Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ κας Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο ρ/σ 105,8

Βασικά σημεία:

· «Η δική μας  θέση είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων με επάρκεια πόρων. Η πρόταση περί συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε θέσει και άλλες προτάσεις στο τραπέζι, οι οποίες θεωρούμε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής διάστασης του  μηχανισμού και της επάρκειας των πόρων του. Όπως, η έκδοση ευρωομολόγου, που θα ήταν επίσης ένας τρόπος να εξασφαλισθούν πόροι σε έναν τέτοιο μηχανισμό για τις ανάγκες των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

· Χρειάζεται να υπάρξει σοβαρή προετοιμασία αυτού του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αιφνιδιασμούς. Για να υπάρξει μία εστιασμένη αναθεώρηση της Συνθήκης θα πρέπει να είναι σαφές το πλαίσιο  του μηχανισμού που θα συμφωνήσουμε. Επομένως θεωρούμε τα δυο θέματα ως ένα πακέτο. Και, επειδή την επόμενη χρονιά ξεκινά μια άλλη πολύ μεγάλη συζήτηση για τα δημοσιονομικά της Ένωσης και τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό μετά το 2013, που εκεί εμπίπτει η Κοινή Αγροτική Πολιτική, το Ταμείο Συνοχής, όλα τα κονδύλια των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, επ΄ ουδενί δε δεχόμαστε να συνδεθούν οι δύο συζητήσεις. Δηλαδή λέμε ότι δεν μπορεί η συζήτηση που θα γίνει στο Συμβούλιο το Δεκέμβρη, να προκαταλάβει αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση.

· Η Ελλάδα έχει ξανά φωνή και αξιοπιστία στην Ευρώπη, επειδή όλοι πλέον  αναγνωρίζουν ότι κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια αυτήν την περίοδο. Αναγνωρίζουν τις αλλαγές που γίνονται, και τις σοβαρές θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός.»

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 και στους δημοσιογράφους Τάκη Σαράντη και Παναγιώτη Τσούτσια.

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης της Αναπληρωτού Υπουργού έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών, την κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καλή σας ημέρα κα Ξενογιαννακοπούλου.

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
: Καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Καλημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζουμε ότι εχθές ήσαστε ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχε σε μία σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, με βάση -αν σωστά έχουμε διαβάσει κι εμείς- τη Σύνοδο Κορυφής και το πώς πορευόμαστε προς τα εκεί.

Μια σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο κ. Παπακωνσταντίνου από το οικονομικό επιτελείο, το Υπουργείο Εξωτερικών με εσάς και τον κ. Δρούτσα, καθώς και ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Σωστά τα λέμε; 

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα είναι πολύ κρίσιμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Ούτως ή άλλως ήσασταν πρόσφατα και στο Συμβούλιο της Ε.Ε., έτσι;

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Προχθές είχαμε πάει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου ένα από τα θέματα του ήταν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ίσως είναι μία από τις πιο κρίσιμες Συνόδους των τελευταίων χρόνων, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία.

Είναι κάτι που ο Πρωθυπουργός  Γιώργος Παπανδρέου έχει θέσει εδώ και πολλούς μήνες. Ξέρετε πολύ καλά τον αγώνα που έδωσε για να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης, και δυστυχώς οι εξελίξεις δείχνουν ότι εκείνος ο αγώνας ήταν κρίσιμος τελικά, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Βλέπετε τώρα ότι η Ιρλανδία έρχεται να αξιοποιήσει αυτό τον μηχανισμό, ο οποίος οικοδομήθηκε μετά από όλες αυτές τις παρεμβάσεις και τις προσπάθειες. Στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου επικεντρώνονται οι συζητήσεις στο τι χαρακτηριστικά θα έχει ένας μόνιμος πλέον μηχανισμός για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων, στο πλαίσιο της Ένωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ έχουμε και τις προτάσεις της Γερμανίας. Δεν ξέρω αν υπάρχει δυνατότητα να σχολιαστούν αυτή τη στιγμή, πάντως υπάρχει μία διάσταση απόψεων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και στους Ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, έτσι δεν είναι;

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
: Κοιτάξτε, σε αυτό το στάδιο είναι φυσικό να ακούγονται απόψεις από διάφορες χώρες. Και είναι αλήθεια ότι οι απόψεις που έχουν ακουστεί από τη Γερμανία έχουν δημιουργήσει προβληματισμό και αντιδράσεις. Αυτό φάνηκε ήδη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Και επαληθεύτηκε ο Πρωθυπουργός που είχε πει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή την περίοδο. Γιατί, δυστυχώς, αυτού του είδους θέσεις, αποσταθεροποιούν και επιδεινώνουν την κατάσταση σε μια ήδη δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

Η θέση μας είναι σαφής. Στηρίζουμε την ύπαρξη ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, θέλουμε να έχει έναν ευρωπαϊκό χαρακτήρα και επάρκεια πόρων για να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε αυτόν το ρόλο του.

Και, όπως ξέρετε, έχουμε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις σε κάποιες απόψεις που έχουν τεθεί κυρίως από τη Γερμανία, σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Αυτή η συζήτηση όπως γίνεται και αποδείχθηκε δυστυχώς τις τελευταίες εβδομάδες με την περίπτωση της Ιρλανδίας, αλλά και τα χαρακτηριστικά που φαίνεται να προωθεί η γερμανική θέση, δυστυχώς, περισσότερο αποσταθεροποιούν σε μία περίοδο κρίσης και κινδυνεύουν να δημιουργήσουν δύο ταχύτητες χωρών μέσα στην Ευρωζώνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει, η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι κάθετα λέει όχι στη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων ή βάζει όρους και προϋποθέσεις;

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς κατ΄ αρχάς δεν συμφωνούμε με τον τρόπο με τον οποίον έχει παρουσιαστεί αυτή η γερμανική θέση. Όπως καταλαβαίνετε όμως είναι μία ανοιχτή διαπραγμάτευση. Ξέρετε ότι μέχρι να φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία  θα περάσουμε από πολλά στάδια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το γνωρίζουμε ναι, η θέση η δικιά μας ποια είναι;

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων με επάρκεια πόρων, και ο τρόπος που έχει προωθηθεί αυτή η πρόταση περί συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Ταυτόχρονα όμως έχουμε θέσει άλλες προτάσεις στο τραπέζι, οι οποίες θεωρούμε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής διάστασης του  μηχανισμού και της επάρκειας των πόρων του..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών ας πούμε;

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μία πρόταση είναι ακριβώς αυτή, την οποία όπως ξέρετε την έχει αναφέρει ο Πρωθυπουργός. Όπως επίσης και η έκδοση ευρωομολόγου, που θα ήταν επίσης ένας τρόπος να εξασφαλισθούν πόροι σε έναν τέτοιο μηχανισμό για αντιμετωπιστούν  οι ανάγκες των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Πέραν αυτού, όμως ζητάμε να υπάρξει σοβαρή προετοιμασία αυτού του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε αιφνιδιασμούς, καθώς διανύουμε μία περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που και με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας οι νέοι θεσμοί όπως λειτουργούν ακόμη αποσαφηνίζουν το πεδίο τους.

Άρα εμείς είμαστε σαφείς, θέλουμε να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί, να γίνει σωστή πολιτική προετοιμασία. Υποστηρίζουμε ότι για να υπάρξει μία εστιασμένη αναθεώρηση της Συνθήκης θα πρέπει να είναι σαφές το πλαίσιο  του μηχανισμού που θα συμφωνήσουμε. Επομένως θεωρούμε τα δυο θέματα ως ένα πακέτο.

Και το κρίσιμο θέμα -και σημειώστε το αυτό- επειδή την επόμενη χρονιά ξεκινά μια άλλη πολύ μεγάλη συζήτηση για τα δημοσιονομικά της Ένωσης και τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό μετά το 2013, που εκεί εμπίπτει η Κοινή Αγροτική Πολιτική, το Ταμείο Συνοχής, όλα τα κονδύλια των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, εμείς επ΄ ουδενί δε δεχόμαστε να συνδεθούν οι δύο συζητήσεις.

Δηλαδή λέμε ότι δεν μπορεί η συζήτηση που θα γίνει στο Συμβούλιο το Δεκέμβρη, να προκαταλάβει αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Μάλιστα, σε αυτό το -δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω- σε αυτό το μέτωπο έχουμε συμμάχους; Αυτό είναι το ένα ζητούμενο. Και το δεύτερο, είμαστε, νοιώθουμε τόσο δυνατοί, για να τα βάλουμε με τη Γερμανία;

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας απαντήσω πρώτα στο δεύτερο και θα πω το εξής: Η Ελλάδα μπορεί και έχει ξανά φωνή και αξιοπιστία, επειδή όλοι πλέον  αναγνωρίζουν ότι κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια αυτήν την περίοδο. Κι αυτό, πρέπει να ξέρετε, εμείς το εισπράττουμε πηγαίνοντας έξω και μιλώντας με τους ομολόγους μας. Αναγνωρίζουν τις αλλαγές που γίνονται και τις σοβαρές θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, δε γίνονται στις χώρες τους αυτές οι θυσίες. Αν γινόταν στις χώρες τους αυτές οι θυσίες, δεν ξέρω αν θα αισθανόταν τόσο ωραία.

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κατανοούν τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Αυτό, το λέω λίγο διαφορετικά εγώ.

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και να σας πω κάτι; Δημοκρατικά εκλεγμένες Κυβερνήσεις είναι, ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει όταν μια χώρα αναγκάζεται να εφαρμόσει ένα αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα ως κατάσταση ανάγκης.

Γι’ αυτό λοιπόν η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή τη δύναμη να μιλάει. Γιατί ακριβώς εμείς τους λέμε ότι  κάνουμε αυτή την προσπάθεια, αλλά από εκεί και πέρα, δεν μπορεί αυτή η προσπάθεια να είναι μονομερής. Δεν μπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μη λαμβάνονται εκείνα τα μέτρα που να διασφαλίζουν την αναγκαία σταθερότητα, ενότητα και συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γι’ αυτό και όταν μίλησε  ο Πρωθυπουργός και έθεσε τα θέματα αυτά στο Παρίσι πριν από μερικές ημέρες, εξέφρασε ένα ευρύτερο κλίμα στην Ευρώπη. Επειδή με ρωτάτε για τις συμμαχίες και έτσι περνάω στο πρώτο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Ναι, ναι.

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακόμη και συντηρητικά έντυπα όπως οι Financial Times και ο Economist, αναγνωρίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου με αυτά που είπε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξέφρασε ευρύτερες αγωνίες και προβληματισμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε κα Ξενογιαννακοπούλου, πολλές φορές δανειζόμαστε τέτοια μεγάλα και έγκυρα έντυπα à la carte. Δηλαδή καλά κάνετε και το δανειζόσαστε και λέτε αυτό που λέτε, αν δείτε όμως τους χθεσινούς Financial Times αυτό που μιλάνε και λένε είναι ότι ούτως ή άλλως η Ελλάδα δε γλιτώνει την αναδιάρθρωση του χρέους.

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, είναι φυσικό σε μια εφημερίδα να εκφράζονται πολλές και διαφορετικές απόψεις.

Εγώ περισσότερο σας το ανέφερα αυτό για να τονίσω ότι οι θέσεις μας, και η ανάγκη η συζήτηση που γίνεται να σταθεροποιεί και να δημιουργεί συνοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να αποσταθεροποιεί και να διχάζει, βρίσκουν ευρύτερη υποστήριξη αυτή την περίοδο στο πλαίσιο της Ένωσης. Και εκτιμώ ότι είναι πολλές χώρες σε μία τέτοια αντίληψη. Από την πλευρά μας  δίνουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα και επιδιώκουμε ευρύτερες συμμαχίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Σε αυτόν τον προβληματισμό, ο οποίος αναπτύσσεται ευρωπαϊκά, διακρίνετε ότι κινδυνεύει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, κινδυνεύει το ευρώ, κινδυνεύει το τραπεζικό σύστημα;

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Υπάρχουν πολλές φορές έντονες απόψεις και διαφορές. Στο τέλος όμως, επιτυγχάνονται συγκλίσεις και συναινέσεις. Αυτό δείχνει η μακρά ευρωπαϊκή πορεία και εμπειρία.

Σίγουρα διανύουμε μια ιδιόμορφη και δύσκολη  περίοδο, με την έννοια ότι κάποια δεδομένα που είχαμε και κάποιες σταθερές δε φαίνεται να υπάρχουν. Και αυτό αποδεικνύεται από τη δυσκολία σε ευρωπαϊκό επίπεδο να συμφωνηθεί μια κοινή δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ελπίζω όμως ότι τελικά θα ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις που θα εγγυώνται τη σταθερότητα και το μέλλον της Ευρώπης και του ευρώ, καθώς και μια συνεκτική Ευρωπαϊκή αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Έχει ξεκινήσει ένας διάλογος -τον παρακολουθείτε κι εσείς- αν έχουμε ως χώρα τη δυνατότητα να διαπραγματευόμαστε ενώ έχουμε υπογράψει το μνημόνιο, εσείς τι λέτε; Και ξεκίνησε κιόλας και ξαναήρθε στην επιφάνεια λόγω της στάσης του Υπουργείου Εργασίας σε σχέση με τις επιχειρησιακές και τις κλαδικές συμβάσεις.

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
: Αναγνωρίζεται, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις της Τρόικα, ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το μνημόνιο, και ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια. Για το θέμα που αναφέρατε τελικά υπήρξε αποσαφήνιση. Δηλαδή στο πλαίσιο των υποχρεώσεων  του μνημονίου, αναγνωρίστηκε και διευκρινίστηκε ότι έχει πλήρη ισχύ η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς το κρίσιμο θέμα είναι να μην θιγούν οι κατώτεροι μισθοί που διασφαλίζει. Επίσης διευκρινίστηκε όσον αφορά στη δυνατότητα αποκλίσεων για τις επιχειρησιακές συμβάσεις από τις κλαδικές, ότι θα είναι μόνο υπό την αίρεση αναγκαίων περιορισμών, και όπως ξεκαθάρισε και η αρμόδια συνάδελφος η Λούκα Κατσέλη, εκεί θα έχει λόγο και η Βουλή όταν θα έρθει το σχετικό νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα τονίσθηκε η σημασία του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου κάτι τελευταίο, επειδή τις τελευταίες ημέρες και κυρίως το τελευταίο διήμερο βλέπουμε πολύ μελάνι κι έχει γραφτεί μπόλικο πράγμα σε σχέση με τον κ. Λουκά Παπαδήμο. Είναι τόσο ουσιαστικός ο ρόλος του πλέον;

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όπως ξέρετε ο κ. Παπαδήμος είναι Σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Είναι ένας άνθρωπος με μεγάλο κύρος, και εμπειρία. Και σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση και η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνεισφορά του είναι πολύτιμη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τη συνομιλία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Να είστε καλά.

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
: Κι εγώ ευχαριστώ, να είστε καλά, γεια σας.

24 Νοεμβρίου, 2010