Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου στον ρ/σ ΡΑΔΙΟ 9 και στο δημοσιογράφο Μπ. Παπαπαναγιώτου (22.02.2011)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσω την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών, που επέστρεψε χθες από το Συμβούλιο Υπουργών. Καλή σας ημέρα, κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
Καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί νέα και τί κλίμα μας φέρνετε; Που έχετε από πρώτο χέρι εικόνα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική ήταν στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα παρακολουθεί από κοντά. Υπάρχει συμφωνία για ένα συντονισμένο μεγάλο πακέτο στήριξης από την ευρωπαϊκή πλευρά. Γιατί, μην ξεχνάμε ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρχε ανισορροπία στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήμασταν κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία που σταθερά μιλούσαμε για τη Μεσόγειο, αλλά τα τελευταία χρόνια υπήρχε μονομερές ενδιαφέρον προς Ανατολάς. Η πραγματικότητα έδειξε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί παρά να έχει στρατηγική για όλο το χώρο που την περιβάλλει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το πρώτο σημείο ήταν αυτό, και φυσικά τα γεγονότα στη Λιβύη, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία από το Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να μπορέσει να γίνει ο επαναπατρισμός των Ελλήνων που βρίσκονται εκεί. Το άλλο πολύ σημαντικό θέμα που σχετίζεται με αυτές τις εξελίξεις είναι ότι μετά από αίτημα της Ελλάδας και της Ιταλίας, το ζήτημα της παράνομης λαθρομετανάστευσης και της όξυνσής του λόγω των εξελίξεων σε αυτές τις χώρες, θα συζητηθεί στο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 24-25 Μαρτίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μάλιστα. Σημαντικά και ενδιαφέροντα είναι αυτά και ασφαλώς αφορούν κρίσιμα ζητήματα της εποχής. Θα ήθελα να έρθουμε λίγο τώρα και στο άλλο σκέλος της Συνόδου Κορυφής, 24 και 25, που αφορά τη λήψη της απόφασης για την αντιμετώπιση της κρίσης και της διαμόρφωσης αυτού του Ευρωταμείου με τα καινούρια δεδομένα. Έχετε κάποια ελπίδα, κάποια αισιοδοξία ότι μπορεί τελικά η λύση να είναι καλή; Γιατί εκεί που πριν από μερικές εβδομάδες ήμαστε αισιόδοξοι, τώρα τα πράγματα φαίνονται μαύρα, κυρίως μετά το κατηγορηματικό όχι της Budesbank για την αγορά κρατικών ομολόγων από αυτό το ταμείο αλλά και από εμπόδια τα οποία φαίνεται ότι μπαίνουν σε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέχρις ότου επιτευχθεί μία απόφαση πάντα είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Κανείς δεν είπε ότι είναι μία εύκολη διαπραγμάτευση και έχει φανεί με πόσο κόπο μπορέσαμε καταρχάς να αναδείξουμε την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μία στροφή εδώ και αρκετό καιρό. Δηλαδή όλοι συζητούν την ανάγκη να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο, μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή απάντηση. Το θέμα είναι να είναι μία απάντηση η οποία να είναι τελικά και αποτελεσματική. Να μην είναι απλώς μία συμφωνία που θα μεταθέσει για λίγο αργότερα το πρόβλημα. Να σας αναφέρω κάποια στοιχεία τα οποία νομίζω συνηγορούν στο να υπάρξει απόφαση. Πρώτα απ’ όλα ότι υπάρχει μεγάλη προσδοκία πια και δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα, που φυσικά και σε εμάς υπάρχει αυτή η προσδοκία και η ελπίδα ότι θα υπάρξει μία απόφαση, αλλά μιλάω συνολικά και στις άλλες χώρες που υπάρχουν προβλήματα και στις ίδιες τις αγορές. Γιατί μην ξεχνάμε ότι αν το τελευταίο διάστημα υπάρχει φαινομενικά μία μεγαλύτερη ηρεμία, μετά τα Χριστούγεννα, αυτό οφείλεται και στην προοπτική ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, η οποία όμως διαταράσσεται τις τελευταίες ημέρες, αυτή η ηρεμία.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
Κοιτάξτε, για αυτό είπα ότι δεν είναι εύκολη η διαπραγμάτευση, εμείς πηγαίνουμε με ξεκάθαρη θέση. Το λέω όμως αυτό το θέμα, επειδή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, επειδή λέτε κυρία Ξενογιαννακοπούλου για ξεκάθαρη θέση, δηλαδή αποδεχόμαστε πλήρως το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και τη συνταγματοποίηση της μείωσης του ελλείμματος προκειμένου να πάρουμε αυτά τα οποία ζητάμε;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι. Η ξεκάθαρη θέση μας, και έχει εκφραστεί και από τον Πρωθυπουργό στο πρόσφατο Συμβούλιο πριν από δύο εβδομάδες, είναι ότι εμείς καταρχάς βλέπουμε σαν ένα πακέτο τη διαπραγμάτευση. Δηλαδή, πρέπει να υπάρξει μία λύση αφενός στο ζήτημα του χρέους η οποία να είναι αποφασιστική και αποτελεσματική. Έχουμε τέσσερα στοιχεία, πρώτα απ’ όλα να υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι στο μηχανισμό, να υπάρχει η αναγκαία ευελιξία ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στις αγορές κρατικών ομολόγων, να υπάρχουν τα επιτόκια εκείνα δανεισμού ώστε να είναι βιώσιμη η εξυπηρέτηση του χρέους, για όλες τις χώρες που έχουν πρόβλημα, και επιπλέον φυσικά για την Ελλάδα είναι το θέμα της επιμήκυνσης, για το οποίο υπάρχει καταρχήν απόφαση όπως ξέρετε, ήδη από το Νοέμβριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά κι αυτήν κάποιοι τη θέτουν σε αμφισβήτηση πλέον. Το διαπιστώνετε κι εσείς.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
Όχι, είναι απόφαση του Eurogroup από τις 28 Νοεμβρίου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
Δεν αμφισβητείται η απόφαση αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως θέμα αρχής. Τώρα πώς ακριβώς θα εξειδικευτεί, εκεί, σηκώνεται η κουβέντα απ’ ότι φαίνεται.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θεωρώ ότι ειδικά σε αυτό το σκέλος δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, απλώς το ζήτημα είναι ποιο θα είναι το συνολικό πακέτο, και εκεί εστιάζεται η προσπάθεια. Τώρα, για το δεύτερο σκέλος, που αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική ανταγωνιστικότητας, και εκεί η θέση μας είναι σαφής. Δηλαδή, αφενός λέμε ότι κοιτάξτε το κομμάτι της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας είναι κάτι για το οποίο εμείς ήδη τα περισσότερα από αυτά τα έχουμε υιοθετήσει και τα εφαρμόζουμε και με πολύ κόπο στην Ελλάδα και με θυσίες. Αλλά η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στο κομμάτι το δημοσιονομικό. Ανταγωνιστικότητα σημαίνει και αναπτυξιακή πολιτική, σημαίνει και εργαλεία Κοινοτικά. Εμείς τα θέτουμε αυτά τα ζητήματα, και πρέπει να σας πω ότι χθες είχαμε και μια καλή συζήτηση στο Συμβούλιο για το μέλλον της πολιτικής της συνοχής, και αυτή ήταν και η θέση μας. Τα συμπεράσματα που βγήκαν απομόνωσαν τις φωνές που ήθελαν να συνδέσουν τη συνοχή στο μέλλον με τις κυρώσεις για τα δημοσιονομικά θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή λειτούργησε χθες μία συμμαχία πλειοψηφική, ευρύτερη και του Νότου και των Ανατολικών χωρών, που πλέον έχουν ενσωματωθεί στην Κοινοτική λειτουργία στην οποία συμβάλαμε ενεργά και είπαμε ότι η συνοχή πάει χέρι με χέρι με την εσωτερική αγορά. Άρα, λοιπόν, η μάχη είναι μπροστά μας, τη δίνουμε με ξεκάθαρες θέσεις σε όλα τα μέτωπα και με συμμαχίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Βεβαίως είναι μπροστά, θέλω όμως μία καθαρή απάντηση, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, στο βαθμό που μπορεί να δοθεί αυτή τη στιγμή και αυτό το λέω με την έννοια ότι μπροστά υπάρχει ακόμα ένας μήνας διαπραγματεύσεων ουσιαστικά. Εάν εμείς θα δεχθούμε τη συνταγματοποίηση αυτών των προβλέψεων.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
Καταρχάς δεν τίθεται κάτι τέτοιο με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή ακόμα και η ίδια η γερμανική πλευρά δεν έχει καταθέσει γραπτές προτάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, αυτό έχει γίνει για καθαρά διαδικαστικούς λόγους.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
Θα σας πω την άποψή μου, πιστεύω ότι αυτό δεν απαιτείται, δεν είναι αναγκαίο και σκόπιμο γιατί το Σύνταγμα έχει ειδικό συμβολισμό και απαιτεί ειδική διαδικασία. Ήταν σαφής εξάλλου και η απάντηση του Πρωθυπουργού, στον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη πριν από δύο εβδομάδες είχε πει ακριβώς αυτό, ότι δεν είναι στις δικές μας προθέσεις κάτι τέτοιο. Είναι ζήτημα για κάθε χώρα πώς αναλαμβάνει αυτές τις δεσμεύσεις με το Σύμφωνο Σταθερότητας και φυσικά και σύμφωνα με την παράδοση της δικής της έννομης τάξης, να είναι συνεπής όσον αφορά τις υποχρεώσεις της. Για παράδειγμα, η Πορτογαλία έχει νομοθετικό πλαίσιο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Να σας ρωτήσω το εξής, κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το minimum περιεχόμενο του πακέτου της 24ης και 25ης Μαρτίου που καθιστά βιώσιμη μία λύση για την Ελλάδα; Τα minimum κατά τη γνώμη σας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει εξασφαλισμένο το δικό της μηχανισμό, δηλαδή εμείς, έχουμε λιγότερη πίεση από άλλες χώρες. Αν υποθετικά δεν υπάρξει μία αποφασιστική εξέλιξη στο Συμβούλιο του Μαρτίου, φοβάμαι ότι οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες για άλλες χώρες. Εμείς, είμαστε σε καλύτερη θέση, γιατί έχουμε εγκαίρως εξασφαλίσει τις πιστώσεις του μηχανισμού που μας αφορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τώρα, γιατί για τα προσεχή χρόνια, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, αν δει κανείς μόνο τους τόκους που πρέπει να πληρώσει μέχρι το 2016, μιλάμε για εκατόν ογδόντα τόσα δισεκατομμύρια. Είναι πολλά τα λεφτά.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αναφέρθηκα στις άμεσες επιπτώσεις και αυτό είναι ένα και ένα από τα ζητήματα της μεγάλης συζήτησης που γίνεται. Αν η Ευρώπη δεν μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων το Μάρτιο, το μήνυμα προς τις αγορές και οι συνέπειες θα είναι αρνητικές. Να σας θυμίσω ότι όταν τον Οκτώβριο, που υπήρξαν εντάσεις και προβλήματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη συνέχεια αυτό είχε επίπτωση στην Ιρλανδία. Γι’ αυτό σας είπα ότι εάν τώρα φαινομενικά υπάρχει μία ηρεμία οφείλεται στην προσδοκία μίας λύσης. Να κάνω και μία ευρύτερη αναγωγή ότι σε μία περίοδο τέτοιας ρευστότητας συνολικά στη γειτονιά μας με ό,τι επιπτώσεις οικονομικές και πολιτικές θα έχει αυτό, δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι διχασμένη, δεν μπορεί η Ευρωζώνη να είναι διχασμένη. Είναι θέμα τελικά, που αφορά όλους, είτε τις χώρες με προβλήματα είτε όχι. Γι’ αυτό πιστεύω και ελπίζω ότι όπως συνήθως γίνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τελικά επικρατούν ώριμες σκέψεις και υπάρχει συμφωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την τελευταία στιγμή να έρχεται το ιππικό. Τέλος πάντων...

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
Τώρα πόσο καλή θα είναι η απόφαση, εδώ είμαστε. Διαπραγματευόμαστε και δίνουμε τη μάχη μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Εγώ γι’ αυτό σας ρώτησα ποια θεωρείτε εσείς τα minimum και ό,τι παραπάνω έρθει, καλώς να έρθει.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Γι’ αυτό σας είπα ότι είναι μία συμφωνία πακέτο. Δεν μπορούμε να δούμε το κάθε κομμάτι της διαπραγμάτευσης αποκομμένο. Θα μιλήσουμε και θα κρίνουμε αν συμφέρει τελικά τη χώρα μας και την Ευρώπη το τελικό πακέτο όπως θα έρθει στο Συμβούλιο. Θα πρέπει με το ένα σκέλος να δίνει μία ικανοποιητική και βιώσιμη απάντηση με προοπτική στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης και αφετέρου να βάζει το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό πλαίσιο, ένα πλαίσιο που τελικά θα συμβάλλει ώστε όλες οι χώρες να μπορούν να παρακολουθήσουν αυτή την πορεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ένα τελευταίο ερώτημα πιο εσωτερικού ενδιαφέροντος, γιατί γίνεται μία συζήτηση τις τελευταίες μέρες με πρωταγωνιστές υπουργούς και στελέχη της Κυβέρνησης. Υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλημα συντονισμού στην Κυβέρνηση, κυρία Ξενογιαννακοπούλου;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η Κυβέρνηση κάνει μία τεράστια προσπάθεια στην πιο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας. Σ’αυτήν την προσπάθεια μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, αλλά ξέρετε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά, και το ζήτημα είναι όταν παρουσιάζονται προβλήματα, να τα αντιμετωπίζουμε με θάρρος και να βελτιωνόμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι θεσμικό το ζήτημα ή είναι λειτουργικό;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι η πρωτόγνωρη πίεση των καταστάσεων, τα πολύ μεγάλα ζητήματα που καλούμαστε κάθε φορά να αντιμετωπίσουμε. Σίγουρα αυτό που έχουμε εμείς ευθύνη απέναντι στο λαό και στη Βουλή είναι συνεχώς να προσπαθούμε για το καλύτερο, και αυτή τη μάχη δίνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κι εγώ. Να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα.

22 Φεβρουαρίου, 2011