Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου στον τ/σ ΝΕΤ και τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ:  Καλή σας ημέρα, καλημέρα σε όλους σας, μαζί μας και η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, την οποία ευχαριστώ πάρα πολύ.  Καλημέρα κυρία Υπουργέ.  Λέγαμε το πρωί, δεν ξέρω αν παρακολουθούσατε, μέχρι να αποφασίσουν οι συνδαιτυμόνες, οι εταίροι, θα πεθάνει το πειραματόζωο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό το διάστημα ξεκινώντας από πέρυσι, έχουμε βιώσει μία πολύ μεγάλη καθυστέρηση και αποσπασματικότητα. Και δυστυχώς βλέπουμε ότι όταν λαμβάνονται οι αποφάσεις πολλές φορές είναι αργά και μάλιστα κοστίζουν περισσότερο και στους ίδιους τους εταίρους μας. Αυτό που η Ελλάδα έλεγε και το τονίζει ο Πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία, ότι δηλαδή μπορεί η κρίση σε κάθε χώρα να έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, αλλά παραμένει μία συστημική κρίση της Ευρωζώνης, που απαιτεί ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ:  Είμαστε βέβαιοι σε αυτό.  Δε θα διαφωνήσει νομίζω κανείς σε αυτό, όμως, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, υπερβάλλω ίσως λίγο αλλά θα το πω, μας πίεσαν τόσο πολύ, όλους, τους Έλληνες και τους πολιτικούς, την Κυβέρνηση επί το πλείστον αλλά και τα κόμματα της Αντιπολιτεύσεως και ιδιαιτέρως τη Νέα Δημοκρατία, να συναινέσουμε σε κάτι που δεν έχουν και οι ίδιοι αποφασίσει.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Να το αντιστρέψω λοιπόν κύριε Αρβανίτη.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ:  Όπως θέλετε εσείς.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Και να πω στην ίδια λογική με σας ότι αυτό δίνει πλέον και το δικαίωμα στην Ελλάδα και έδωσε και το δικαίωμα και στον Πρωθυπουργό να απευθύνει ένα πάρα πολύ σαφές μήνυμα αυτή τη στιγμή προς το Eurogroup και τους εταίρους μας λέγοντας ότι:  Tώρα εμείς κάναμε το καθήκον μας με τον πιο επώδυνο και δύσκολο τρόπο, κάνουμε θυσίες, αλλά τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να παρθούν οι αποφάσεις, τώρα και όχι μετά από ένα διάστημα.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ:  Με την επιστολή που έστειλε ο κύριος Παπανδρέου στον κύριο Juncker.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Ακριβώς.  Το οποίο μήνυμα είναι σαφές.  Να κάνω όμως  και ένα σχόλιο για τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ:  Αλλά τί απάντησε, ακριβώς, από την απόφαση;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Πιστεύω ότι τη χθεσινή απόφαση πρέπει να την κρίνουμε ως μία ενδιάμεση απόφαση.  Δηλαδή είναι σαφές ότι ανοίγει θέματα, είναι σε μία θετική κατεύθυνση καθώς βάζει τρία ζητήματα σημαντικά για την Ελλάδα αλλά θα έλεγα και για τις άλλες χώρες που έχουν πρόβλημα. Δηλαδή την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου, την περαιτέρω επιμήκυνση αποπληρωμής και, για πρώτη φορά πρέπει να σας πω κάτι που εμείς διεκδικούμε πάρα πολύ καιρό, τη δυνατότητα από το μηχανισμό στήριξης να μπορεί να υπάρχει παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά. Κάτι, το οποίο πραγματικά ανοίγει ένα δρόμο για πιο βιώσιμη αντιμετώπιση του χρέους.  Από εκεί και πέρα το ζήτημα πια είναι το χρονοδιάγραμμα, γιατί χθες ήταν ένα πρώτο βήμα απόφασης το οποίο δίνει εντολή για περαιτέρω επεξεργασία. Αυτή η επεξεργασία όμως πρέπει γρήγορα να ολοκληρωθεί, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και νομίζω ότι αυτό είναι και το σαφές μήνυμα πια που στέλνει η Ελλάδα και αποδεικνύεται και από τις εξελίξεις στην Ιταλία και στις άλλες χώρες.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ:  Εσείς ξέρετε καλά τους Ευρωπαίους, εγώ θα ήθελα απλά να σας ρωτήσω, τί κάνουν;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Θέλω να σταθώ σε τρία ζητήματα.  Πρώτα απ’ όλα ότι δυστυχώς τις προηγούμενες δεκαετίες επικράτησε μία λογική παγκοσμιοποίησης χωρίς ρυθμίσεις, στην ουσία οι Ευρωπαϊκές ηγεσίες εκχώρησαν κυριαρχία στις Διεθνείς αγορές, στους οίκους αξιολόγησης, σε όλα αυτά τα θέματα με πολύ μεγάλη ευκολία και τώρα βέβαια εισπράττουν τα αποτελέσματα. 

Το δεύτερο είναι σίγουρα ένα συντηρητικός συσχετισμός δυνάμεων, ο οποίος έχει και κάποιες εμμονές γύρω από τις πολιτικές επιλογές. Και βλέπουμε με πόσο κόπο χρειάζεται για να ανοίξει αυτό το πεδίο, ότι δεν αρκεί μόνο η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή. Απαιτούνται και ευρωπαϊκά μέτρα  για τη βιωσιμότητα του χρέους και για τον αναπτυξιακό τομέα. 

Το τρίτο είναι μία εσωστρέφεια που υπάρχει αυτήν τη στιγμή. Βλέπουμε ότι, δυστυχώς, υπάρχει μία εθνική εσωστρέφεια, η οποία –και σε μεγάλες και σε μικρές χώρες, δηλαδή το βλέπουμε και στη Γερμανία, το βλέπουμε και στη Φινλανδία– και αυτό για να αντιμετωπιστεί πρέπει κάποιος με αλήθεια να πει στον κόσμο, στους Ευρωπαίους πολίτες: Ότι τελικά όσο αναβάλλονται οι συλλογικές αποφάσεις δεν είναι απλώς ότι έρχονται να τιμωρήσουν την Ελλάδα, αλλά υποθηκεύουν τελικά και το δικό τους μέλλον.  Γιατί η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή προοπτική αφορούν όλες τις χώρες. Για να μη σας πω ότι πια οι επιπτώσεις είναι ευρύτερες και παγκοσμίως γιατί βλέπετε και την αγωνία στην Αμερική.  

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ:  Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, εμείς τι κάνουμε;  Αν δεν ήταν πρώτη είδηση το Eurogroup και η Κύπρος… 

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ:  Η Κύπρος.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ:  …θα ήταν τα 4,5 δισεκατομμύρια έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Εμείς, κυρία Κατσίμη, κάνουμε συστηματικές προσπάθειες.  Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν και προβλήματα και αδυναμίες και μάλιστα εμείς οι πρώτοι τα έχουμε αναγνωρίσει με την έννοια ότι όλοι ξέραμε ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός ήταν ένας διαλυμένος μηχανισμός. Έπρεπε εξαρχής να στηθεί, ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα γι’ αυτό και ο αρμόδιος Υπουργός, ο Αντιπρόεδρος ο κύριος Βενιζέλος, μίλησε τώρα και γι’ αυτό το νέο σύστημα, όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αλλά, το βασικό που μας κάνει πια να έχουμε σηκώσει το κεφάλι μας και να μπορούμε και να απαιτούμε από τους εταίρους μας είναι ότι ο ελληνικός λαός κάνει μεγάλες θυσίες, ότι εμείς επώδυνα περάσαμε αυτά τα δύσκολα μέτρα και το Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό νόμο…

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ:  Πώς θα μαζευτεί αυτό;  

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  …και νομίζω ακριβώς, κύριε Αρβανίτη, το μεγάλο επιχείρημα της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή που δίνει το δικαίωμα και στον Πρωθυπουργό να στέλνει επιστολή και να λέει, εμείς κάναμε το καθήκον μας.  Σαφώς υπάρχουν προβλήματα, αν δεν υπήρχαν προβλήματα δε θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε τα τελευταία χρόνια, αλλά από εκεί και πέρα τώρα είναι η στιγμή να υπάρξουν επιτέλους οι λογικές αποφάσεις.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ:  Τι έχει αλλάξει από πέρυσι μέχρι σήμερα, εκτός από τον Υπουργό Οικονομικών και τον ανασχηματισμό φυσικά;  Ο μηχανισμός ο ίδιος δεν είναι;  Πώς θα μαζευτούν τα λεφτά;  

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Καταρχάς υπάρχει ενισχυμένη στελέχωση και αποτελεσματικότερη δράση.  Εδώ να πω και ένα θετικό, γιατί δεν υπάρχουν μόνο τα αρνητικά και ξέρετε ότι εγώ κάνω αυτοκριτική, δεν έχω τέτοια προβλήματα, να πω για το ΣΔΟΕ.  Το ΣΔΟΕ από πέρυσι βλέπουμε ότι έχει μία σειρά από αποτελέσματα ,και μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες επιτυχίες, έγιναν με τη νέα διάρθρωση του ΣΔΟΕ.   

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ:  Δηλαδή από τη φοροδιαφυγή έχουν μπει λεφτά στα ταμεία;  

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα αδυναμίες, αλλά η προσπάθεια που γίνεται είναι να καλυφθούν αυτές οι αδυναμίες. 

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ:  Μα, συγνώμη, δεν υπάρχουν ακόμα αδυναμίες.  Τι έχει γίνει με τη φοροδιαφυγή, γιατί και στο ΔΝΤ τα λένε αυτά και η Ευρώπη τα λέει αυτά, εσείς λέτε φυσικά λιτότητα και τα μέτρα που έχετε πάρει, τα μέτρα λιτότητας, αλλά το θέμα είναι τα αποτελέσματα της Κυβέρνησής σας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Δεν μπορώ να δεχτώ μία ισοπεδωτική αντιμετώπιση. Υπήρξαν αποτελέσματα, θετικά αποτελέσματα από αυτήν την προσπάθεια.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ:  Τα νούμερα όμως;  

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Γιατί γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια.  Εκεί που θα συμφωνήσω όμως είναι ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και δεν είναι τυχαίο ότι και χθες στο Eurogroup αναπτύχθηκαν ακριβώς όλα αυτά τα θέματα, τα οποία τώρα είναι σε εξέλιξη και τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά.  

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ:  Μια Κυβέρνηση μόνη της μπορεί να τα καταφέρει;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Νομίζω ότι αυτό που σήμερα έχει ανάγκη ο κόσμος πάνω από όλα, που μας ακούει, όπου πραγματικά έχει αγωνία πώς θα τα βγάλουμε πέρα, είναι να νιώσει ότι υπάρχει προοπτική και ότι όλη αυτή η προσπάθεια έχει ένα αποτέλεσμα.  Γι’ αυτό λοιπόν εμείς κινούμαστε και αυτή είναι η στρατηγική μας και πιστεύω ότι είναι μία στρατηγική που την καταλαβαίνει ο κόσμος, και θεωρώ ότι και ευρύτερα και οι πολιτικές δυνάμεις, ακόμα κι αν έχουν τις δικές τους επιμέρους αντιρρήσεις, κατανοούν τρία πράγματα.  Πρώτα από όλα, ότι εκεί που είχε φτάσει η Ελλάδα έπρεπε να γίνει μία δημοσιονομική προσαρμογή.  Δηλαδή και να μας διέγραφαν όλα τα χρέη, από ένα θαύμα, αν εμείς δεν αντιμετωπίζαμε τα προβλήματα των στρεβλώσεων, τη μη ορθολογική οργάνωση των δαπανών και όλα αυτά τα προβλήματα, σε λίγο θα ήμασταν πάλι σε δεινή θέση.  Όμως αυτό, παρότι είναι αναγκαία, δεν είναι ικανή συνθήκη.  Χρειάζεται να υπάρξει επιτέλους μία απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και η αντίστοιχη πολιτική σε εθνικό επίπεδο, που να επιτρέπει τη βιωσιμότητα του χρέους, και αυτή είναι όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται αυτήν την περίοδο και αυτό είναι κρίσιμο θέμα…

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ:  Ποιος θα την πάρει την εθνική απόφαση;  Την απόφαση σε εθνικό επίπεδο ποιος θα την πάρει;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Εμείς ήδη το κάνουμε.  Δηλαδή, διεκδικώντας, έχοντας θέσει την agenda, η επιστολή του Πρωθυπουργού είναι σαφής, είναι ο αγώνας του κυρίου Βενιζέλου στο Eurogroup, προκειμένου ακριβώς όλη αυτή η προσπάθεια να αποδώσει καθώς  και στη συνέχεια η αναπτυξιακή προσπάθεια, που είναι το τρίτο σημείο.  Ξέρετε εκεί και όλες τις συζητήσεις που γίνονται, την αλληλογραφία με τον Πρόεδρο Barroso, προκειμένου να υπάρχει ελάφρυνση του ΕΣΠΑ από την εθνική συμμετοχή, να υπάρχει επιτάχυνση της εκταμίευσης και όλων αυτών των θεμάτων. 
Το ζήτημα της είσπραξης των εσόδων –και δεν υπεκφεύγω, (γιατί αυτό έθεσε ο κύριος Χατζηδάκης–) είναι ένα ζήτημα πάρα πολλών χρόνων και χωρίς καμία διάθεση μικροκομματικής αντιπαράθεσης, γιατί νομίζω ότι ο κόσμος δεν έχει ανάγκη πια από τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις, απλώς να θυμίσω την περίφημη ρήση του Υπουργού Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας το 2008, που είπε στη Βουλή ότι πέσαμε έξω στα έσοδα ή τις ευθύνες της Ν.Δ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.  Άρα, εδώ έχουμε με παθογένειες χρόνων και στρεβλώσεις που πρέπει με ταχύτητα συνεχώς να βελτιωνόμαστε και να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί κι εγώ θα συμφωνήσω ότι οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ:  Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, μπορείτε να μας πείτε...

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Και για εμάς εδώ, για την προσπάθεια εδώ και για την προσπάθεια στην Ευρώπης.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ:  Γι’ αυτά που είπε ο κύριος Οικονόμου, ψηφίσαμε και ψήφισε και ο ίδιος…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Θα σας απαντήσω γι’ αυτό.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ:  …ενώ ξέρουμε τη στάση του στο Μεσοπρόθεσμο, βγαίνει μετά από δυο βδομάδες, πόσο είναι...

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Κοιτάξτε, για να μην αδικούμε...

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ:  ...και λέει ότι θα αλλάξουμε την πολιτική.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  ...να μην αδικούμε τον κύριο Οικονόμου.  Αυτό που ειπώθηκε...

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ:  Όχι δεν τον αδικούμε.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ:  Δεν τον αδικούμε καθόλου…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Όχι, όχι, θέλω να είμαι σαφής...

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ:  …μας είναι και συμπαθής κιόλας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  …αυτό που ειπώθηκε είναι και το έχει πει η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και ο κύριος Βενιζέλος, είναι ότι δηλαδή το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε, ήταν μια υποχρέωση της χώρας και είναι ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.  Από εκεί και πέρα, ξεκινάει άμεσα η προσπάθεια, για να ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβρη, ένα νέο φορολογικό πλαίσιο για τη χώρα, το οποίο θα επιτρέψει να είναι και πιο δίκαιο και πιο ισόρροπο.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το θέμα του ΦΠΑ για την εστίαση είναι ένα σοβαρό θέμα επανεξέτασης και είναι ένα θέμα που και στο Υπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να σας πω, το θέσαμε και το συζητήσαμε.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ:  Δηλαδή το θέμα της μειώσεως στην εστίαση του φόρου του ΦΠΑ...

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Έγινε μεγάλη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για αυτό. 

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Και τι λέγανε;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Πρέπει να σας πω ότι πάρα πολλοί Υπουργοί είχαμε πει ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε, γιατί έχει επιπτώσεις στον τουρισμό, στην απασχόληση, σε ένα δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας. 

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ξέρετε, κυρία Υπουργέ, δεν κάθονται οι τουρίστες εδώ, κάθονται για δύο ημέρες και φεύγουν.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Κοιτάξτε, κύριε Αρβανίτη, είμαι σαφής και δε μασάω τα λόγια μου.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Είναι μεγάλη διαφορά.


Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Σας λέω ότι έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Ο  Ευάγγελος  Βενιζέλος δευσμεύτηκε στη Βουλή, ότι το Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουμε τάχιστα, μία συζήτηση και μάλιστα κάλεσε και τη Νέα Δημοκρατία και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να έχουμε ένα ολοκληρωμένο φορολογικό πλαίσιο, το οποίο να μπορεί να αποδίδει αυτά που χρειάζεται  σε επίπεδο εσόδων, αλλά ταυτόχρονα με μία πολύ πιο ισόρροπη κατανομή και δίκαια βάρη.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ:  Για τους συντελεστές που θα πάνε στο 15%, αυτό δεν είναι από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Κοιτάξτε, είναι σαφές ότι πρέπει να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, αλλά ταυτόχρονα  όταν επεδίωξε ως Κυβέρνηση τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, δεν είδαμε δυστυχώς τα αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα.  Ταυτόχρονα οφείλουμε να έχουμε ένα φορολογικό σύστημα που να έχει επάρκεια εσόδων, για να μπορούμε να έχουμε ένα κοινωνικό κράτος, να στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη δημόσια παιδεία, αλλά αυτό που δικαιούται ο πολίτης είναι να νιώθει ασφάλεια για το φορολογικό σύστημα και φυσικά να έχει και τις αντίστοιχες υπηρεσίες.  Γιατί δυστυχώς ένα από τα προβλήματα στη χώρα μας είναι ότι έχουμε υψηλή φορολόγηση χωρίς ο κοινωνικός τομέας να είναι αντίστοιχου επιπέδου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με τις δυνατότητες διαπραγματεύσεως;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Τίποτα δεν έρχεται χωρίς διαπραγμάτευση.  Δηλαδή δεν εμφανίστηκε ξαφνικά η διάθεση του Προέδρου Barroso να μας δώσει αυτή τη δυνατότητα μείωσης της εθνικής συμμετοχής ή μετακύλισης χρονικά της πληρωμής της. Ήταν αποτέλεσμα συστηματικών διαπραγματεύσεων και προσπαθειών της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά όπως και με το θέμα του χρέους και του μηχανισμού στήριξης, πέρυσι δεν υπήρχαν αυτιά ανοιχτά για να ακούσουν αυτά τα πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σύμφωνοι, αλλά αυτή την ώρα πάμε πολύ...

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Έπρεπε να περάσουμε ένα χρόνο, να φανεί ότι η Ελλάδα είναι σοβαρή, αποδίδει, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, για να ανοίξει η δυνατότητα και για το αναπτυξιακό σκέλος...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Η Ν.Δ λέει αυτή την ώρα είμαστε εικοστοί στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε απορροφήσεις του ΕΣΠΑ. 

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Αυτή η κουβέντα νομίζω ότι δεν ευνοεί και πολύ τη Νέα Δημοκρατία, με την έννοια ότι παρέδωσε 3% απορροφητικότητα.  Τα ξέρετε αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Η συναίνεση;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Η συναίνεση συμφωνείται πάνω σε καθαρές προτάσεις.  Να συμφωνήσουμε έστω και τώρα ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή θέλει αυτήν την αναπτυξιακή δυναμική, άρα μείωση της εθνικής συμμετοχής, μετακύλιση μετά από δύο-τρία χρόνια και ίσως και εκμηδένιση σε κάποια έργα μεγάλα, όπως είναι τα μεγάλα έργα υποδομών που μπορούν να δώσουν και θέσεις απασχόλησης και δυναμική και πιστεύω ότι αυτό, σε συνδυασμό με μία αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του χρέους, μπορεί να δώσει αυτή την ανάσα που έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική οικονομία.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ:  Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς νοιώθετε εσείς ως πολιτικός και μάλιστα της Κυβέρνησης, με τα επεισόδια σε βάρος του πολιτικού κόσμου;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Κοιτάξτε, είναι φυσικό ότι και πολιτικά και ανθρώπινα όλοι στενοχωριόμαστε πάρα πολύ και ανησυχούμε.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ:  Φοβόσαστε;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Όχι, δεν μπορώ να πω ότι αισθάνομαι φόβο και συνεχίζω και κυκλοφορώ.  Βέβαια θα πω δύο πράγματα, ότι τη βία δεν μπορεί να τη διαχωρίσουμε σε καλή και κακή.  Η βία δυστυχώς βυθίζει στα αδιέξοδα και θα έλεγα μάλιστα ότι φέρνει και πιο συντηρητικές τελικά αντιλήψεις, όπως έχει δείξει η ιστορία, και θα παραφράσω και τον Μπρεχτ, γιατί αυτό πρέπει όλοι να το λάβουμε υπόψη σοβαρά.  Όταν στην αρχή προπηλακίζανε Υπουργούς λέγανε δεν πειράζει, είναι Υπουργοί.  Όταν προπηλακίσανε Βουλευτές, μετά λέγανε δεν πειράζει, είναι Βουλευτές.  Αυτό όμως όσο παγιώνεται ως μία συμπεριφορά, ως μία νέα αντίληψη γύρω από την έκφραση, σε λίγο θα ξεφύγει πια από την πολιτική, θα αγγίξει ευρύτερα ένα δημόσιο και ιδιωτικό βίο και η χώρα μας βυθίζεται σε μια περίοδο κρίσης την ώρα που έχουμε ανάγκη ανάτασης.  Άρα εγώ δέχομαι την κριτική, την πιο σκληρή κριτική, εγώ δέχομαι...

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Βεβαίως.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ:  Αυτό που λένε ότι η ανεργία είναι η μεγαλύτερη βία, επίσης.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Ναι, όλα, η κάθε μορφή βίας.  Αλλά να σας πω κάτι, τελικά δεν πρέπει κανείς να έχει την ψευδαίσθηση ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Κυβέρνηση ή μόνο τη Βουλή.  Είναι ένα ζήτημα που αφορά την ελληνική κοινωνία .Επειδή η ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή δίνει μια μάχη επιβίωσης και προοπτικής, η  αυστηρότητα και η  κριτική είναι  δεκτή, αλλά να προχωρήσουμε μπροστά, με πολιτικούς όρους.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Η ειρηνική διαδήλωση των Αγανακτισμένων πρέπει να σας πω ότι σε ένα βαθμό μέτρησε και ως ένα διπλωματικό όπλο στη διαπραγμάτευσή μας στις Βρυξέλλες και στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο.  Αντίθετα οι σκηνές τις οποίες ζήσαμε, της βίας, ή όλο αυτό το κλίμα του φόβου, της ανασφάλειας, των προπηλακισμών, λειτουργεί αρνητικά για τη χώρα μας. Δηλαδή να δούμε τελικά και τί εικόνα δίνουμε έξω και πώς επωφελείται ο ίδιος ο ελληνικός λαός που έχει αγωνία σήμερα για το μέλλον.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Πάντως μέσα σε όλα αυτά δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.  Δηλαδή δεν ξέρω αν πήγανε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή, ξέρω ‘γω, κάποια άλλη αριστερή οργάνωση...

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Κύριε Αρβανίτη, εγώ δε θα κάνω τέτοια δίκη προθέσεων, αλλά πιστεύω ότι όλα τα κόμματα έχουν την ευθύνη να παίρνουν ξεκάθαρη θέση. Και με την ξεκάθαρη θέση να συμβάλλουν, ώστε αυτή τη στιγμή να πέσουν οι τόνοι και να ασχοληθούμε πολιτικά με τα πραγματικά προβλήματα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ:  Με τα προβλήματα.  Συμφωνούμε.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ:  Σας ευχαριστούμε πολύ.

12 Ιουλίου, 2011