Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να πούμε μία καλημέρα στην κυρία Ξενογιαννακοπούλου. Καλημερίζουμε, κυρία Υπουργέ.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλημέρα, κυρία Υπουργέ.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή σας ημέρα.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λοιπόν, εδώ είμαστε με τους δύο συναδέλφους και την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, την κυρία Ξενογιαννακοπούλου, με την οποία θα συνομιλήσουμε αμέσως τώρα, κυρίως με ευρωπαϊκή ματιά, για το τι κάνει δηλαδή η Ελλάδα στην Ευρώπη και τι σκέφτεται να πει η Ελλάδα αύριο που θα πάει ο Πρωθυπουργός, γιατί θα τον συνοδεύσει η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να ξεκινήσουμε με αυτό, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, με τί στοχεύσεις πηγαίνει η ελληνική αντιπροσωπεία εκεί, τι θέλουμε να πετύχουμε, ότι θα μας βάλουν και εμάς στο club;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η Ελλάδα πηγαίνει με καθαρές θέσεις και με την εμπειρία της βέβαια, γιατί έχουμε και την εμπειρία των τελευταίων 18 μηνών.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δηλαδή;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όπου, δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, είδαμε, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αποσπασματικά και θα έλεγα και μονόπλευρα, να επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Βέβαια, η πραγματικότητα απέδειξε ότι δεν ήταν δυνατή η στεγανοποίηση που επεδίωξαν, δηλαδή ότι το πρόβλημα είναι μόνο ελληνικό. Τώρα, πλέον, όλοι παραδέχονται ότι η κρίση έχει φτάσει στην καρδιά της Ευρωζώνης και μάλιστα η ύφεση αποκτά χαρακτηριστικά ευρωπαϊκά. Επίσης, αυτό που λέγαμε όλο αυτό το διάστημα, ότι υπάρχει ένα συστημικό πρόβλημα στην ΟΝΕ που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, κι ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι αναγκαία όπως και η εποπτεία, αλλά δεν επαρκεί.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα, για εσάς είναι λύση η πρόταση της κυρίας Merkel και του κυρίου Sarkozy που θα κατατεθεί; Θα δούμε, βέβαια, αν θα είναι αυτή, θα είναι διαφοροποιημένη υπό την πίεση και των αγορών, αλλά είναι;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η θέση μας είναι η ακόλουθη, κύριε Οικονόμου. Πρέπει να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις στις 9 Δεκεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την κρίση με άμεσα μέτρα, δεν αρκεί απλώς η αναθεώρηση των Συνθηκών.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δηλαδή, τί εννοείτε άμεσα μέτρα;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας πω, χαρακτηριστικά την πρόταση για το Ευρωομόλογο.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτή απορρίπτεται μετ’ επαίνων, όπως ακούμε, από τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι αναγκαία η αναθεώρηση των Συνθηκών, εμείς έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να στηρίξουμε μία Ευρωζώνη η οποία να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και να αντιμετωπίζει το δομικό της έλλειμμα, αλλά δεν είναι επαρκές. Γιατί η κρίση αυτήν τη στιγμή είναι στην καρδιά της Ευρωζώνης. Χρειάζεται, λοιπόν, να κινηθούμε και στις δύο κατευθύνσεις, και άμεσα μέτρα και θεσμικές αλλαγές. Αυτό είναι κάτι που και ο Πρόεδρος Van Rompuy και ο Πρόεδρος Barroso έχουν θέσει, και θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα υπάρξει μία ισόρροπη απόφαση την Παρασκευή. Επίσης, υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Δηλαδή μας ενδιαφέρει η όποια απόφαση για το μέλλον της Ευρωζώνης να κατοχυρώνει τη συνοχή της Ευρωζώνης, να μη δημιουργεί δυνατότητα πολλών ταχυτήτων, να κατοχυρώνει τη διαθεσμική ισορροπία, τη δημοκρατική νομιμοποίηση, δηλαδή να υπάρχει δυνατότητα δημοκρατικού ελέγχου, είτε από τα εθνικά κοινοβούλια είτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και βέβαια την θεσμική ισοτιμία των κρατών της Ευρωζώνης.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, για να μην απεραντολογούμε και επειδή δεν έχουμε και πολύ χρόνο, εμάς γιατί μας απείλησε χτες ο κύριος Barroso με έξοδο από το Ευρώ;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, κύριε Οικονόμου, αυτήν τη στιγμή υπάρχει ρευστότητα στην Ευρωζώνη λόγω της κρίσης, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δίνουμε τη μάχη για να κατοχυρώσουμε και τη θέση της χώρας μας στην Ευρωζώνη.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, κατανοητό είναι αυτό. Κυρία Υπουργέ, μου επιτρέπετε μισό λεπτό; Μιλάτε, και έτσι είναι, και το αντιλαμβανόμαστε όλοι από την ευρύτητα της κρίσης και το ότι πλήττει και στο κέντρο, να το πω έτσι, του συστήματος, επομένως όντως είναι ένα συστημικό πρόβλημα, που έχει ίσως να κάνει και με την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, όμως απειλή για άλλη χώρα να βρεθεί εκτός Ευρώ δεν υπάρχει. Δεν ακούγεται για καμιά από τις χώρες που βρίσκονται σε πρόβλημα αντίστοιχο με το δικό μας ή άλλου τύπου, αλλά βαρύτατο πρόβλημα, ούτε σε άλλες χώρες που απειλούνται σήμερα από τους οίκους αξιολόγησης και αντιμετωπίζουν και αυτές δυσκολίες στο δανεισμό ή στη λειτουργία της οικονομίας τους, για καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει τεθεί θέμα. Θέμα τίθεται για την Ελλάδα, γιατί;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς, κύριε Λυριτζή, ξέρετε πολύ καλά ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τυπικά η δυνατότητα κάποια χώρα να φύγει από την Ευρωζώνη…
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Προφανώς, μιλάμε στο πολιτικό πεδίο τώρα, ναι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σε πολιτικό πεδίο πολλές χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα και σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει τη δική της θέση στην Ευρωζώνη σήμερα.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπάρχει, κατά τη γνώμη σας, τέτοιο θέμα κυρία Υπουργέ; Γιατί ο κόσμος έχει μια αγωνία, όχι μία, και δύο και τρεις θα έλεγα, διότι ξανάρχισε η συζήτηση γύρω από τη δραχμή πάλι και μάλιστα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θεωρώ αδιανόητη αυτήν τη συζήτηση.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπάρχει θέμα εξόδου από το Ευρώ, κατά τη γνώμη σας, ναι ή όχι;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θεωρώ ότι είναι αδιανόητη τέτοια συζήτηση, και η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε ακριβώς είναι να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας μας. Υπάρχουν όμως κάποιες προϋποθέσεις.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό, για να μιλάμε με ακρίβεια. Λέτε είναι αδιανόητη η συζήτηση. Ωραία. Η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας μας. Κίνδυνος υπάρχει επομένως;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κίνδυνος πάντα υπάρχει όταν βλέπουμε τη ρευστότητα που υπάρχει. Όταν η κρίση συνεχίζεται, αν υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες διαμορφώσουν ακόμα πιο δυσμενές περιβάλλον, φυσικά και υπάρχει κίνδυνος
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα το περιβάλλον πάντως το δυσμενές ή το ευμενές το διαμορφώνουμε κι εμείς, κυρία Υπουργέ, γιατί εγώ άκουσα και την κυρία Lagarde να λέει ότι δεν προχωράμε με σωστό βηματισμό, δεν κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, δεν κάνουμε τις αλλαγές, γιατί;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχει η αντίληψη πλέον και η κατανόηση ότι και η Ελλάδα κάνει πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες. Υπήρξαν αδυναμίες, υπήρξαν καθυστερήσεις, είναι αλήθεια αυτό, αλλά από την άλλη πρέπει να σας πω ότι υπάρχει μεγάλη αναγνώριση στην προσπάθεια και στις θυσίες που γίνονται. Να αναφερθώ στους δύο όρους που κατοχυρώνουν τη θέση μας. Ο ένας αφορά εμάς, δηλαδή να μπορέσουμε να προχωρήσουμε αποφασιστικά την προσπάθεια να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή. Ο δεύτερος όρος είναι να διασφαλίσουμε την κρίσιμη απόφαση του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου που μας συμφέρει καθώς δίνει βιωσιμότητα και προοπτική. Ένας από τους λόγους που οφείλουμε να πάμε γρήγορα με την υλοποίηση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου είναι ακριβώς και αυτή η ρευστότητα που υπάρχει, καθώς γύρω μας, υπάρχει κίνδυνος μέσα και από τη δυσμενή αλλαγή των γεγονότων. Άρα έχουμε κάθε λόγο να διασφαλίσουμε τη θέση μας, θεσμικά και πολιτικά, αλλά και όσον αφορά στην κρίσιμη αυτή απόφαση για τη χώρα μας.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακούστε την ερώτηση του κυρίου Τσιόδρα. Έλα, Δημήτρη.
Δ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι. Είναι δύο ερωτήσεις ουσιαστικά. Λέτε πρώτον ότι είναι αδιανόητο να συζητάμε αν θα μείνουμε στην Ευρωζώνη ή όχι. Πώς είναι αδιανόητο όταν η συζήτηση γίνεται στη Βουλή και καλώς γίνεται, γιατί ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, το να βρεθούμε εκτός, γίνεται από τη Βουλή, τίθεται δια χειλέων Πρωθυπουργού, ο οποίος λέει ότι το διακύβευμα είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να μην τεθεί εκτός, είναι μία συζήτηση η οποία έχει ανοίξει επισήμως και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και για ποιο λόγο είναι αδιανόητη, δεν το καταλαβαίνω. Δεύτερον, γίνονται όλες αυτές οι…
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να απαντήσω στο πρώτο ερώτημα. Φυσικά και υπάρχει κίνδυνος. Αδιανόητο είναι να μην κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε τη θέση μας και αυτό αφορά τόσο τη δική μας προσπάθεια και αφορά βέβαια και το πώς θα διαμορφωθεί θεσμικά η ίδια η Ευρωζώνη στο μέλλον. Δηλαδή εμείς πρέπει μέσα από αυτή τη συζήτηση να κατοχυρώσουμε τους όρους που θα διασφαλίζουν τη θέση μας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, αλλά και στη νέα αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται.
Δ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Τώρα, σε αυτή τη συζήτηση…
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα λοιπόν αυτό είναι το διακύβευμα και πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να διασφαλίσουμε τη θέση μας.
Δ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Τώρα σε σχέση με τη συζήτηση που γίνεται για τη νέα αρχιτεκτονική, η Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση; Όχι μόνο η Ελλάδα, και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, ή απλώς παρακολουθούν τις διαβουλεύσεις της κυρίας Merkel με τον κύριο Sarkozy, που, εντάξει, είναι οι δύο πιο ισχυρές χώρες, αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να φτάσουν…
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αλλά δεν παίρνουν αποφάσεις.
Δ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: …απλώς να ενημερώσουν τους υπόλοιπους ηγέτες κρατών στη Σύνοδο της 8ης και της 9ης Δεκεμβρίου σχετικά με το τί έχουν αποφασίσει αυτοί, προκειμένου να τις επικυρώσουν. Η Ευρώπη μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα…
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, κύριε Τσιόδρα δεν είναι έτσι.
Δ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: …να γίνεται μέσα από ευρύτερη διαβούλευση και η Ελλάδα βεβαίως, παρότι έχει τα προβλήματα τα οποία έχει, παρότι είναι περιθωριοποιημένη πολιτικά στην Ευρωζώνη, παρόλα αυτά, επειδή αφορά και το μέλλον της έχει λόγο και πρέπει να έχει λόγο σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η νέα δομή της Ευρωζώνης.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η Ελλάδα πάντα είχε ενεργό ρόλο σε αυτές τις συζητήσεις. Βασική θέση μας είναι ότι πρέπει να διασφαλίζουμε τη θεσμική ισοτιμία των κρατών μελών και όσον αφορά στη διαπραγμάτευση και όσον αφορά φυσικά στο πλαίσιο που διαμορφώνεται. Είναι αλήθεια ότι αυτήν την περίοδο βλέπουμε ότι υπάρχει αυξημένος ρόλος στον γαλλο-γερμανικό άξονα, πάντα ίσχυε, αλλά, βέβαια, τώρα έχει ακόμα ισχυρότερη παρέμβαση στις εξελίξεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς συμμετέχουμε ενεργά. Ήδη, έχουν γίνει μια σειρά από συζητήσεις και σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο Συμβούλιο Υπουργών, όπου προετοιμάζονται τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Τις απόψεις μας τις καταθέτουμε με απόλυτη σαφήνεια.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τελεία, κυρία Υπουργέ, δεν έχουμε άλλο χρόνο, παρακαλώ. Πρέπει να είμαστε πολύ σύντομοι. Βασίλη, σύντομα.
Β. ΖΗΡΑΣ: Κυρία υπουργέ, μία ερώτηση μόνο.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Παρακαλώ.
Β. ΖΗΡΑΣ: Ακρογωνιαίος λίθος στο νέο πακέτο βοήθειας είναι το κούρεμα του χρέους, σε εθελοντική βάση λέει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, διότι υπάρχουν…, δεν είναι μία απόφαση την οποία παίρνουμε μονομερώς, είναι οι άλλοι, θα θέσουμε ως Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα του τί θα γίνει μετά;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Ζήρα, αυτήν τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη η προσπάθεια να πετύχει το PSI. Μάλιστα να σας θυμίσω ότι πριν από λίγες ημέρες η ίδια η Καγκελάριος Merkel, επανέλαβε τη δέσμευση των εταίρων μας και τη στήριξη σε αυτήν την προσπάθεια. Είναι κρίσιμο λοιπόν να πετύχει. Η όλη προσπάθεια εστιάζεται ακριβώς στο να πετύχει, και όσο πιο γρήγορα πάμε...
Β. ΖΗΡΑΣ: Προφανώς, αλλά το να έχεις ένα σχέδιο Β στην άκρη, για την περίπτωση που δεν πετύχει, διότι δε συμμετέχει η Καγκελάριος Merkel, συμμετέχουν και οι γερμανικές τράπεζες, που μπορεί να την ακούσουν, αλλά μπορεί και να μην την ακούσουν, συμμετέχουν και οι τράπεζες ανά τον κόσμο, που δεν είναι υποχρεωμένες να ακούσουν το τί θέλει...
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κανέναν αν θέλουν, ακριβώς.
Β. ΖΗΡΑΣ: ...το τί θέλουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Απαντήστε κυρία Υπουργέ, ελάτε, να ολοκληρώνουμε, παρακαλώ.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να ολοκληρώσουμε, ναι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό που είναι κρίσιμο αυτήν τη στιγμή είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να πάει γρήγορα. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο. Γι’ αυτό είχε και σημασία που ψηφίσαμε χθες νωρίτερα τον προϋπολογισμό γιατί έτσι δείχνουμε συνέπεια. Αυτός είναι και ο λόγος που συγκροτήθηκε αυτή η Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης-συνεργασίας, για να κατοχυρώσουμε την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και την υλοποίησή της με τον καλύτερο τρόπο.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και θεωρείτε, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, ότι αυτή η Κυβέρνηση θα μείνει μέχρις ότου ή πρέπει άμεσα να ολοκληρώνει τη διαδικασία; Άκουσα την κυρία Merkel να λέει ότι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να τελειώνει η ιστορία του PSI ή το μεγαλύτερο μέρος, εν πάση περιπτώσει. Έχω ακούσει προτάσεις να πάει μέχρι το Σεπτέμβριο, άκουσα και τον κύριο Παπανδρέου…
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η αποστολή της Κυβέρνησης και ο σκοπός της είναι δεδομένος. Πρέπει να διασφαλίσει τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και την υλοποίηση της απόφασης. Σημαίνει ότι πρέπει να έχει το χρόνο που απαιτείται για να υλοποιηθεί σωστά. Από εκεί και πέρα, φυσικά θα πάμε σε εκλογές.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κύριος Παπανδρέου πρέπει να μείνει, πρέπει να φύγει, πρέπει να ανοίξει τις διαδικασίες, πρέπει να μείνει για πάντα εδώ, τί πρέπει να κάνει κατά τη γνώμη σας;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι άκαιρη αυτή η συζήτηση, στην παραμονή μάλιστα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που κρίνεται η τύχη της Ευρωζώνης και της χώρας μας…
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε, επειδή ήσαστε και Υπουργός στην Κυβέρνηση Παπανδρέου, όχι μόνο Παπαδήμου τώρα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς καλά κάνετε. Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία όσοι συμμετέχουμε ως Υπουργοί, πρέπει να βάζουμε πάνω από όλα, το συμφέρον και την προοπτική της χώρας.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα σας καλέσουμε να μας τα πείτε εδώ, από κοντά, κυρία Υπουργέ, μόλις γυρίσετε από τη Σύνοδο…
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μία κουβέντα μόνο.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Παρακαλώ.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να αναγνωρίσουμε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου το δικαίωμα της πρωτοβουλίας.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είναι η στιγμή για να κάνουμε δημόσια οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Απαντήσατε, κυρία Υπουργέ, ευχαριστούμε πολύ.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Τώρα προέχει η μάχη για τη χώρα.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλή σας ημέρα, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, καλή συνέχεια.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καλημέρα, κυρία Υπουργέ.
7 Δεκεμβρίου, 2011