Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου στον τ/σ ΝΕΤ και τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη, με τη συμμετοχή του δημοσιογράφου Β. Γιακουμή (25.10.2011)

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Έχουμε μαζί μας την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Καλή σας ημέρα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εμείς λέγαμε το πρωί, επειδή μας παρακολουθείτε και ξεκινήσαμε και την εκπομπή, και στις 6:00 και στις 7:00 και στη συνέχεια, ότι σήμερα η επικαιρότητα έχει δύο point, δύο σημεία: 180 και κούρεμα. Ας αφήσουμε το κούρεμα.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Το κούρεμα το αναλύσαμε αρκετά.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Το κούρεμα έχει σχέση με το 180 και το 180 ως πρόταση που ακούγεται και επιβεβαιώθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως σημαίνει εκλογές, κυρία Υπουργέ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς, θα διαφωνήσω με την προσέγγιση, είναι πολύ σημαντικά και τα δύο θέματα που λέτε, αλλά σήμερα είναι άλλο το βασικό θέμα. Το βασικό θέμα που θα κλείσει μέχρι αύριο το βράδυ, όπως όλοι πιστεύουμε και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, είναι να υπάρξει επιτέλους μία ξεκάθαρη, εφαρμόσιμη λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μία συνεκτική λύση, η οποία να δίνει μία οριστική απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα. Και, η οριστική απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα έχει τρία σκέλη. Δηλαδή, πρώτα απ’ όλα να υπάρξει βιωσιμότητα του χρέους και της εξυπηρέτησής του και αυτό είναι κρίσιμο θέμα για τη χώρα για να έχει προοπτική, που ο κόσμος αγωνιά και χρειάζεται, να καλύπτει βέβαια τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας για τα επόμενα χρόνια, ώστε με ασφάλεια να προχωρήσουμε, και ταυτόχρονα βέβαια την αναγκαία αναπτυξιακή πτυχή. Να σας ενημερώσω κιόλας ότι την Κυριακή στο 1ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή των 27, πάρθηκε και η κρίσιμη απόφαση που την είχαμε συζητήσει και μαζί πριν από λίγο καιρό, ότι δηλαδή πια η Κοινοτική χρηματοδότηση στις διαρθρωτικές πολιτικές θα είναι στο 95%.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Το ΕΣΠΑ δηλαδή.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς, για όλες τις χώρες που είναι σε πρόγραμμα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έρχεται επίσης να καλύψει και να στηρίξει και αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα για τη ρευστότητα σε μία περίοδο δύσκολη.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Αρκεί να απορροφούνται όμως κυρία Υπουργέ.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εγώ θέλω να πάω τώρα, Βαγγέλη, σε αυτό, συμφωνείτε στην εκτίμηση αυτή, στην τοποθέτηση ότι θα πρέπει να πάμε στους 180 Βουλευτές;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα έλεγα, κύριε Αρβανίτη, ότι αυτή είναι μία συζήτηση για να την κάνουμε από την Πέμπτη και μετά.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Η ΝΕΤ προηγείται…, προηγείται στα γεγονότα, δεν το ξέρετε αυτό;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Τί εννοώ, τώρα το κρίσιμο θέμα είναι να έχουμε απόφαση, να είναι απόφαση καλή για τη χώρα. Το πώς θα έρθει μετά η Ελληνική Βουλή είναι πολύ σημαντικό θέμα, αλλά...

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μου λέτε ότι είναι πρόωρη η κουβέντα αυτή.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι πρωθύστερη, ναι.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Το είπε όμως ο κύριος Βενιζέλος.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κύριος Βενιζέλος είπε κάτι πολύ σαφές και πολύ σωστό, το οποίο κι εγώ συμμερίζομαι.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Και το είπε προφανώς και στους πολιτικούς αρχηγούς, γιατί είχε βγει και ο κύριος Καρατζαφέρης και το είπε.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Σωστά.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Έκανε και γραπτή δήλωση το βράδυ.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Ναι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κύριος Βενιζέλος ανέλαβε και έκανε μία πολύ λεπτομερή ενημέρωση, γιατί οφείλουμε ως Κυβέρνηση να κάνουμε αυτήν την ενημέρωση, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό που ειπώθηκε είναι ότι σε τόσο δύσκολες και κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα είναι καλό να υπάρχει μία πλειοψηφία εθνικής ευθύνης και ένα ευρύτερο πλαίσιο συναίνεσης. Αυτό όλοι το συμμεριζόμαστε. Τώρα, το πώς θα είναι η διαδικασία στη Βουλή εκτιμώ ότι πρώτα να κλείσουμε το συμφωνία αύριο, να μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι η χώρα μας πλέον έχει ένα σταθερό πλαίσιο για να βαδίσει και επιπλέον να μην υποτιμούμε ότι αύριο να κλείσει και μια συμφωνία που αφορά συνολικά την Ευρωζώνη. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά και το πλαίσιο εντός του οποίου και η χώρα μας μπορεί να έχει προοπτική το επόμενο διάστημα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εγώ βλέπω στροφή στη θέση της Νέας Δημοκρατίας,στο θέμα των 180, αλλά εγώ είμαι δημοσιογράφος και είμαι και άναρχος.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλω να χαιρετίσω καταρχάς τη σοβαρότητα και την καλόπιστη στάση του συναδέλφου του κυρίου Δένδια, ελπίζω ότι αυτή είναι και η επίσημη στάση της Νέας Δημοκρατίας, γιατί πραγματικά οι ώρες είναι κρίσιμες. Και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ο κόσμος που αγωνιά κυριολεκτικά για το μέλλον της χώρας και για το δικό του, για την οικογένεια του καθενός, το λιγότερο που θέλει να δει είναι μια κοκορομαχία ενώ διακυβεύονται τόσα πράγματα για τη χώρα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εντάξει, αυτό είναι αλήθεια.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα λοιπόν ο στόχος μας είναι αύριο να υπάρχει μία καλή συμφωνία για τη χώρα, εδώ συμφωνούμε όλοι. Βέβαια θα ήθελα να πω δύο ζητήματα, να τα ξεκαθαρίσω, ότι, πρώτα απ’ όλα, όχι απλώς είναι ενεργή η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι κυριολεκτικά στις επάλξεις σε καθημερινή επαφή, είτε τηλεφωνική είτε ο ίδιος πηγαίνοντας και έχοντας επαφές όλες αυτές τις ημέρες που ήμασταν στις Βρυξέλλες, και να μην αδικούμε το βάρος που έχει η δική μας συμμετοχή.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Μα δεν τίθεται και τέτοιο θέμα νομίζω, όμως.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Τώρα, για το θέμα της εποπτείας, για να μην υπάρξει παρανόηση, αυτή τη στιγμή γίνονται δύο διαφορετικές συζητήσεις και νομίζω ότι έχει δημιουργηθεί ένα μπλέξιμο. Άκουγα χθες όλα τα δελτία ειδήσεων και υπάρχει μία σύγχυση, να το αποσαφηνίσουμε. Είναι άλλο η δημοσιονομική επιτήρηση, όπου ούτως ή άλλως υπάρχει από την ΟΝΕ και ούτως ή άλλως η χώρα μας είναι καθώς αυτή τη στιγμή οφείλει να έχει δημοσιονομική προσαρμογή. Να υπενθυμίσω ότι ήδη και επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ήμασταν δύο φορές σε επιτήρηση. Τώρα βέβαια έχει προστεθεί και η διάσταση της Τρόικα, ακριβώς επειδή υπάρχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιείται. Είναι άλλο όμως η συζήτηση που έχει ξεκινήσει η Καγκελάριος Merkel, γιατί πολλοί πήγαν να θεωρήσουν ότι αφορά την Ελλάδα. Αφορά…

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Όλες τις χώρες.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αφορά τη θεσμική μετεξέλιξη της Ευρωζώνης.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Την αλλαγή των συνθηκών.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, μία διαδικασία που θα πάρει μήνες αυτή η συζήτηση, μιλάμε δηλαδή για αναθεώρηση των συνθηκών. Εδώ πρέπει να πούμε ότι βασίζεται σε κάτι που εμείς το φωνάζουμε εδώ και δύο χρόνια, ότι η ΟΝΕ έχει συστημικό έλλειμμα, ότι δεν μπορεί να έχεις ενιαίο νόμισμα και να μην έχεις πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση. Άρα λοιπόν η συζήτηση που ανοίγει αυτή τη στιγμή, που μία πτυχή είναι η ενισχυμένη εποπτεία, συνολικά όμως για την Ευρωζώνη, όχι μόνο για την Ελλάδα, είναι ένα θεσμικό θέμα που θα το δούμε τους επόμενους μήνες. Θέλω να το αποσαφηνίσω αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκχωρείται εθνική κυριαρχία; Γιατί το Σύνταγμα, εκεί προβλέπει απαίτηση για 180...

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ήταν σαφής η δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είπε ότι πέραν των όποιων νομικών διαστάσεων του θέματος, χρειάζεται μία ευρύτερη πλειοψηφία εθνικής ευθύνης. Άρα λοιπόν κρατάμε αυτή τη δήλωση, δε χρειάζεται σε αυτή τη φάση να γίνει καμία άλλη ερμηνεία…

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Γιατί δεν τη ζήτησε 21 του Ιούλη και τη ζητάει τώρα;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όσον αφορά την 21η Ιουλίου να σας θυμίσω δύο πράγματα, ότι πρώτον η διάσταση της 21ης Ιουλίου που αφορά τον EFSF ψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία, με συντριπτική πλειοψηφία, στην Ελληνική Βουλή και το υπενθύμισε χθες και ο Αντιπρόεδρος, ο κ. Βενιζέλος.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Δε ζητήθηκε όμως.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όσον αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση, που πλέον και η Ελλάδα καλύπτεται από τον EFSF, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και αυτό είναι θετικό για τη χώρα μας, γιατί πλέον μπαίνει στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού θεσμού και εμάς μας συμφέρει οτιδήποτε είναι μέσα σε ένα συλλογικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Άρα δεν επιβάλλεται συνταγματικά όπως λέει ο κύριος Δένδιας, αλλά για κάποιο το ζητάει το ΠΑΣΟΚ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί αυτό το ζήτημα επίσημα από την Ελληνική Κυβέρνηση. Ο κύριος Βενιζέλος χθες έκανε μία λεπτομερή ενημέρωση προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και φυσικά στον κύριο Σαμαρά, γιατί είναι εθνικής σημασίας τα θέματα. Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει σήμερα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από εκεί και πέρα όταν ολοκληρωθεί και όπως πιστεύουμε όλοι επιτυχώς, και με τον καλύτερο τρόπο, αυτή η διαδικασία αύριο, τώρα είμαστε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, μετά, φυσικά, θα γίνουν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες. Να αφήσουμε τον Πρωθυπουργό να αναπτύξει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Αν υποθέσουμε ότι η Κυβέρνηση, κυρία Υπουργέ, θα πάρει την απόφαση για 180, διότι δεν το λέει τυχαία ούτε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ούτε καμία δεκαριά Υπουργοί που τους γνωρίζετε κι εσείς πολύ καλύτερα από εμένα, που συμμετέχετε εννοώ στα Υπουργικά Συμβούλια και όλα αυτά.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Γιακουμή κι εγώ μπορώ να πω προσωπική άποψη, δεν είναι η στιγμή όμως για προσωπικές απόψεις.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Σωστά, έχετε απόλυτο δίκιο ότι δεν είναι η στιγμή.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα πω την άποψή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη ή όποτε γίνει.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Τίθεται όμως από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης. Τίθεται και από τους Υπουργούς. Το 180, εάν δε συμφωνήσει η Νέα Δημοκρατία, δεν έχει στο τέλος του δρόμου αυτού εκλογές;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σε μία στιγμή που το κρίσιμο ζήτημα είναι τί θα αποφασιστεί αύριο, να μην κάνουμε μία συζήτηση που αποπροσανατολίζει από το πραγματικό διακύβευμα για τη χώρα. Το ζήτημα για τη χώρα είναι να σταθεί εντός της Ευρωζώνης, να είναι μία απόφαση λυτρωτική για το βάρος του χρέους και που να δώσει τις δυνατότητες να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Είναι δεσμευτική, κυρία Υπουργέ.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Δεσμευτικό ότι μέχρι το 2030, θα είμαι σε μία βάση δεδομένων για την οποία ούτε έχω πάρει θέση ούτε έχω αποφασίσει ούτε έχω δώσει λαϊκή εντολή.
Και δεν είναι ότι μπλοκάρει εμάς, μπλοκάρει και τα παιδιά μας, φοβάμαι στη δική μου τη γενιά και τα εγγόνια μου δηλαδή. Ας είμαι τυχερός να τα ζήσω.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Και ξεπερνάει και πολύ έτσι δεν είναι;

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Δε λέω το αρνητικό ή θετικό, εγώ λέω και θετικό να είναι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ζούμε σε δημοκρατία και οι Κυβερνήσεις νομιμοποιούνται είτε μέσω της Βουλής όταν έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που δεν έχει αμφισβητηθεί αυτό είτε μέσω εκλογών. Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή υπάρχει μία Κυβέρνηση που έχει τη λαϊκή εντολή και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Φυσικά. Καλά, είχε λαϊκή εντολή για άλλο βέβαια, όχι γι’ αυτό.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, χειρίστηκε μία κατάσταση πρωτόγνωρη.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Σωστά, συμφωνούμε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Από εκεί και πέρα το βασικό μας ζήτημα, και αυτό είναι το ζήτημα για το οποίο θα κριθούμε κιόλας από τον ελληνικό λαό, είναι να διασφαλίσουμε τη χώρα μας σε αυτή τη φάση της ρευστότητας που είναι συνολική για την Ευρώπη. Πρέπει να σας πω ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Van Rompuy, την Κυριακή, για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι έχουμε να κάνουμε με συνολική οικονομική κρίση της Ευρωζώνης και ότι τα υφεσιακά φαινόμενα πια αφορούν όλη την Ευρώπη.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Σύμφωνοι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει το πρόβλημα. Η Ελλάδα σαφώς είναι κυρίαρχο ζήτημα αλλά από εκεί και πέρα είναι να μπορέσει η Ευρώπη να κρατήσει τη συνοχή της και να μπορέσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κυρία Υπουργέ, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, εμείς βάζουμε εδώ, ξέρετε –και νομίζω καλά κάνουμε– η ΝΕΤ, ζητήματα δημοκρατίας και αυτή είναι και μία κουλτούρα της ΕΡΤ χρόνια, ή τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν, είναι ηθικά σωστό να έρθει το Ελληνικό Κοινοβούλιο…; Μάλλον, αν το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν ψηφίσει, δεν δώσει ούτε με 180, ούτε με όσους θέλετε εσείς, έγκριση στην απόφαση αυτή, τί συμβαίνει;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Λοιπόν, καταρχάς, κύριε Αρβανίτη, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω. Εγώ θέλω να γίνει αυτή η συζήτηση, απλώς λέω ότι δεν είναι η στιγμή τώρα. Μετά την Πέμπτη ευχαρίστως να κουβεντιάσουμε…

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Όχι και τεχνικά να μου πείτε τί συμβαίνει. Τί συμβαίνει;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, να είμαστε σαφείς, η Ελληνική Κυβέρνηση θα φέρει τη νέα δανειακή σύμβαση προς κύρωση. Από εκεί και πέρα σαφώς και με βάση τη διαδικασία που θα επιλεγεί και τον κανονισμό και ανάλογα όλα αυτά τα ζητήματα, που όμως θα τα συζητήσουμε, επιμένω, μετά την Πέμπτη είναι σαφές ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μία δεύτερη ερώτηση, στο ίδιο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή, δε νομίζω ότι στη Δημοκρατία μπαίνουν τέτοια διλήμματα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό το έχει λύσει η Δημοκρατία, βεβαίως.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αλλά νομίζω όμως, επιτρέψτε μου, ότι το κρίσιμο…

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αλλά έχει λύση και η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία, είπε ο κύριος Δένδιας, ότι η Νέα Δημοκρατία θα πει, όχι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κύριος Δένδιας είπε ότι, αν κατάλαβα σωστά…

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αν συμφωνήσουν εκεί.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: …ότι θα αξιολογήσουν τη σύμβαση. Μην τον αδικούμε. Ας κρατήσουμε ένα θετικό σημείο γιατί υπάρχει και ο κόσμος που μας ακούει και αγωνιά. Εκλαμβάνω ότι θα αξιολογηθεί και τη θεωρώ μία υπεύθυνη στάση και θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσουν ώριμες σκέψεις και από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Να πω όμως κάτι, γιατί δεν πρέπει να δημιουργούμε εντυπώσεις και αγωνία στον κόσμο. Εμείς πηγαίνουμε και αυτό θα διασφαλίσουμε και αυτή είναι και η στάση μας και το έχουμε πει και στη Βουλή, ότι δηλαδή θα είναι μία συμφωνία η οποία θα κατοχυρώνει θεσμικά, νομικά και οικονομικά την Ελλάδα, εντός του πλαισίου της Ευρωζώνης, θα κατοχυρώνει την ομαλότητα του τραπεζικού συστήματος και φυσικά ούτως ή άλλως είναι εγγυημένες οι καταθέσεις, είναι εγγυημένες οι συντάξεις, το ξεκαθάρισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, είναι σαφές. Μη δημιουργούμε εντυπώσεις και αγωνία στον κόσμο. Για το κρίσιμο θέμα της ανάπτυξης, που θα συμφωνήσω που το θέτει ο κύριος Δένδιας, πρέπει όμως να είναι σαφές και να πούμε, όταν μίλαγε η Νέα Δημοκρατία τόσο καιρό για επαναδιαπραγμάτευση και για τη συνταγή, δεν μπορεί αν δεν αντιμετωπίσεις τη βιωσιμότητα του χρέους να έχεις ρευστότητα και ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, ένα λεπτό, θέλω να ρωτήσω κάτι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα, λοιπόν, αν δεν κλείσουμε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, αν δεν μπορέσει να ελαφρυνθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός από αυτό το δυσβάστακτο βάρος εξυπηρέτησης του χρέους, για να μπορέσει να υπάρξει ρευστότητα και ταυτόχρονα και η ευρωπαϊκή στήριξη, όπως σας είπα προηγούμενα, να κινηθεί επιτέλους η αναπτυξιακή διαδικασία, δε θα έχουμε διέξοδο.

Μ. ΚΑΤΣΙΜΗ: Γιατί να πιστέψει ο κόσμος κάτι το οποίο το λέγατε και πριν την 21η Ιουλίου; Λέγατε ότι αν γίνει αυτό θα υπάρξει ανάπτυξη, θα μειωθεί το χρέος κ.λπ. κ.λπ. Τώρα μία επανάληψη αυτού δεν έχουμε; Απλώς αντί για 20% έχουμε 50%. Αν θα έχουμε. Τί άλλαξε;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Κατσίμη, είναι σαφές αυτήν τη στιγμή ότι υπήρξε μία μεγάλη καθυστέρηση και αποσπασματικότητα των Ευρωπαϊκών ηγεσιών. Αυτό το έχουμε πει πολλές φορές, όλος ο κόσμος το ξέρει. Η Ευρώπη δεν έχει την ετοιμότητα που έπρεπε και την αποφασιστικότητα.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Και καθυστέρηση και στο εσωτερικό της χώρας.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι. Από εκεί και πέρα πρέπει να ξέρετε ότι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι στα Συμβούλια, όταν γίνεται ανάλυση γιατί χρειάστηκε από την 21η Ιουλίου να ξανανοίξει η συζήτηση, αναφέρουν ότι υπήρξε αλλαγή συνθηκών και δεν το περιορίζουν μόνο όσον αφορά στα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας. Σας είπα πριν ότι ο Πρόεδρος Van Rompuy είπε ξεκάθαρα, έχουμε επιδείνωση γενικά των υφεσιακών καταστάσεων και επιβράδυνση στην ευρωπαϊκή και στη διεθνή οικονομία, έχουμε το τεράστιο ζήτημα των τραπεζών και το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, γιατί όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα για να μπορέσει να υπάρξει η συνέχεια, ταυτόχρονα με τη βιωσιμότητα του χρέους και βέβαια το να μπορέσει η Ευρώπη να καλύψει το έλλειμμά της στην Ευρωζώνη. Από εκεί και πέρα όμως η 21η Ιουλίου κατοχύρωσε κάτι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό είναι θέμα συνεχούς διαπραγμάτευσης. Δηλαδή ότι καμία λύση δεν μπορεί να προκύψει αν δεν είναι ευρωπαϊκή, αν δεν έχει βιωσιμότητα χρέους και αν δε στηρίζει και την αναπτυξιακή διαδικασία. Τέλος να πω και μία φράση, γιατί πραγματικά σήμερα δεν είναι ημέρα για να δημιουργούμε διχασμό και κριτική μεταξύ των κομμάτων. Απλώς θέλω να πω ότι και ο κύριος Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία, μιλούν πολύ εύκολα για διαπραγμάτευση ενώ είναι κάτι πολύ δύσκολο πρέπει να σας πω, όταν είσαι στο τραπέζι και διαπραγματεύεσαι.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Το ζείτε κιόλας εσείς από κοντά, διότι ήσασταν στις Βρυξέλες προχθές, σήμερα ξαναφεύγετε πάλι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το ζούμε όλο αυτό το διάστημα. Ακριβώς. Θέλω να πω ότι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποδείχτηκε ότι αυτή η διαπραγμάτευση δεν μπόρεσε καν να καταλήξει, με κάποια δήλωση σύμφωνα με τις απόψεις του κυρίου Σαμαρά.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ξέρετε κάτι Βαγγέλη, Μαριλένα, νομίζω ότι στην κουβέντα αυτή και σήμερα βγάλαμε δύο ειδήσεις. Η μία είναι αυτή που είπε ο κύριος Δένδιας, ότι αν είναι προς το εθνικό συμφέρον η συμφωνία, εμείς θα την ψηφίσουμε και η άλλη ότι είναι προσωπική άποψη του κυρίου Βενιζέλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, επειδή είδα που το γράψατε, δεν είπα ότι είναι προσωπική άποψη του κυρίου Βενιζέλου.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Ότι πρέπει να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είπα κάτι άλλο, είπα ότι σήμερα δεν είναι η στιγμή να εστιάσουμε σε αυτό.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Την είπατε και πρόωρη. Θα ξαναβάλω το video από την αρχή.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είμαι πάρα πολύ σαφής, δεν είναι η στιγμή. Ο κύριος Βενιζέλος ήταν πάρα πολύ σαφής και είπα ότι συμμερίζομαι τον τρόπο που το έθεσε, δηλαδή ότι πέραν της όποιας νομικής βάσης, το ζήτημα είναι να υπάρχει μία ευρύτερη πλειοψηφία εθνικής ευθύνης. Νομίζω να μείνουμε σήμερα σ’αυτό γιατί εκέινο που προέχει είναι η διαπραγμάτευση και η μάχη που δίνει και ο κύριος Βενιζέλος αυτήν τη στιγμή...

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εσείς τί θέση θα πάρετε στο Πολιτικό Συμβούλιο, δεν πρέπει να την μάθει ο ελληνικός λαός; Δεν είναι θέμα...;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Φυσικά και θα πω τη θέση μου.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ποια είναι η άποψή σας;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, κύριε Αρβανίτη, να σας πω κάτι, όταν συμμετέχω σε μία προσπάθεια, αυτήν τη στιγμή θέλω και η ίδια να είμαι συνεπής και την άποψη μου θα την πω καθαρά από την Πέμπτη και μετά. Αυτήν τη στιγμή αυτό που προέχει, είναι να υπάρξει για τη χώρα η καλύτερη δυνατή απόφαση. Και δεν έχει και νόημα να κάνουμε μία συζήτηση πρωθύστερη. Θα έχουμε όλο το χρόνο, όταν με το καλό ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση, να συζητήσουμε όλα τα θέματα.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Μετά την Πέμπτη, που θα ανοίξει όπως λέτε και εσείς η συζήτηση, ή καλό είναι να ανοίξει από την Πέμπτη και μετά η συζήτηση και να ακούσουμε και τον Πρωθυπουργό.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και να αφήσουμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει τις πρωτοβουλίες του γύρω από αυτά τα θέματα.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Πολύ σωστά. Θα μπορούσε όλο αυτό το πακέτο της νέας δανειακής σύμβασης, οτιδήποτε άλλο τίθεται εν αμφιβόλω ή προς τη Βουλή, να μπει σε ένα δημοψήφισμα; Διότι και αυτό υπάρχει στο τραπέζι, το έχουν θέσει...

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Υπάρχει ακόμα αυτό;

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Βεβαίως.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Παίζει ακόμα;

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Βεβαίως παίζει. Θα μπορούσε να τεθεί ενδεχομένως ένα δημοψήφισμα, να αποφασίσει ο λαός;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Γιακουμή, έχω εκφράσει την προσωπική μου άποψη για το δημοψήφισμα, αλλά επαναλαμβάνω, δεν είναι η ώρα για αυτήν τη συζήτηση. Γίνεται μία μεγάλη και δύσκολη διαπραγμάτευση, είμαστε πραγματικά στο τελικό στάδιο. Ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος συνεχίζει όλη αυτήν τη μάχη στις Βρυξέλλες. Φεύγουμε και με τον Πρωθυπουργό στις 15:00 σήμερα, για να είμαστε και εμείς εκεί. Δεν είναι η στιγμή για άλλες συζητήσεις.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Μάλιστα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό που προέχει σήμερα, είναι ο κόσμος να νιώσει ασφαλής ότι η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει το καθήκον της, μέσα στα πλαίσια αρχών που έχει θέσει και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, και στους Αρχηγούς εξέφρασε χθες ο Αντιπρόεδρος, ο κύριος Βενιζέλος. Δίνουμε μία μάχη για τη βιωσιμότητα της χώρας μας, την αξιοπρέπεια της χώρας μας και την προοπτική της χώρας μας. Να ολοκληρωθεί αυτή η μάχη αύριο το βράδυ και από την Πέμπτη, να είμαστε καλά, θα είμαστε εδώ για τα υπόλοιπα.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Σε αυτά δεν αμφιβάλει κανείς, δεν τα αμφισβητεί κανείς.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: …την υλοποίηση αυτής της απόφασης και φυσικά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και από την ελληνική Βουλή.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ένα μικρό ερώτημα θέλω, αφού την πέταξε την μπάλα, μονολεκτικά, η Κυβέρνηση έχει πολιτικό κεφάλαιο άλλο;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό, νομίζω, που κρίνεται αυτήν τη στιγμή είναι το κεφάλαιο που έχει η χώρα. Η χώρα λοιπόν πρέπει αύριο το βράδυ να μπορεί να σταθεί, να κοιτάξει στο μέλλον ο ελληνικός λαός και να πει ότι περνάμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, έχουμε όλοι επίγνωση, αλλά επιτέλους ανοίγει ένα παράθυρο προοπτικής. Αυτή είναι η μάχη μας.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

25 Οκτωβρίου, 2011