Συνέντευξη Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA

Παρατίθεται κατωτέρω κείμενο συνέντευξης που παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στον δημοσιογράφο Patrizio Nissirio από το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ρώμη :

Τίτλος: «Ο Βενιζέλος στη Ρώμη, σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με την Ιταλία».

Μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή ατζέντα και η επαναφορά της ισοτιμίας μεταξύ των κρατών μελών, μια κοινή ατζέντα για την Ιταλία και την Ελλάδα για το 2014, με πολλά σχέδια και κοινές προτάσεις. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ansamed, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ρώμη, εξηγεί πώς η ελληνική περίπτωση συνδέεται στενά με την ευρωπαϊκή και πώς οι πρωτοφανείς και σκληρότατες θυσίες του ελληνικού λαού αναμένεται να φέρουν αποτελέσματα, όχι μόνο υπό οικονομικούς όρους.

«Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν το θεσμικό καθήκον να συντονίσουν τις δύο προεδρίες», εξηγεί, «αλλά και σε διμερές επίπεδο έχουμε την πρόθεση να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί, λαμβάνοντας σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Είμαστε χώρες της νότιας Ευρώπης, με τα ίδια συμφέροντα στη Μεσόγειο και αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης». Μεταξύ των θεμάτων που άπτονται του ενδιαφέροντος τόσο της Ρώμης, όσο και της Αθήνας, συμπεριλαμβάνεται η μετανάστευση, «η οποία μαζί με την ασφάλεια των συνόρων, αποτελεί μια εκ των προτεραιοτήτων της προεδρίας μας. Έχω την εξαιρετική ευκαιρία να παρευρίσκομαι εδώ, προκειμένου να συζητήσουμε με την ομόλογό μου και με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τους τρόπους συνεργασίας για ευρωπαϊκά και διμερή προγράμματα. Η Ιταλία και η Ελλάδα αποτελούν πέρασμα προς την Ευρώπη, βρισκόμαστε σε μια πολύ ιδιαίτερη και διαφορετική θέση σε σχέση με άλλες χώρες».

Όμως, με τον Ευ. Βενιζέλο, πρώην υπουργό Οικονομικών, στις δραματικότερες στιγμές της κρίσης, δεν είναι δυνατόν να μην αναφερθούμε στην πορεία της Αθήνας και το τίμημα που κατέβαλαν και καταβάλλουν οι Έλληνες για την έξοδό τους από το τούνελ: «Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεράσουμε την κρίση, μέσω πολύ δύσκολων μέτρων, διαμέσου πολύ σκληρών θυσιών που έκαναν οι πολίτες μας», δηλώνει ο Υπουργός. Αλλά, τώρα, μετά από έξι χρόνια ύφεσης και τέσσερα φανερούς κρίσης, έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το κυριότερο αποτέλεσμα του προϋπολογισμού, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Είναι η πιο απτή απόδειξη των προσπαθειών μας.

Παράλληλα, ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε με τις δομικές αλλαγές που είναι απαραίτητες και καθοριστικές για το μετασχηματισμό της ελληνικής πραγματικής οικονομίας, ώστε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας και του δημόσιου τομέα. Ωστόσο, αυτή είναι μια απάντηση που βασίζεται σε αριθμούς και χρηματοοικονομικά στοιχεία: το κυριότερο πρόβλημα είναι η κατάσταση της κοινωνίας, η κρίση της ελληνικής κοινωνίας, το απαράδεκτο ποσοστό της ανεργίας. Χρειάζεται να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή, είναι απαραίτητο να δώσουμε μηνύματα ελπίδας και προοπτικής. Είναι απαραίτητο να μην μιλάμε μόνο για αριθμούς, αλλά και για την πραγματική οικονομία, την πραγματική κοινωνία, να ελέγξουμε την ικανότητά κατανόησης της ψυχολογικής κατάστασης κάθε ελληνικής οικογένειας. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα, η επαναδημιουργία μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του πολιτικού συστήματος και της ελληνικής κοινωνίας».

Παρά την αναγκαιότητα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, προειδοποιεί ο Υπουργός Εξωτερικών, «είναι αδύνατο να σκεφτούμε νέα οριζόντια οικονομικά μέτρα, δεν μπορούμε να διανοηθούμε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Κατά την περίοδο 2010-2012, το εισόδημα των Ελλήνων μειώθηκε πλέον του 35%, γεγονός μοναδικό και απαράδεκτο σε περίοδο ειρήνης».

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα φθάσει σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος το πρώτο εξάμηνο του 2014: «η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς είναι δύσκολη, αλλά τώρα είμαστε έτοιμοι για τον τελευταίο σταθμό της διαδρομής. Συμβολικά υπολείπεται το ένα πέμπτο του σχεδίου, ήδη τα τέσσερα πέμπτα αυτής της δύσκολης συλλογικής προσπάθειας έχουν ολοκληρωθεί». Και ο Ευ. Βενιζέλος υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα μπορεί να επιδείξει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη σε ποσοστό 2% επί του ΑΕΠ».

Με την ελληνική περίπτωση συνδέεται και η ευρωπαϊκή, καθώς η Γηραιά Ήπειρος έχει δεχθεί το σκληρό πλήγμα της κρίσης, και σε επίπεδο προοπτικών: «Μετά από αυτήν την εμπειρία, αναφέρει ο Ευ. Βενιζέλος, πρέπει να ανοίξουμε ξανά το μεγάλο διάλογο για το μέλλον και την ευρωπαϊκή προοπτική. Πρέπει να προστατεύσουμε και να επαναδημιουργήσουμε τις συνθήκες ισοτιμίας μεταξύ των κρατών μελών, πρέπει να συζητήσουμε για το δημοκρατικό έλλειμμα, από μια νέα οπτική. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτό να υπάρχουν κυβερνήσεις με εξουσία λήψης αποφάσεων και άλλες χώρες με υποχρέωση εφαρμογής αποφάσεων προς αποφυγή της χρεοκοπίας ή καταστροφών για την οικονομία και τις τράπεζες. Χρειάζονται νέες μορφές αλληλεγγύης, νέες μορφές ανακατανομής στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Όμως, πρόκειται για μια δύσκολη συζήτηση. Δεν είναι πρόβλημα μεταξύ κυβερνήσεων, αλλά μεταξύ εθνικών οικονομιών. Το πρωταρχικό εμπόδιο για την ενίσχυση της Ευρώπης είναι ο ρόλος των νέων μορφών οικονομικών εθνικισμών και είναι πολύ δύσκολο να επιτύχουμε τη συμφιλίωση μεταξύ των υψηλών ευρωπαϊκών στόχων και των εθνικών εκλογικών προοπτικών. Προσωπικά, σέβομαι τους εταίρους μας, την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τα δάνεια από την ευρωζώνη και το Δ.Ν.Τ., πάντα ζωτικά για την ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά από πολιτική πλευρά είναι απολύτως αναγκαίο να ανοίξει εκ νέου ο διάλογος για τους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς θεσμούς και την οικοδόμηση της ισοτιμίας μεταξύ των κρατών μελών».

17 Σεπτεμβρίου, 2013

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία