Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να καλημερίσουμε την Υπουργό, την κυρία Ξενογιαννακοπούλου, που είναι μαζί μας.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα σας.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Καλημέρα. Θέλουμε να μάθουμε κι εμείς, μα από ό,τι καταλαβαίνω και οι Βουλευτές, να δημοσιευθούν τα ονόματα. Ποιοι είναι αυτοί που το ζήτησαν αυτό, γιατί εδώ μπαίνουμε πάλι στην ιστορία αναγκαστικά της λάσπης και του ανεμιστήρα και μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Τους βάζουμε όλους στο ίδιο καλάθι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ξέρετε ότι όταν προέκυψε το θέμα, εμείς ήμασταν στην Αντιπολίτευση τότε, πήραμε καθαρή απόφαση. Ήταν μάλιστα το πρώτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ τότε με τον Γιώργο Παπανδρέου, που είπαμε ότι επ' ουδενί δεν θέλουμε να υπάρξει μία τέτοια αύξηση σε εμάς που είμαστε εν ενεργεία Βουλευτές. Θεωρώ ότι είναι προκλητική αυτή η διεκδίκηση, έχει πραγματικά προκαλέσει τον κόσμο. Ήταν σαφής η τοποθέτηση χθες του συναδέλφου Φίλιππου Σαχινίδη στη Βουλή, ότι το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα προκειμένου να μην υλοποιηθεί.
Γ. ΤΕΡΖΗΣ: Πέραν του ηθικού, το οποίο το κατανοώ, και η δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβάλλει αυτοσυγκράτηση από όλους…
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Όχι, πάρτο αλλιώς. Ας ήταν καλή η συγκυρία.
Γ. ΤΕΡΖΗΣ: Νόμιμο. Υπάρχει και ένα στοιχείο νομιμότητας, Κώστα, με συγχωρείς πάρα πολύ.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Ναι, αν έχουν το δικαίωμα δηλαδή, γιατί να μην το κάνουν;
Γ. ΤΕΡΖΗΣ: Υπάρχουν δικαστικοί, κυρία Ξενογιαννακοπούλου το ξέρετε, που μόνοι τους αποφάσισαν αύξηση των αποδοχών τους συμπαρασύροντας τις αποδοχές των Βουλευτών. Το 2008 οι εν ενεργεία είπαν «οk, εμείς δε θέλουμε να πάρουμε αυτό το μερίδιο της αύξησης» και τώρα οι συνταξιούχοι, είναι το Ζ’ ψήφισμα αν δεν κάνω λάθος, τα προβλέπει αυτά τα πράγματα, ότι πρέπει να υπάρχει εξομοίωση, να υπάρχει αναλογική αύξηση. Υπάρχει ένα στοιχείο νομιμότητας, να το πούμε και αυτό.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Τερζή, αυτό που πρέπει αυτή τη στιγμή να επικρατήσει, είναι η δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει η χώρα.
Γ. ΤΕΡΖΗΣ: Όχι, κυρία Υπουργέ, συγγνώμη. Ας θεωρήσουμε ότι τα πράγματα πήγαιναν καλά και κάποια στιγμή στη χώρα θα πάνε καλά τα πράγματα. Γι’ αυτό παλεύουμε όλοι και γι’ αυτό ζούμε όλοι, με αυτήν την ελπίδα. Θα ήταν ηθικό τότε δηλαδή; Βάζω ένα θέμα από το πρωί κι επειδή είστε εδώ και είναι τιμή μας, θα το πω και στον κύριο Μητσοτάκη που θα έρθει μετά, τί σημαίνει δηλαδή επάγγελμα Βουλευτής Τί σημαίνει Επάγγελμα Βουλευτής; Γιατί να μη μπει θητεία σε αυτή την ιστορία; Να ξαναβγαίνουν οι άνθρωποι στην κοινωνία; Να υπάρχει μία παύση; Δηλαδή θα κάνει απόσβεση, είναι επένδυση η ενασχόληση με τα κοινά;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι βέβαια και έχετε απόλυτο δίκαιο, δεν είναι επάγγελμα. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύω ότι έχουμε έναν κίνδυνο, να πέσουμε στο άλλο άκρο. Η δημοκρατία, ξέρετε, δεν πρέπει να έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Γιατί, αν μπορούν να γίνονται Βουλευτές μόνο άνθρωποι οι οποίοι έχουν μεγάλη περιουσία ή έχουν σχέση με διαπλεκόμενα συμφέροντα, τότε μιλάμε ότι ο εργαζόμενος, ο κάθε πολίτης , δεν θα έχει δικαίωμα να εκλεγεί και να εκφράσει τη λαϊκή κυριαρχία. Άρα χρειάζεται μία ισορροπία. Η βουλευτική αποζημίωση έχει την έννοια ότι μπορεί κάθε πολίτης να γίνει Βουλευτής και όχι να πρέπει να έχει οικονομικές πλάτες και συμφέροντα από πίσω του. Αλλά, δεν μπορεί να φτάνουμε στο άλλο άκρο, σε μία περίοδο που μειώνονται μισθοί, μειώνονται συντάξεις, ο κόσμος κάνει τέτοιες θυσίες να εγείρονται τέτοιες διεκδηκήσεις που προκαλούν το κοινό αίσθημα.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Πάντως την απόφαση θα την πάρει το Δικαστήριο, οπότε αν ο νόμος το λέει;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Γι’ αυτό σας ανέφερα, κυρία Κατσίμη, αυτό που είπε χθες ο Υφυπουργός Οικονομικών, το οποίο δεν το είπε τυχαία. Υπήρξε και επιστολή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.Το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα και φαντάζομαι ότι υπάρχει ένα οπλοστάσιο σε τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου ακριβώς να μην υπάρξει η εκταμίευση αυτού του ποσού.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Σας χαλάω τον προβληματισμό σας. Εγώ θέλω λίγο…
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και να πω και κάτι για το μέλλον, ότι πολλά από αυτά τα ζητήματα και όλη αυτή η προσπάθεια εξορθολογισμού που γίνεται, μέσα από ένα ενιαίο μισθολόγιο που βέβαια θα λαμβάνει υπ’ όψιν και τις ειδικές κατηγορίες, γιατί είναι άλλο πράγμα να είσαι δικαστής, άλλο στρατιωτικός, σίγουρα όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπ' όψη. Νομίζω ότι έχει ωριμάσει πια η στιγμή, αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει.
Γ. ΤΕΡΖΗΣ: Να ρωτήσω κάτι; Ξέρω ότι θα σας φέρω εκ προοιμίου σε δύσκολη θέση, αλλά θα το ρωτήσω. Η συζήτηση αυτή δεν είναι χθεσινή, οι προσφυγές χρονολογούνται πολύ καιρό.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Σωστά.
Γ. ΤΕΡΖΗΣ: Το ότι άνοιξε η συζήτηση τώρα, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, μέσω της παρέμβασης που είχε η Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε μία Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εσείς το αποσυνδέετε από την ένταση που υπήρξε στις σχέσεις δικαιοσύνης και πολιτικής ηγεσίας ή Βουλής στο προηγούμενο διάστημα;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θα ήθελα, κύριε Τερζή, να κάνω δίκη προθέσεων. Νομίζω ότι εδώ έχουμε ένα συγκεκριμένο γεγονός, δηλαδή υπάρχει αυτή η προσφυγή, είναι σαφές ότι οι εν ενεργεία Βουλευτές στην περίοδο της προηγούμενης Βουλής πήραμε μία απόφαση ομόφωνα,προκειμένου να μην ισχύσει...
Γ. ΤΕΡΖΗΣ: Το 2008.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς. Το ΠΑΣΟΚ ήταν τότε Αντιπολίτευση. Σημασία έχει ότι η θέση της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι σαφής και κατηγορηματική. Αυτό να κρατήσουμε και από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ναι. Με όλο το σεβασμό, γιατί όμως δεν είναι ευκαιρία, αφού κάποια στιγμή θα πάμε και για Αναθεώρηση Συντάγματος, να ξεκινήσει ένας διάλογος των κομμάτων, όλων των κομμάτων και των πολιτών, για το πώς θέλουμε το Κοινοβούλιο σήμερα; Κι εγώ δεν μιλάω γι’ αυτή την ιστορία της μείωσης των Βουλευτών, το θεωρώ και λίγο λαϊκίστικο, δεν είναι εκεί το θέμα, αλλά με ενδιαφέρει στο κομμάτι αυτό ότι επί ίσοις όροις όλοι οι πολίτες να διεκδικούν την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο και η έκφραση των απόψεων, όλων των απόψεων, και το δεύτερο ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί να είναι μία επαγγελματική σχέση πολιτικής - Κοινοβουλίου - κοινωνίας. Πρέπει να υπάρχει θητεία, το κάνουν και σε άλλες χώρες του εξωτερικού ή τουλάχιστον μία παύση, 3 χρόνια, 6 χρόνια, και να ξαναέρθει.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν συνηθίζεται να υπάρχει θητεία για τους Βουλευτές. Συνήθως, η θητεία υπάρχει για μονοπρόσωπα όργανα όπως είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ακριβώς. Γιατί δεν πάμε και παρακάτω;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι μεγάλη συζήτηση αυτή.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Γιατί είναι μεγάλη συζήτηση; Είμαστε σε μία κατάσταση επανεκκίνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ας τα βάλουμε όλα από την αρχή.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σίγουρα, αλλά θα πω και κάτι. Όταν ο κόσμος ψηφίζει και υπάρχει η έννοια της έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, είναι δύσκολο να βάζεις όρια. Πιστεύω ότι αυτό που είναι κρίσιμο σήμερα για το πολιτικό σύστημα, δεν είναι τόσο αν θα είναι κανείς Βουλευτής 4, 8 ή 12 χρόνια, αλλά είναι οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται. Είναι ο τρόπος που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα, πώς ελέγχεται το πολιτικό χρήμα. Για τα οποία όπως ξέρετε γίνονται προσπάθειες, όπως και με την ενίσχυση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Που δεν έχει αλλάξει βέβαια ο νόμος.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Στο πλαίσιο που επιτρέπει το Σύνταγμα, και επανερχόμαστε βέβαια και στο διάλογο για τις αναγκαίες αλλαγές του Συντάγματος.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Γι’ αυτό βάζω το θέμα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχετε δίκαιο, κύριε Αρβανίτη, ότι μπαίνει κι ένα θέμα συνταγματικό. Θα σας πω όμως και κάτι άλλο. Για πάρα πολλά θέματα, τίθενται και θέματα πολιτικής βούλησης στην εφαρμογή του Συντάγματος. Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση έκλεισε τη Βουλή νύχτα προκειμένου να υπάρξουν παραγραφές, δεν έφταιγε ο νόμος, ήταν θέμα πολιτικής βούλησης.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Τώρα είναι ανοικτή η Βουλή, δεν πήγε κανένας φυλακή. Με συγχωρείτε…
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, τώρα είναι ανοικτή η Βουλή και βλέπετε ότι συγκροτούνται Εξεταστικές και γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών.
Γ. ΤΕΡΖΗΣ: Αναμφίβολα βέβαια και μία κυβέρνηση η οποία στέλνει στη Βουλή μία δικογραφία -δεν την κρίνω εγώ-, στέλνει στη δικαιοσύνη μία δικογραφία μόνο και μόνο για να της την επιστρέψει με ένα απαξιωτικό, αν θέλετε, σχόλιο ότι «Κύριοι, υπάρχει παραγραφή» και πάλι είναι ένα παιχνίδι. Η παραγραφή είχε επέλθει με το κλείσιμο της Βουλής, το δέχομαι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Απλώς το υπενθυμίζω όμως, κύριε Τερζή, γιατί ξέρετε το αντιμετωπίζω όπου πάω. Ξέρετε πόσοι πολίτες με ρωτούν σχετικά ; Χθες για πράδειγμα ήμουν στο Χαϊδάρι, σε μία εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Υπήρξαν παρατράγουδα; Κάτι τέτοιο διαβάσαμε.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είχαν μαζευτεί καμία δεκαριά του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου , μακριά όμως, όχι στην εκδήλωση, που φώναξαν συνθήματα, χωρίς όμως να πλησιάσουν ή να προκαλέσουν.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ήταν εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, ήταν εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Διαφωνώ πολιτικά, το έχω ξαναπεί. Η ιστορία των αντισυγκεντρώσεων είναι μία ιστορία που θα τη βρούμε μπροστά μας, θα βρούμε μεγάλο διάολο.Το θέμα δεν είναι η βία, από μόνη της η αντισυγκέντρωση είναι μία βία. Όταν δηλαδή μία ομάδα πολιτών κάνει μία συγκέντρωση γι’ αυτό το θέμα…
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Είναι η γνώμη σου αυτή.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Τη γνώμη μου λέω. Και μία ομάδα Χρυσαυγιτών κάνει μία αντισυγκέντρωση, είναι βία.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Πάντα γίνεται αυτό.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Όχι, είναι νέο φρούτο αυτό. Με συγχωρείς πάρα πολύ.
Γ. ΤΕΡΖΗΣ: Σε πολιτικό επίπεδο είναι νέο φρούτο.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Είναι νέο φρούτο αυτό.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Παιδιά και όταν οι Χρυσαυγίτες κάνουν μία συγκέντρωση, κάνουν αντισυγκέντρωση, ξέρω εγώ, οι…
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Διαφωνώ ρε παιδί μου. Δεν έχω δικαίωμα να διαφωνώ σε αυτό το πράγμα της αντισυγκέντρωσης;
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Ναι, εντάξει.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Είναι έξω από την πολιτική μου αισθητική.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να πω την άποψή μου, γιατί το έζησα κιόλας.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Ναι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κατ’ αρχάς, στη λογική της αντισυγκέντρωσης και εγώ διαφωνώ και θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη πρακτική. Είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε και στο παρελθόν. Δεν μπορεί να επιβάλλονται με αυτές τις συμπεριφορές όρια στην έκφραση και στη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και απόψεων. Αλίμονο αν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Από την άλλη, δεν θέλω να φτάσω και στην υπερβολή. Το καλύτερο θα ήταν να μην είχαν μαζευτεί αυτοί οι δέκα χθες, αλλά πρέπει να αναγνωρίσω ότι δεν έγινε κάποια προσπάθεια βιαιοπραγίας. Δηλαδή ήταν αρκετά μακριά, έβγαλαν ένα πανό, είπαν ορισμένα συνθήματα. Χρειάζεται να κρατήσουμε μία ισορροπία σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, ανάμεσα στο δικαίωμα της διαμαρτυρίας, που όμως δεν νοείται να μετατρέπεται σε αντισυγκέντρωση και στην απαράδεκτη προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης των πολιτικών κομμάτων παρεμποδίζοντάς να συγκεντρώνονται και να εκφράζονται. Υπάρχουν τρόποι για να εκφράζεται η διαμαρτυρία. Είναι άλλο να κάνεις μία διαδήλωση για ένα θέμα, αλλά δεν μπορεί να παρεμποδίζεται η δημοκρατική έκφραση και η πολιτική λειτουργία των κομμάτων και των πολιτών.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Για πείτε μας, εγώ σας διέκοψα, τι έγινε στο Χαϊδάρι;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Παρόλα αυτά, η εκδήλωση είχε επιτυχία, μαζεύτηκε ο κόσμος, περίπου 250 άτομα, μέλη του ΠΑΣΟΚ και πολίτες οι οποίοι ήρθαν να συζητήσουν. Ορισμένοι έθεσαν το θέμα που είπε ο κύριος Τερζής για τις παραγραφές . Απασχολεί τον κόσμο η απονομή δικαιοσύνης και ευθυνών. Και τους υπενθύμισα ότι η Βουλή έκλεισε νύχτα το 2009 από την προηγούμενη κυβέρνηση ακριβώς για να παραγραφούν οι όποιες ευθύνες της.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μα επιμένω σε αυτό, εγώ δεν διαφωνώ, καταδικάστηκε η Νέα Δημοκρατία για αυτό…
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: …η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας… σαφώς καταδικάστηκε αλλά ξεχνάμε καμιά φορά τι προηγήθηκε και γιατί φτάσαμε στις παραγραφές. Αυτό θέλω να πω.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ο κόσμος δεν ξεχνάει, κυρία Υπουργέ, να είστε σίγουρη. Αλλά επιμένω σε αυτό. Εγώ θα πω ένα… έχουμε φάει επτά υποθέσεις, που τις έχουμε χαρακτηρίσει, ο Τύπος και οι πολίτες, σκάνδαλα. Και η Βουλή έχει αποφανθεί, μέσω διαφόρων…, ότι δεν ήταν τελικά. Από τη στιγμή που κλείνει η υπόθεση, δεν υπήρχε σκάνδαλο, ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Μάγκες οι άνθρωποι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είναι έτσι. Μέσα από τις εξεταστικές τροφοδοτήθηκε η έρευνα της δικαιοσύνης, που τα τελευταία χρόνια δεν ήταν ιδιαίτερα γρήγορη στην εξέταση κάποιων υποθέσεων και έφτασαν και σε παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ είχε το θάρρος, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, να ζητήσει την πλήρη διερεύνηση όλων των υποθέσεων. Αλλά θα επιμείνω σε αυτό που σωστά είπατε, ότι πρέπει να ενισχύσουμε το θεσμικό πλαίσιο.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Δεν είμαστε ίσοι οι δυο μας;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Απόλυτα ίσοι.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Γιατί εσείς λοιπόν ουσιαστικά να έχετε μία προδίκη στη Βουλή και εγώ να πηγαίνω κατευθείαν στο Δικαστήριο;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πρέπει να θυμηθούμε ότι πολλοί από αυτούς τους θεσμούς αναπτύχθηκαν μέσα από την πολιτική ιστορία μας. Γιατί είμαστε μία χώρα η οποία έχει ταλαιπωρηθεί με περιόδους ανωμαλίας .
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εντάξει, δεν είμαστε όμως σε τέτοια περίοδο τώρα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Για παράδειγμα το θέμα της ασυλίας, των βουλευτών, το οποίο υπάρχει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι τυχαίο, είναι ένας θεσμός, που αναπτύχθηκε για να κατοχυρώσει το δικαίωμα λόγου, ώστε αν κάνω ως βουλευτής μία κοινοβουλευτική ερώτηση να μη μπορεί π.χ ένας επιχειρηματίας να κάνει μήνυση...
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Και αν ξεκινήσουν οι αγωγές, δεν τελειώνουμε.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εντάξει, σωστό είναι αυτό.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όπως δεν πρέπει να μπουν ταξικά στοιχεία και να μπορεί ο καθένας να εκλεγεί, ταυτόχρονα θα πρέπει και ο βουλευτής να μπορεί στο βήμα της Βουλής να μιλά ελεύθερα.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, να δούμε τώρα το θέμα που παίζει πάρα πολύ από προχθές μάλλον, μετά από το video που έδειξε ο Λάκης Λαζόπουλος, για αυτά που είπε ο κύριος Στρος Καν για τον κύριο Παπανδρέου και τη διάψευση που είχαμε από το ΔΝΤ για αυτά που είπε ο κύριος Στρος Καν.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Περισσεύει η υποκρισία και, δυστυχώς, περισσεύει και από πολιτικές δυνάμεις που έχουν απόλυτη ευθύνη για την κρίση και του πώς οδηγηθήκαμε εδώ. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί για αυτό το θέμα , επανειλημμένα και δημόσια, όταν επιχείρησαν κάποιοι να φτιάξουν ένα κλίμα ότι υπήρχαν υπόγειες μυστικές διαβουλεύσεις. Να σας πω χαρακτηριστικά, ότι στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο, τον Δεκέμβριο του 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε δημόσια, ότι ήταν σε επαφή με διάφορους ευρωπαϊκούς και διεθνείς παράγοντες προκειμένου να διερευνήσει πώς καλύτερα μπορούσε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο είχε ανοικτά πει «Έχουμε κάνει επαφές και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», προκειμένου όπως είπε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια συνεργασίας για τεχνική βοήθεια, κάτι το οποίο το επανέλαβε και δύο-τρεις φορές μετά στη συνέχεια, στις αρχές του 2010. Όπως εξάλλου είχε αναφέρει χαρακτηριστικά τότε ο ίδιος, θα δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να διασφαλίσουμε τη στήριξη της χώρας μας. Ξέρουμε μετά τί ακολούθησε, επί πέντε μήνες ο Πρωθυπουργός έτρεξε πραγματικά παντού, στις πρωτεύουσες, στα Ευρωπαϊκά όργανα, έτρεξε να εξασφαλίσει ένα μηχανισμό για να σώσει την Ελλάδα από τη χρεωκοπία. Και η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη σήμερα, χάρη σε αυτή τη μάχη του Πρωθυπουργού, έχει πλέον θεσμούς για τη στήριξη των χωρών σε κρίση.
Γ. ΤΕΡΖΗΣ: Ξέρετε ποιο είναι όμως το μείζον ζήτημα που αναδεικνύουν όσοι πατούν σε αυτήν τη δημοσίευση του αποσπάσματος, να θυμίσουμε ότι δύο μήνες πριν είχαν γράψει σχετικά και εφημερίδες για αυτό το θέμα...
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Ναι, ήταν το περίφημο ντοκιμαντέρ.
Γ. ΤΕΡΖΗΣ: Ακριβώς, του Canal+, 20 Φεβρουαρίου η εφημερίδα Καθημερινή, αν δεν κάνω λάθος. Το πρόβλημα όμως είναι ότι την ίδια περίοδο ο κύριος Στρος Καν για τους λόγους –και θέλω να μου πείτε ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι που λέει η Κυβέρνηση, δικούς του λόγους– έλεγε ότι ο κύριος Παπανδρέου..., και ο ίδιος έλεγε ότι συνομιλώ, στην Αθήνα εσείς ήσασταν ακόμα σε τροχιά «λεφτά υπάρχουν» και ο προϋπολογισμός… 11 Δεκεμβρίου ήταν η δήλωση του Πρωθυπουργού και ο προϋπολογισμός που έβγαζε τότε η Κυβέρνηση ήταν ένας επεκτατικός θα έλεγα...
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι κύριε Τερζή, δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Γ. ΤΕΡΖΗΣ: ...είχε και αυξήσεις σε συντάξεις.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πρέπει να σας πω ότι το Δεκέμβριο του 2009 στις Βρυξέλλες, σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Παπαδρέου, σαφώς έλεγε ότι η χώρα έχει σοβαρό πρόβλημα, δίνουμε μία μάχη και προσπαθούμε να μιλήσουμε με πολλούς φορείς και Κυβερνήσεις και τους εταίρους μας. Ήταν μάλιστα η πρώτη Ευρωπαϊκή Σύνοδος που ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε θέμα αλληλεγγύης για την Ελλάδα.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Μα, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, από Οκτώβριο του 2009 λένε ότι ήξερε ο κύριος Παπανδρέου και από πριν και καλώς έκανε, και είναι πολύ καλό αυτό, που ήξερε, αν θέλετε και τη γνώμη μου. Ήξερε τί γινόταν στην Ελλάδα και παρόλα αυτά προσπαθούσε να τη σώσει αλλά δεν έλεγε στον κόσμο αυτό που συνέβαινε και έλεγε άλλα. Αυτό είναι το θέμα.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Το ηθικό.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα απαντήσω και για τα δύο θέματα. Πρώτα απ’ όλα, σε αυτό που λέτε εσείς κυρία Κατσίμη. Σαφώς υπήρχε η αίσθηση ότι η χώρα είχε οικονομικό πρόβλημα πριν τις εκλογές , αλλά κανείς δεν ήξερε τα ακριβή στοιχεία. Θα σας θυμίσω ότι στην προεκλογική περίοδο το 2009, προκαλούσαμε τον τότε Υπουργό, τον κύριο Παπαθανασίου, να μας πει πού θα καταλήξει το έλλειμμα και δεν ήξερε να πει. Έλεγε μία έξι, μία οκτώ...
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, σας θυμίζω τις συναντήσεις –ο Γιώργος μπορεί να με διαψεύσει, μπορεί να κάνω λάθος– του Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, του κυρίου Προβόπουλου, προεκλογικά, νομίζω ότι ήταν δύο ή τρεις τέτοιες...
Γ. ΤΕΡΖΗΣ: Με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: ...με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, εμείς καταλαβαίναμε…
Γ. ΤΕΡΖΗΣ: …εξ’ ου και ο κύριος Παπανδρέου στο debate, με συγχωρείς, ρώτησε τον τότε Πρωθυπουργό, τον απερχόμενο Πρωθυπουργό...
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Τον κύριο Καραμανλή.
Γ. ΤΕΡΖΗΣ: ...τον ρώτησε αν είναι αυτά τα στοιχεία της οικονομίας. Τη θυμάστε φαντάζομαι την ερώτηση;
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Βεβαίως.
Γ. ΤΕΡΖΗΣ: Είναι αυτά τα στοιχεία ή είναι άλλα τα στοιχεία; Αυτό έδειχνε ότι είχε μία πρώτη εικόνα για το πόσο γλίσχρα ήταν τα οικονομικά του Κράτους, έτσι;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μπορώ να σας πω και την προσωπική μου εμπειρία, όταν ανέλαβα Υπουργός Υγείας αμέσως μετά τις εκλογές. Είχαμε προεκλογικά την εικόνα ότι υπάρχει πρόβλημα, ότι είναι δύσκολα τα πράγματα. Κανείς όμως δεν είχε εικόνα του βάθους του προβλήματος, ούτε ακριβώς πού ήταν το έλλειμμα και είδατε ότι για αυτό χρειάστηκε να γίνουν και αναπροσαρμογές για να φτάσουμε στην τελική αποτύπωση του ελλείμματος, με αποδεκτό τρόπο από τη Eurostat. Το βάθος της κρίσης και της διάλυσης που αντιμετωπίσαμε όταν μπήκαμε στα Υπουργεία, πιστέψτε με, κανείς μας δεν μπορούσε προεκλογικά να το φανταστεί. Από εκεί και πέρα, στο άλλο ερώτημα που τέθηκε γιατί ο Στρος Καν κάνει αυτές τις αναφορές με αυτό τον τρόπο.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Ναι, και τον λέει ο κύριος Χρυσοχοΐδης «παρθένα» και…
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δημιουργεί ερωτήματα, γιατί είναι ξεκάθαρη η στάση του Γιώργου Παπανδρέου, είναι ξεκάθαρη η δήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι επειδή, αυτή η συνέντευξη έγινε ενόψει της προεκλογικής περιόδου στη Γαλλία, ενδεχομένως να μίλησε με άλλη σκοπιμότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού. Θέλω όμως να αντιστρέψω το ερώτημα και να πω στη Νέα Δημοκρατία που κάνει ανέξοδη κριτική και σε οποιονδήποτε άλλο: Εκείνοι δηλαδή τί είχαν να προτείνουν εκείνη την περίοδο. Είχαν την ευθύνη για την οικονομική κρίση και τι ισχυρίζονται, ότι ήταν λάθος που ο Γιώργος Παπανδρέου έτρεχε, που έδωσε μάχη, που προσπάθησε να πείσει τους εταίρους μας να υπάρξει επιτέλους ένας μηχανισμός που να στηρίξει την Ελλάδα, και όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια όχι μόνο την Ελλάδα, που να αναδείξει πάνω απ’ όλα ότι αυτή η κρίση που ζούμε είναι Ευρωπαϊκή κρίση και θέλει Ευρωπαϊκές απαντήσεις. Ευτυχώς που δώσαμε αυτήν τη μάχη ώστε σήμερα στην Ευρώπη να υπάρχουν κάποιοι θεσμοί, για να στηρίξουν την Ευρωζώνη και τις χώρες που έχουν πρόβλημα. Και αυτή τη μάχη τη συνεχίζουμε, δεν σταματάμε. Θα σας πω ένα παράδειγμα, αν μου επιτρέπετε κύριε Αρβανίτη, γιατί ξέρω ότι έχετε ευαισθησία σε αυτό το θέμα, στο θέμα των οίκων αξιολόγησης. Μετά από τις παρεμβάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και της μάχης που έχουμε δώσει, πήραμε στο τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, τη δέσμευση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι μέχρι το φθινόπωρο θα παρουσιασθεί επιτέλους ένα Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης, το οποίο είναι κρίσιμο, γιατί σήμερα ξεφεύγει από τον Ευρωπαϊκό και εθνικό έλεγχο.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Τώρα το πρωί εμείς συζητούσαμε ένα θέμα, το είδαμε και στις εφημερίδες και θα κλείσουμε με αυτό.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Για το Schengen;
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ναι, από την Καθημερινή παίρνει το… απειλή Ελληνικού βέτο για τη Schengen, λέει η Καθημερινή σήμερα. Μας βάζουν θέμα για τη συνθήκη Schengen;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω τί συμβαίνει. Αυτή η συζήτηση προκλήθηκε κυρίως με αφορμή τη μεγάλη πίεση των μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική. Θα έχετε ενημερωθεί ότι υπήρξε και ένταση μεταξύ Ιταλίας - Γερμανίας…
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ναι.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Και Γαλλίας.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί βλέπετε δεν είναι πια μόνο η Ελλάδα που πιέζεται, τώρα είναι όλος ο Νότος που μέσα από αυτή τη ρευστότητα πιέζεται.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Δηλαδή θα κυκλοφορούμε με διαβατήρια εμείς; Θα είναι δύο ταχυτήτων όπως καταλαβαίνω…
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις και προτάσεις. Αυτό που είπε η αρμόδια Επίτροπος Μallström, είναι ότι, για εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δηλαδή αν υπάρχει μία πολύ μεγάλη μεταναστευτική πίεση λόγω κάποιας κρίσης, ή πολέμου, να μπορεί να υπάρχουν επιπλέον έλεγχοι. Η δική μας θέση είναι ότι είναι κεκτημένο η ελεύθερη κυκλοφορία μέσω του Schengen και δεν δεχόμαστε την αποδυνάμωσή του.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Γιατί είναι ρατσιστικό αυτό που βάζουν στις χώρες.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Για αυτό λέμε ότι είναι κοινοτικό κεκτημένο.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ας καταργήσουν το Δουβλίνο ΙΙ, ας προχωρήσουν…
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Εδώ εμείς πάμε να καταργήσουμε το Δουβλίνο ΙΙ και θα καταργηθεί αυτό…
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς λοιπόν θα προασπίσουμε το κεκτημένο της ελεύθερης κυκλοφορίας και ταυτόχρονα βάζουμε θέμα καλύτερης φύλαξης των συνόρων και αναθεώρησης του Δουβλίνου ΙΙ. Όπως ξέρετε, η παρουσία της Frontex μας βοηθάει διπλά, , δηλαδή έχουμε 30% μείωση των λαθρομεταναστών ρευμάτων λόγω της παρουσίας της Frontex και από την άλλη είναι και συμβολικά εξαιρετικά σημαντική, καθώς ευρωπαϊκές πλέον δυνάμεις συμβάλουν στη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας ως εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μπορώ να πω κάτι λόγω της ημέρας, εάν μου επιτρέπετε;
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ναι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αισθάνομαι την ανάγκη να το πω, γιατί σήμερα αποχαιρετάμε έναν σεμνό μεγάλο πατριώτη και αγωνιστή.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Για τον Σάντα λέτε.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, τον Λάκη Σάντα. Επειδή τον γνώριζα προσωπικά και πραγματικά ήταν ένας άνθρωπος που αποτελεί παράδειγμα στις δύσκολες ημέρες που ζούμε, καθώς δεν επιχείρησε ποτέ να εξαργυρώσει την προσφορά του…
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Καθόλου.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το όνειρό του, το έκανε πράξη, τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν παρουσίασε το βιβλίο του «Μία νύχτα στην Ακρόπολη» και πραγματικά νομίζω ότι αξίζει σήμερα να τον σκεφτούμε.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Σήμερα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, με αφορμή αυτό που λέει η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, είναι το λαϊκό προσκύνημα και τουλάχιστον οι Αθηναίοι, και όλοι οι Έλληνες φυσικά, νομίζω ότι πρέπει να περάσουμε από εκεί να πούμε...
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Και να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Το διάβασε ο γιος μου, 10 χρονών, και κατάλαβε πάρα πολλά πράγματα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι εξαιρετικό.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Είναι εξαιρετικό. Είναι και για παιδιά.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ‘Ημουν στην παρουσίαση και ήταν και η Άννα Διαμαντοπούλου και αυτό λέγαμε, ότι τέτοια βιβλία πρέπει να πάνε στις σχολικές βιβλιοθήκες. Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα που έδωσε μάχες, που μάτωσε για την ελευθερία και για ιδανικά , και νομίζω ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει να το θυμόμαστε.
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, καλή σας ημέρα.
Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Καλημέρα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κι εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
5 Μαΐου, 2011