ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσω την Υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλή σας ημέρα κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή σας μέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, τί περιμένετε εσείς από την επίσκεψη του κυρίου Roesler καταρχήν; Ποιο είναι το σημαντικότερο;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, όπως φάνηκε και από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Γερμανία και τη συνάντησή του με την Καγκελάριο, υπάρχει αφενός μία καλή επαφή και συνεργασία σε διμερές επίπεδο, υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά της Γερμανίας για επενδύσεις και για συμμετοχή στην αναπτυξιακή προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα. Και όπως ξέρετε και ο κύριος Roesler έρχεται κυρίως για τα θέματα αυτά, έχοντας μαζί του και μια ομάδα επιχειρηματιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δε θα έχει όμως μόνο αυτά, λένε οι πληροφορίες, έχει και ένα σχέδιο.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Τα θέματα αυτά σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποφασίζονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο πρόκειται να γίνει στο επόμενο διάστημα. Και εμείς ως Ελλάδα έχουμε σαφή θέση όπως και η Ευρώπη έχει σαφή θέση. Να σας θυμίσω ότι υπάρχει το κεκτημένο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την οποίαν όμως, επιτρέψτε μου κυρία Ξενογιαννακοπούλου, όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες, του κυρίου Βενιζέλου μη εξαιρουμένου, είπαν ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα και ότι εκ των πραγμάτων γίνεται μία συζήτηση επ’ αυτού.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς να ξεκινήσουμε με το ότι αυτή τη στιγμή όλα τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης κυρώνουν την απόφαση της 21ης Ιουλίου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί, ξέρετε, πολλές φορές και στα ευρωπαϊκά ζητήματα ακούγονται πολλά πράγματα, βλέπουμε και στο διεθνή Τύπο πολλές πληροφορίες και αναλύσεις, αλλά σημασία έχει να μένουμε στις αποφάσεις. Έχουν μείνει μόνο δύο χώρες, αυτή τη στιγμή, οι οποίες κι αυτές πρόκειται να κυρώσουν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να γίνει αυτό πριν από τη Σύνοδο της Ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου. Συνεπώς είναι κεκτημένο η απόφαση της 21ης Ιουλίου, για εμάς όμως έχει σημασία και η εφαρμογή της. Εξάλλου ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών χθες ήταν σαφής, κάνοντας ενημέρωση για το Eurogroup, ότι η μόνη συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε είναι για ενδεχόμενη βελτίωσή της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δύσκολες και κρίσιμες οι ώρες. Η μόνη επίσημη συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε. Ας μείνουμε σε αυτό, σεβόμενος κι εγώ την ιδιαιτερότητα του πράγματος.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι μόνο η Ελλάδα πέτυχε κάτι πολύ σημαντικό, θα έλεγα και η Ευρώπη συνολικά πέτυχε κάτι σημαντικό με την απόφαση της 21ης Ιουλίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν ισχύει πια υπό την έννοια ότι τη συζητάνε και λένε, βγαίνει ο Junger, βγαίνει ο Olli Rehn, βγαίνει ο Schauble, βγαίνουν οι πάντες, η Merkel η ίδια και λένε ότι πρέπει να το ξαναδούμε, έχουν αλλάξει τα δεδομένα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας επαναλάβω ότι αυτή τη στιγμή γίνεται η κύρωση από τα Κοινοβούλια. Άρα έχει και μία επισημότητα πια, με την έννοια της κύρωσης των Εθνικών Κοινοβουλίων. Και είμαστε σαφείς ότι αν ανοίξει μια τέτοια συζήτηση επίσημα, για εμάς έχει νόημα μόνο για πιθανή βελτίωση αυτής της συμφωνίας και νομίζω ότι και ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν σαφής χθες σε αυτό το θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για εμάς, για εμάς έχει αυτό, για κάποιους άλλους έχει κάτι άλλο...
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πιστεύω και για την Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ξέρετε, μου θυμίζετε λίγο αυτό που λέει ο κύριος Σαμαράς για την επαναδιαπραγμάτευση. Όταν λέει για επαναδιαπραγμάτευση, ουσιαστικά λέει για κάτι καλύτερο, και όταν γίνεται επαναδιαπραγμάτευση γίνεται για κάτι χειρότερο μέχρι στιγμής.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς νομίζω ότι αυτό που σίγουρα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι πλέον η Ευρώπη έχει συνειδητοποιήσει ότι για να έχει επιτυχή έξοδο από αυτή την κρίση που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, βλέπετε ότι σήμερα δοκιμάζονται και άλλες χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ιταλία, άρα λοιπόν εδώ έχουμε ένα γενικότερο θέμα, πρέπει αυτές οι αποφάσεις να εφαρμοστούν. Και πρέπει ακόμα πιο πολύ η Ευρώπη να αποφασίσει να έχει αποτελεσματική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη, και είναι και ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν και στην έκτακτη αυτή Σύνοδο της Ευρωζώνης. Δηλαδή να γίνουν πιο τακτικές αυτές οι συναντήσεις των 17 και να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και μεγαλύτερο αποτέλεσμα και ετοιμότητα στις αποφάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε κάτι κυρία Ξενογιαννακοπούλου; Έχω την εντύπωση, σωστό είναι αυτό που λέτε και ίσως, μακάρι, να ήταν έτσι τα πράγματα, αλλά είναι σαν να συζητάμε κάποιο προηγούμενο κεφάλαιο, έχω την αίσθηση. Και το λέω υπό την έννοια ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει, το κλίμα και οι επίσημες, επαναλαμβάνω, δηλώσεις αρμοδίων θεσμικών παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινούνται σε άλλο μήκος κύματος, είναι σαν να είμαστε μόνοι μας εμείς και να λέμε τί θα θέλαμε να γίνει, ενώ γίνονται ερήμην μας ή με τη συμμετοχή μας άλλα πράγματα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα συμφωνήσω με τη γενική διαπίστωση που κάνατε, ότι η Ευρώπη είχε μία καθυστέρηση φάσης και αποσπασματικότητα στις αποφάσεις. Αυτό το βλέπουμε όχι τώρα αλλά εδώ και δύο χρόνια και δυστυχώς αυτό το έχουμε πληρώσει και εμείς ως χώρα. Έχετε δίκιο σε αυτό. Από την άλλη όμως εδώ έχουμε μία σαφή απόφαση η οποία είναι σε φάση κύρωσης από τα Εθνικά Κοινοβούλια, δεν είμαι κουραστική που το επαναλαμβάνω αλλά το αναφέρω γιατί κατά καιρούς ακούγονται πολλές απόψεις και αναλύσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντιλαμβάνομαι και καλά κάνετε ως Υπουργός να το λέτε εσείς.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν έχουμε λόγο επ’ ουδενί να αμφισβητήσουμε ένα πολύ σοβαρό κεκτημένο για τη χώρα μας και να μπούμε σε μία ατέρμονη θεωρητική συζήτηση, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχει μία πολυφωνία και κακοφωνία πολλαπλών δηλώσεων στην Ευρώπη. Μια πολυφωνία η οποία δε βοηθάει κι εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να μπούμε σε αυτήν τη συζήτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε έναν λόγο εάν πρέπει να είμαστε στην ίδια πραγματικότητα με εκείνη που αποτελεί το πεδίο λήψης των αποφάσεων. Αυτό το οποίο φαντάζομαι ότι ανησυχεί κάποιον, ο οποίος μοιράζεται, μαθαίνει, ακούει, πληροφορείται, βλέπει τι γίνεται, είναι αν, μένοντας σε κάτι το οποίο δεν ισχύει ή ισχύει εν μέρει, δεν είμαστε έτοιμοι για κάτι άλλο που μπορεί να ισχύσει μετά.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς, η ευρωπαϊκή πορεία είναι μία συνεχής διαπραγμάτευση, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Δηλαδή ανά πάσα στιγμή εμείς οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη μας και τα νέα δεδομένα. Και βέβαια, σε κάθε περίπτωση, να διαπραγματευόμαστε για τη χώρα, δεν έχουμε σταματήσει ούτε ένα λεπτό. Από εκεί και πέρα όμως, επειδή αυτήν τη στιγμή η κρίση είναι ευρύτερη από την Ελλάδα και αυτό πλέον συνειδητοποιείται από όλους καθώς πλέον αγγίζει και άλλες μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, όλοι συνειδητοποιούν την ανάγκη να υπάρχουν ισχυροί θεσμοί, όχι απλώς για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρωζώνη. Εμείς, αυτό που λέμε είναι ότι αποφάσεις, πρέπει να είναι στην ενισχυτική κατεύθυνση της Ευρωζώνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως είναι απλή ευχή αυτό;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, δεν είναι απλή ευχή, με την έννοια ότι βλέπετε ότι αν έχουν γίνει μεγάλα θεσμικά και πολιτικά βήματα στη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, αυτό είναι αποτέλεσμα της ελληνικής κρίσης. Αλλά πάνω από όλα επειδή έχει συνειδητοποιηθεί το συστημικό πρόβλημα της Ευρωζώνης. Η κρίση στην Ελλάδα είναι ένα μικρό κομμάτι του πάζλ και του συνολικού προβλήματος της κρίσης της Ευρωζώνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας το ρωτήσω αλλιώς, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, για να μη λέτε εσείς…, επιμένετε σε κάτι το οποίο λέτε και επαναλαμβάνω εγώ, καταλαβαίνω τους λόγους για τους οποίους το λέτε και ίσως έτσι πρέπει να κάνετε και να μην επιμένω κι εγώ στο ίδιο. Εάν υπάρξει plan B, εσείς έχετε plan B;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτήν την περίοδο η χώρα μας δίνει μία τεράστια μάχη. Με όλες μας τις δυνάμεις, έχουμε αναλάβει τις δεσμεύσεις μας και πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι. Γιατί, και εμείς ως χώρα δεν πρέπει να δίνουμε άλλοθι –γιατί, δυστυχώς, καμιά φορά οι δικές μας αδυναμίες ή ολιγωρίες δίνουν άλλοθι σε κάποιους που ενδεχομένως έχουν άλλες σκέψεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με τη δική μας αξιοπιστία, μπορούμε να απαιτήσουμε από τους εταίρους μας να είναι αξιόπιστοι. Συνεπώς η Ελλάδα έχει έναν στόχο: να αντιμετωπίσει την κρίση στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και αυτό δεν είναι απλώς οικονομικό θέμα, είναι και θέμα πολιτικό, είναι και θέμα εθνικό, για τη χώρα μας που συμμετέχει στον κεντρικό πυρήνα των αποφάσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε εικόνα, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, για το τι συζητήθηκε χτες στην τηλεφωνική επικοινωνία Merkel-Παπανδρέου;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η προσπάθεια που γίνεται –και γίνεται σε όλα τα επίπεδα, και σε διμερές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα Συμβούλια που τώρα προετοιμάζουμε τη Σύνοδο Κορυφής– είναι ακριβώς, να αναδεικνύουμε τη μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η χώρα, τις θυσίες του ελληνικού λαού και τη συνέπειά μας στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αλλά και την ταυτόχρονη υποχρέωση της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το συστημικό συνολικό πρόβλημα της Ευρωζώνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Αυτές τις πιέσεις τις καινούργιες που έρχονται από την Τρόικα για την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πώς τις βλέπετε εσείς;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θεωρώ ότι είναι πραγματικά απαράδεκτοι δογματισμοί και δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί. Δεν μπορεί να γίνει δεκτή μια τέτοια λογική και νομίζω ήταν σαφής η αντίδραση της κυβέρνησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν υπάρξει επιμονή της Τρόικας, είναι λόγος αυτός για να υπάρξει μία σθεναρή σύγκρουση, η οποία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε κάλπες;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θεωρώ ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιμονή, γιατί είναι κάτι το οποίο, πέραν του ότι είναι σαφώς κοινωνικά άδικο, είναι και οικονομικά αναποτελεσματικό. Και να σας πω κάτι πάρα πολύ απλό: η Τρόικα και οι εταίροι επιδιώκουν τον εξορθολογισμό και τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Εκεί όντως υπάρχει πρόβλημα στη χώρα μας. Είναι δυνατόν όμως να παρεμβαίνουν στον κοινωνικό διάλογο στον ιδιωτικό τομέα; Και κοιτάξτε, μία τέτοια λογική, θα είχε συνέπειες και στην ύφεση, μέσα από την περαιτέρω μείωση της ζήτησης, αλλά και πολύ μεγάλο κόστος για τα ασφαλιστικά Ταμεία και για τα ίδια τα έσοδα της φορολογίας. Γι’αυτό λοιπόν θεωρώ ότι είναι δογματισμοί αυτές οι απαιτήσεις και ιδεοληψίες. Είναι από τα θέματα που αποτελούν κόκκινη γραμμή για εμάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι. Αυτό που σας ρώτησα είναι ότι αν υπάρξει επιμονή, είναι λόγος για σύγκρουση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει απρόβλεπτες εξελίξεις, όπως, ας πούμε, είπε ο κύριος Λοβέρδος;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η θέση μας είναι σαφής, αποτελεί κόκκινη γραμμή. Εξ άλλου, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει ούτε στο Μεσοπρόθεσμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη δεύτερη επικαιροποίηση πάντως του Μνημονίου υπάρχει μία σχετική αναφορά η οποία παραπέμπει σε ενδεχόμενο επανεξέτασης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι θέμα συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων. Θα προσθέσω και κάτι άλλο γιατί πρέπει κάποια στιγμή να μιλάμε και με πολιτικούς όρους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Συνθήκη της Λισαβόνας διασφαλίζει και κατοχυρώνει τον κοινωνικό διάλογο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν μπορεί οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έρχονται και να αμφισβητούν βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως είναι η κοινωνική συνοχή και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εμείς είμαστε συνεπείς εκεί που πρέπει και αντιμετωπίζουμε καθυστερήσεις και αδυναμίες, δηλαδή όσον αφορά τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, αλλά από εκεί και πέρα στις εργασιακές σχέσεις η Ευρώπη οφείλει να δίνει κι ένα παράδειγμα στον κόσμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα, κυρία Ξενογιαννακοπούλου. Αντέχει και η Κυβέρνηση; Γιατί βλέπουμε αντιφατικά στοιχεία στη συμπεριφορά της. Αντέχει;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όπως βλέπετε, η Κυβέρνηση δίνει μία διαρκή μάχη. Δεν θα σας κρύψω ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και φυσικά και εμείς οι Υπουργοί και συνολικά οι Βουλευτές αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα. Δεν είναι εύκολο να ασκείς διακυβέρνηση κάτω από τόσο δυσχερείς όρους και φυσικά να αποφασίζεις και να λαμβάνεις επώδυνα μέτρα για τον κόσμο. Αλλά, τελικά εδώ που είναι η χώρα μας αγωνιζόμαστε για να μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική, γιατί τελικά ο κόσμος έχει ανάγκη σήμερα την ελπίδα μέσα σε μία δύσκολη περίοδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η οποία δεν υπάρχει ακόμα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Την ελπίδα τη διαμορφώνουμε με την προσπάθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δεν υπάρχει όμως.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σίγουρα την ελπίδα τη διαμορφώνουμε δίνοντας προοπτική διεξόδου για να επανέλθω στην αρχική σας ερώτηση. Θεωρούμε σημαντική την απόφαση της 21ης Ιουλίου γιατί βάζει δύο κρίσιμα στοιχεία πέραν της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τη βιωσιμότητα της εξυπηρέτησης του χρέους και πάνω απ’ όλα την αναπτυξιακή προοπτική. Βλέπετε ότι τώρα επωφελούνται και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία από τη δική μας μάχη ενώ πλέον και η εθνική συμμετοχή μειώνεται στα Κοινοτικά προγράμματα, για να επιταχυνθεί η απορρόφηση των Κοινοτικών πόρων και να συμβάλει έτσι στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
5 Οκτωβρίου, 2011