Παρατίθεται κείμενο συνέντευξης του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο γαλλόφωνο κανάλι του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου France 24:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σε όλους και σας ευχαριστούμε που παρακολουθείτε τη συνέντευξη του France 24. Ενώ η Ελλάδα, το τρομερό παιδί της Ευρώπης, ανέλαβε την κυλιόμενη Προεδρία της ΕΕ, έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Πρέπει να πούμε ότι είστε ένας ασυνήθιστος υπουργός, πρέπει να το πούμε. Είχατε αναλάβει το Υπουργείο Άμυνας το 2009, όταν το ΠΑΣΟΚ, του οποίου είστε τώρα επικεφαλής, είχε κερδίσει τις εκλογές. Ο τότε πρωθυπουργός Παπανδρέου σας είχε αναθέσει υπό τη λαϊκή πίεση το Yπουργείο Οικονομικών και ταυτόχρονα γίνατε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κάτι που εξακολουθείτε να είστε σήμερα, και το 2013 μπήκατε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπου είναι επικεφαλής η Δεξιά, και πήρατε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών. Κύριε Βενιζέλο, αναρωτηθήκαμε πολύ για αυτή την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ. Η χώρα σας ήταν σε καθεστώς υποστήριξης, με σχέδια διάσωσης, διεθνή εποπτεία. Εσείς δεν τη βρίσκετε κάπως παράδοξη;
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η κυλιόμενη προεδρία είναι θεσμική υποχρέωση για κάθε κράτος μέλος. Για εμάς είναι εξαιρετική ευκαιρία να δείξουμε, αν θέλετε, στη διεθνή κοινή γνώμη το σύνηθες πρόσωπό μας. Γιατί η Ελλάδα, που βρίσκεται σε κρίση, είναι μια κανονική χώρα και οφείλουμε να εξασκήσουμε αυτό το δικαίωμα με θεσμική ισότητα ως κράτος μέλος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αλήθεια ότι θέλετε να επιστρέψετε στο κανονικό…
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στην κανονικότητα. Όχι μόνο την πολιτική κανονικότητα, αλλά και την οικονομική. Για παράδειγμα, η επιστροφή στις αγορές είναι ένδειξη κανονικότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο δανεισμός 1,65 δις με επιτόκιο κατά 15% μικρότερο από την τελευταία φορά είναι ένα εξαιρετικό ξεκίνημα της χρονιάς.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι στ’ αλήθεια εντυπωσιακή, μοναδική ιστορικά, γιατί στο ξεκίνημα του 2009 με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 12% του ΑΕΠ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε πλεόνασμα..
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάζουμε πρωτογενές πλεόνασμα χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Για να πετύχουμε αυτή τη δημοσιονομική προσαρμογή πήραμε πολύ σκληρά μέτρα, εφαρμόσαμε μια πολιτική λιτότητας, γιατί υπάρχουν ευρωπαϊκοί και διεθνείς όροι και δεν είμαστε εμείς που έχουμε την ευχέρεια των δικών μας επιλογών. Συμμετέχουμε σε ισορροπία διεθνών και ευρωπαϊκών δυνάμεων, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε την κυρίαρχη άποψη σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, εφόσον έχουμε ανάγκη τους θεσμικούς μας εταίρους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ’ όλα αυτά το χρέος αντιπροσωπεύει το 175% του ΑΕΠ, υπάρχει μεγάλη ανεργία, 27% του πληθυσμού…
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα για τη νέα γενιά, γιατί μεταξύ των νέων υπάρχει ανεργία της τάξης του 60%, κατάσταση η οποία είναι απαράδεκτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς λοιπόν ο κ. Σαμαράς που δεν προέρχεται από την ίδια πολιτική οικογένεια με εσάς – είναι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – διαβεβαίωσε ότι η ανάκαμψη είναι προ των πυλών;
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τώρα μπορούμε να εφαρμόσουμε την τελευταία φάση εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. Τώρα μπορούμε να παρουσιάσουμε ενώπιον της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινής γνώμης μια αφήγηση που είναι συγκεκριμένη και αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα, την επιστροφή στις αγορές – αλλά όχι μόνο στις αγορές – η οποία έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του χρέους. Γιατί το χρέος δεν αφορά μόνο το ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος είναι μια διάρθρωση και, σύμφωνα με την προσέγγιση που παρουσίασε ο ΕΜΣ, που είναι ο θεσμικός μας εταίρος, κυρίως σε ό,τι αφορά το χρέος και τη βιωσιμότητά του, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι υπάρχει μια διάρθρωση του ελληνικού χρέους που είναι πολύ φιλική, γιατί έχουμε μια διάρκεια του χρέους που είναι πολύ μεγάλη, επιτόκια στ’ αλήθεια αποδεκτά, όπως επίσης μια περίοδο χάριτος που είναι πολύ βολική και ένα χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα ζητήσετε μείωση του χρέους ή νέο πρόγραμμα διάσωσης?
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτό το περίφημο πρόβλημα του κουρέματος του χρέους είναι πρόβλημα πολιτικό, γιατί πρέπει να παρουσιάζονται ιδέες αποδεκτές από τα Κοινοβούλια των άλλων κρατών μελών, τις κοινωνίες των άλλων κρατών μελών, τα Συνταγματικά Δικαστήρια των άλλων κρατών μελών..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ μιλάτε για τη Γερμανία;
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι μόνο για τη Γερμανία. Η συμμετοχή της Γαλλίας είναι επίσης πολύ σημαντική, ίση. Παρουσιάζουμε ιδέες που είναι φιλικές, πρακτικές, απλές, βασισμένες στην αρχή ότι η διάρθρωση του χρέους μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε τη βιωσιμότητά του. Αλλά το μείζον τελικό κριτήριο είναι το ετήσιο κόστος αποπληρωμής. Τώρα πια έχουμε ένα ετήσιο κόστος εξόφλησης που είναι πραγματικά πάρα πολύ φιλικό. Μπορούμε να πείσουμε τις αγορές. Η συμπεριφορά του ιδιωτικού τομέα απέναντι στην Ελλάδα τώρα είναι πολύ θετική, γιατί οι αγορές, ο ιδιωτικός τομέας, έχει αυτή την αίσθηση του οφέλους και την αίσθηση της μελλοντικής πορείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ταυτόχρονα θα επωφεληθείτε από τις επίσημες τελετές για να ξαναπείτε ότι η τρόικα έκανε ορισμένα λάθη και ότι αυτό το είδος της λιτότητας δεν ταίριαζε στη χώρα σας;
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν είναι η Ελληνική Κυβέρνηση ή εγώ ως αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος και Υπουργός Εξωτερικών που παρουσίασε αυτήν τη διάσταση του προγράμματος βοηθείας. Είναι το ΔΝΤ που είπε, αυτό το ίδιο, ότι «ναι, κάναμε λάθη», λάθη μεθοδολογικά σε ό,τι αφορά την ύφεση, την ανεργία. Όμως υπάρχουν λάθη επιστημονικά, θεωρητικά, αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα της λιτότητας και, ως Ευρωπαίοι ηγέτες δημοκρατικών θεσμών, οφείλουμε να σεβαστούμε τις αντοχές και τις θυσίες της κοινωνίας μας και τους ελληνικού λαού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αντίσταση του λαού σας αντικατοπτρίζεται στην άνοδο του λαϊκισμού και στα Αριστερά η κυβέρνηση εθνικής ενότητας αντιμετωπίζει την κριτική του Αλέξη Τσίπρα, του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις, ενώ ταυτόχρονα είναι υποψήφιος του Κόμματος της Αριστεράς στις ευρωεκλογές για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτή την άνοδο;
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν υπάρχει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα. Υπάρχει ένα μόνο εθνικό σχέδιο, ένα μόνο σχέδιο που να είναι ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και αποδεκτό σε διεθνές επίπεδο. Είμαστε μέλη της ΕΕ, συμμετέχουμε στη διεθνή οικονομική και χρηματοπιστωτική ζωή, καταστρώνουμε τις εθνικές μας εναλλακτικές, αλλά όταν χρειαζόμαστε μια διεθνή βοήθεια πρέπει να δεχόμαστε το συσχετισμό δυνάμεων. Έχουμε πάντα τη βούληση και τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση και να προστατέψουμε τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα της κοινωνίας μας, όμως κάθε φορά πρέπει να ολοκληρώνουμε τις ενέργειές μας για να προστατεύουμε την ύπαρξη της οικονομίας μας και την ύπαρξη της δημοκρατίας μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην αντίπερα όχθη υπάρχει ένα κόμμα νεοναζί του οποίου διώκονται έξι βουλευτές πάλι αυτή την εβδομάδα…
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υπάρχει ένα κόμμα στο εσωτερικό του οποίου, σύμφωνα με την Ελληνική Δικαιοσύνη, υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση, υπάρχει ένα μείγμα μεταξύ του κόμματος που είναι παρόν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά από την άλλη μεριά υπάρχει αυτή η εγκληματική οργάνωση, που τώρα οφείλει να εξηγήσει ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: που όμως μπορεί να περάσει μπροστά από το δικό σας κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, ιστορικό κόμμα..
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή η δημόσια ατμόσφαιρα της λιτότητας, της κρίσης, της ύφεσης, της ανεργίας είναι μια ατμόσφαιρα αντιπαραγωγική για τον πολιτικό ρασιοναλισμό, για έναν ήρεμο διάλογο και μια προβολή στο ευρωπαϊκό μέλλον. Από την άλλη μεριά, είναι ιστορικό, πολιτικό και δημοκρατικό καθήκον, όχι μόνο του πολιτικού προσωπικού αλλά και κάθε πολίτη, να σκεφθεί τι γίνεται με τον εξτρεμισμό, τι γίνεται με τον νεοναζισμό. Είναι πραγματικά απαράδεκτο για τη χώρα της Δημοκρατίας, για την Ελλάδα της Δημοκρατίας, της ιστορίας, του πολιτισμού να συμμετέχει στο διεθνές νεοναζιστικό κίνημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσετε τη νέα χρονιά 2014 για τη χώρα σας, ως συμπέρασμα, τι θα λέγατε; Πώς βλέπετε αυτή τη χρονιά;
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι μια χρονιά νέου ξεκινήματος για εμάς. Είναι η στιγμή της αλλαγής. Γιατί έχουμε την εθνική μας προτεραιότητα, που είναι να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης που θα το λέγαμε «Η Ελλάδα μετά την κρίση», η Ελλάδα αξιοπρεπής, κυρίαρχη, στ’ αλήθεια ισότιμη με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Επίσης, έχουμε ένα πρόσθετο καθήκον να ασκήσουμε τα καθήκοντα της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ με έναν τρόπο ρεαλιστικό, αποδεκτό, αλλά και με τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, σε συνεργασία πάντα με τους εταίρους μας και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
16 Ιανουαρίου, 2014