Συνέντευξη Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στο δημοσιογράφο Samia Abbas του πρακτορείου ειδήσεων MENA (05.09.2013)

Ο Έλληνας Aντιπρόεδρος της Kυβέρνησης και Yπουργός Εξωτερικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013, ανέφερε ότι ο λόγος της παρουσίας του εκεί είναι η περαιτέρω σύσφιξη των παραδοσιακά καλών, διμερών, πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

«Οι Αιγύπτιοι και οι Έλληνες συνδέονται μέσω μακροχρόνιων δεσμών φιλίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Αίγυπτο, μέσω του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας καθώς και μέσω της κοινής βούλησης για συνεργασία και ειρήνη στην Μεσόγειο. Συνεπώς, με την επίσκεψή μου αυτή, μεταφέρω ένα μήνυμα φιλίας και πολιτικής βούλησης για περαιτέρω συνεργασία. Η καλλιέργεια καλών διμερών σχέσεων είναι κοινή επιθυμία των λαών μας και συμβάλλει στην ειρήνη, στη συνεργασία και, βεβαίως, στη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου».

Όσον αφορά την παρούσα κατάσταση στην Αίγυπτο, ανέφερε ότι ο ρόλος της μεταβατικής κυβέρνησης είναι κρίσιμης σημασίας και δύσκολος. «Αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά, καλύτερα από τους περισσότερους, θα έλεγα. Η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι σημαντικό να δοθεί χρόνος στην Αίγυπτο, ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και ο περιφερειακός και διεθνής ρόλος που της αξίζει. Θέλουμε να βοηθηθεί η μεταβατική κυβέρνηση του Καΐρου, ώστε να διασφαλισθεί η εφαρμογή του Οδικού Χάρτη».

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στον τερματισμό της βίας και επεσήμανε ότι πρέπει να αποφευχθούν πράξεις που υπονομεύουν την κοινωνική ειρήνη.

«Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ε.Ε. βλέπουν την Αίγυπτο ως χώρα-κλειδί στην περιοχή, με καίριο ρόλο σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια στη Μεσόγειο, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις, όχι μόνο στον Αραβικό Κόσμο, αλλά και στην Αφρική και στις χώρες του Μαγκρέμπ. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει ειλικρινές ενδιαφέρον όσον αφορά τη σταθερότητα στην Αίγυπτο. Είναι προφανές ότι επιθυμούμε τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, ώστε η Ελλάδα και η Αίγυπτος μαζί, να μπορέσουν να προωθήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή, και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο».

Σχετικά με τη διμερή συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η οικονομική παρουσία της Ελλάδας στην Αίγυπτο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ελληνικές επενδύσεις έχουν φτάσει στο εντυπωσιακό ποσό των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Η Ελλάδα αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό επενδυτή στην Αίγυπτο, παρέχοντας εργασία σε 125.000 αιγυπτιακές οικογένειες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι παραμένουμε στην Αίγυπτο, τη στιγμή που πολλοί άλλοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με τον αιγυπτιακό ιδιωτικό τομέα και η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες που έχει δημιουργήσει Επιχειρηματικό Συμβούλιο με την Αίγυπτο. Υπάρχουν, προφανώς, μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας, με αμοιβαία οφέλη. Θα ήθελα, επίσης, να υπογραμμίσω τον ρόλο του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας και της Ελληνικής Κοινότητας στην Αίγυπτο, που αποτελούν γέφυρα ανάμεσα στους λαούς μας».

«Φυσικά, θα πρέπει να τονίσω ιδιαίτερα τη σημασία της διμερούς οικονομικής και εμπορικής μας συνεργασίας. Είμαστε ευτυχείς που τον Ιούνιο υπογράφηκε στην Αθήνα μια σειρά διμερών συμφωνιών, που προώθησε, μεταξύ άλλων, τις εμπορικές μας σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των λιμένων του Πειραιά και της Αλεξάνδρειας».

«Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να δοθεί πίστωση χρόνου στη μεταβατική κυβέρνηση για την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη. Η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα στην Αίγυπτο. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την αιγυπτιακή Κυβέρνηση και επιθυμούμε να παράσχουμε βοήθεια, εάν αυτή ζητηθεί».

Ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας χαρακτήρισε την κατάσταση στη Συρία ως ιδιαίτερα ανησυχητική. «Η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Παράλληλα, η εύρεση μιας πολιτικής λύσης είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να προχωρήσουμε την πρωτοβουλία της «Γενεύης ΙΙ».

Σχολιάζοντας τη στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι «είναι προφανές πως πρέπει να καταδικαστεί η χρήση βίας γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης, βεβαίως, και της βίας εναντίον χριστιανικών εκκλησιών. Η θρησκευτική και κοινωνική ειρήνη πρέπει να διασφαλισθεί στην Αίγυπτο και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, όπου παρατηρείται έξαρση των εθνοτικών και θρησκευτικών εντάσεων. Οι Χριστιανοί της Αιγύπτου αποτελούν μέρος του πλούτου της χώρας και του ανθρώπινου δυναμικού και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Αιγύπτου. Η Ελλάδα, βεβαίως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της παρουσίας στην Αίγυπτο, των Ελληνικών Κοινοτήτων και του Ελληνικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας. Θέλω να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις Αρχές της χώρας ότι θα δράσουν, ως συνήθως, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση».

Σχολιάζοντας αναφορές περί αναστολής πρωτοκόλλου για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε «ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας παραμένει ένας κοινός στόχος και δεν έχει υπογραφεί ακόμα κάποιο σχετικό μνημόνιο. Όσον αφορά τις ευοίωνες προοπτικές των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, πιστεύω ότι οι προοπτικές αυτές, αντί να δημιουργούν συμμαχίες και να αποκλείουν άλλες χώρες, μπορούν να αποτελέσουν έναν επιπλέον παράγοντα για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή. Θα δεχόμασταν ευχαρίστως τη συμμετοχή της Αιγύπτου σε ενεργειακές πρωτοβουλίες με γειτονικές χώρες στην περιοχή».

6 Σεπτεμβρίου, 2013