Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο ρ/σ ΡΑΔΙΟ 9 και το δημοσιογράφο Μ. Παπαπαναγιώτου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να καλημερίσω την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.  Κυρία Υπουργέ…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλημέρα σας.  Πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα, πολύ τεντωμένα τα νεύρα και πολύ κρίσιμες και εύθραυστες ισορροπίες.  Δεν ξέρω αν έχετε την ίδια αίσθηση κι εσείς.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Κοιτάξτε, είναι οι στιγμές κρίσιμες.  Όλοι έχουμε συναίσθηση ότι η χώρα μας περνάει από μία πολύ δύσκολη περίοδο, κάθε βήμα που κάνουμε όπως καταλαβαίνετε είναι καθοριστικό για το πού θα πάμε στο μέλλον και γι’ αυτό βλέπετε και αυτήν την αγωνία του κόσμου, που εκφράζεται με κάθε τρόπο.  Σε κάθε περίπτωση η δική μας ευθύνη, η ευθύνη της εκλεγμένης Κυβέρνησης είναι να μπορέσει να δώσει προοπτική σε όλη αυτήν την προσπάθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, και εδώ είναι το μεγάλο θέμα, το οποίο πια υπάρχει μία πολύ ισχυρή επιχειρηματολογία ότι δεν υπάρχει προοπτική, κυρία Ξενογιαννακοπούλου και μέσα από αυτά.  Δηλαδή η διαπίστωση ότι ακόμα και η επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, εφόσον βεβαίως έχει ψηφιστεί προηγουμένως, το αποτέλεσμα θα είναι να παραμείνει το χρέος στα επίπεδα που είναι σήμερα.  Δηλαδή για ποιο λόγο όλο αυτό;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Καταρχάς, επειδή έρχομαι από την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρέπει να σας πω ότι υπάρχει πλέον μία διαφοροποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία ενισχύει την ελπίδα για την προοπτική.  Από εκεί και πέρα βέβαια η προσπάθεια είναι στα χέρια μας. Δυστυχώς όπως ξέρετε, το έχουμε ξανακουβεντιάσει, υπήρξαν καθυστερήσεις και ανακολουθίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους τελευταίους μήνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μεγάλες, πολύ μεγάλες.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Δεν είναι δηλαδή μόνο οι ευθύνες που ενδεχομένως υπάρχουν στην Ελλάδα και οι παθογένειες της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ασφαλέστατα, κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Έτσι.  Είναι μία κοινή προσπάθεια ευρωπαϊκή και ελληνική, γιατί τελικά το διακύβευμα –και το είπαν και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες– είναι η προοπτική της Ευρωζώνης συνολικά.  Άρα, λοιπόν, ποια είναι τώρα η διαφορά που δημιουργεί προοπτική.  Πρώτα από όλα ότι πλέον έχει εξασφαλιστεί ως πολιτική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία τριετία σταθερότητας για τη συνέχεια της χρηματοδότησης της Ελλάδας, ούτως ώστε να μην είναι κάτω από τον εκβιασμό των αγορών. Σ’ αυτήν την περίοδο της σταθερότητας θα μπορεί αφενός, να συνεχιστεί η προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα να γίνουν και δύο άλλα πράγματα με πολύ μεγαλύτερη ένταση.  Δηλαδή να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με την διευκόλυνση της εξυπηρέτησής του. Και, εδώ εμπίπτει η αυστηρά εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, που όπως είδατε ότι πλέον εξελίσσεται αυτή η διαδικασία. Ήδη υπήρξαν χθες θετικά μηνύματα από την πλευρά της Γαλλίας. Αυτή η προοπτική αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  Άρα, λοιπόν, η επιδίωξη είναι με το Μεσοπρόθεσμο να υπάρξουν μετά από ένα διάστημα δύο ετών πρωτογενή πλεονάσματα, να αρχίσει η ελάφρυνση του δανειακού βάρους, της εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας, και το πολύ κρίσιμο βέβαια, κύριε Παπαπαναγιώτου, ότι πλέον μπαίνει επί τάπητος η στήριξη της πραγματικής οικονομίας της χώρας μας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, αυτό το οποίο λέτε και είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό το οποίο θα έπρεπε ή να είναι το ζητούμενο όλο αυτόν τον καιρό.  Γιατί το κάνουμε ανάποδα;  Άκουσα και τον κύριο Βενιζέλο χθες, ο οποίος ανέπτυξε με έναν επιχειρηματολογημένο τρόπο αρκετά συγκροτημένο, ότι λέει, να κάνουμε πρώτα τη σταθεροποίηση και μετά να πάμε να διαπραγματευτούμε.  Τί νόημα θα έχει λοιπόν να έχει μπει αυτό το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα είναι ένα εμπόδιο, διότι κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που μόλις τώρα περιγράψατε κι εσείς και μετά να πάμε να διαπραγματευτούμε για να βελτιώσουμε αυτό;  Δηλαδή θυμίζει λίγο την ιστορία του Χότζα με την καλύβα αυτό τώρα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Κοιτάξτε, το Μεσοπρόθεσμο στοχεύει στην συνέχεια της προσπάθειας για την εξυγίανση της οικονομίας. Δηλαδή να συνεχιστεί η μείωση των ελλειμμάτων για να φτάσουμε κάποια στιγμή στα πρωτογενή πλεονάσματα.  Ταυτόχρονα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μα ποιος διαφωνεί με αυτό, κυρία Ξενογιαννακοπούλου;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Σαφώς.  Μα κοιτάξτε, είναι και κοινή λογική πλέον εκεί που έχει φτάσει η χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Προφανώς.  Και να σας πω κάτι, είναι και αδήριτη ανάγκη.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Όταν βγάζεις λιγότερα από όσα χρωστάς πάντα είσαι μέσα.  Άρα λοιπόν τί κάνεις;  Προσπαθείς τουλάχιστον να τα φέρεις ίσα βάρκα-ίσα νερά, αν όχι να γίνεις πλεονασματικός.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Ταυτόχρονα όμως το Μεσοπρόθεσμο είναι ένας πολυετής ενδεικτικός προϋπολογισμός, δηλαδή στη συνέχεια, κάθε χρόνο, θα έρχεται ο προϋπολογισμός της χρονιάς, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη και τις πραγματικές συνθήκες. Άρα εδώ έχουμε μπροστά μας τρία πράγματα:  Πρώτα από όλα, τη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών, όπου με διακομματικό διάλογο είπε ότι θα γίνει μία μεγάλη τομή όσον αφορά το φορολογικό σύστημα, στη φιλοσοφία αλλά και στην εφαρμογή του.  Γιατί καταλαβαίνετε ότι ένα από τα προβλήματα είναι και η αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος, που είναι μία χρόνια παθογένεια.  Ταυτόχρονα είναι το ζήτημα για το οποίο ήδη σας ανέφερα, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, δηλαδή ότι είναι η πρώτη φορά που πλέον στο τραπέζι μπαίνει, με αυτόν τον εθελοντικό τρόπο η συμμετοχή των ιδιωτών, προκειμένου να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση του χρέους.  Επιτρέψτε μου να επιμείνω στο τρίτο θέμα που είναι το κρίσιμο. Πλέον υπάρχει συναίσθηση στην Ευρώπη, και αυτό πρέπει να σας πω δεν ήταν αυτονόητο, έπρεπε να γίνουν πολλές συζητήσεις και από τον Πρωθυπουργό και από όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, για να πειστούν οι εταίροι μας ότι είναι κρίσιμη η  στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Βλέπετε ότι αυτό αποτυπώνεται στα Συμπεράσματα, και θα υπάρξει πλέον ένα συγκροτημένο πρόγραμμα που θα στηρίξει αφενός την επιτάχυνση της εκταμίευσης των Κοινοτικών πόρων, γιατί ξέρετε εδώ υπήρχε ένα πρόβλημα, με τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειωνόταν η εθνική συμμετοχή, υπήρχαν και προβλήματα πολλές φορές στην εφαρμογή των προγραμμάτων, όπως επίσης και για την αξιοποίησή τους με ακόμα πιο στοχευμένο τρόπο, για την αναθέρμανση της οικονομίας και φυσικά την αντιμετώπιση της ανεργίας και την απασχόληση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Βέβαια δεν μου απαντήσατε για το αν το Μεσοπρόθεσμο μειώνει το χρέος ή όχι, που δεν το μειώνει.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Το Μεσοπρόθεσμο εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο με όλες τις παραμέτρους που ανέφερα προηγούμενα, με έμφαση στη βιωσιμότητα του χρέους και την ανάκαμψη της οικονομίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα.  Τέλος πάντων, τώρα, κατά τη γνώμη σας, υπάρχει θέμα με την πέμπτη δόση;  Εδώ ακούμε για plan B και μάλιστα, οι πληροφορίες λένε, ότι συζητήθηκε και στο Eurogroup, στις 19 και 20 Ιουνίου, και ότι από τότε είχε αρχίσει η προεργασία.  Προς τί λοιπόν καλλιεργείται όλη αυτή η κινδυνολογία ότι ή ψηφίζετε το Μεσοπρόθεσμο ή τέλος η πέμπτη δόση κ.λπ.;  Σε τί βοηθάει αυτή;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Για την πέμπτη δόση υπάρχει η καταρχήν πολιτική απόφαση, που αποτυπώνεται και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Παρασκευής.  Από εκεί και πέρα όμως, με κάθε επίσημο τόνο, έχει τεθεί στα Ευρωπαϊκά Όργανα ότι πρέπει και η Ελλάδα να είναι συνεπής στις δικές τις υποχρεώσεις...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μα είναι άλλο, είναι εντελώς άλλο πράγμα αυτό.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Έχει τεθεί ως μία βασική προϋπόθεση συνέπειας από τη δική μας πλευρά σε αυτήν την προσπάθεια, να ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες για το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, προκειμένου να μπορεί να πάει ο Υπουργός Οικονομικών την Κυριακή στο Eurogroup, ώστε να προχωρήσει η πέμπτη δόση και να ξεκινήσει πλέον η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Με άλλα λόγια, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, επειδή έχετε παρακολουθήσει κι από κοντά τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, είναι πιθανό να ψηφιστεί αύριο το Μεσοπρόθεσμο, να ψηφιστεί κι ο εφαρμοστικός νόμος και να πάει ο κύριος Βενιζέλος και να κάνει μία συζήτηση η οποία θα αλλάζει τον πυρήνα και την ουσία του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Κοιτάξτε, η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου είναι μέρος της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  Ένα από τα βασικά όπλα, στη δική μας διαπραγμάτευση είναι η αξιοπιστία μας.  Εμείς δεν πάμε ούτε να κοροϊδέψουμε κανέναν, ίσα-ίσα δώσαμε αγώνα για να αποκατασταθεί το κύρος της χώρας.  Άρα λοιπόν μέσα σε αυτήν τη συμφωνία είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι συνεπής με τις δικές της υποχρεώσεις, σε αυτήν την προσπάθεια, που είναι δηλαδή η ψήφιση και η εφαρμογή αυτών των δύο νόμων, και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, που ο Υπουργός Οικονομικών κάλεσε και τα άλλα κόμματα, σε μία από κοινού συζήτηση και διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας, που αφορά την επόμενη τριετία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σύμφωνοι, εγώ σας ρώτησα κάτι διαφορετικό.  Σύμφωνοι, όπως το λέτε είναι, αλλά το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας μπορεί να είναι να παρέμβουμε δραστικά στην αλλαγή του περιεχομένου του Μεσοπρόθεσμου, μέσα από αυτήν την προσπάθεια που περιγράφετε κι εσείς;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Το Μεσοπρόθεσμο θα εφαρμοστεί όπως θα ψηφιστεί.  Από εκεί και πέρα όμως, στην προοπτική του χρόνου θα αρχίσουν και οι άλλες προσπάθειες να έχουν αποτελέσματα, δηλαδή να δούμε ουσιαστική αναθέρμανση στην οικονομία, να αρχίσει να κινείται ξανά η οικονομία, οι επενδύσεις, να είναι πιο αποτελεσματικοί οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί με την φορολογική αναθεώρηση.  Η πρώτη κιόλας απάντηση σε αυτό που ρωτάτε είναι ότι το νέο φορολογικό πλαίσιο που θα συζητηθεί το Σεπτέμβριο, θα πρέπει να είναι πιο δίκαιο, όσον αφορά στην κατανομή των βαρών και πιο αποτελεσματικό στον τομέα της είσπραξης των φόρων και της φοροδιαφυγής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μην τα βάζουμε με την κοινή λογική.  Αφού θα αλλάξει αυτό, θα αλλάξει και το Μεσοπρόθεσμο, σε αυτό του το σκέλος τουλάχιστον.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Νομίζω ότι ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε στις Βρυξέλλες, ότι όλα θα κριθούν από τα αποτελέσματα της πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Δηλαδή στο βαθμό που τα αποτελέσματα της πολιτικής όσο περνά ο καιρός θα γίνονται όλο και πιο εμφανή και θα στηρίζουν τη συνολική προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας, θα υπάρχουν και περιθώρια για να είναι πιο δίκαιες οι ρυθμίσεις. Γιατί, όλοι το ομολογούμε και το ξέρουμε ότι στο Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνονται επώδυνα μέτρα, και πολλά από αυτά έχουν οριζόντιο και άδικο χαρακτήρα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Άρα, να ψηφίσουμε κάτι, το οποίο πρέπει να το αλλάξουμε μετά.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Να το ψηφίσουμε στο  πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας σταθεροποίησης της χώρας, που όμως οφείλει να έχει και τις άλλες πτυχές που σας ανέφερα. Όσο η συλλογική προσπάθεια θα αποδίδει, θα υπάρχουν περιθώρια να έχει περισσότερο στοιχεία δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα.  Θέλω κι ένα σχόλιο τώρα, για τα όσα είπε ο κύριος Πάγκαλος μετά και τις διευκρινήσεις που έδωσε χθες στη Βουλή, οι οποίες από ότι φαίνεται κάποιους συναδέλφους σας δεν τους έπεισαν, μάλλον τους νευρίασαν περισσότερο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Κοιτάξτε, νομίζω το αποσαφήνισε το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το αποσαφήνισε;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Είχαν δημιουργηθεί εντυπώσεις, είναι αλήθεια, αλλά με τη μετάφραση της συνέντευξης του που διάβασε χθες βράδυ στη Βουλή ήταν σαφές ότι αναφερόταν στην περίπτωση της Αργεντινής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τί νόημα έχει;  Τί νόημα έχει να αναφερθεί στην Αργεντινή; 

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Δεν θέλω να κάνω άλλο σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μισό λεπτάκι, τί νόημα είχε να αναφερθεί σε αυτή τη στιγμή, μπροστά σε ένα ενδεχόμενο πτώχευσης, το τί έγινε στην Αργεντινή και να μας θυμίσει κιόλας ότι υπήρξαν και 42 νεκροί σε τρεις ημέρες μέσα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Θα σταθώ ότι ο ίδιος έδωσε τις διευκρινήσεις του.  Σε κάθε περίπτωση τώρα δίνουμε μία δύσκολη και κρίσιμη μάχη αυτόν τον καιρό μαζί με τον ελληνικό λαό. Είναι μία μάχη δύσκολη και θα κριθούμε στο αποτέλεσμα.  Και το αποτέλεσμα είναι να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τη χώρα και να δώσουμε προοπτική στον κόσμο. Πιστεύω ότι τελικά ο κάθε Έλληνας που σήμερα αγανακτεί, είτε είναι στην πλατεία, είτε είναι στη δουλειά του, είτε στο σπίτι του, είτε είναι άνεργος, μέσα του βαθιά θέλει να ξέρει ένα πράγμα, ότι όλη αυτή η επίπονη προσπάθεια θα πιάσει τόπο και θα έχει προοπτική. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, το οποίο δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής, και αυτό είναι το μεγάλο, το τεράστιο πολιτικό πρόβλημα της χώρας, κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι θα κριθούμε από το εάν θα διασφαλίσουμε την αναγκαία προοπτική .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Έτσι, είναι το τεράστιο πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Εκεί θα κριθούμε το επόμενο διάστημα, από τα αποτελέσματα και γι’αυτό προσπαθούμε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτήν τη συνομιλία.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Να είστε καλά, γεια σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να είστε καλά.

28 Ιουνίου, 2011