ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα θέματα της επικαιρότητας θα τα συζητήσουμε με την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών που είναι μαζί μας, την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Καλή σας ημέρα, κυρία Υπουργέ.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα κυρία Κοσιώνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θυμάμαι τώρα, στη συζήτηση του προϋπολογισμού να έχετε πει εσείς, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι πέρα από τις ιδεολογικές αξίες του ΠΑΣΟΚ. Είναι και οι αποκρατικοποιήσεις μήπως πέρα από τις ιδεολογικές αξίες του ΠΑΣΟΚ;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς, για να σχολιάσω και αυτά που είπατε, η αντίδραση της Κυβέρνησης ήταν σοβαρή, αποφασιστική και σαφής. Και γι’ αυτό είδατε ότι έγινε αποδεκτή με αυτόν τον τρόπο και από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο αρμόδιος Επίτροπος, ο Όλι Ρεν, στην ουσία συμφώνησε με το διάβημα που έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και είπε δηλαδή ότι ήταν ατυχείς οι δηλώσεις.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Βέβαια, ήταν ένα σοβαρότατο ατόπημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως η ουσία είναι ουσία, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, και είδαμε πολλά στελέχη της Κυβέρνησης και μέλη του ΠΑΣΟΚ, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να μην αντιδρούν μόνο στον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε η Τρόικα, το οποίο εντάξει, εγώ να το δεχθώ, μπορεί να ήταν κάπως προκλητικός, αλλά να αντιδρούν και στην ουσία της μεταρρύθμισης. Στην ουσία δηλαδή αυτού του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων, κάνοντας λόγο για ξεπούλημα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πιστεύω ότι δύο θέματα είναι σοβαρά. Πρώτα απ’ όλα, η συμπεριφορά και ο τρόπος που έγινε αυτή η συνέντευξη. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν βοηθούν αυτές οι συνεντεύξεις. Δηλαδή πρέπει να μπει ένας κώδικας συμπεριφοράς με όρια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κώδικας συμπεριφοράς, τι εννοείτε, τώρα στις συνεντεύξεις; Πώς γίνεται αυτό;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Συνολικά κώδικας συμπεριφοράς στο πώς οι εκπρόσωποι της Τρόικα κινούνται στην Ελλάδα. Οι συνεντεύξεις τύπου δεν βοηθούν και δεν έχουν λόγο να γίνονται, δεν πρέπει να επαναληφθεί στο μέλλον κάτι τέτοιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μη γίνονται δηλαδή συνεντεύξεις.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς. Νομίζω ότι πρέπει να τεθούν οι αρμοδιότητες της Τρόικα στο πλαίσιο που ακριβώς είναι. Δηλαδή, είναι σύμβουλοι, οι οποίοι έρχονται να στηρίξουν τεχνικά μια προσπάθεια. Αλλά, φυσικά η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη, η Κυβέρνηση κάνει ανακοινώσεις, η Κυβέρνηση είναι αυτή που τελικά απολογείται απέναντι στη Βουλή και στον Ελληνικό λαό. Άρα λοιπόν αυτό ως προς το ένα σκέλος. Το δεύτερο σκέλος…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό, να μείνουμε λίγο σε αυτό, γιατί το άκουσα, το είπαν και άλλοι συνάδελφοι σας.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, είναι αλήθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μη δίνει συνεντεύξεις η Τρόικα. Η Τρόικα έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο στη Ελλάδα, εκπροσωπεί τους δανειστές μας, αυτούς που μας έδωσαν τα 110 δισεκατομμύρια, σε συνεργασία με τους οποίους καταρτίζεται η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Συνεπώς, είναι μία πολύ βασική πηγή πληροφόρησης, αν θέλετε, για τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία. Για ποιό λόγο να μην έχουν τη δυνατότητα και οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι, που απευθύνονται στη συνέχεια στους πολίτες, να λαμβάνουν την ενημέρωση μέσα από μία Συνέντευξη Τύπου.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί πιστεύω, κυρία Κοσιώνη, ότι προκαλείται σύγχυση στο μήνυμα και δημιουργούνται τέτοιου τύπου προβλήματα. Οι συγκεκριμένοι, είναι διοικητικά στελέχη τα οποία εκπροσωπούν τους οργανισμούς τους. Αν υπάρξει ανάγκη για ενημέρωση μπορεί να γίνει με μία μορφή γραπτής δήλωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, η ανακοίνωση του σχεδίου για τα 50 δισεκατομμύρια που πήρε στην πλάτη της τελικά η Τρόικα, διότι από την Τρόικα το μάθαμε, από την Τρόικα ανακοινώθηκε, ήταν ιδέα της Κυβέρνησης. Ήταν ένα σχέδιο το οποίο υιοθετεί πλήρως η Κυβέρνηση. Δηλαδή ήταν υφολογικό το ζήτημα της αντίδρασης.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχουμε συζητήσει κατά καιρούς, και στο Υπουργικό Συμβούλιο, έχουν γίνει και σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, την ανάγκη να υπάρχει ένα σχέδιο αξιοποίησης, και επιμένω στον όρο αξιοποίηση, γιατί δυστυχώς δοθήκαν λάθος μηνύματα από την πλευρά της Τρόικας την προηγούμενη εβδομάδα, με τον τρόπο που παρουσιάστηκε, μέσα όμως σε ένα πλαίσιο. Ήδη χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι το ποσό αυτό που βγήκε στον αέρα είναι ενδεικτικό. Δεν έχει γίνει συζήτηση γι’ αυτό το ποσό στο Υπουργικό Συμβούλιο, και σίγουρα θα πρέπει να γίνει μέσα από διάλογο και συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς, και στη βάση ενός σχεδίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, καταλαβαίνω ότι και εσείς είστε δυσαρεστημένη, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, με το γεγονός ότι δεν ήσασταν ενήμεροι οι Υπουργοί, από τον κύριο Παπακωνσταντίνου που προφανώς έχει την αρμοδιότητα να σας ενημερώσει στο Υπουργικό Συμβούλιο γι’ αυτό το σχέδιο.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είμαι σίγουρη ότι θα γίνει αυτή η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δεν έγινε όμως.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχει γίνει γενική αναφορά ως σχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με διάφορους τρόπους και βέβαια μέσα σε συγκεκριμένες αρχές και με στρατηγική. Γιατί πρέπει όλα αυτά να τα δούμε μέσα σε μία συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια, για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για το περιβάλλον και τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας μας. Είναι μία σύνθετη συζήτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ενοχλεί που το μάθατε κατόπιν εορτής; Θέλω να πω, αν ερχόταν ο κύριος Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατέθετε αυτήν την πρόταση, πιστεύετε ότι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης θα ήταν θετικοί σε ένα σχέδιο αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ή πιαστήκατε εξ απήνης;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σίγουρα ο τρόπος που έγινε αυτή η ανακοίνωση την Παρασκευή, ήταν λάθος και έδωσε λάθος μήνυμα συνολικά. Και για αυτό το λόγο υπήρξε και τόσο σαφής αντίδραση και από τον Πρωθυπουργό και από την Κυβέρνηση, αλλά και από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών. Πρέπει να βγάλουμε δύο διδάγματα από αυτήν την υπόθεση. Πρώτα απ’ όλα να μην δαιμονοποιούμε αφ’ ενός την Τρόικα αλλά από την άλλη κι αυτοί να περιορίζονται στο πλαίσιο του ρόλου τους και να μην προκαλούν δίνοντας λάθος μηνύματα. Είναι τεχνικοί σύμβουλοι που συνεργάζονται και δεν υπαγορεύουν στην Κυβέρνηση. Και, από την άλλη βέβαια, για τόσο σοβαρά ζητήματα πρέπει να υπάρχει μία τεκμηριωμένη και συντεταγμένη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, και είμαι σίγουρη ότι αυτό θα γίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, κυρία Υπουργέ επιτρέψτε μου να εντοπίσω μία αντίφαση. Λέτε ότι η Τρόικα δεν επιβάλλει, δίνει τις συμβουλές της, είναι τεχνικοί σύμβουλοι επί των αποφάσεων που λαμβάνει η Κυβέρνηση.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έτσι πρέπει να είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το «έτσι πρέπει να είναι» είναι διαφορετικό, διότι σε παρελθούσες φάσεις θυμόμαστε πολύ καλά, και επισήμως και ανεπισήμως, να λέγεται από στελέχη της Κυβέρνησης ότι «παιδιά, αυτό το μέτρο πρέπει να το πάρω, δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, γιατί το λέει η Τρόικα». Δηλαδή, πώς έχουμε περάσει από αυτό στη φάση που η Τρόικα είναι απλώς τεχνικοί σύμβουλοι κι εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις, δεν ξέρω, διακρίνω ένα κενό εκεί.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να βάλουμε όμως τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Δεν είναι τί λέει η Τρόικα, είναι οι ανάγκες που έχει η Ελληνική Οικονομία…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαφώς, σαφώς.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: …τον περασμένο Μάιο, το Μνημόνιο με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό υιοθετήθηκε από την Βουλή. Η Τρόικα αυτό που κάνει, είναι να έρχεται και να παρακολουθεί την εφαρμογή, και από εκεί και πέρα με έναν τεχνικό τρόπο να συμβουλεύει για τα καλύτερα αποτελέσματα. Άρα να ξεκαθαρίσουμε τα όρια. Γι’ αυτό εγώ μίλησα για έναν κώδικα συμπεριφοράς, ένα code of conduct που πρέπει να υπάρχει για τα στελέχη της Τρόικα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, τώρα η Κυβέρνηση καλεί σε ένα διάλογο τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εν όψει της κατάρτισης ενός κολοσσιαίου προγράμματος, θα έλεγα, σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, αφού μιλάμε για ανάγκη εξοικονόμησης περίπου 15 δισεκατομμυρίων Ευρώ για την περίοδο 2012-2015. Ήδη η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που έφυγαν αυτές οι επιστολές, έχει λάβει μία αρνητική απόκριση, μία αρνητική απάντηση από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πού πιστεύετε ότι μπορεί να οδηγήσει αυτό, δηλαδή ένα ναυάγιο σε ένα διάλογο για μία πολύ κρίσιμη περίοδο σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας, με δέσμευση απέναντι στους εταίρους μας και μάλιστα μιλάμε για μία περίοδο στην οποία θα έχει εξαντληθεί -όποτε κι αν γίνουν εκλογές, είτε στην ώρα τους είτε νωρίτερα- η θητεία της Κυβέρνησης.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Κοσιώνη, πρέπει και η Αξιωματική Αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν είναι σοβαρό από τη μία συνεχώς να κατηγορεί την Κυβέρνηση, να μαξιμαλίζει με αυτά που λέει και από την άλλη, όταν η Κυβέρνηση λέει ελάτε να συζητήσουμε, ελάτε να μας πείτε τις απόψεις σας, να δούμε ακριβώς τί πρέπει να γίνει για τη χώρα μας σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, να έχει αυτήν την αρνητική στάση. Θέλω να σημειώσω και την υποκρισία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και στο συμβάν με τη Συνέντευξη Τύπου της Τρόικα, όπου είδαμε πραγματικά διγλωσσία, ενώ οι ίδιοι είχαν προτείνει, την ανάγκη να υπάρξει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αξιοποίηση της περιουσίας.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: …αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέει εδώ κι ένα χρόνο η Νέα Δημοκρατία αυτό.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: …μάλιστα και με το ίδιο ποσό, και από την άλλη τώρα αρνούνται να έρθουν να συζητήσουν. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά και νομίζω ότι ο κόσμος που κάνει θυσίες και οποίος –εγώ θα σας πω, γιατί έρχομαι σε επαφή με τον κόσμο στην εκλογική μου περιφέρεια κάθε μέρα –έχει πολλά προβλήματα και αισθάνεται και οργή, αλλά από την άλλη ξέρει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, και δεν είναι υπεύθυνη στάση να μην προσέρχονται στο τραπέζι να συζητήσουν το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εκλογές; Και το ρωτώ γιατί, ξαναλέω ότι το 2015 δε θα υπάρχει η σημερινή Κυβέρνηση, θα υπάρχει μία Κυβέρνηση…
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, δεν το πιστεύω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …Νέας Δημοκρατίας, θα υπάρχει μία Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, θα υπάρχει μία Κυβέρνηση συνεργασίας, εν πάση περιπτώσει η θητεία της δικής σας Κυβέρνησης θα έχει λήξει.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν πιστεύω ότι τίθεται τέτοιο θέμα. Και, δεν τίθεται, πρώτα απ’ όλα, γιατί δεν το αντέχει η χώρα μας και η οικονομική κατάσταση που περνάμε αυτή τη στιγμή. Και να κάνω και μία σύνδεση με αυτό που είπατε προηγούμενα για το EUROGROUP χθες, καθώς είμαστε στις παραμονές ενός κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως ξέρετε, στις 11 Μαρτίου, όπου θα καθορίσει τα χαρακτηριστικά αυτού του συνολικού πακέτου, που και η χώρα μας έχει σημαντική προσδοκία από αυτό. Χθες υπήρξε μία πρώτη θετική εξέλιξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή αποφασίστηκε να υπάρξει διπλασιασμός των πόρων του…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του Ταμείου.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: …του Ταμείου, ακριβώς. Εμείς, όπως ξέρετε προβάλλουμε μία συγκεκριμένη θέση. Μιλάμε και για αύξηση των πόρων, που χθες έγινε αυτό το βήμα, μιλάμε για ευελιξία παρέμβασης στις αγορές, μιλάμε για επιτόκια δανεισμού που να επιτρέπουν πραγματικά την εξυπηρέτηση του χρέους και μιλάμε και για ένα συνολικό σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας είναι κάτι που έχει μπει στο τραπέζι, εμείς λέμε ότι πολλά από αυτά είναι σημαντικά θέματα, αλλά πρέπει να τα δούμε σε μία ευρύτερη πτυχή τους. Η ανταγωνιστικότητα δεν περιορίζεται στη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά είναι και όλα τα άλλα: ανάπτυξη, επενδύσεις, κοινωνική πολιτική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Τελευταίο ερώτημα, επειδή τέθηκε στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου, κατά πόσο είναι δεοντολογικό, ας χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη, να κληρονομήσει η παρούσα Κυβέρνηση ένα πακέτο μέτρων, προφανώς μέτρων λιτότητας, στην όποια επόμενη Κυβέρνηση.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εκεί που είχε φθάσει η χώρα μας, νομίζω ότι ήταν κοινή η απόφαση όλων μας, ότι δεν έπρεπε να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, ότι έπρεπε να προχωρήσουμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε συντεταγμένα την κρίση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, να σου πει η επόμενη κυβέρνηση, εγώ δεν θα έπαιρνα αυτά τα μέτρα, γιατί μου φοράς καπέλο εσύ, κάποια μέτρα;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Βλέπετε, ότι ο κύριος Σαμαράς όταν πηγαίνει στο εξωτερικό έχει μία πολύ διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων. Δε νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει υπεύθυνη κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία να μην είναι συνεπής σε μία προσπάθεια για τη σωτηρία της ίδιας της χώρας. Από εκεί και πέρα, αυτό που τους λέμε για τα ειδικότερα θέματα της πολιτικής, τις πτυχές των μέτρων, ελάτε να κουβεντιάσουμε. Δηλαδή, από τη μια να λένε μην παίρνετε αποφάσεις που αφορούν το μέλλον, αλλά απ’ την άλλη, όταν τους καλούμε για να υπάρξει μία συζήτηση, να είναι αρνητικοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ, κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κι εγώ, κυρία Κοσιώνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να είστε καλά, γεια σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
15 Φεβρουαρίου, 2011