Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο ρ/σ REAL FM και τη δημοσιογράφο Κ. Μακρή (02.11.2011)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν πολλά σκαλοπάτια μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το δημοψήφισμα, το πρώτο και κυριότερο είναι η ψηφοφορία της Παρασκευής το βράδυ, στη Βουλή, η ψήφος εμπιστοσύνης. Μιλώντας με πάρα πολλούς από τους Βουλευτές, που έχετε ακούσει τις τελευταίες μέρες να αντιδρούν, το συμπέρασμα το οποίο βγάζω είναι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολή η θέση τους, να ρίξουν την Κυβέρνηση την Παρασκευή το βράδυ. Οι περισσότεροι προσανατολίζονται –γιατί κανείς δεν είναι στο μυαλό του Βουλευτή την ώρα που ψηφίζει, γι’ αυτό λέω οι περισσότεροι προσανατολίζονται– να στηρίξουν την Παρασκευή το βράδυ την Κυβέρνηση, να της δώσουν δηλαδή τη ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά μετά υπάρχει και ένας δεύτερος σκόπελος μέχρι το δημοψήφισμα, οι 151 ψήφοι που χρειάζονται για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Εκεί οι Βουλευτές, λένε οι δικές μου οι πληροφορίες, οι πολλοί εξ αυτών δε θα στηρίξουν. Τι σημαίνει αυτό, στα δικά μου αφτιά τουλάχιστον, ότι θα είμαστε σε μία παρατεταμένη εκκρεμότητα. Αυτό θέλω να είναι και το πρώτο μου ερώτημα στην Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών, την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που έχουμε μαζί μας. Καλό μεσημέρι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα κυρία Μακρή. Καταρχάς σχετικά με αυτά που είπατε χθες τελειώσαμε πολύ αργά το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 3:00 το πρωί για την ακρίβεια. Έχουμε τη δύναμη και τη δυνατότητα να κάνουμε, ελεύθερες συζητήσεις, να ακούγονται όλες οι απόψεις. Σημασία έχει όμως ότι καταλήξαμε σε απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή θεωρούμε ότι είναι μία σημαντική κατάκτηση για τη χώρα η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και ότι είναι η στιγμή, μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης που όλοι πιστεύουμε ότι θα υπάρξει και θα διασφαλιστεί την Παρασκευή με αίσθημα ευθύνης από τους Βουλευτές μας, να απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό, γιατί αφορά την προοπτική του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με απόφαση…, μία απόφαση κατά πλειοψηφία υποθέτω η χθεσινοβραδινή, γιατί υπήρξαν και έντονες διαφωνίες και ενστάσεις.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θα σχολιάσω και δεν είναι σωστό να σχολιάζω μία συζήτηση που γίνεται μέσα σε ένα όργανο, όπου είναι φυσικό να ακούγονται και διαφορετικές προσεγγίσεις, και αυτό, είναι φυσικό, σε ένα συλλογικό όργανο συζητάει κανείς. Σημασία έχει όμως η τελική απόφαση. Η τελική απόφαση που στηρίζει σήμερα η Κυβέρνηση ομόθυμα είναι η ανάδειξη της θετικής απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, έχουμε εμπιστοσύνη και πιστεύουμε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα θα σταθεί στο ύψος άλλη μία φορά της ευθύνης της, πολύ περισσότερο για μία τόσο σοβαρή διαδικασία όπως είναι η κύρωση αυτής της σημαντικής απόφασης, και στην έκφραση της κυρίαρχης γνώμης του ελληνικού λαού μέσα από ένα δημοψήφισμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, κυρία Υπουργέ, εγώ είπα ότι πιθανότατα θα πάρετε την ψήφο εμπιστοσύνης, θα το δούμε βεβαίως την Παρασκευή τα μεσάνυχτα αυτό, αλλά από εκεί και πέρα χρειάζονται και 151 ψήφοι από την κοινοβουλευτική ομάδα για να πάτε στο δημοψήφισμα, για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σωστά το λέτε. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνα με τον Κανονισμό. Εκεί λοιπόν η δική μου πληροφόρηση, η δική μου αίσθηση από τις συνομιλίες μου με τους Βουλευτές είναι ότι κάποιοι εξ αυτών και αρκετοί μάλιστα δε θα δώσουν αυτό το πράσινο φως, το οποίο σημαίνει ότι διαρκώς θα είμαστε σε μία πολιτική αστάθεια. Η Κυβέρνηση πια με 152 Βουλευτές είναι όμηρος των Βουλευτών, κακά τα ψέματα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς δεν αισθάνομαι ότι είμαστε όμηροι των Βουλευτών. Και εγώ Βουλευτής είμαι και οι περισσότεροι Υπουργοί Βουλευτές είμαστε. Στηρίζουμε γιατί πιστεύουμε σε μία προσπάθεια, έχουμε την εντολή από τον ελληνικό λαό. Δεν είναι εύκολη απόφαση για έναν Βουλευτή να πάρει την ευθύνη να ρίξει μία δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση κι έναν δημοκρατικά εκλεγμένο Πρωθυπουργό. Πολύ περισσότερο κυρία Μακρή, έναν Πρωθυπουργό, που μετά από μία σκληρή διαπραγμάτευση, κομίζει για πρώτη φορά στη χώρα μία απόφαση η οποία έρχεται να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος, τον Έλληνα φορολογούμενο και να βάλει και τις τράπεζες να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Πιστεύω, λοιπόν, ότι όλοι θα τα αναλογιστούνε όλα αυτά, και πάνω από όλα την ανάγκη να υπάρξει η συμμετοχή του ελληνικού λαού. Ακόμη και η καλύτερη απόφαση δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την αποδοχή και την στήριξη του ελληνικού λαού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, τώρα ότι η έγκριση του ελληνικού λαού μπορούσε να γίνει και μέσα από εκλογές, δηλαδή μπορούσατε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία της σύμβασης, να τη ψηφίσετε, αφού πραγματικά πιστεύετε και το λέτε σε κάθε τόνο, ότι είναι μία θετική απόφαση για την Ελλάδα, και αμέσως μετά, αποδεσμευμένοι από αυτό το βραχνά, του αν θα χρεοκοπήσουμε ή δε θα χρεοκοπήσουμε, να πάμε σε fast track εκλογές των 21 ημερών που προβλέπει το Σύνταγμα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Μακρή, καταρχάς, το κρίσιμο θέμα που πρέπει και ο λαός να εκφραστεί αφορά την προοπτική της χώρας. Σε δημοψήφισμα θα τεθεί η νέα δανειακή σύμβαση στο πλαίσιο των συνολικών αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Το δημοψήφισμα είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς αυτήν την περίοδο γίνεται ένας προσχηματικός διάλογος, ακραίος πολλές φορές με ευθύνη της Αντιπολίτευσης. Η διαδικασία του Δημοψηφίσματος θα θα υποχρεώσει όλους να μιλήσουμε με ανοικτά χαρτιά, να αναδείξουμε όλες τις πτυχές, να καταλάβει ο κόσμος και όλοι μαζί με αίσθημα ευθύνης να αποφασίσουμε. Επειδή γίνεται πολλή συζήτηση τον τελευταίο καιρό, δεν μπορεί να ακούγονται όλα αυτά τα προσβλητικά για την εκλεγμένη Κυβέρνηση του τόπου, ότι πάει να παραδώσει την εθνική κυριαρχία ,ακραίες φωνές για μειοδότες κ.λπ. Ερχόμαστε και λέμε, ότι ασκούμε το κυριαρχικό δικαίωμα να αποφασίσει ο ελληνικός λαός, και οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιες δυνάμεις μας εγκαλούν και αναρωτιούνται, « μα είχατε ενημερώσει, πώς μπορεί και το κάνετε αυτό; Μήπως δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση»;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, δύο ερωτήματα επ’ αυτού. Καταρχήν, αποφασίσατε χθες το βράδυ στο Υπουργικό ότι θα επισπεύσετε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, είναι αλήθεια αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αλήθεια αυτό.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, το εκφράσαμε σχεδόν όλοι οι Υπουργοί και το συμμερίστηκε και ο Πρωθυπουργός, με την έννοια –απαντώ και στο ερώτημά σας– ότι δεν πρέπει να έχουμε μακροχρόνια εκκρεμότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, σύμβαση θα έχουμε όμως; Δηλαδή θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός επί συγκεκριμένης σύμβασης ή επί προθέσεως, κυρία Υπουργέ;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς, να ολοκληρώσω για το χρονοδιάγραμμα. Όπως ξέρετε, ο Πρωθυπουργός σήμερα μεταβαίνει στις Κάννες, προσκεκλημένος στο G20. Ένας από τους λόγους είναι να συζητήσει και το πολιτικό χρονοδιάγραμμα, με την έννοια ότι, του χρόνου που επιλέγουμε να κάνουμε το δημοψήφισμα, καθώς αντίστοιχη κύρωση θα γίνει και από τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης με τις διαδικασίες που επιλέγουν, άρα πρέπει να υπάρχει συνάφεια στο πολιτικό χρονοδιάγραμμα, με σκεπτικό όμως να συντμήσουμε όσο γίνεται περισσότερο το χρόνο για να μην έχουμε εκκρεμότητες, και να σταθεροποιήσουμε το πλαίσιο και για τη χώρα μας και για την Ευρωζώνη συνολικά. Τώρα, όσον αφορά τη δανειακή σύμβαση, η προσπάθεια που γίνεται είναι να αποτυπωθεί το συντομότερο δυνατό και, φυσικά, τα βασικά σημεία να αναδειχθούν σε ένα δημοψήφισμα, για να ξέρει και ο κόσμος ακριβώς τί είναι αυτό για το οποίο καλείται να ψηφίσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή και τα θέματα της όποιας κυριαρχίας, εποπτείας ή όπως καταγραφούν αυτά και αποτυπωθούν στη δεσμευτική σύμβαση, και η δανειοδότηση και η μείωση του χρέους, θα υπάρχουν μέσα στο κείμενο το οποίο θα ξέρουμε ενόψει της ψηφοφορίας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς, να τα ξεχωρίσουμε. Δεν τίθεται σε δημοψήφισμα το ζήτημα της μείωσης του χρέους αυτό καθεαυτό, δηλαδή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αυτό είναι μία παράλληλη διαδικασία που προβλέπεται στο πλαίσιο της γενικότερης απόφασης της 26ης Οκτωβρίου. Έχει μεγάλη σημασία, κυρία Μακρή, και καλά κάνετε και το επισημαίνετε, επειδή ακούστηκαν κινδυνολογίες, ότι βγήκε χθες η Διεθνής Ένωση Τραπεζών και είπε ότι συνεχίζει κανονικά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Αυτό που τίθεται στο δημοψήφισμα, είναι η νέα δανειακή σύμβαση, το νέο Μνημόνιο, να το πούμε απλά, το οποίο όμως, όπως είναι φυσικό, εντάσσεται στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ένα άλλο λοιπόν ερώτημα το οποίο θέλω να σας θέσω, που το ακούω και το ακούω με ενδιαφέρον, γιατί έχει μεγάλη λογική. Ο κόσμος μπορεί να θέλει την παραμονή στο Ευρώ και να θέλει και τη νέα δανειακή σύμβαση, τη δική σας πολιτική να μη θέλει, είτε τις δικές σας καθυστερήσεις...

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κανείς δεν αμφισβητεί τη συμμετοχή της χώρας μας στο Ευρώ, κυρία Μακρή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ...είτε να θεωρεί ότι εσείς δεν είστε μία Κυβέρνηση που διαπραγματεύεται σωστά, εφαρμόζει σωστά, άρα λοιπόν να μην έχει ένσταση στην ουσία, αλλά να έχει ένσταση στη διαδικασία.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να τα πάρουμε ένα-ένα. Πρώτα από όλα, δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη. Να είμαστε σοβαροί, δεν θέτει κανείς τέτοιο ερώτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, η απόρριψη όμως μιας δανειακής σύμβασης αμέσως θα μεταφραστεί έτσι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Μακρή, θέλω να ρωτήσω κάτι. Να πάρουμε την Αξιωματική Αντιπολίτευση, επειδή είναι εν δυνάμει ένα κυβερνητικό κόμμα και θέτω το ερώτημα. Όταν οι ίδιοι, χωρίς καλά-καλά να έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση, όταν ακόμα εμείς ζούσαμε εκεί στην αγωνία και στη ρευστότητα μιας συνεχούς εκ του συστάδην διαπραγμάτευσης, βγήκαν και είπαν ότι θα το καταψηφίσουν, όποιο αποτέλεσμα και να είναι. Όταν λοιπόν οι ίδιοι έρχονται και λένε ότι θα το καταψηφίσουν, εφόσον έρθει στη Βουλή, δεν καταλαβαίνω γιατί έχουν αγωνία αν θα την καταψηφίσουν ο κόσμος. Δηλαδή τί μας λένε τώρα υποκριτικά, ότι ψηφίστε το εσείς και εμείς εκ του ασφαλούς σας κάνουμε κριτική; Να πάρουν ευθεία απόφαση και να δηλώσουν αν την υποστηρίζουν ή όχι; Υποστηρίζουν τη μείωση του χρέους; Υποστηρίζουν μία νέα προοπτική για τη χώρα; Και αν δεν το υποστηρίζουν, ποια είναι η εναλλακτική που προτείνουν; Δεν μπορεί συνεχώς να κρύβονται πίσω από την πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Πρέπει όλοι επιτέλους να πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα και στον ελληνικό λαό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως αυτό, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, είναι το θέμα του δημοψηφίσματος, το οποίο καταλαβαίνω ότι είναι περίπου η αφορμή για να ξεσπάσει και ένας εσωκομματικός πόλεμος. Καταλαβαίνω το ότι εσείς λέτε θα ψηφίσουν οι Βουλευτές την Παρασκευή το βράδυ, από την άλλη όμως όταν η κυρία Παπανδρέου έχει ζητήσει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με άλλον Πρωθυπουργό, η κυρία Καϊλή βγαίνει ακριβώς στην ίδια γραμμή, ο κύριος Λιντζέρης βγαίνει ακριβώς στην ίδια γραμμή, το να ψηφίζουν σας νοιάζει τελικά ή το να στηρίζουνε;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι σαφές ότι όταν είσαι Βουλευτής συμμετέχεις, διαμορφώνεις θέσεις , ψηφίζεις και στηρίζεις. Δεν είσαι απλώς για να ψηφίζεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά εδώ είναι ευθεία αμφισβήτηση του Πρωθυπουργού, δηλαδή την πολιτική δεδηλωμένη, μπορεί την τυπική να την πάρετε, την πολιτική όμως μοιάζει να την έχει χάσει η Κυβέρνηση.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Μακρή, ο κάθε συνάδελφος έχει την ευθύνη των πράξεών του και είναι υπόλογος φυσικά στον λαό και στη συνείδησή του. Μας κρίνει όλους ο κόσμος. Αυτή τη δύσκολη στιγμή, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν συνάδελφοι οι οποίοι μπορεί να αμφισβητήσουν τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό της χώρας. Θέτω δύο ερωτήματα , στη συζήτηση. Πρώτα απ’ όλα ξέρετε πολύ καλά ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ εξαντλήσανε επί μήνες κάθε δυνατότητα και ευκαιρία για να υπάρξει συναίνεση. Για ποια συγκυβέρνηση μιλάνε οι συνάδελφοι αυτοί που το θέτουν; Αφού δεν υπάρχει κανείς από τα άλλα κόμματα ο οποίος να θέλει να αναλάβει μερίδιο ευθύνης αυτή τη στιγμή, το βλέπετε πάρα πολύ καλά. Άρα λοιπόν αφενός όσον αφορά την Αντιπολίτευση το ξέκοψαν πριν καλά-καλά δουν τη σύμβαση. Όχι για συγκυβέρνηση, ότι δεν θέλουν καν να ψηφίσουν στη Βουλή. Άρα δεν μπορεί να θέτουμε ως προϋποθέσεις θέματα για τα οποία δεν υπάρχει κάποιος που να ανταποκρίνεται. Από εκεί και πέρα αν κάποιες φωνές μιλάνε για άλλου είδους σχήματα, εξωθεσμικά, έξω από τη Βουλή, με προσωπικότητες, τεχνοκράτες, τα οποία οδηγούν σε δημοκρατική παρεκτροπή, ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να ανεχθεί κάτι τέτοιο. Ο λαός στηρίζει τις νόμιμες συνταγματικές διαδικασίες. Άρα και εμείς...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή κι εσείς υπονοείτε τώρα αυτό το οποίο, νομίζω, είπε και ευθέως χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα που έχουν άλλες βλέψεις και επιδιώκουν την ανατροπή της Κυβέρνησης;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι σαφές ότι υπάρχει και αυτή η διάσταση. Δεν θέλω να κάνω δίκη προθέσεων για κανέναν...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά δεν πρέπει κάποια στιγμή εκτός από το να το λέτε να το κατονομάσετε; Γιατί διαφορετικά, ξέρετε, κάθε Πρωθυπουργός κατά το παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία φορά στη θητεία του το θέμα των συμφερόντων που τον πολεμούν.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω πάντως ότι με εκπλήσσει πολύ ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα κλίμα, ότι υπάρχουν διάφορες φωνές είτε από τα μέσα ενημέρωσης είτε από διάφορους κοινωνικούς φορείς οι οποίοι καλούν Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε αποστασία. Καλούν Βουλευτές να ρίξουν την εκλεγμένη Κυβέρνηση. Και πώς τυχαίνει να καλούν τους Βουλευτές τώρα, όταν έρχεται να υιοθετηθεί μία σύμβαση η οποία αντί να επιβαρύνει τον ελληνικό λαό, τον μισθωτό, τον συνταξιούχοου έχεουν σηκώσει όλατα βάρη, έρχεται για πρώτη φορά να ζητήσει μερίδιο συμμετοχής και από τον τραπεζικό χώρο; Αυτό δεν δημιουργεί εντύπωση; Δε δημιουργεί ένα ερώτημα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις τράπεζες δείχνετε τώρα;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν υπάρχουν συμφέροντα που αυτή τη στιγμή θίγονται;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά, κυρία Ξενογιαννακοπούλου...

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω ότι είμαι πάρα πολύ σαφής και μιλάω πολύ ανοιχτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα πολύ ανοιχτά μιλάτε, τις τράπεζες δείχνετε όμως τώρα;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν δείχνω κάποιον συγκεκριμένο, δείχνω όμως χώρους συμφερόντων οι οποίοι έχουν επιρροές ευρύτερα, και που δεν είναι ευτυχείς από τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Δεν το ξέρουμε ότι υπήρχε αντίδραση στη συντεταγμένη μείωση του χρέους από το χώρο των τραπεζών; Το ξέρουμε ότι υπήρχε αυτή η αντίδραση. Τελικώς όμως επιτεύχθηκε μια συμφωνία και για πρώτη φορά, τα βάρη δεν καλείται πια να τα σηκώσει ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο μικρομεσαίος, αλλά και ο τραπεζικός κλάδος με μία απομείωση 100 δισεκατομμύρια. Αυτό λοιπόν δεν έχει σημασία; Γιατί τώρα αμφισβητείται η εκλεγμένη Κυβέρνηση του τόπου; Νομίζω ότι αυτά πρέπει να ειπωθούν στον ελληνικό λαό, πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και πιστεύω πραγματικά ότι δε θα υπάρξει Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που την Παρασκευή δε θα στηρίξει με πίστη και ουσιαστική πολιτική στήριξη τη νόμιμη Κυβέρνηση του τόπου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τη συνομιλία μας αυτή και θα τα ξαναπούμε. Καλό σας μεσημέρι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να είστε καλά, κυρία Μακρή, γεια σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μεσημέρι.

2 Νοεμβρίου, 2011