Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου στην εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» στον τ/σ ΣΚΑΙ με τους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου (12.12.11)

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να καλημερίζουμε την κυρία Ξενογιαννακοπούλου, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή σας ημέρα, καλή εβδομάδα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θα συζητήσουμε με την κυρία Ξενογιαννακοπούλου και για τα της Συνόδου Κορυφής και γι’ αυτά που έρχονται όμως, ως αποτέλεσμα και της Συνόδου Κορυφής και των νέων δανειακών συμβάσεων…

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και των παλαιοτέρων.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ακριβώς.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα έλεγα να μας πει μια κουβέντα για τους 117 αν ήθελε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, μια και το έχουμε κάνει μεγάλο θέμα από το πρωί και γίνεται και χαμός σε όλα τα πρωτοσέλιδα. Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, εσείς πώς την κρίνετε αυτή την ενέργεια των συναδέλφων σας;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τη στάση, να επιμένουν να πάρουν αναδρομικά.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς να σας θυμίσω δύο πράγματα. Πρώτα απ’ όλα, όταν είχε προκύψει αυτό το θέμα, τότε είχαμε ψηφίσει στη Βουλή, εμείς μάλιστα ήμασταν Αντιπολίτευση, ότι δεν επρόκειτο να αξιοποιήσουμε μία τέτοια δυνατότητα . Στη συνέχεια, σας θυμίζω επίσης ότι ο τότε Υπουργός Οικονομικών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχε διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται αυτά τα χρήματα να δοθούν.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, αλλά επιμένουν να δοθούν. Επιμένουν.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θεωρώ ότι θα έπρεπε σε αυτή την φάση να σκέφτονται διαφορετικά. Δε θέλω να κρίνω κανέναν, χρειάζεται όμως να έχουν αίσθηση της συγκυρίας που περνάμε...

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και της εποχής.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ακριβώς, ακριβώς.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το σίγουρο είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει πει ότι δεν θα δοθούν αυτά τα χρήματα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, αυτό είναι σαφές. Είναι σαφές αυτό που λέτε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αλλά και η δική τους στάση δίνει ένα μήνυμα στον κόσμο.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό είναι το χειρότερο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και δεν έχει σημασία αν είναι πρώην βουλευτές , και αυτοί έχουν υπηρετήσει τον ελληνικό λαό.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τους έχει τιμήσει ο ελληνικός λαός πολλές φορές, αρκετούς από αυτούς.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όταν έγινε αυτή η αγωγή ήταν άλλη η συγκυρία, αλλά τώρα σε αυτήν τη συγκυρία που ζούμε δε νοείται να επιμείνουν.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να πάμε σε άλλα ζητήματα τώρα. Εδώ, λοιπόν, χρειάζεται να ακολουθηθεί μία πολιτική που θα διαγράψει, τώρα εννοώ, να παρθούν αποφάσεις, που θα διαγράψει την πορεία της χώρας στο οικονομικό πεδίο για τα πολλά επόμενα χρόνια, κυρία Ξενογιαννακοπούλου. Επειδή ακούγονται το τελευταίο διάστημα και πιο έντονα χθες και με τις δηλώσεις που έκανε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κύριος Στεφανόπουλος, ακούγεται μία άποψη ότι η Κυβέρνηση αυτή πρέπει να επεκτείνει το βίο της, μάλιστα μέχρι και το τέλος της τετραετίας. Θα ήθελα τη δική σας γνώμη, καθώς από την άλλη πλευρά λέγεται, πώς θα παρθεί οποιαδήποτε απόφαση που θα διαγράφει το μέλλον της χώρας, την πορεία της μέσα στην Ευρωζώνη, αλλά και το μέλλον της όσον αφορά τη λειτουργία τη δική της οικονομίας από μία Κυβέρνηση η οποία δε θα έχει ψηφιστεί. Τί λέτε εσείς;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω, κύριε Λυριτζή, ότι η ίδια η αποστολή της Κυβέρνησης απαντάει σε αυτό. Δηλαδή ο βασικός στόχος που οδήγησε στη συγκρότηση μίας Κυβέρνησης που στηρίζουν τρία κόμματα, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο στη χώρα μας, ήταν ακριβώς η έκτακτη ανάγκη που αντιμετωπίζουμε και πάνω από όλα η ανάγκη να διασφαλίσουμε την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Τώρα μόλις αναφερθήκατε σε μία σημαντικότατη πτυχή της, δηλαδή στην ανάσα και στη βιωσιμότητα που δίνει στο χρέος. Και, φυσικά, η διασφάλιση της απόφασης έχει να κάνει όχι απλώς με την επιβεβαίωσή της, αλλά με το να υιοθετηθούν τα βασικά σημεία αυτής της απόφασης. Δηλαδή, η νέα δανειακή σύμβαση, και, βέβαια, να ολοκληρωθεί η κρίσιμη διαπραγμάτευση του PSI. Συμφωνώ απόλυτα με τον κύριο Ζήρα, αυτή είναι και η κοινή εκτίμηση και στις Βρυξέλλες και από το Υπουργείο Οικονομικών, ότι η απόφαση που πάρθηκε την Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει και διευκολύνει το PSI. Άρα , ο χρόνος των εκλογών θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Ενδεχομένως να διεξαχθούν μερικές εβδομάδες πιο πέρα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό λέω, τον Μάρτη-Απρίλη, δεν υπάρχει θέμα, αλλά εδώ υπάρχουν προτάσεις να πάει μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μιλάμε μόνο για μερικές εβδομάδες. Στη συνέχεια θα γίνουν κανονικά εκλογές.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έτσι λέτε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, και για τον κόσμο που μας ακούει έχει σημασία αυτή η προοπτική, ότι κάποια στιγμή, στο επόμενο διάστημα, θα γίνουν εκλογές, εφόσον βέβαια διασφαλιστούν όλα αυτά που είπαμε. Γιατί αυτό είναι το κρίσιμο για τη χώρα, και νομίζω ότι αυτό λειτουργεί θετικά αυτή την περίοδο.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να ρωτήσω κάτι για τη Σύνοδο τώρα. Εσείς ήσασταν εκεί, ήσασταν μέσα, παρακολουθήσατε από κοντά τα πάντα. Η Ελλάδα κέρδισε από αυτή τη Σύνοδο ή όχι;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, θεωρώ ότι κέρδισε για δύο λόγους. Πρώτα από όλα γιατί επιβεβαιώθηκε πλήρως η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου όσον αφορά στα ελληνικά θέματα. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Επίσης, γιατί εμείς ως χώρα έχουμε κάθε συμφέρον να ενισχύεται θεσμικά και πολιτικά η Ευρωζώνη. Και, πολύ περισσότερο, και αυτό είναι πολύ κρίσιμο, κύριε Οικονόμου, ότι δεν διαμορφώνονται στο εσωτερικό της ΟΝΕ διαφορετικές ταχύτητες. Ένας από τους φόβους που υπήρχε, κυρίως για την Ελλάδα και τις χώρες της περιφέρειας ήταν να δημιουργηθούν διαφορετικές ταχύτητες στην Ευρωζώνη. Αντίθετα βλέπουμε την Ευρωζώνη να προχωρά ενιαία με κοινούς όρους, και μάλιστα και τις περισσότερες άλλες χώρες εκτός Ευρωζώνης να συντάσσονται και να προχωρούν μαζί, πλην της Βρετανίας.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, αλλά διαμορφώνεται μία Ευρωζώνη…

Β. ΖΗΡΑΣ: Λεφτά στο τραπέζι δεν μπήκαν για μία ακόμη φορά δηλαδή αν εξαιρέσει κανείς τα 200 δισεκατομμύρια Ευρώ που θα δώσουν με διμερή δάνεια τα κράτη μέλη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα οποία δεν είναι πολλά μπροστά στις πιθανές ανάγκες, δεν είναι πολλά για να καθησυχάσουν τις αγορές τουλάχιστον, γι' αυτό στις τράπεζες δεν μπήκαν. Ούτε το EFSF έγινε τράπεζα, ούτε τα κεφάλαιά του ενισχύθηκαν, Ευρωομόλογο δεν υπάρχει ακόμη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε δείχνει να λέει ότι θα ασκήσει εν πάση περιπτώσει το εκδοτικό της προνόμιο να κόψει χρήμα, όπως το λέμε, όπως έκαναν οι Αμερικανοί όταν βρέθηκαν σε δύσκολη θέση.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω, κύριε Ζήρα. Σωστά τα παρατηρείτε αυτά, να πούμε όμως το εξής. Πρώτα από όλα η χώρα μας, γιατί για τη χώρα μας πρώτα από όλα μιλάμε, δεν επηρεάζεται καθόλου στη δική της χρηματοδότηση που είναι διασφαλισμένη. Αυτά που λέτε είναι σημαντικά και θα ήταν πολύ θετικό μήνυμα συνολικά για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και κυρίως για τις άλλες χώρες που έχουν προβλήματα, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία. Δημιουργείται με την απόφαση ένα μαξιλάρι ανακούφισης με αυτήν την κίνηση που αναφερθήκατε, να υπάρξει ένας δανεισμός 200 δισεκατομμυρίων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εμείς στηρίζουμε ως χώρα από την αρχή, το ξέρετε αυτό, και πάλι στηρίξαμε και τώρα το θέμα του Ευρωομόλογου καθώς και να ενισχυθεί ο EFSF και να αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες. Αλλά, θέλω να επισημάνω και κάτι άλλο, ότι και με δική μας παρέμβαση, της χώρας μας, και άλλων χωρών απετράπησαν και διάφορες προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι, οι οποίες θα ήταν προβληματικές για μας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως δηλαδή;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας πω χαρακτηριστικά, η επιβολή πολιτικών κυρώσεων, προτάθηκε ξανά την προηγούμενη εβδομάδα, απετράπη πλήρως , και ήταν ενεργή η παρέμβαση του Πρωθυπουργού καθώς και της χώρας μας σε όλη την προετοιμασία. Άλλη πρόταση ήταν να αποκτήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αρμοδιότητες κυρώσεων , δηλαδή με αυτοματισμό και παρέμβαση επί της ουσίας της οικονομικής πολιτικής. Δηλαδή να αποπολιτικοποιηθεί η οικονομική διαδικασία, κάτι που δεν είναι αποδεκτό. Αποτράπηκε και αυτό. Το Δικαστήριο πλέον το μόνο που θα κάνει είναι αυτό που ήδη κάνει, να εξετάζει αν υπάρχει νομοθετική συμμόρφωση των κρατών μελών. Από εκεί και πέρα, σίγουρα, ήταν μικρά τα βήματα για τα άμεσα μέτρα, θα συμφωνήσω με τον κύριο Ζήρα. Θα επιθυμούσαμε να ήταν πιο ισχυρά. Άνοιξε όμως η πόρτα. Είναι η πρώτη φορά που ακόμα και η Γερμανία άφησε ανοικτό, μέσα στο επόμενο δίμηνο να συζητήσουμε και για τα Ευρωομόλογα .

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το είπε και ο κύριος Monti όπως ακούσατε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς. Φαίνεται ότι η Γερμανία επεδίωξε πριν προχωρήσουμε σε πιο ριζικά μέτρα ολοκλήρωσης και στήριξης να έχει εξασφαλιστεί η θεσμική πτυχή της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης. Θεωρώ λοιπόν, και κάνω και μία πρόβλεψη, ότι πολύ γρήγορα, ίσως μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα δούμε και λόγω της συγκυρίας αλλά και της δυναμικής πλέον των αναγκών, να γίνονται πιο σημαντικά βήματα. Εμείς στηρίζουμε αυτήν την προοπτική σε κάθε περίπτωση.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να σας ρωτήσω κάτι, πώς σκοπεύετε να ρυθμίσετε το θέμα με τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς; Εμείς συνταγματική αναθεώρηση πριν το 2013 δεν μπορούμε να κάνουμε, τί θα κάνετε; Θα φέρετε σχετικό νόμο;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς έχει ξεκαθαριστεί, και καλά κάνετε και το ρωτάτε για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις, ότι οι χώρες που είναι κάτω από πρόγραμμα προσαρμογής όπως εμείς, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία όσο διαρκεί το πρόγραμμα, τηρούν τους όρους που προβλέπονται στο πλαίσιο του προγράμματος, δεν τίθενται επιπλέον όροι, γιατί δε θα ήταν και λογικό να γίνει κάτι τέτοιο.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αφού είμαστε σε επιτήρηση έτσι κι αλλιώς.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα εμείς θα πρέπει να συμμορφωθούμε με αυτό το νέο θεσμικό δημοσιονομικό περιβάλλον, όταν βγούμε από το πρόγραμμα, και σε φάση πια, που θα μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η εικόνα μας, κυρία Υπουργέ, επειδή ήσασταν και στην προηγούμενη φάση, η εικόνα της Ελλάδας ήταν καλύτερη τώρα στο εξωτερικό; Τί αισθανθήκατε εσείς εκεί που ήσασταν;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό που αισθάνθηκα ήταν ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό η Ελλάδα δεν ήταν το επίκεντρο του προβλήματος, καθώς ό,τι αφορούσε τη χώρα μας είχε ήδη διευθετηθεί με την κρίσιμη απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Για να είμαστε λοιπόν δίκαιοι, εκείνη η απόφαση σταθεροποίησε τη χώρα μας, καθώς και το γεγονός ότι τώρα, αυτήν την στιγμή, υπάρχει η στήριξη για την υλοποίησή της από μια ευρύτερη πολιτική και κοινοβουλευτική πλειοψηφία , δημιούργησε και ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, όμως, μας επηρεάζει και το ευρύτερο θεσμικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη, και γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα ενεργός σε όλες τις πτυχές της συζήτησης.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, πριν φύγετε για τη Σύνοδο σας είχαμε πάλι εδώ και συζητούσαμε και σας είχαμε κάνει μία ερώτηση για το κατά πόσο φοβάστε ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε εξελίξεις που θα οδηγούσαν τη χώρα εκτός Ευρώ, στη Δραχμή. Τώρα, μετά τη Σύνοδο, είχατε πει ότι ?και μάλιστα είχε ανοίξει και ολόκληρη συζήτηση, υπήρχαν δηλώσεις παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.λπ.? τώρα μετά τη Σύνοδο φοβάστε λιγότερο ή η κατάσταση παραμένει ουσιαστικά η ίδια;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, αισθάνομαι ότι είμαστε πολύ πιο ασφαλείς, με την έννοια πώς ό,τι αφορά τη χώρα μας είναι διασφαλισμένο και επιβεβαιώθηκε . Βέβαια πρέπει να υλοποιηθεί γρήγορα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι διασφαλισμένο υπό τον όρο ότι θα υλοποιούμε ένα πρόγραμμα το οποίο ήδη όμως η Κυβέρνηση δείχνει μία μεγάλη δυσκολία να εισπράξει αποτελέσματα από αυτό.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δύο πράγματα. Πρώτα απ’ όλα για το PSI, γιατί είναι η καρδιά της προσπάθειας και της προσδοκίας ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μέλλον και προοπτική. Νομίζω όλοι συμφωνούμε ότι η απόφαση όπως ελήφθη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες έρχεται να ενισχύσει τη διαπραγμάτευση του PSI. Δημιουργεί ένα κλίμα καλύτερης συμμετοχής για το Διεθνή Τραπεζικό Τομέα. Πιστεύω επίσης ότι το γενικότερο κλίμα που δημιουργείται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργεί ασφάλεια και για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε συνεπείς και να συνεχίσουμε τη δική μας προσπάθεια. Το διάγραμμα που δείξατε πριν, αποτυπώνει την προοπτική και την βιωσιμότητα για το χρέος. Πρέπει παράλληλα να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για τις διαρθρωτικές αλλαγές και για τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάλι τα ίδια.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ‘Εχει σημασία, να μην το πούμε; Είναι συνεχής η προσπάθεια.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάλι τα ίδια λέμε, θα ξανανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα. Πόσοι Υπουργοί και πόσες Κυβερνήσεις πρέπει να περάσουν για να ανοίξουν τα επαγγέλματα στην Ελλάδα;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πολλές.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Βήματα γίνονται, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται συνεχής προσπάθεια.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει, δεν αμφιβάλω ότι χρειάζεται προσπάθεια.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και βέβαια είναι σημαντική και η παράμετρος της αντιμετώπισης της ύφεσης. Τώρα πλέον τίθεται και στην Ευρώπη, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μα την τροφοδοτείτε. Η άλλη άποψη που ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση είναι ότι ουσιαστικά με αυτήν την πολιτική στην οποία επιμένετε και εσείς και η Τρόικα κ.λπ. τροφοδοτείτε την ύφεση. Είναι μία πολιτική συνεχούς λιτότητας που δίνει στοιχεία για να αναπτύσσεται η ύφεση περισσότερο και όχι να αναπτυχθεί η ανάπτυξη ?βάλτε αυτό το νεολογισμό σε εισαγωγικά? δε βλέπουμε κάτι διαφορετικό τα δυόμισι αυτά χρόνια.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς, κύριε Λυριτζή, πρέπει να σας πω ότι η χώρα μας έβαζε πάντα το ζήτημα της ανάπτυξης, το ζήτημα της συνοχής, της αλληλεγγύης, αλλά δεν υπήρχε το ανάλογο κλίμα στην Ευρώπη και ο συσχετισμός για να συζητηθούν αυτά τα θέματα. Αυτό όμως έχει αρχίσει να αλλάζει. Από το καλοκαίρι και υπό την πίεση των εξελίξεων μπήκε στο τραπέζι το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, που έως τότε δεν το συζητούσαν, και βλέπουμε τώρα ότι λαμβάνονται τα σχετικά μέτρα, καθώς επίσης και της αντιμετώπισης της ύφεσης. Βγήκε ο Πρόεδρος Van Rompuy και είναι η πρώτη φορά που παραδέχτηκε ότι όλη η Ευρώπη μπαίνει πλέον κάτω από το φάσμα της ύφεσης.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, να αντιμετωπίσουμε την ύφεση την ώρα που συζητιέται… Με συγχωρείτε, ξέρετε ακούγετε πολύ ωραία αλλά να αντιμετωπίσουμε την ύφεση…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το θέμα τίθεται πλέον συγκεκριμένα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: …την ώρα που…, εδώ, ας πούμε, διαβάζουμε ότι θα τεθεί θέμα από την ΤΡΟΙΚΑ, δεν ξέρω αν ισχύει η όχι, να κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός οριστικώς και αμετακλήτως.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στον ιδιωτικό τομέα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τέλος και στον ιδιωτικό τομέα...

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βέβαια.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: …να φύγουν από τη μέση κ.λπ., ποια ύφεση;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ξέρετε πολύ καλά ότι η θέση και της προηγούμενης Κυβέρνησης, αλλά και της τωρινής, είναι σαφής, ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, και αυτά τα ζητήματα αφορούν τους κοινωνικούς εταίρους…

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πώς δεν τίθεται, τίθεται το θέμα αυτό από την Τρόικα, να μην ισχύσουν οι αυξήσεις που έχουν υπογραφεί.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ο υπουργός Εργασίας , ο κύριος Κουτρουμάνης έχει πάρει σαφή θέση γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα. Επίσης να σας αναφέρω και τη σαφή διαβεβαίωση και του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών ότι δεν τίθεται θέμα για νέα μέτρα, αλλά μιλάμε για τη σωστή εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πώς δε μιλάμε, ο Πρωθυπουργός το άφησε ανοιχτό, κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ήταν σαφής, ότι εφόσον υλοποιηθούν σωστά τα μέτρα που έχουμε ήδη υιοθετήσει στο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο, στο πολυνομοσχέδιο, δε θα υπάρξει ανάγκη για νέα μέτρα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δύο χρόνια το ίδιο λέμε όμως.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ας μην δημιουργούμε κλίμα…

Β. ΖΗΡΑΣ: Τα πράγματα είναι απελπιστικά απλά. Εάν δεν πιάσει τους στόχους, θα υπάρξει ένα χρηματοδοτικό κενό.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακριβώς.

Β. ΖΗΡΑΣ: Τα λεφτά που παίρνουμε είναι ακριβώς, για συγκεκριμένες δουλειές. Αν πέσεις έξω, θα πάρεις νέα μέτρα, να καλύψεις το κενό.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα πάρεις νέα μέτρα, μα το ξέρουμε, το λέμε.

Β. ΖΗΡΑΣ: Από εδώ και πέρα, με το νέο Μνημόνιο, τα λεφτά δε θα καλύπτουν καθόλου έλλειμμα, μέχρι τώρα κάλυπταν και ένα μικρό κομμάτι του ελλείμματος. Από εδώ και πέρα, δε θα καλύπτουν καθόλου έλλειμμα. Το έλλειμμα, μικρό ή μεγάλο, θα το καλύπτουμε εμείς.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρέπει να καλυφθεί, ακριβώς.

Β. ΖΗΡΑΣ: Ας μη γελιόμαστε λοιπόν…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας πω, όμως, κάτι επάνω σε αυτό.

Β. ΖΗΡΑΣ: Δηλαδή, πώς να σας το πω, είναι το απολύτως αυτονόητο, ότι εάν χρειαστεί, θα πάρουμε άλλα μέτρα, διότι δε θα έχουμε λεφτά.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έτσι είναι, ελάτε, κυρία Υπουργέ, πείτε κάτι επάνω σε αυτό.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς, θέλω να το επαναλάβω, γιατί πραγματικά έχει μεγάλη σημασία για τον κόσμο που μας ακούει, ότι με το PSI και τη σημαντική μείωση του χρέους, θα υπάρξει σημαντική δημοσιονομική ανακούφιση, σε συνδυασμό με τη σωστή εφαρμογή των μέτρων. Επίσης διευκρίνισε ο Υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλες –και έχει σημασία αυτό– ότι οι επιδόσεις όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2011 θα κριθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Το λέω αυτό, γιατί δημιουργήθηκε ένα κλίμα αυτές τις ημέρες, ότι θα υπάρξει πρόβλημα για τον τρέχοντα προϋπολογισμό. Όμως, αυτό διευκρινίστηκε, επειδή ακριβώς τα έσοδα θα ολοκληρωθούν, όσον αφορά το 2011, μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, και τότε θα υπάρξει καθαρή εικόνα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα φανεί λέτε και θα κριθεί τότε. Μάλιστα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έτσι.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα, μη δημιουργούμε κλίμα αγωνίας στον κόσμο. Να λέμε τα πράγματα ως έχουν. Πρέπει να είμαστε συνεπείς με την υλοποίηση των μέτρων και ταυτόχρονα να τρέξουν όλα τα άλλα θέματα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς μπορείτε να βγάλετε κάτι καθησυχαστικό δηλαδή για τον κόσμο;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Επειδή ο κόσμος κάνει πολύ μεγάλες θυσίες και αγωνιά, και είναι φυσικό, γιατί χρειάζεται να πάει στην Εφορία, να πληρώσει λογαριασμούς, πάμε για Χριστούγεννα και βλέπει το εισόδημά του να μειώνεται. Άρα λοιπόν, αυτό που έχει σημασία είναι τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει, τα δύσκολα μέτρα με το πολυνομοσχέδιο, να εφαρμοστούν σωστά. Εκεί θα κριθούμε και εμείς ως Κυβέρνηση, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σε συνδυασμό με το PSI θα υπάρξει μία δημοσιονομική ανάσα, γύρω στα 5 δισεκατομμύρια έχει εκτιμηθεί. Να φανταστείτε ότι όλο το πολυνομοσχέδιο, για να έχουμε δηλαδή μία τάξη μεγέθους, αντιστοιχεί περίπου σε 5 δισεκατομμύρια.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εξίμισι χρωστάτε στην αγορά, με επιστροφές και χρωστούμενα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα είναι μία σημαντική δημοσιονομική ανακούφιση για το 2012, και θα ανοίξει μια θετική προοπτική για το μέλλον.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, πρέπει να κλείσουμε και να σας ευχαριστήσουμε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ.

12 Δεκεμβρίου, 2011