Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου στον ρ/σ ΡΑΔΙΟ 9 και στο δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου (10.03.2011)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να καλημερίσω την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών.  Καλημέρα σας, κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πώς την είδατε την τελική εξέλιξη στην Υπατία χθες καταρχήν;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Πρέπει να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι ότι έκλεισε αυτή η υπόθεση, καθώς υπήρχε η αγωνία να μην υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής.  Έπρεπε να βρεθεί λύση, και υπάρχει ικανοποίηση, γιατί υπήρξε λύση στο ανθρωπιστικό θέμα, στη βάση των προτάσεων που είχε υποβάλλει η Κυβέρνηση. Δηλαδή με την ξεκάθαρη θέση ότι δεν μπορεί να γίνουν μαζικές νομιμοποιήσεις.  Και εδώ θέλω να επισημάνω, γιατί δεν έχει αναδειχθεί αρκετά αυτή η πτυχή, ότι δεν το επιτρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον. Δηλαδή η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει τις μαζικές νομιμοποιήσεις, μόνο τις ατομικές και με βάση το νόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σύμφωνοι, αλλά ξέρετε πολλές ατομικές, όταν πληρούν τις προϋποθέσεις, οδηγούν σε μαζική.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Αυτό είναι άλλο.  Η κάθε μία κρίνεται ατομικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, επειδή ξέρω ότι είστε πολύ ρεαλίστρια και ορθολογικός άνθρωπος, το αποτέλεσμα μετράει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Ναι και θεωρώ το αποτέλεσμα θετικό. Γιατί είναι ένα αποτέλεσμα που αφενός σεβάστηκε και διασφάλισε να μην έχουμε ανθρωπιστικό πρόβλημα, που κανείς μας φυσικά δεν το ήθελε και γι’ αυτό υπήρχε και τόση ευαισθησία στο χειρισμό από την πλευρά της Κυβέρνησης όλες αυτές τις μέρες, και ταυτόχρονα υπήρξε μία πρόταση, όπως ξέρετε, από την προηγούμενη εβδομάδα, που σε εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί με βάση την κοινοτική οδηγία, τους δίνει αυτό το καθεστώς ανοχής, όπως χαρακτηρίζεται…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, αλλά εδώ αυτός ο νόμος τώρα ή άλλαξε ή θα αλλάξει.  Δηλαδή από τα 12 στα 8 χρόνια είναι αλλαγή του νόμου, κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Υπήρχαν τρία σημεία σε αυτή την πρόταση όπως υποβλήθηκε από τους συναρμόδιους Υπουργούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Πρώτα από όλα αυτό που είχαμε πει από την προηγούμενη εβδομάδα, καθεστώς που προβλέπει έξι μήνες ανοχή με δυνατότητα έξι μηνών παράταση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Επ’ αόριστον παρατάσεων.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού αιτήματος, γιατί υπάρχει και ο ανθρωπισμός σε αυτά τα πράγματα, ότι αν υπάρξει κάποιος λόγος, που θα κρίνεται όμως κατά περίπτωση, κάποιος από τους μετανάστες να θέλει να πάει στη χώρα του, να του επιτρέπεται, και στη συνέχεια βέβαια και το πιο κρίσιμο, ότι ο καθένας από αυτούς που θα υποβάλλει αίτηση θα κριθεί ατομικά, αν έχει δικαίωμα για άδεια παραμονής. Το τρίτο σημείο στην πρόταση της Κυβέρνησης είναι ότι από τα 12 χρόνια θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για άδεια παραμονής στα 8 χρόνια εφόσον μπορούν να το αποδείξουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σύμφωνοι.  Δε συνιστά αλλαγή του νόμου αυτό; Ξέρετε, σας ρωτώ γιατί υπήρξαν συνάδελφοί σας, από το κόμμα σας χθες, και υπάρχουν και ονόματα, τα οποία πιθανώς τα ξέρετε, που χθες ζητούσαν να πάει ο κύριος Ραγκούσης στη Βουλή για να τους πει τελικά τί ακριβώς έγινε.  Και ότι θα έπρεπε…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Ο Υπουργός Εσωτερικών, όχι μόνο πήγε στη Βουλή…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, πήγε μετά.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Αλλά έκανε μία πληρέστατη ενημέρωση για το θέμα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Βεβαίως, πήγε μετά, αλλά δεν είπε, δεν δεσμεύτηκε αν θα αλλάξει ή δεν θα αλλάξει ο νόμος.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Αυτό που προείχε και ήταν και το αίτημα όλων και στη Βουλή από όλα τα κόμματα ήταν να υπάρξει μία λυση στο θέμα. Και, είναι πολύ σημαντικό, ότι λύθηκε το θέμα χωρίς μαζικές νομιμοποιήσεις.  Βέβαια, να πω και κάτι άλλο, γιατί περισσεύει και η υποκρισία αυτήν την ώρα.  Με ποια έννοια;  Ότι οι ίδιοι, οι οποίοι, από τα άλλα κόμματα, που την προηγούμενη εβδομάδα φώναζαν ότι εδώ υπάρχει ανθρωπιστικός κίνδυνος και τί θα γίνει, οι ίδιοι κάνουν σήμερα εύκολη κριτική. Επίσης, οι ίδιοι, και τώρα αναφέρομαι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, οι οποίοι τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για το θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου, οι οποίοι είχαν προχωρήσει παράτυπα σε σχέση με την Κοινότητα σε μαζικές νομιμοποιήσεις, να σας θυμίσω και τους 18 απεργούς πείνας που είχαν πάρει ένα καθεστώς τότε άδειας παραμονής πριν από δύο χρόνια, κάνουν τώρα εύκολη κριτική.  Μα δεν γίνεται έτσι.  Αυτό είναι ένα θέμα που είναι κρίσιμο, είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας για την ελληνική κοινωνία, χρειάζεται και ο ανθρωπισμός, χρειάζεται και το μέτρο και η φύλαξη των συνόρων και το σύστημα ασύλου να λειτουργήσει, και πάνω από όλα ο κοινός νους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τώρα, εάν ήταν να δοθεί αυτή η λύση, γιατί έπρεπε να φτάσει στην 44η μέρα η απεργία πείνας;  Δηλαδή, θέλω να πω, καταλαβαίνετε ότι να έφτανε στο σημείο που έφτασε με μία επιμονή σε μία μη αλλαγή του νόμου, να την καταλάβει κανείς.  Αλλά να φτάσουμε στην 44η μέρα για να γίνει αυτή η υποχώρηση, η οποία θα μπορούσε να έχει γίνει νωρίτερα, για ποιο λόγο δεν έγινε; Δηλαδή μήπως τελικά έπαιξε ρόλο η σύγκρουση Ραγκούση – Βενιζέλου με τον τρόπο που έγινε;  Λέω τώρα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Θα σας θυμίσω ότι ήδη είχαν υποβληθεί αυτές οι προτάσεις, εδώ και αρκετές ημέρες. Και, για να είσαστε και εσείς δίκαιος στην προσέγγιση και αντικειμενικός –όπως πάντα είστε– νομίζω ότι το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί όχι μόνο στην Κυβέρνηση, καθώς γνωρίζετε ότι ήταν ένας διάλογος δύσκολος, υπήρχαν πάρα πολλοί παράγοντες οι οποίοι –εγώ θα πω καλοπροαίρετα, δε θέλω να κάνω δίκη προθέσεων– πίστευαν ότι όσο οξυνόταν το πρόβλημα αναδεικνυόταν ως ένα πολιτικό θέμα.  Μία λάθος πολιτική επιλογή με την έννοια ότι τελικά έβαλε σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων και εκμεταλλεύτηκε και την προσωπική τραγωδία του καθένα απο αυτούς τους ανθρώπους. Υπήρξε δυστυχώς αδιαλλαξία για μία πολύ μεγάλη περίοδο από την πλευρά των μεταναστών και των υποστηρικτών τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, εγώ δεν έχω κανένα δισταγμό και νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία, μέσα στα προβλήματά της και στην παραζάλη της γενικά με το σοβαρό πρόβλημα το οικονομικό που έχουμε, αντιλαμβάνεται και αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ξέρει πάρα πολύ καλά ποιοι υπέθαλψαν, ποιοι ενίσχυσαν, ποιοι οργάνωσαν όλη αυτή την κατάσταση, τα ξέρει, αποδίδει τις ευθύνες, από την άλλη όμως βλέπω, κι από τα μηνύματα που παίρνω και από τις αντιδράσεις που έχω από τον κόσμο, ότι δεν είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι με την εικόνα που έδωσε η χώρα. Γιατί ξέρετε, αυτό το μήνυμα λειτουργεί και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Η χώρα μας καταρχάς έχει δείξει την αποφασιστικότητά της και όσον αφορά στην ενίσχυση των συνόρων –και ξέρετε και τις αποφάσεις που έχουν παρθεί– και όσον αφορά στο σύστημα του ασύλου. Γιατί δεν τιμά τη χώρα μας να μην έχει ένα σύγχρονο σύστημα ασύλου και να εκκρεμούν 40.000 αιτήσεις εδώ και πέντε χρόνια, και στα θέματα της ενσωμάτωσης με τη νομοθεσία που περάσαμε. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι ξέφραγο αμπέλι, γι’αυτό επιμένει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του νόμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ε, μα τώρα άμα ξεκινήσουν αλλεπάλληλες απεργίες πείνας σε διάφορα ζητήματα, δεν το αντιλαμβάνεστε πού μπορεί να οδηγήσει αυτό;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Γι’ αυτό είχε μεγάλη σημασία η κατάληξη με βάση την σταθερή θέση της Κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να υπάρξει μαζική νομιμοποίηση. Μην ξεχνάτε ότι μέχρι και προχθές αυτό ήταν το αίτημα, η μαζική νομιμοποίηση των μεταναστών– αυτό δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό.  Να πω και κάτι άλλο. Επειδή ακούγονται πολλά πράγματα, και μία δημοκρατική κυβέρνηση ναι μεν εφαρμόζει το νόμο και είναι αυστηρή αλλά πρέπει να έχει ευαισθησία και  ανθρωπισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δεν αμφιβάλλει κανείς γι’ αυτό, κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Επιτρέψτε μου να επιμείνω σ’αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι.

κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Ας μιλήσουμε ανοικτά, τι πρότειναν όλοι αυτοί που κάνουν εύκολη κριτική;  Σε ανθρώπους οι οποίοι ήταν εξαντλημένοι από απεργία πείνας, μέσα σε αυτό το κλίμα που υπήρχε, τί να γινόταν, με το ζόρι επέμβαση να μπουν μέσα και να τους σύρουν;  Καταλαβαίνετε ότι αυτό θα ήταν και επικίνδυνο και θα δημιουργούσε κατακραυγή.  Άρα λοιπόν έπρεπε να εξαντληθεί ο διάλογος.  Σε μία δημοκρατική κοινωνία υπάρχει ο διάλογος και η αποφασιστικότητα ταυτόχρονα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Υπήρχαν λάθη σε όλη αυτήν την περίοδο, κατά τη γνώμη σας;  Υπήρχαν πράγματα που έγιναν που δεν έπρεπε ή πράγματα…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Το μεγαλύτερο λάθος από την αρχή ήταν ότι υπήρξε εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων, με τον τρόπο που τους ξεσήκωσαν –γιατί υπήρξε δυστυχώς όπως φάνηκε και ένας τέτοιος σχεδιασμός– σε σημείο που κάποιοι έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Γιατί δεν είναι αστεία πράγματα αυτά, να παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Άρα λοιπόν θέλω να πιστεύω, γιατί όλοι βγάζουμε τα διδάγματά μας, και η Κυβέρνηση και οι Μ.Κ.Ο. και αυτοί που είναι αλληλέγγυοι με τους μετανάστες, και καλά κάνουν.  Το δίδαγμά ας είναι ότι να μην ξαναγίνει με αυτό τον τρόπο η ανάδειξη του προβλήματος. Γιατί στο κάτω - κάτω είναι επικίνδυνο γι’ αυτούς, μπορούσε να κινδυνεύσει η ζωή τους. Και, θα σας πω και κάτι άλλο.  Τελικά, αυτού του τύπου οι ενέργειες έχουν αντίθετα αποτελέσματα καθώς  συντηρητικοποιούν την κοινωνία, και διαμορφώνουν πεδίο για ακραίες συντηρητικές φωνές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δε διαφωνώ μαζί σας καθόλου σε αυτό που λέτε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Το θέμα είναι σοβαρό και χρειάζεται μέτρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Και το ακόμα χειρότερο από αυτό που λέτε είναι να υπάρχουν και κάποιο κυβερνητικοί χειρισμοί στη συνέχεια, ως παρακολούθημα, αν θέλετε, εκβιαστικά διαμορφωμένων καταστάσεων, οι οποίες ενισχύουν έτη περεταίρω αυτή την αντίδραση.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Το ότι όμως κράτησε 40 ημέρες είναι και απόδειξη ότι η Κυβέρνηση δεν έπεσε στον εκβιασμό. Δεν έπεσε ούτε στην παγίδα του να δείξει αυταρχισμό, που θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα στην κοινωνία, αλλά έδειξε αποφασιστικότητα στη θέση της για λύση χωρίς μαζική νομιμοποίηση.  Ο νόμος θα εφαρμοστεί, είναι ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες στη Βουλή, και ο καθένας από τους 300 και για την παράταση των έξι μηνών και πολύ περισσότερο για το ζήτημα του αν έχει τα απαραίτητα χρόνια για την άδεια παραμονής θα κριθεί ατομικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, να αλληλοαποδεσμευτούμε γιατί η αρχική πρόσκληση αφορούσε τις εξελίξεις στην οικονομία εν όψει και τις 25ης Μαρτίου.  Θα τα ξαναπούμε μέχρι τότε αναλυτικά, γιατί δυστυχώς μας παρέσυρε η ειδησεογραφία και σε ένα άλλο…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Να πω μία φράση μόνο, αν μου επιτρέπετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Παρακαλώ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Επειδή είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την κουβέντα που κάναμε.  Επειδή, όπως ξέρετε, υπάρχει αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος μίας μεγάλης αύξησης της λαθρομετανάστευσης, λόγω των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική, θέλω απλώς να σας πω ότι στην κρίσιμη σύνοδο, 24-25 Μαρτίου, μετά από αίτημα δικό μας και της Ιταλίας έχει εγγραφεί στην Ημερήσια Διάταξη και αυτό το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Είναι ένα θέμα εξίσου σημαντικό με την οικονομία, το οποίο το ανεβάσαμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Θα έχουμε μία από τις επόμενες ημέρες την ευκαιρία να τα συζητήσουμε διεξοδικά αυτά.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Θα κάνουμε τον απολογισμό.  Να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να είστε καλά.  Σας ευχαριστώ πολύ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Ευχαριστώ πολύ.

10 Μαρτίου, 2011