Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο ρ/σ ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου (16.01.2012)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάμε τώρα, αγαπητοί ακροατές, στην κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών, Βουλευτή στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα, κυρία Υπουργέ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας. Αναρωτιέται κανείς συνεχίζοντας αυτό το σκεπτικό που είχαμε πριν, πώς μπορεί ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αντιμετωπίζει μία βαθιά κρίση που δεν είναι μόνο κρίση ηγεσίας αφού καλείται να αλλάξει ή γιατί προφανώς είναι και κρίση ηγεσίας, αλλά είναι συνολική. Είναι κρίση φυσιογνωμίας, κρίση πολιτικής, κρίση προσώπων κ.λπ., γιατί όταν φτάνει κανείς από το 40 τόσο στο 14...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι συμβαίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …στα δημοσκοπικά κάτι τρέχει. Λοιπόν, εσείς προσπαθείτε να το αντιμετωπίσετε αυτό, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, αλλάζοντας αρχηγό;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς το πνεύμα, τουλάχιστον, της δικής μου τοποθέτησης, αλλά νομίζω και των περισσοτέρων που πήραν το λόγο χθες στο Εθνικό Συμβούλιο, απαντούσε και στα δύο θέματα που θέσατε. Δηλαδή, πρώτα από όλα ότι το ζητούμενο σήμερα δεν είναι μία πασαρέλα προσώπων. Τα πρόσωπα πάντα έχουν τη δική τους σημασία, προέχει όμως να γίνει μία πολιτική αποτίμηση της διετίας, με τα θετικά, αλλά και τα λάθη και τις αδυναμίες. Και, συμφωνώ απόλυτα με την πρώτη σας παρατήρηση, και το είπα χθες, δεν είναι ούτε πολιτικά ούτε ηθικά σωστό, εμείς που ήμασταν Υπουργοί στις Κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, τώρα, ξαφνικά να βγάζουμε την ουρά μας απέξω. Εγώ αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί και το είπα χθες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, προφανώς.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Για πολλά θέματα είχα εκφράσει ενδοιασμούς και έχουν καταγραφεί στα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά θεωρώ αδιανόητο να κρεμάμε τώρα στα μανταλάκια το Γιώργο Παπανδρέου, να του ρίχνουμε το ανάθεμα και να γινόμαστε όψιμοι τιμητές. Αυτά δεν είναι σωστά πράγματα και δε βοηθούν στην πολιτική αποτίμηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν έχει… Μισό λεπτό, κυρία Ξενογιαννακοπούλου. Εντάξει, έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε, προφανώς, δεν είναι ευθύνη ενός προσώπου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη συνολική ευθύνη όμως την έχει ο επικεφαλής πάντα, έτσι; Κι όταν ένα σύστημα έχει παραδεχθεί…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κανείς δεν το αρνείται αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι. Όταν ένα σύστημα, λοιπόν, έχει παραδεχθεί την αποτυχία, διότι εδώ κανείς Πρωθυπουργός δεν παραιτείται…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είναι ωραίο ούτε πολιτικά ούτε αισθητικά εκ των υστέρων, εμείς οι οποίοι συνεχίζουμε μάλιστα να είμαστε Υπουργοί να ρίχνουμε το ανάθεμα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε έναν μόνο, ναι, και να βγάζετε ο καθένας απ’ έξω τη δική του ευθύνη.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Λοιπόν, πέραν αυτού, πιστεύω ότι όσον αφορά στην πολιτική αποτίμηση και στο στίγμα για το μέλλον, έχετε δίκιο. Είναι προϋπόθεση για να συζητήσουμε το θέμα ηγεσίας, και αυτό ήταν το κλίμα χθες ότι δεν μπορούμε να δώσουμε λευκή επιταγή σε κανέναν. Η χώρα είναι σε κατάσταση κρίσης, γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για τη σωτηρία της, γι’ αυτό συγκροτήθηκε και η Κυβέρνηση Συνεργασίας. Όσοι επιθυμούν, και είναι θεμιτό, να παίξουν ένα ηγετικό ρόλο, οφείλουν με τις πράξεις, με τα λόγια τους, με τις προτάσεις τους να απαντήσουν και για τη χώρα, καθώς και για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και την προοπτική του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Πόση αποτελεσματικότητα μπορεί να έχει οποιαδήποτε παρέμβαση, προσώπων όμως, που έχουν δώσει δείγματα πολιτικής γραφής, ορισμένα εκ των οποίων πολλά χρόνια, πολλά εκ των οποίων σε κεντρικές θέσεις, όταν βρισκόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε εξαιτίας και της πολιτικής δράσης, παρουσίας και πρακτικής αυτών των προσώπων και όταν ζείτε –και εσείς ως πολιτικό προσωπικό εννοώ και όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, σε όλο το σύνολο του πολιτικού– ζείτε την απόλυτη απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Δηλαδή γιατί θα αλλάξουν τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ κατά τη γνώμη σας, επειδή μπορεί, ας πούμε, να φύγει ο κύριος Παπανδρέου και να έρθει ο κύριος Βενιζέλος, ο κύριος Λοβέρδος, ο κύριος όποιος.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς δε συμφωνώ με την οπτική γωνία που θέτετε το ερώτημα και θα σας πω τί εννοώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακαλώ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πρώτα από όλα νομίζω ότι η λογική του να απαξιώνουμε συλλήβδην το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς δε θα δώσει λύση στο πρόβλημα της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δε βλέπετε γύρω σας;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κανείς μπορεί να κάνει κριτική για ό,τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια και για τη διετία που πέρασε. Αλλά, πρέπει να αναγνωρίσουμε το μείζον στο Γιώργο Παπανδρέου, δηλαδή ότι μπόρεσε να κρατήσει όρθια τη χώρα και ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο που ήμασταν μόνοι μας, σε μία αρνητική συντηρητική Ευρώπη. Και, μάλιστα, μέσα από όλες αυτές τις θυσίες του ελληνικού λαού φτάσαμε στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, που εκείνος πέτυχε, και η οποία τώρα πλέον υλοποιείται με τη στήριξη τριών κομμάτων. Μία απόφαση που αποτελεί και τη μόνη χειροπιαστή ελπίδα της χώρας μας μέσα από το κούρεμα του χρέους…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να πανηγυρίζουμε για την κατάσταση που βρισκόμαστε; Τί θα πει ότι…; Όρθια είναι η χώρα με 1.000.000 ανέργους, κυρία Ξενογιαννακοπούλου;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς καταλάβατε ότι πανηγυρίζω; Όχι. Με αδικείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με κομμένους μισθούς, με διαλυμένες εργασιακές σχέσεις είναι όρθια η χώρα έτσι όπως είναι; Επειδή γλιτώσαμε την απόλυτη καταστροφή;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είπα ότι πρέπει να πανηγυρίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είπα ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί να αναγνωρίσουμε;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να αναγνωρίσουμε ότι μέσα σε μία πορεία δύσκολη, μοναχική και με αρνητική την Ευρώπη μπόρεσε η Ελλάδα να σταθεί όρθια, γιατί το εναλλακτικό σενάριο της εξόδου από το Ευρώ και της ασύντακτης χρεωκοπίας θα ήταν φυσικά καταστροφικό για τη χώρα και το λαό μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε ξεφύγει από αυτόν τον κίνδυνο πιστεύετε τώρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ είναι ακόμα αυτό το σενάριο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θεωρώ ότι είμαστε πλέον σε καλύτερο δρόμο. Δηλαδή, εφόσον ολοκληρωθεί το PSI, ελπίζω και η εμπλοκή που παρουσιάστηκε να ξεπεραστεί τις επόμενες ημέρες, και υπάρξει η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης η Ελλάδα μπαίνει σε μία τροχιά σταθερότητας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η χώρα όμως σε καλύτερη κατάσταση; Οι πολίτες της είναι σε καλύτερη κατάσταση;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Οι πολίτες υποφέρουν. Αλλά, μέσα από αυτήν τη διαδικασία δημιουργείται το πλαίσιο που θα μπορέσει να τους δώσει ξανά προοπτική. Να προσθέσω και κάτι, αν μου επιτρέπετε, από τα ευρωπαϊκά που παρακολουθώ, ότι και η Ευρώπη αλλάζει. Θα δείτε στους επόμενους μήνες ότι και αποφάσεις πιο ριζικές θα παρθούν, γιατί συνειδητοποιείται η κρίση στον πυρήνα της Ευρωζώνης, και θα υπάρξει αλλαγή στο συσχετισμό των δυνάμεων μέσα από εκλογές σε μεγάλες χώρες, όπως στη Γαλλία, που πιστεύω ότι θα λειτουργήσουν θετικά τελικά και για τις αποφάσεις που θα παρθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι όπως το λέτε, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, εγώ καταλαβαίνω ότι ο κύριος Παπανδρέου πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος και ίσως να ξαναείναι και ο ίδιος αρχηγός.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το ζήτημα αυτό το έχει απαντήσει ο ίδιος με τη διπλή δημοκρατική υπέρβαση που έκανε, και η οποία δε συνηθίζεται στην Ελλάδα, και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς δε συνηθίζεται; Όλοι οι πρώην, οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί έχουν παραιτηθεί. Όλοι. Απολύτως συνηθίζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλοι. Όποιος έχασε, έφυγε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κάνετε λάθος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άνοιξαν τις διαδικασίες και έφυγαν όλοι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κάνετε λάθος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς κάνω λάθος;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι ο μόνος Πρωθυπουργός που κατέθεσε τη δεδηλωμένη, ενώ είχε ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, προκειμένου να συγκροτηθεί μία Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας για τη χώρα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Δεν παραιτήθηκε μόνος του.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει όπως θέλει, σημασία έχει ότι το έκανε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, όχι κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ άκουσα τον κύριο Μπεγλίτη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, βέβαια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …το πρωί, αναγκάστηκε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, βέβαια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναγκάστηκε ή τον έφαγαν τα διαπλεκόμενα, δεν ξέρω, ο καθένας λέει την ιστορία του.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όπως και να το ερμηνεύσετε θα σταθώ στο αποτέλεσμα. Γιατί στην πολιτική, ξέρετε, δεν κάνουμε δίκη προθέσεων, το αποτέλεσμα κοιτάμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αποτέλεσμα, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φυσικά.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Βλέπουμε λοιπόν έναν ηγέτη, ο οποίος αντί εκείνη τη στιγμή να κάνει ρήξη, που θα μπορούσε να την κάνει, θα μπορούσε να απευθυνθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και να πει ρίξτε με αν θέλετε. Δεν το έκανε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχω στηρίξει το Γιώργο τον Παπανδρέου και τον στηρίζω, και μάλιστα χθες ακόμα είπα ότι εάν το επιθυμούσε είχε δικαίωμα να εκτεθεί στις εκλογές και να κριθεί από τον ελληνικό λαό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το άκουσα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Επέλεξε όμως προς τιμήν του να ανοίξει μια δημοκρατική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ, και αυτή είναι η δεύτερη υπέρβαση, που υιοθετήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο. Δρομολογείται έτσι μία διαδικασία, σύμφωνα με το καταστατικό μας, διασφαλίζοντας τα πολιτικά χαρακτηριστικά της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς θα θέλετε να είναι υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σας είπα την προσωπική μου άποψη. Θεωρώ ότι θα ήταν καλό για το ΠΑΣΟΚ, με την έννοια ότι θα οδηγούμασταν συντεταγμένα μετά τις εκλογές σε μία διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας, χωρίς αυτήν την εσωτερική διαδικασία σ’αυτή τη δύσκολη περίοδο των διαπραγματεύσεων της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αλλά, από τη στιγμή που επέλεξε να κάνει την υπέρβαση, πρέπει να ακολουθήσουμε το καταστατικό μας. Να γίνει δηλαδή πρώτα μία πολιτική συζήτηση, ποια είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα, να κάνουμε μία Προγραμματική Συνδιάσκεψη και στη συνέχεια με κάλπη, όπως προβλέπει το καταστατικό μας, πριν τις εκλογές να υπάρξει εκλογή ηγεσίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ευχαριστούμε πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ, κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω είναι ξεκάθαρη η θέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως, προφανώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά, κυρία Υπουργέ. Καλή σας ημέρα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή ημέρα σας, γεια χαρά.

16 Ιανουαρίου, 2012