ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε να κουβεντιάσουμε με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή. Καλημέρα, καλό μήνα, κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή σας ημέρα και καλό μήνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, να ξεκινήσουμε από κάτι χθεσινό, στο οποίο έγινε αρκετή κουβέντα θα έλεγα, σηκώθηκε. Μιλάω για μία συνέντευξη που παραχώρησε ο κύριος Ραγκούσης, ετέθη θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος για το χρέος.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς δεν συμφωνώ με τη λογική της Συνταγματικής Διάταξης για το χρέος και το έλλειμμα, γιατί θεωρώ ότι δεν μπορεί στο Σύνταγμα, να αποτυπώνονται συγκυριακές ανάγκες και μάλιστα με ένα μονόπλευρο τρόπο. Γιατί o αναγκαίος δημοσιονομικός εξορθολογισμός και η αντιμετώπιση του χρέους και του ελλείμματος, εντάσσονται σε μία συνολική οικονομική πολιτική, που συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη, την εργασία και την αναδιανομή. Αυτό λοιπόν που συζητάμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, εν όψει και της κρίσιμης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έρθουμε κι εκεί, ναι.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί συνδέονται αυτά τα θέματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνδέονται.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί η συζήτηση αυτή ξεκίνησε εν όψει του Συμφώνου για την Ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να σας πω ότι και με την ελληνική παρέμβαση, έχει δημιουργηθεί μία, θα έλεγα, πλειοψηφική σε αυτή τη φάση τάση, που λέει ότι πρέπει να υπάρχει ευελιξία. Δηλαδή να τίθενται κοινοί στόχοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ένας στόχος αφορά το χρέος, γιατί βλέπουμε πού έχει φτάσει η χώρα μας και συνολικά η Ευρωζώνη, αλλά τα μέσα και το μείγμα πολιτικής θα πρέπει η κάθε χώρα να τα επιλέγει ανάλογα με την παράδοση που έχει και την εσωτερική έννομη τάξη. Η Πορτογαλία για παράδειγμα έχει διάταξη νόμου για το θέμα αυτό. Συνεπώς, θεωρώ ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα επικρατήσει ευελιξία γύρω από αυτό το θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα άλλα που έχει προτείνει η κυρία Μέρκελ;
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι μία δύσκολη συγκυρία και μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Ταυτόχρονα όμως πιστεύω ότι η Ευρώπη οφείλει να φτάσει σε μία συνολική λύση, και το λέω όχι απλώς επειδή εμάς μας ενδιαφέρει ως Ελλάδα, αλλά ενδιαφέρει συνολικά πιστεύω την Ευρώπη. Θα πω τρεις λόγους: Πρώτα απ’ όλα γιατί οποιαδήποτε φιλόδοξη πρόταση και επιδίωξη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας προϋποθέτει ριζική αντιμετώπιση της αποσταθεροποίησης που υπάρχει σήμερα στην Ευρωζώνη λόγω της κρίσης χρέους. Άρα λοιπόν είναι προαπαιτούμενο αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν μπορούμε να αποκόψουμε το ένα από το άλλο. Το δεύτερο είναι ότι αν υπάρχει μία φαινομενική ηρεμία τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές, αυτό έγινε όχι γιατί αντιμετωπίστηκε η κρίση. Η κρίση είναι ακόμα εδώ. Αλλά, γιατί υπήρξε η προσδοκία στις αγορές, ότι η Ευρώπη επιτέλους αποφάσισε να πάρει μέτρα και να αντιμετωπίσει την κρίση. Άρα, αν δεν υπάρξει η κατάλληλη απάντηση στις 24-25 Μαρτίου, η αντίδραση των αγορών θα είναι σφοδρή, και με αρνητικές συνέπειες περισσότερο προς άλλες χώρες παρά στην Ελλάδα, που εμείς στο κάτω-κάτω είμαστε αυτή τη στιγμή και με έναν ειδικό μηχανισμό που μας διασφαλίζει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πόσο ακόμα;
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και το τρίτο, που οφείλουμε να το λάβουμε υπόψη μας σοβαρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική, η συνολική ρευστότητα που επικρατεί, οι συνέπειες οι οικονομικές, όπως βλέπετε με την τιμή του πετρελαίου, και τί μπορεί να επιφέρουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το μεταναστευτικό που ανοίγει πάλι.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και φυσικά το μεταναστευτικό, που μετά από πρότασή μας θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν μπορεί η Ευρώπη, ταυτόχρονα, να χειριστεί όλες αυτές τις κρίσεις διχασμένη και με πολλαπλές ταχύτητες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, κάποιος πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του ή όλοι πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ένα είναι αυτό, με συγχωρείς κιόλας, και το άλλο είναι ότι βλέπουμε ότι οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες, οι ισχυροί μάλλον ευρωπαίοι ηγέτες, προχωρούν και σκέπτονται και λειτουργούν με βάση το εσωτερικό τους συμφέρον.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κάθε χώρα –και το καταλαβαίνετε κι εσείς– έχει και τα δικά της εσωτερικά ζητήματα, έχει και τις πολιτικές τις ισορροπίες …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ηγέτες τέτοιου βεληνεκούς, εγώ τουλάχιστον, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, θα περίμενα αυτό να το βάζουν σε δεύτερη μοίρα.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το λέω αυτό, γιατί καμιά φορά στην Ελλάδα, μπορεί ίσως να βλέπουμε μόνο τη μία πλευρά. Αυτό όμως που είναι σίγουρο και επιπλέον είναι κατανοητό, και είναι κάτι που ο Γιώργος ο Παπανδρέου έχει αναδείξει κατά κόρον τον τελευταίο καιρό, είναι ότι το θέμα δεν αφορά πια μόνο την Ελλάδα. Αφορά πολλές χώρες, αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της και αφορά ακόμα και χώρες που νομίζουν ότι είναι ισχυρές. Γιατί εάν αύριο υπάρξει μία πετρελαϊκή κρίση, εάν υπάρξει όξυνση των καταστάσεων οι επιπτώσεις θα είναι γενικευμένες, Η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις, ας είμαστε ειλικρινείς. Είχε μία μονόπλευρη αντιμετώπιση των θεμάτων με έναν προσανατολισμό προς Ανατολάς τα τελευταία χρόνια. Ήμασταν μόνο κάποιες χώρες του Νότου που μιλούσαμε για την ανάγκη μιας μεσογειακής πολιτικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, επί της ουσίας τώρα κυρία Ξενογιαννακοπούλου, δεν έχουμε καταλάβει πού βρίσκεται τώρα το…, που συμφωνούμε εμείς, πού διαφωνεί η κυρία Μέρκελ; Αυτό δεν το έχουμε καταλάβει.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όπως γνωρίζετε σε αυτού του τύπου τις διαπραγματεύσεις, τα χαρτιά πολλές φορές ανοίγουν την τελευταία στιγμή, δεν είναι οι προθέσεις φανερές μέχρι να φτάσουμε στη σύνοδο κορυφής. Απλώς σας επισήμανα τους τρεις ευρωπαϊκούς λόγους, για τους οποίους πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική πίεση για να καταλήξουν σε απόφαση. Αλλά η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη. Οι προσδοκίες μας πρέπει να είναι συγκρατημένες. Εμείς πηγαίνουμε με ξεκάθαρες θέσεις για το τί πιστεύουμε για τη συνολική λύση, για την κρίση χρέους, για την ανάπτυξη της Ευρώπης, και από εκεί και πέρα προσπαθούμε και διαμορφώνουμε τις ευρύτερες συμμαχίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένας πονηρός, εντός εισαγωγικών πονηρός, μπορεί να σκεφθεί και να πει ότι κατεβάζει πάρα πολύ τον πήχη η Κυβέρνηση ώστε έστω και κάτι να παρουσιαστεί στην 21η Μαρτίου να πει ότι είναι μεγάλη μας επιτυχία. Η ουσία είναι, ποια είναι αυτά τα μέτρα τα οποία θα μπορέσει η χώρα μας στα επόμενα χρόνια να πει ότι θα…, στο βάθος του τούνελ υπάρχει ένα φως.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς πηγαίνουμε με ξεκάθαρη θέση την οποία αναπτύσσουμε σε κάθε ευκαιρία σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μία συνολική λύση η οποία να έχει δύο σκέλη. Αφενός την ευρωπαϊκή αποτελεσματική απάντηση στην κρίση χρέους και στη σταθερότητα της Ευρωζώνης, το οποίο σημαίνει πολύ απλά, ο μηχανισμός να έχει επάρκεια πόρων, να έχει ευελιξία για δυνατότητα παρέμβασης στις αγορές και επίσης να εξασφαλιστούν εκείνα τα ευνοϊκά επιτόκια που θα κάνουν πραγματικά βιώσιμη την εξυπηρέτηση του χρέους, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά συνολικά για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Πέραν αυτού, όταν μιλάμε για την ανταγωνιστικότητα δεν υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη που να μη θέλει η ευρωπαϊκή οικονομία να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική. Λέμε όμως ότι, πώς μπορεί να μιλάς για ένα φιλόδοξο τέτοιο σχέδιο αν πρώτα δεν δημιουργήσεις τους όρους σταθερότητας στην Ευρωζώνη, άρα να αντιμετωπίσεις την κρίση χρέους, και την έννοια της ανταγωνιστικότητας εμείς τη βλέπουμε με έναν ευρύτερο τρόπο. Δηλαδή αφενός, σαφώς αφορά την δημοσιονομική εξυγίανση, αφετέρου όμως συμπεριλαμβάνει την αναγκαία σύγκλιση, την ανάπτυξη, την δημιουργία θέσεων εργασίας. Δηλαδή, η εργασία δεν μπορεί να θεωρείται μόνο δημοσιονομικό μέγεθος, αλλά στόχος της πολιτικής μας πρέπει να είναι και η δημιουργία θέσεων εργασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, κάτι τελευταίο, παρακαλώ για μία πολύ σύντομη απάντηση. Εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά στις 24-25 Μαρτίου, δώστε μου δύο λέξεις που θα περιγράφουν την επόμενη ημέρα.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Τώρα είμαστε σε μία φάση που αγωνιζόμαστε και διαπραγματευόμαστε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό. Άρα και για λόγους διαπραγματευτικούς δεν θα ήθελα να απαντήσω υποθετικά. Γιατί, έχουμε μπροστά μας τέσσερις κρίσιμες εβδομάδες, δίνουμε τη μάχη μας σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο και θέλω να ελπίζω ότι στο τέλος θα επικρατήσουν ώριμες και υπεύθυνες σκέψεις συνολικά στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τη συνομιλία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Γεια σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα.
1 Μαρτίου, 2011