Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ και τους δημοσιογράφους Β. Βασιλόπουλο και Μ. Κατσίμη

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πάμε στην Υπουργό, την κυρία Ξενογιαννακοπούλου. Η εισαγγελική παραγγελία, ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε αυτό το θέμα ήταν ένας τρόπος που αναμφισβήτητα θα προκαλούσε αντιδράσεις, θα προκαλούσε και μία σύγκρουση στο εσωτερικό της Κυβέρνησης, επιμένω εγώ, γιατί στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή, ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του κόμματός σας και ο Υπουργός Οικονομικών τότε ο κύριος Παπακωνσταντίνου είναι τα δύο κεντρικά πρόσωπα σε αυτήν την ιστορία.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πιστεύω ότι είναι στοχοποίηση του Γιώργου Παπανδρέου. Θεωρώ πολύ περίεργη, πραγματικά δημιουργεί ερωτήματα, τη συγκυρία που επελέγη να γίνει αυτό. Δηλαδή μετά από τόσους μήνες και για μία υπόθεση που δεν συνδέεται με το ίδιο το Μνημόνιο. Να σας θυμίσω τα πραγματικά γεγονότα. Η χώρα μας εξαναγκάστηκε να μπει στο Μνημόνιο τον Μάιο του 2010. Η προσαρμογή του ελλείμματος έγινε το Νοέμβριο του 2010, δηλαδή μερικούς μήνες μετά, κάτω από τις σαφείς οδηγίες της Eurostat. Δηλαδή, είχε υποχρέωση η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η οποία σημειωτέον, έγινε ανεξάρτητη από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ως όφειλε να γίνει, κάτι το οποίο ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Γι’ αυτό είναι μεγάλο ζήτημα, αυτή η στοχοποίηση που γίνεται στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου...

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Από ποιον; Από τους Εισαγγελείς; Από τη Δικαιοσύνη; Από ποιον γίνεται η στοχοποίηση;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καθένας πρέπει πάντα να σέβεται τη Δικαιοσύνη, αλλά δε σημαίνει ότι δε μπορούμε και να κρίνουμε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης. Άρα, είτε αυτό έχει γίνει ως επιλογή στοχοποίησης και μάλιστα στην παρούσα συγκυρία είτε ως αποτέλεσμα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Το πραγματικό γεγονός κρίνω και θεωρώ ότι όσες φορές στην Ελλάδα ποινικοποιήθηκε η πολιτική ζωή –και δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ το έχει ζήσει αυτό και το 1989–δημιουργείται διχασμός στον Ελληνικό λαό. Και, σε αυτή ειδικά τη συγκυρία που δίνουμε τη μάχη για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τη χώρα μας όρθια, σε μία φάση που έχουμε συγκυβέρνηση ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, θεωρώ ότι είναι μία επιλογή η οποία θέτει πραγματικά σε κίνδυνο την πορεία της χώρας. Για αυτό πιστεύω ότι θα επικρατήσει ώριμη πολιτική σκέψη από όλους. Εμείς σε κάθε περίπτωση θέλουμε να υπάρξει διερεύνηση των θεμάτων. Ξέρετε πολύ καλά ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τονίσει εδώ και πολύ καιρό ότι θα έπρεπε να υπάρξει ένας έλεγχος ολόκληρης της δεκαετίας.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προχωρήσατε όμως σε αυτό και μου δίνετε αφορμή να ρωτήσω τον κύριο Αντώναρο...

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, δεν προχωρήσαμε, και θα σας πω γιατί. Δεν προχωρήσαμε γιατί ακριβώς επικράτησε σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η αντίληψη ότι δεν πρέπει να μπούμε σε διχαστικές λογικές. Δεν φοβόμαστε όμως την έρευνα.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Γιατί ανεβάζετε τους τόνους αφού δε φοβόσαστε την έρευνα;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί θεωρούμε, κυρία Κατσίμη, ότι υπάρχει στοχοποίηση απέναντι στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου. Οφείλουμε να προασπίσουμε τον Γιώργο Παπανδρέου ως Πρωθυπουργό και την προσπάθεια που έκανε. Είμαστε οι πρώτοι που λέμε ότι και προβλήματα υπήρξαν και αυτοκριτική σκληρή κάνουμε και θα την κάνουμε σε όλη αυτή τη διαδικασία που έχουμε μπροστά μας. Αλλά προς Θεού, σε αυτή τη συγκυρία μην ισοπεδώνουμε πολιτικά έναν άνθρωπο που έδωσε τη μάχη του σε ένα εχθρικό ευρωπαϊκό περιβάλλον για να υπάρξει ένας μηχανισμός ώστε να μην φθάσει η Ελλάδα σε χρεοκοπία. Ο Γιώργος Παπανδρέου εξάλλου εξασφάλισε και την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου που είναι η βάση για την χειροπιαστή ελπίδα προοπτικής πού έχουμε αυτήν τη στιγμή.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Πάμε να αλλάξουμε θέμα;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αν μου επιτρέπετε, μία παρατήρηση μόνο επί της ουσίας, για να καταλαβαίνει και ο κόσμος περί τίνος πρόκειται. Τί έγινε το Νοέμβριο του 2010 ; Οι ΔΕΚΟ και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας ήταν εκτός της καταμέτρησης του ελλείμματος. Αυτό καταλαβαίνετε ότι μπορεί στις προηγούμενες χρονιές, ενδεχομένως, κάπου να διευκόλυνε για την παρουσίαση του ελλείμματος, δεν βοηθούσε όμως στην απεικόνιση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας. Άρα λοιπόν αυτό που είπε η Eurostat ήταν ότι δεν μπορεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας να μην συνυπολογίζεται στο έλλειμμα. Τη στιγμή που μπήκε βέβαια ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, υπήρξε και αυτή η προσαρμογή κατά δύο-τρεις μονάδες παραπάνω, αλλά δεν είχε καμία σχέση με το μνημόνιο, έγινε έξι μήνες μετά. Από εκεί και πέρα, ποιος λογικός άνθρωπος θα ήθελε να έχουμε κρυφά ελλείμματα; Ήταν μία παθογένεια της στατιστικής απεικόνισης όλων των Κυβερνήσεων μέχρι εκείνη τη στιγμή. Δεν θέλω να κάνω μικροκομματική. Άρα λοιπόν, ούτε η βάση της έρευνας είναι σοβαρή και γι’ αυτό προκαλεί εντύπωση πώς, με τόση προχειρότητα, ολοκληρώθηκε μία τέτοια έρευνα για να φτάσει στο σημείο να σταλεί στη Βουλή αναφερόμενη σε πρώην Πρωθυπουργό.

Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Πάντως, κυρία Υπουργέ, υπάρχουν μαρτυρίες, έτσι; Υπάρχουν μαρτυρίες, έτσι δεν είναι; Μελών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. εννοώ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς, κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κάνει καταγγελία στη δικαιοσύνη.

Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Προφανώς.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κάθε καταγγελία όμως αξιολογείται.

Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Προφανώς.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αναφέρθηκα στην ουσία γιατί δεν θέλω μόνο να μιλήσω για την πολιτική διάσταση του θέματος, παρότι επιμένω ότι η συγκυρία, δημιουργεί ερωτήματα, γιατί δεν μπορεί σε μία φάση που δίνουμε τη μάχη να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, να τίθεται ένα θέμα που θα διχάσει και θα δημιουργήσει τεράστιο ζήτημα στον ελληνικό λαό.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πάμε σε ένα θέμα που σας ενώνει;

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Πάμε τώρα στη Τρόικα που ήρθε με άγριες διαθέσεις…

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και ζητάει και υπογραφές.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: …και θέλει πάλι υπογραφές, δεσμεύσεις, όχι μόνο να παρθούν νέα μέτρα από αυτή τη συγκεκριμένη Κυβέρνηση, αλλά να εφαρμοστούν κιόλας.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να πάμε στην Υπουργό που γνωρίζει από πρώτο χέρι;

Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Προφανώς.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, ζητάει τελικά ή δε ζητάει;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τα επιμέρους Υπουργεία δεν έχω πλήρη εικόνα. Θα σας πω την ξεκάθαρη θέση μου. Τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να τα συνδέουμε με το μισθολογικό κόστος. Δεν είναι θέμα των μισθών η ανταγωνιστικότητα. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει η συζήτηση των κοινωνικών εταίρων για το μη μισθολογικό κόστος. Την ανταγωνιστικότητα να τη δούμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο σε σχέση με τη φορολογία, τη γραφειοκρατία, τη διοίκηση, τη στήριξη της καινοτομίας και της ποιότητας.

Θα προσθέσω και κάτι άλλο, επειδή παρακολουθώ τα Ευρωπαϊκά θέματα. Δεν μπορεί όταν η Τρόικα εκπροσωπεί δύο ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μη λαμβάνει υπόψη τις Ευρωπαϊκές Αρχές. Η Συνθήκη της Λισαβόνας κατοχυρώνει τη Συλλογική Αυτονομία για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Άρα ας πάρουμε τα διδάγματα του πώς έχουμε προχωρήσει ως τώρα. Μέσα από την διαπραγμάτευση που γίνεται –και είμαι σίγουρη ότι ο συνάδελφος ο Γιώργος ο Κουτρουμάνης αναδεικνύει όλα αυτά τα θέματα–η ύφεση είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, και οποιαδήποτε συζήτηση για τους μισθούς ούτε κοινωνικά, αλλά ούτε και οικονομικά αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει.

Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Από πού πηγάζει, κυρία Υπουργέ, αυτή η συζήτηση όμως;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να συζητάμε φυσικά για νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες πλήττουν την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Από κάπου βγαίνουν όμως αυτές οι πληροφορίες.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλετε να σας πω τη γνώμη μου;

Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Δηλαδή ειλικρινά, γιατί…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά. Δύο χρόνια τώρα κάθε έξι μήνες βλέπουμε να τίθεται το θέμα των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Το να συζητάμε για το δημόσιο τομέα έχει λογική, γιατί φυσικά όταν μιλάμε για χρέος και υπερχρέωση πρέπει να δούμε πώς θα εξορθολογήσουμε το δημόσιο και θα μειώσουμε τις δαπάνες. Αλλά είναι παράλογο να παρεμβαίνουμε στον ιδιωτικό τομέα. Αναρωτιέμαι γιατί δε δείχνουν την ίδια ευαισθησία, στο κάτω-κάτω οι εκπρόσωποι της Τρόικα για τις τιμές, αν μιλάμε για εσωτερική υποτίμηση; Να υπάρχει και εκεί πιο ριζική αντιμετώπιση να πέσουν οι τιμές στη χώρα μας και να μας στηρίξουν σε αυτήν τη διαδικασία. Πιστεύω ότι υπάρχουν διάφορα κέντρα και παράκεντρα που τροφοδοτούν, δυστυχώς, τους εκπροσώπους της Τρόικας κατά καιρούς, με αυτά τα θέματα.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Από ποια κέντρα γίνεται αυτό;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είτε από μια μερίδα των εργοδοτών, είτε διάφοροι άλλοι οι οποίοι σπεύδουν να δημιουργούν κλίμα κάθε φορά, για τους μισθούς.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Μα οι εργοδότες δε θέλουν να καταργηθεί.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει μία μερίδα των εργοδοτών η οποία ξέρετε ότι έχει διαφορετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Αυτή την στιγμή πρέπει να επικρατήσει η ευθύνη απέναντι στον κόσμο πού κάνει μεγάλες θυσίες, και να μην αγγίξουμε το μισθολογικό θέμα στον ιδιωτικό τομέα.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Πώς μπορεί να πειστεί ο κόσμος ότι δε θα ξεπεράσετε αυτή την κόκκινη γραμμή όταν έχουν ξεπεραστεί κόκκινες γραμμές και κόκκινες γραμμές;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ο συνάδελφος, ο Υπουργός Εργασίας, με πολύ καθαρό τρόπο αναδεικνύει ακριβώς πού είναι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Έδωσε τα στοιχεία, και είναι μία μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί, πιστεύω ότι υπάρχει και ευρύτερη συναίνεση των κομμάτων γύρω από αυτό το ζήτημα, έχει εκφραστεί και στη Βουλή. Να προσθέσω ότι και το Ευρωπαϊκό κλίμα έτσι διαμορφώνεται. Την άλλη Δευτέρα, 30 του μήνα, υπάρχει Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το κεντρικό θέμα είναι η Ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Van Rompuy έχει πει ότι πλέον η ύφεση χτυπά την καρδιά της Ευρωζώνης και της Ευρώπης. Δηλαδή αυτά που συζητάμε εδώ, όλοι τα βλέπουν, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη αν δεν αντιμετωπισθεί η ύφεση.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Η Τρόικα όμως δε βλέπουμε να προτείνει τίποτα αναπτυξιακά μέτρα.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στέκομαι με επιφύλαξη απέναντί του, γιατί έχω παρακολουθήσει πολλά Συμβούλια, αλλά…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία, δεν μπορεί κανείς να την αρνηθεί, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται βιωσιμότητα του χρέους, και αυτό αφορά όλη την Ευρώπη και φυσικά εμάς, η επιτυχία του PSI είναι το κομβικό σημείο, και από εκεί και πέρα, βέβαια, χρειάζεται αντιμετώπιση της ύφεσης και στρατηγική ανάκαμψης. Μόνο με τους τρεις αυτούς πυλώνες μπορούμε να οικοδομήσουμε προοπτική.

Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο. Αυτή όλη η επιχειρηματολογία που αναπτύσσετε εσείς τώρα και δε νομίζω ότι διαφωνεί κανείς με αυτό, αναπτύσσεται; Το βλέπετε να αναπτύσσεται από τους κόλπους των Ελλήνων διαπραγματευτών…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Φυσικά αναπτύσσεται.

Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Έχετε στο μυαλό, ξέρετε να μας πείτε κάποια πράγματα που είπαν, μέχρι εδώ, φτάνει. Διότι εγώ τουλάχιστον, δεν ξέρω, και ο πολύς ο κόσμος νομίζω, οι πολίτες, καταλαβαίνουν αυτό που είπε και η Μαριλένα πριν, όποια κόκκινη γραμμή έχει γίνει δεν είναι κόκκινη πλέον. Είναι κάθε άλλο παρά κόκκινη.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Τρουπή, θα σας πω το εξής...

Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Δηλαδή, αυτά όλα που λέμε εμείς τώρα εδώ τα έχουμε μεταφέρει στην Τρόικα;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πρέπει να σας πω ότι στα Συμβούλια Υπουργών, που συμμετέχω, είναι από τα βασικά σημεία που πάρα πολλές χώρες θέτουμε.

Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Όχι, εννοώ αν εμείς τα θέτουμε στην Τρόικα, στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια προφανώς τα συζητάτε.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Και αν έχουμε πετύχει τίποτα.

Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Ναι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Απόδειξη ότι τα θέτουμε είναι ότι πετύχαμε την απόφαση της 26η Οκτωβρίου.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Ποιος το πέτυχε τώρα, την 26η…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το πέτυχε, φυσικά, ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την καθοριστική συμβολή του Βαγγέλη Βενιζέλου ως Υπουργού Οικονομικών, και αυτό δε νομίζω ότι το αμφισβητεί κανείς. Και το πετύχαμε, γιατί ήδη, από το Μάρτιο θα σας θυμίσω, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου που πετύχαμε μια πρώτη βελτίωση τότε στους όρους με την επιμήκυνση και το επιτόκιο…

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το επιτόκιο επιμήκυνσης.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Υποστηρίζαμε συστηματικά ότι δεν μπορεί να προχωρήσουμε μόνο με δημοσιονομική προσαρμογή. Χρειάζεται βιωσιμότητα του χρέους, χρειάζονται αναπτυξιακά μέτρα.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Ναι, αλλά έτσι πάμε ακόμα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πρέπει να σας πω όμως, κυρία Κατσίμη ότι τον πρώτο καιρό στην ευρωπαϊκή συζήτηση δεν υπήρχαν αυτιά να ακούσουν.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν άκουγαν καν ότι η ύφεση μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δυστυχώς υπήρχε ιδεοληψία και εμμονή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επικρατούσε η λογική της μονόπλευρης σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, δημοσιονομικής προσαρμογής και τίποτα άλλο.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Μα, τί έχει αλλάξει;

Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Άρα έπρεπε να φτάσουμε στην εξαθλίωση, με άλλα λόγια, για να καταλάβουν.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αν κατάλαβαν.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Μα και που φτάσαμε, τί έχει αλλάξει;

Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Αν κατάλαβαν.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όσο περνούσε όμως ο καιρός, διευρυνόταν η κρίση και φαινόταν ότι δεν είναι απλώς μία ελληνική υπόθεση, ότι έχει και ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Εμείς είχαμε τις ευθύνες μας, αλλά υπήρχαν και τα Ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Μπήκε πλέον στο τραπέζι και αποτυπώθηκε σε απόφαση τον Οκτώβριο ότι η κρίση απαιτεί και δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και βιωσιμότητα του χρέους και πάνω από όλα αντιμετώπιση της ύφεσης.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Ναι, αλλά η αντιμετώπιση της ύφεσης από ποιόν κυρία Ξενογιαννακοπούλου, γιατί μας δανείζουν λεφτά και χρεωνόμαστε ακόμα περισσότερο. Αυτό βλέπουμε, δε βλέπουμε η ύφεση να αντιμετωπίζεται.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η αντιμετώπιση της ύφεσης θα γίνει και με την επιτυχία του PSI. Γιατί κακά τα ψέματα, κανένας ξένος επενδυτής δε θα έρθει να βάλει τα χρήματά του σε μία χώρα αν υπάρχει ανασφάλεια γύρω από την πορεία της. Άρα, εφόσον όπως όλοι πιστεύουμε και όπως όλα δείχνουν, γιατί υπάρχει σημαντική πρόοδος, ολοκληρωθεί γρήγορα το PSI, αυτό θα είναι η πρώτη χειροπιαστή καλή είδηση σταθεροποίησης για την Ελλάδα –όχι η μόνη, θα χρειαστούν και πολλά άλλα πράγματα, αλλά θα είναι η βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας– τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για επενδύσεις και για αναθέρμανση της αγοράς.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, στο «τότε» να μείνουμε; Εδώ υπάρχει και μία πρόταση από την κυρία Διαμαντοπούλου που κατατέθηκε δημοσίως και γίνεται πάντοτε μία συζήτηση για μία Κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου. Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, θέλω ένα σχόλιο για την πρόταση της συναδέλφου σας, της κυρίας Διαμαντοπούλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Φυσικά θα απαντήσω, αλλά θα πω και ένα σχόλιο γι’ αυτά που είπε ο κύριος Αντώναρος, τον οποίο εκτιμώ προσωπικά αλλά καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να τα αφήσω χωρίς απάντηση. Θα πω λοιπόν ότι σαφώς υπήρχαν διαχρονικά προβλήματα και παθογένειες στην ελληνική οικονομία και τα πληρώνουμε, αλλά το μέγα δράμα ξεκίνησε με την περίφημη απογραφή το 2004, τη ζημιά που έκανε στην εικόνα της χώρας. Και να θυμίσω επίσης ότι την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή μπήκε η χώρα δύο φορές κάτω από δημοσιονομική εποπτεία και αυτό δεν έγινε τυχαία βέβαια.

Τώρα, όσον αφορά την ερώτηση για το τί θα γίνει μετά τις εκλογές. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών και η συγκυρία που θα υπάρχει μετά τις εκλογές θα είναι αυτά που θα καθορίσουν και τί τύπου Κυβέρνηση θα υπάρξει. Άρα ας αφήσουμε τον κόσμο πρώτα απ’ όλα τα εκφραστεί, έτσι γίνεται σε μία δημοκρατία. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δε θα υπάρχει αυτοδυναμία, τουλάχιστον στο άμεσο διάστημα. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να δούμε την προοπτική των συνεργασιών, η οποία δε θα είναι απλώς στη βάση μιας έκτακτης ανάγκης όπως είναι τώρα, αλλά στη βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης. Σε όλη την Ευρώπη όταν υπάρχουν Κυβερνήσεις συνεργασίας υπάρχει και η αναγκαία προγραμματική βάση.

Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Μπορώ να ρωτήσω κάτι κι εγώ τελευταίο την κυρία Ξενογιαννακοπούλου;

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, για να κλείσουμε με εσένα.

Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Τί έχει κάνει η Κυβέρνηση Παπαδήμου, είναι ένα ερώτημα που έχω στο μυαλό μου, που δεν μπορούσε να κάνει η Κυβέρνηση Παπανδρέου μόνη της;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας απαντήσω ευθέως.

Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Ή μία Κυβέρνηση που θα έβγαινε μετά από εκλογές.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό ερώτημα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευθέως θα σας απαντήσω. Το πρόβλημα ήταν ότι από ένα σημείο και μετά σήκωνε το βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης μόνο του το ΠΑΣΟΚ. Υπήρχε παντελής απουσία συμπαράστασης και στοιχειώδους συναίνεσης από τα άλλα κόμματα. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε ήδη από τον Ιούνιο να δημιουργήσει μία βάση ευρύτερης συναίνεσης σ’αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ακόμα και η πρόταση του δημοψηφίσματος μετά την 26η Οκτωβρίου, σας θυμίζω ότι ήταν και μία πράξη σε μεγάλο βαθμό απόγνωσης απέναντι σε αυτήν την απουσία συναίνεσης.

Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Πρακτικά όμως δεν απαντάτε Υπουργέ, στην πράξη, στην καθημερινότητα, τί έχει βοηθήσει τη χώρα η Κυβέρνηση; Πείτε μου, αυτό θέλω να καταλάβω.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχει βοηθήσει τη χώρα, πολύ ξεκάθαρα…

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: να υλοποιήσει αυτό που διαπραγματεύεται, ας το κλείσουμε προσωρινά εδώ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχει βοηθήσει γιατί έχει δημιουργήσει αίσθηση σταθερότητας, επειδή συμμετέχουν τρία κόμματα και κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα. Δημιουργήθηκε η αξιοπιστία ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα, η αναγκαία συναίνεση και δέσμευση για να μπορέσει η χώρα μας να υλοποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου για το PSI και για τη νέα δανειακή σύμβαση, που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Και αυτό βοηθάει φυσικά τη διαπραγμάτευση, τη σταθερότητα και την αξιοπιστία. Στο εσωτερικό, εξασφαλίζει αυτήν την ευρύτερη πολιτική και κοινοβουλευτική βάση για να μπορέσει να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαπραγμάτευση.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Υπουργέ, κύριε Αντώναρε, Γιάννη, σε ευχαριστούμε και εσένα γι’ αυτή τη συζήτηση.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κι εμείς σας ευχαριστούμε.

23 Ιανουαρίου, 2012