ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, πολύ μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει για τις προβλέψεις του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, το περίφημο σχέδιο Μέρκελ - Σαρκοζί. Είχαμε χθες την πρώτη αντίδραση από πλευράς του κυρίου Πάγκαλου, ο οποίος είπε ότι δεν είναι ελκυστική η πρόταση για τη συνταγματική κατοχύρωση του 3% των ελλειμμάτων. Έχουμε την κατηγορηματική άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να το αποδεχθεί, τουλάχιστον αυτό καταλάβαμε από τον κύριο Σαμαρά. Πάμε λοιπόν στην Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών, την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή, να συζητήσουμε μαζί της το θέμα. Καλό μεσημέρι, τι κάνετε;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Τι κάνετε κυρία Μακρή;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πως είστε;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλά ευχαριστώ και νομίζω ότι είμαστε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα καμπή για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, η οποία είναι πιο συνολική και πιο ολοκληρωμένη από τον τρόπο που έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρκεί να είναι και καλή για τα ελληνικά θέματα και τα ελληνικά ζητήματα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Κωσταντάτε καλημέρα, αυτός είναι και ο γνώμονας με τον οποίο κινούμαστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί εδώ μαθαίνουμε για ένα γερμανικό κουστούμι, ο κύριος Παπανδρέου λέει το 95% αυτού του κοστουμιού το έχουμε φτιάξει, το φοράμε ήδη, μένει ένα 5%, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο της κυρίας Μέρκελ και δεν έχουμε και μία καθαρή εικόνα για του τι πρόκειται.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς αδικούμε τη συζήτηση, εάν μείνουμε μόνο στο τι λέει η κυρία Μέρκελ. Περί τίνος πράγματος συζητάμε, να ξεκινήσουμε με το στόχο. Ο στόχος λοιπόν, γιατί εξαρχής είχε ειπωθεί ότι δε θα υπάρχουν αποφάσεις σε αυτό το Συμβούλιο, είναι στο Συμβούλιο που θα γίνει 24-25 Μαρτίου να αποφασισθεί μία συνεκτική προσέγγιση και ένα συνολικό πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης. Αυτό είναι το κυρίαρχο, και από εκεί ξεκινάει η όλη συζήτηση. Φυσικά, στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί και η οικονομική διακυβέρνηση και οι ευρύτερες προοπτικές ανταγωνιστικότητας. Άρα λοιπόν, αυτό που αφορά πρώτα απ’ όλα την Ελλάδα είναι ότι μετά από μία μοναχική πορεία της Ελλάδας και του Γιώργου Παπανδρέου τους προηγούμενους μήνες, προκειμένου να αναδείξουμε την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης και να πείσουμε ότι δεν αρκεί να παίρνουμε το κάθε κράτος-μέλος μέτρα, αλλά χρειάζεται η Ευρώπη να αναλάβει να πάρει μία συνολική απάντηση στην κρίση, έχουμε πλέον φτάσει σε αυτό το σημείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, μας λέγατε καταρχάς ποιο είναι το σχέδιο και τι θα ωφεληθούμε εμείς, ως χώρα, από το σχέδιο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί είχαμε μείνει.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία το ότι η συζήτηση που γίνεται όσον αφορά στο σχέδιο αυτό της ανταγωνιστικότητας, που η γερμανική πλευρά έχει θέσει μία σειρά από προτάσεις, εντάσσεται σε ένα συνολικό πακέτο που θα αποφασιστεί, που για εμάς είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Τα στοιχεία που θα έχει η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να είμαι και πιο συγκεκριμένη, να έχει επάρκεια πόρων για να μπορεί, ακριβώς, να στηρίζει αποτελεσματικά τις χώρες που έχουν πρόβλημα, να έχει την ανάλογη ευελιξία για να παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων και με ποιο τρόπο, αυτό είναι θέμα βέβαια της συνολικής απόφασης, και να εξασφαλίζει χαμηλά επιτόκια δανεισμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, είναι το ένα. Το άλλο είναι αυτό που πρότεινε η κυρία Μέρκελ και τη συνταγματική κατοχύρωση του 3% ή του 0%, δηλαδή τέλος πάντων της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Εδώ φαίνεται πως και μέσα στην κυβέρνηση, δεν έχετε την ίδια άποψη. Εσείς είστε υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, έτσι όπως φάνηκε να προτείνεται από τη Γερμανία και το Παρίσι;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς δεν πρότεινε υποχρεωτικά να υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση. Δεν υπήρξαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σε αυτήν τη φάση της συζήτησης, καθώς ξεκίνησε ο διάλογος και τις επόμενες εβδομάδες θα εξειδικευτεί, θα υπάρξει και μία ενδιάμεση Σύνοδος Κορυφής των Πρωθυπουργών της Ευρωζώνης αρχές Μαρτίου, για να καταλήξουμε στη μεγάλη Σύνοδο, τέλη Μαρτίου. Αυτό λοιπόν που είπε η γερμανική πλευρά ήταν να υπάρχει μία δέσμευση από την πλευρά των κρατών-μελών, όσον αφορά στο χρέος χωρίς αναγκαστικά να είναι με συνταγματικό τρόπο, γιατί όπως καταλαβαίνετε κάθε χώρα έχει και την παράδοσή της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε με νομοθετικό, ας πούμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, εδώ βέβαια η δέσμευση υπάρχει.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μπορεί να είναι και νομοθετική πρόβλεψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, υπάρχει η δέσμευση.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η Πορτογαλία, κυρία Μακρή, έχει κάνει νομοθετική πρόβλεψη. Σε κάθε περίπτωση ισχύει και το Σύμφωνο Σταθερότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, μπράβο, αυτό θέλω να σας πω. Έχει μεγαλύτερη ισχύ νόμου από το εσωτερικό δίκαιο, το Σύμφωνο Σταθερότητας, υπερισχύει του εσωτερικού δικαίου.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Φυσικά, το Σύμφωνο Σταθερότητας δεσμεύει όλες τις χώρες της ΟΝΕ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λοιπόν, γιατί θα χρειαστεί ένας νόμος, εφόσον δεν τηρείται ένας ενισχυμένος νόμος όπως είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και το Σύμφωνο της Λισαβόνας, εφόσον δεν τηρείται αυτός, γιατί να τηρηθεί ένας υποδεέστερος νόμος;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς σε καμία περίπτωση δεν μπήκαμε στη συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πως το βλέπετε αυτό;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάτι τέτοιο, γιατί φυσικά το Σύνταγμα είναι μία μεγάλη και ειδική διαδικασία. Αλλά, όπως είπα και η ίδια η γερμανική πλευρά το είπε ενδεικτικά. Είναι ένα σημείο μέσα στα πολλά άλλα που έχουν τεθεί προς συζήτηση και διαπραγμάτευση. Να σας αναφέρω κάτι άλλο. Έγινε ολόκληρη συζήτηση στην Ελλάδα ότι μπαίνει θέμα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο δεν τέθηκε ποτέ από τη γερμανική πλευρά. Δηλαδή, θεωρώ ότι πολλές φορές αποδυναμώνουμε τα διαπραγματευτικά μας επιχειρήματα όταν συζητάμε ζητήματα, τα οποία δεν είναι καν στο τραπέζι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα εγώ διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες ότι η Τρόικα ήρθε εδώ και ζητάει μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αν μου επιτρέπετε, κύριε Κωσταντάτε, επειδή σας λέω ακριβώς πως έχουν τα πράματα στο ευρωπαϊκό τραπέζι των συζητήσεων. Αυτό που τέθηκε και υπήρξε μία παρερμηνεία στη συζήτηση στην Ελλάδα, ήταν όσον αφορά την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Δηλαδή κάποιες χώρες, όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο έχουν αυτό που παλιά ονομάζαμε ΑΤΑ, αν θυμόσαστε, κάτι το οποίο η Ελλάδα το έχει καταργήσει εδώ και πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του ‘90.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το έχουμε ξεχάσει.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα λοιπόν, θέλω να πω ότι πολλές φορές όταν γίνεται μία συζήτηση και πολύ περισσότερο όταν θα ξεκινάει μία διαπραγμάτευση, εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι για κάθε ιδέα που πέφτει στο τραπέζι να θεωρούμε ότι είναι θέσφατο και μας αφορά. Εμείς θα συζητήσουμε, θα διαπραγματευτούμε ένα πακέτο, και φυσικά η τελική μας απόφαση θα εξαρτηθεί από το εάν είναι ένα πακέτο που συμφέρει τη χώρα μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ έχω την εντύπωση πως άλλα λέει η Τρόικα εδώ, χθες και σήμερα, και στο Υπουργείο Εργασίας και σήμερα. Ζητάει αύξηση της ανταγωνιστικότητας στον ιδιωτικό τομέα, με μείωση των μισθών, με κάποιον τρόπο δηλαδή μία εφαρμογή των επιχειρησιακών…
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Κωσταντάτε, μην μπλέκουμε τη συζήτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για αυτό λέω ότι είναι άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, είναι άλλο, άλλο το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και άλλο η Τρόικα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μπλέκετε δύο διαφορετικές συζητήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ δεν είπα ότι η Γερμανία ζήτησε μείωση των μισθών, εγώ είπα ότι εδώ ζητούν μείωση των μισθών.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Λοιπόν, να απαντήσω και στα δύο, αλλά μην μπλέκουμε τη συζήτηση. Το ένα είναι τι είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι εν όψει μίας ευρωπαϊκής λύσης, που επιμένω ότι η Ελλάδα είναι αυτή που ζήτησε να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, γιατί αυτό μας συμφέρει. Από εκεί και πέρα, άκουσα πάρα πολύ καθαρά και την Λούκα Κατσέλη και τον Γιώργο Κουτρουμάνη, τους συναδέλφους από το Υπουργείο Εργασίας, που είπαν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ότι αυτή τη στιγμή εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα, υλοποιούμε τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί και μάλιστα με συνέπεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ, αν μου επιτρέπετε, όταν ακούμε για σύμφωνο ανταγωνιστικότητας με όρους Γερμανίας - Γαλλίας, καταλαβαίνουμε ότι επειδή εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη ανάγκη, σωστά το λέτε, εμείς θέλουμε το μηχανισμό, εμείς και η Ιρλανδία. Οι υπόλοιπες 15 χώρες συζητάνε τους όρους της Μέρκελ, εμείς όμως θέλουμε το μηχανισμό, πολύ γρήγορα, και είμαστε το πρώτο χωριό πάνω στο τσουνάμι, είμαστε το πρώτο χωριό στο κύμα, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό χωρίς από εμάς να μην πειραχτεί ούτε τρίχα. Θα μας ζητήσουν πρόσθετα πράγματα, είτε θα είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67, είτε θα είναι η νομική κατοχύρωση του 3%, πάντως σίγουρα θα μπούμε κι εμείς σε αυτή τη διαδικασία εφόσον θα μπουν όλοι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η θέση που εκφράσαμε στα Ευρωπαϊκά Όργανα –και στο επίπεδο των Υπουργών που προετοιμάζαμε τη Σύνοδο, αλλά και κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου– είναι ότι η Ελλάδα ήδη κάνει πάρα πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση. Τονίσαμε ότι σαφώς, η ανταγωνιστικότητα –και είναι κάτι που θέλουμε κι εμείς για την ελληνική οικονομία, γιατί θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα του μέλλοντος– συνδυάζεται με την εξυγίανση των δημοσιονομικών, και αυτό κάνουμε αυτή την περίοδο, αλλά δεν εξαντλείται εκεί. Αυτό το τονίσαμε, και το τόνισε και ο Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, δηλαδή ότι ανταγωνιστικότητα σημαίνει και υποδομές, σημαίνει επενδύσεις στη παιδεία, στην καινοτομία, στην ενέργεια, στην ποιότητα. Άρα λοιπόν για εμάς, η έννοια της ανταγωνιστικότητας είναι ευρύτερη και αυτό είναι κάτι το οποίο και αναδεικνύουμε και θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρκεί να είναι και της Τρόικας πιο ευρείες οι έννοιες.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Από εκεί και πέρα, κύριε Κωνσταντάτε, μην ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή αρχίζει μία διαπραγμάτευση, τα κράτη-μέλη παρουσιάζουν τις θέσεις τους. Η δική μας θέση έχει τρία σημεία. Πρώτα απ’ όλα, αυτό που είπαμε πριν, αντιμετώπιση του χρέους και βελτίωση της εξυπηρέτησης του χρέους, στήριξη των χωρών όπως η Ελλάδα. Ανταγωνιστικότητα να την κουβεντιάσουμε και με την ευρύτερη έννοια, και επιπλέον ζητάμε να υπάρξει ένα σχέδιο ανάκαμψης και ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, γιατί αυτός είναι και ο τελικός στόχος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, πιστεύετε ότι 25 Μαρτίου θα έχει λήξει αυτή η υπόθεση;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σίγουρα στις 25 Μαρτίου θα παρθεί και μία απόφαση, όπως ξέρετε, για την αναθεώρηση της Συνθήκης, προκειμένου να υπάρξει ο μόνιμος μηχανισμός κρίσεων για μετά το 2013.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτός που ενδιαφέρει εμάς.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μας ενδιαφέρει να οχυρωθεί η Ευρωζώνη. Θέλω να σημειώσω και κάτι, μετά από παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού μπήκε στα συμπεράσματα της προηγούμενης Παρασκευής μία φράση που λέει ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα κάνουν ό,τι χρειάζεται, το υπογραμμίζω αυτό, για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της. Άρα λοιπόν, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η Γερμανία πια άλλαξε κατεύθυνση, εκεί που δηλαδή είχε άρνηση να δεχθεί μία συνολική λύση τώρα συμμετέχει στη συζήτηση και όπως είναι φυσικό προτείνει. Εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε όλα αυτά, να διαπραγματευθούμε και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα περιμένουμε λοιπόν να δούμε. Ούτως ή άλλως δε μας πήγε η επικοινωνία αλλά τα ακούσαμε τα βασικά από την Υπουργό. Μέχρι τις 25 του μηνός. Εγώ πάντως διακρίνω, Αντρέα μου, μία σοβαρή ανησυχία στην Κυβέρνηση, την έβγαλε κι ο Παπανδρέου την Παρασκευή το βράδυ αλλά επειδή είπε πολλά για εκλογές κ.λπ., πέρασε λιγάκι σε δεύτερη μοίρα, η ανάγνωση όμως είναι ότι υπάρχει σοβαρή ανησυχία για το αν θα έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις 25 Μαρτίου.
8 Φεβρουαρίου, 2011