λέει- όπου υπάρχει ενεργειακή δουλειά, να το πω έτσι απλά και λαϊκά, είτε στο Αιγαίο, είτε στην ανατολική Μεσόγειο. Θέλοντας προφανώς να πουν ότι θα μετέχουν στη μοιρασιά με το έτσι θέλω, ακόμη και σε περιοχές που δεν τους ανήκουν. Πως αντιδρά η ελληνική πλευρά σε αυτό;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η διαφορά ανάμεσα σε εμάς και στην άλλη πλευρά, δεν έγκειται στο ότι έχουμε διαφορετικά συμφέροντα, έγκειται στο πως αντιμετωπίζουμε τον τρόπο με τον οποίο επιλύονται οι διεθνείς διαφορές, είναι εντελώς διαφορετικός. Εμείς επιμένουμε στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και στη διπλωματία. Με αυτό τον τρόπο δεν έχουμε απλώς στηριχθεί στη διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, με συστηματικό τρόπο έχουμε αναπτύξει τις τριμερείς συνεργασίες μας με άλλες χώρες, με την Κυπριακή Δημοκρατία πάνω απ' όλα, αλλά και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο. Έχουμε στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθειά της να αναθέσει την εκμετάλλευση του πλούτου που της ανήκει σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως αντιλαμβάνεστε έχουν την υποστήριξη και των κρατών από τα οποία προέρχονται. Στην άλλη μεριά έχουμε μια πολιτική αναθεωρητισμού και βερμπαλισμού, που φαίνεται καθαρά ότι δεν αποδίδει. Εμείς θα συνεχίσουμε σταθερά να υπερασπιζόμαστε όχι μόνο τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά κι αυτό που είναι η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και ο τρόπος επίλυσης των διαφορών, που βασίζεται στις διεθνείς Συνθήκες και στη διπλωματία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ανησυχείτε για το ενδεχόμενο να προκαλέσουν οι Τούρκοι ένα θερμό επεισόδιο, είτε στο Αιγαίο είτε στη Κυπριακή ΑΟΖ με στόχο να μας σύρουν στο τραπέζι σε μια συζήτηση που δεν έχουμε κανένα λόγο να μετάσχουμε;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Προσωπικά, σας λέω πως θα θεωρούσα απίθανη μια παρόμοια επιλογή από την άλλη πλευρά, ακριβώς γιατί είναι μια στιγμή που προσπαθεί να επουλώσει πληγές στο εσωτερικό μέτωπο της οικονομίας. Και φαίνεται να προσπαθεί μια επαναπροσέγγιση και με τη Δύση και με την Ευρώπη. Είναι προφανές ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Ευρώπη, περνάει μέσα από την Ελλάδα. Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση θα ήταν αυτοκτονικό για την τουρκική πλευρά να επιδιώξει οποιοδήποτε τυχοδιωκτισμό, σαν αυτό που με ρωτήσατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, πριν από λίγο –για να πάω στο άλλο μεγάλο θέμα, το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών- ο Οσμάνι έκανε τη δήλωση ότι μέχρι τέλος του χρόνου, τα Σκόπια θα έχουν ολοκληρώσει την κύρωση της συμφωνίας και έρχεται η σειρά μας. Το ερώτημα είναι: χρονικά τι σημαίνει αυτό για την συνεδρίαση της Βουλής που θα κυρώσει τη συμφωνία στην Ελλάδα και τι σημαίνει για τις πολιτικές εξελίξεις;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Για να είμαστε ακριβείς αυτό που είπε είναι ότι προς το τέλος του χρόνου ή στην αρχή του νέου έτους, είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αυτό είπε.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εξακολουθούμε να είμαστε εντός των προβλέψεων ότι εκεί, γύρω στον Ιανουάριο, πρόκειται να έχουμε από τη μεριά τους την ολοκλήρωση των σχετικών τους υποχρεώσεων. Επομένως, από εκεί και μετά αναλαμβάνουμε εμείς, η υποχρέωσή μας από τη Συνθήκη των Πρεσπών είναι χωρίς καθυστέρηση. Άρα από αυτό το σημείο και μετά μπορεί κανείς εύλογα να περιμένει ότι θα κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάρτιο; Αρχές Μαρτίου;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μάρτιος είναι το έσχατο όριο. Άρα, έχουμε ένα χρονικό πεδίο που δεν μπορεί να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή με ακρίβεια γιατί δεν ξέρουμε την ακριβή έναρξή του, εξαρτάται από την άλλη πλευρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύρωση της συμφωνίας και μετά εκλογές το Μάιο;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Σε καμία περίπτωση. Ακριβώς γιατί εμείς θέλουμε να κυρώσουμε τη συμφωνία, είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία γι' αυτό, είμαστε βέβαιοι όμως ότι έχουμε και την εμπιστοσύνη της Βουλής. Και στο άλλο σημαντικό μέτωπο -γιατί δεν είναι μόνο τα εθνικά μέτωπα ανοιχτά- της οικονομίας, είναι προς το συμφέρον της χώρας να μην έχουμε διακοπή αυτής της ανοδικής πορείας. Και είναι στο κάτω – κάτω κ. Χατζηνικολάου, η ώρα να δει και ο Έλληνας στην τσέπη του μια διαφορά, μην ακούει μόνο ότι τα οικονομικά μεγέθη είναι αυτά που βελτιώνονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ένα τελευταίο σύντομο σχόλιο για να κλείσουμε σας παρακαλώ. Η υπόθεση του θανάτου του ομογενούς στην Βόρειο Ήπειρο, στην Αλβανία φαίνεται ότι οι αλβανικές Αρχές δεν επιθυμούν να ριφθεί φως στην υπόθεση. Και το λέω, διότι είδαμε ραμμένα τα τραύματα του ομογενούς, μια πρακτική που μου έλεγε πριν από λίγο ο συνάδελφος ο Πάνος Σόμπολος ότι δεν την έχει δει πουθενά σαράντα χρόνια που είναι αστυνομικός συντάκτης. Βλέπουμε να καθυστερούν, να πλένουν το πτώμα, προφανώς για να μην υπάρχουν τα ίχνη από τους πυροβολισμούς να μην μπορεί να μετρηθεί η απόσταση των πυροβολισμών, ή δεν ξέρω τι άλλο. Βλέπουμε να καθυστερούν να παραδώσουν τη σορό στην οικογένεια. Θέλω να ρωτήσω με ποιο τρόπο η Ελληνική Κυβέρνηση θα προστατεύσει το δικαίωμα της οικογένειας του ομογενούς να μάθει την αλήθεια για το παιδί της. Όποιος κι αν ήταν, όποια συμπεριφορά κι αν είχε, έχει δικαίωμα η οικογένεια να μάθει γιατί τον σκότωσαν, γιατί δεν ακολούθησαν την πολιτισμένη πρακτική της σύλληψής του και τον εκτέλεσαν.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είμαστε σε διαρκή επαφή με τις διπλωματικές Αρχές της γειτονικής χώρας και οι προτεραιότητές μας είναι αυτές που από την αρχή είπαμε, να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Να προστατευτούν τα δικαιώματα των Ελλήνων αδελφών μας εκεί και φυσικά, με σεβασμό στα δυο πρώτα, να προστατεύσουμε και τις σχέσεις των δύο χωρών. Γιατί, κ. Χατζηνικολάου, δυστυχώς ενώ ήταν προγραμματισμένο την 28η Οκτωβρίου να έχουμε μια μεγάλη γιορτή, να τιμήσουμε τους νεκρούς μας που έπεσαν στο αλβανικό μέτωπο και που βρήκαν για πρώτη φορά ειρήνη με τον ενταφιασμό τους, ενώ είχε οργανωθεί μια γιορτή που πράγματι τιμούσε τη μνήμη τους, σημαιοστολισμένο με σημαίες και με εκατοντάδες Έλληνες ήταν το χωριό αυτό με την παρουσία και της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού, δυστυχώς αντί να μας μείνει η χαρούμενη εικόνα δυο χωρών που συμφιλιώνονται και τιμούν τους νεκρούς τους, είχαμε αυτή την πικρή γεύση από το θάνατο του ομογενούς μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών κ. Υπουργέ, τι απαντά στα αιτήματά σας να υπάρξει έρευνα σε βάθος και να δούμε ποια είναι η αλήθεια για ό,τι έγινε;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Και από τη δική τους πλευρά δηλώνεται η ανάγκη να πέσει άπλετο φως, γιατί κι αυτοί ενδιαφέρονται για τη διατήρηση των διμερών σχέσεων στο καλό επίπεδο που έχουμε φτάσει. Μας προβάλλουν το θέμα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και βέβαια εμείς τους λέμε ότι αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά πως λειτουργεί το Κράτος Δικαίου, αλλά τους επισημαίνουμε ότι θα πρέπει ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, κ. Υπουργέ, ο Ράμα ο Πρωθυπουργός τους, έσπευσε να δικάσει τον νεκρό, χαρακτηρίζοντάς τον από τρελό μέχρι εξτρεμιστή.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όπως είδατε, αναφέρθηκα με προσοχή στην ανάγκη και οι δυο πλευρές –αυτό γίνεται πάντα με τον όρο της αμοιβαιότητας- να διατηρήσουμε το καλό επίπεδο των σχέσεών μας. Αυτό γίνεται με σεβασμό στις αρχές του κράτους Δικαίου, στις αρχές της καλής γειτονίας. Εμείς έχουμε ξεκινήσει και με αυτή τη χώρα -όπως κάναμε και με τη γειτονική πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας- μια προσπάθεια να λύσουμε τις διαφορές μας και θέλουμε προφανώς να μην αφήσουμε αδικαίωτο κανέναν και να χυθεί άπλετο φως στο θάνατο του νεκρού ομογενούς. Πρέπει όμως να τα βλέπουμε τα θέματα αυτά και στη μεγαλύτερη εικόνα, που αφορά ξαναλέω την ανάγκη της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας και τις σχέσεις καλής γειτονίας με τη διπλανή χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, βέβαια πρέπει να τα βλέπει έτσι και η αλβανική πλευρά και ο Αλβανός Πρωθυπουργός.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μέχρι τώρα κ. Χατζηνικολάου είχαμε εξέλιξη στην πρόοδο της διπλωματικής διαπραγμάτευσης. Πράγματι είναι ένα τεστ πως θα προχωρήσει η ιστορία αυτή, εγώ δεν θέλω να προδικάζω, θέλω να ελπίζω ότι θα έχουμε την εξέλιξη που όλοι περιμένουμε και ελπίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ θερμά κ. Υπουργέ.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Και εγώ.

1 Νοεμβρίου, 2018