Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου στον τ/σ ΝΕΤ και τους δημοσιογράφους Π. Σαράντη και Π. Τσιούτσια

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Πάμε να περάσουμε στη δεύτερη συζήτηση για σήμερα.  Στην τηλεφωνική γραμμή έχουμε την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών, την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.  Καλή σας ημέρα, κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ:  Καλημέρα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Καλή σας ημέρα.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, θα ήθελα να ξεκινήσουμε, επειδή κουβεντιάζαμε προηγουμένως με τον κύριο Βρούτση από το κομμάτι των οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, κράτησα κάτι από αυτά που μας είπε και θα ήθελα αν είναι εύκολο να μας κάνετε κι εσείς ένα σχόλιο.  Επί της ουσίας ο κύριος Βρούτσης μας είπε ότι μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις, της χθεσινής Συνέντευξης Τύπου του κυρίου Βενιζέλου, φαίνεται ότι τσάμπα ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο.

Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ:  Ακυρώνεται και το Μνημόνιο 1, 2, 3, 4, 5…

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Ακυρώνεται το Μεσοπρόθεσμο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Μάλλον η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κατανοήσει τη συγκυρία, γιατί η πραγματικότητα που ζούμε είναι αντίστροφη.  Δηλαδή, σε μία τόσο δύσκολη και ζοφερή συγκυρία, όπως είναι αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη, εμείς κάναμε το καθήκον μας, είμαστε συνεπείς, δεν είμαστε εμείς στο κάδρο ως το πρόβλημα, και τώρα πλέον είναι η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους συλλογικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Αυτό είναι και το νόημα της επιστολής που έστειλε ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο Juncker. Φανταστείτε σε αυτή τη συγκυρία να ζητούσε και να διεκδικούσε η Ελλάδα μία συνολική ευρωπαϊκή λύση, η οποία μάλιστα να την διευκολύνει ως προς την εξυπηρέτηση του δικού της χρέους, και να ήταν η ίδια υπόλογη ότι δεν είναι συνεπής.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Δεν είπε αυτό το πράγμα τώρα ο κύριος Βρούτσης.  Ο κύριος Βρούτσης είπε ότι αυτό που ψηφίσατε ακυρώνεται στην πράξη, είναι άσχετο.

Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ:  Μέσα από τη διαδικασία, αν έρθει, ας πούμε, η επιλεκτική χρεοκοπία.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Παράδειγμα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Καταρχάς να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά γιατί πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να μη δημιουργούμε εντυπώσεις.  Ποιο είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή και ποια είναι η ανάγκη;  Το ζητούμενο είναι να υπάρξει μία αποφασιστική και συνολική επίλυση του προβλήματος της κρίσης της Ευρωζώνης. Πρέπει να στεκόμαστε σε τέτοιες στιγμές στα κείμενα των αποφάσεων, και η απόφαση του Eurogroup, η οποία αναπτύχθηκε χθες από τον Υπουργό Οικονομικών, έχει τρία πολύ σημαντικά στοιχεία για τη χώρα μας.  Αναφέρει –και όχι μόνο για μας, για όλες τις χώρες που έχουν πρόβλημα –μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση αποπληρωμών, καθώς και κάτι που η ελληνική πλευρά θέτει εδώ και πάρα πολλούς μήνες, αλλά δυστυχώς υπήρχε ένας τοίχος το προηγούμενο διάστημα από ορισμένους εταίρους μας, τη δυνατότητα του προσωρινού μηχανισμού, του EFSF, να παρεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Θα προσθέσω όμως και άλλα δύο κομμάτια εγώ.  Μιλάνε επίσης…, μάλλον δεν μιλάνε γιατί δεν έχουν ξεκαθαρίσει τί γίνεται με τους ιδιώτες και αυτό μπερδεύει τα πράγματα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Θα έρθω και σε αυτό, κύριε Σαράντη.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Όπως επίσης μιλάνε και για την πρόταση των Φινλανδών, ότι θέλουμε εμπράγματες εγγυήσεις.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να διαβάζουμε τις αποφάσεις.  Άρα λοιπόν αυτά τα τρία στοιχεία που σας είπα είναι στοιχεία σύγκλισης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το τέταρτο σημείο είναι η συνέχεια της προσπάθειας όσον αφορά στη συμμετοχή των ιδιωτών. Η ελληνική θέση ήταν ξεκάθαρη τόσο από τον Πρωθυπουργό στην επιστολή του όσο και από τον Υπουργό Οικονομικών, ότι σ’αυτή τη διαδικασία, όπως και σε κάθε άλλη διαδικασία, το είπε καθαρά χθες ο κύριος Βενιζέλος, είμαστε ανοικτοί με μία προϋπόθεση, ότι όλα αυτά τα σενάρια τελικά θα εξασφαλίσουν τα συμφέροντα της χώρας μας και της Ευρωζώνης, γιατί αυτά είναι αλληλένδετα πλέον, όπως αποδεικνύεται και όπως εμείς σταθερά αναδεικνύουμε.  Και φυσικά ότι θα διασφαλίζουν το κρίσιμο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, γιατί αυτό θα μας δώσει και την αναγκαία ανάσα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ύφεση και να δρομολογήσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Ναι.  Υπάρχει περίπτωση να έχουμε…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Για να πιάσει τελικά τόπο όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Ωραία.  Υπάρχει περίπτωση να διασφαλίζεται, δεν το ξέρουμε αυτό, αλλά υπάρχει περίπτωση να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους αλλά η χώρα ως χώρα να έχει πτωχεύσει τελικά.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Καταρχάς κανείς δε μιλάει για πτώχευση και να είμαστε σαφείς σε αυτό.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Εντός εισαγωγικών ή εκτός εισαγωγικών.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Όχι, κανείς δε μιλάει για πτώχευση και όλη η προσπάθεια που γίνεται είναι για να μην υπάρξει ακριβώς πτώχευση.  Χθες ο Υπουργός Οικονομικών, έκανε μία αναφορά του τί σημαίνει το ‘’selective default’’, δηλαδή ως αξιολόγηση των οίκων αξιολόγησης. Ξέρετε ότι έχει αρχίσει μία πολύ μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη, πλέον από επίσημα χείλη, δεν είμαστε μόνο εμείς που το θέτουμε εδώ και καιρό, ότι επιτέλους πρέπει να υπάρξει ρύθμιση και αντιμετώπιση αυτών των οίκων αξιολόγησης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ευθύνες τα προηγούμενα χρόνια, καθώς απεμπόλησαν μέρος της Ευρωπαϊκής κυριαρχίας ως προς την άσκηση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής μέσα σε αυτό το παγκοσμιοποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας το ρόλο αυτών των περίφημων οίκων.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Να σας πω κάτι…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Αλλά έστω και τώρα διαμορφώνεται η Ευρωπαϊκή άποψη ότι πρέπει να μπει ένα πλαίσιο στη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης και να αντιμετωπιστούν, ώστε να μην υπονομεύουν την προσπάθεια που γίνεται αυτήν τη στιγμή.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Πριν από λίγο καιρό η λέξη αναδιάρθρωση ήταν απαγορευμένη από την Κυβέρνηση και αν κάποιο κυβερνητικό στέλεχος την έλεγε, τον μάλωναν.  Τώρα έρχεται ξαφνικά από το πιο επίσημο πρόσωπο, από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, και μιλάει για επιλεκτική χρεοκοπία.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Δε θέλω να σχολιάσω παραπέρα γιατί ήταν σαφές τί είπε χθες ο Υπουργός Οικονομικών.  Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε το θέμα της αξιολόγησης.  Από εκεί και πέρα η σταθερή θέση της χώρας μας, όπως είπε και ο ίδιος ο κύριος Βενιζέλος χθες, όπως η επιστολή του Πρωθυπουργού καταδεικνύει, και όπως όλοι μας δίνουμε τη μάχη είναι να μπορέσει η χώρα μας να αντιμετωπίσει μέσα σε μία Ευρωπαϊκή συνολική λύση το δικό της πρόβλημα, να υπάρξει μία λύση που να κάνει βιώσιμη την εξυπηρέτηση του χρέους, και ταυτόχρονα με όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί, να εξασφαλίσουμε την επιπλέον στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στο αναπτυξιακό πακέτο, με τη διευκόλυνση της εκταμίευσης και της υλοποίησης των κοινοτικών προγραμμάτων.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Κυρία Ξενογιαννακοπούλου η λύση αυτή την οποία λέτε, είτε είναι η επιλεκτική χρεοκοπία είτε είναι οποιαδήποτε άλλη λύση.

Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ:  Τριάντα έξι σενάρια είπε χθες ο Βενιζέλος.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Τριάντα έξι ακριβώς εναλλακτικά σενάρια είπε ο Υπουργός χθες.  Όλα αυτά τα σενάρια θα πιάσουν τόπο χωρίς νέα μέτρα;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Επανέρχομαι στο αρχικό σας ερώτημα. Η χώρα μας έδειξε τη συνέπειά της και με πολύ επώδυνο τρόπο. Γιατί ξέρουμε τι θυσίες κάνει ο κόσμος, και πόσο δύσκολη και επώδυνη συζήτηση έγινε στο Κοινοβούλιο για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον Εφαρμοστικό νόμο.  Αυτό έχουμε αναλάβει και αυτό προχωράμε.  Δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι άλλο.  Σημασία έχει στην κρίσιμη  διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη εμείς να πείθουμε και να είμαστε αξιόπιστοι, ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε και τα εφαρμόζουμε και από την άλλη ότι για να πιάσει τόπο όλη αυτή η προσπάθεια, πρέπει να ενταχθεί σε μία συνολική Ευρωπαϊκή πολιτική απόφαση.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Ξέρετε γιατί ρωτάω, γιατί πριν από λίγες ημέρες, όταν ρωτήθηκε ο κύριος Βενιζέλος για το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα ή όχι απέφυγε να απαντήσει.  Χθες το βράδυ παρακολούθησα τον κύριο Μόσιαλο, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο οποίος είπε όχι, δε θα υπάρξουν νέα μέτρα.

Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ:  Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου τώρα μας λέει σε αυτήν τη φάση δεν υπάρχει ανάγκη.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Όχι, δεν υπάρχει.  Δεν υπάρχει ούτε πρόβλεψη για νέα μέτρα και ούτε ανάγκη.  Η προτεραιότητα και η αξιοπιστία μας αφορά τη σωστή εφαρμογή αυτών που έχουν ψηφισθεί.  Η μάχη πλέον δίνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και εμείς εκεί βέβαια διεκδικούμε συνεχώς και διαπραγματευόμαστε να υπάρξει επιτέλους μία συνολική και ριζική λύση, όσον αφορά την Ευρωζώνη πια, όχι μόνο την Ελλάδα.  Γιατί, δυστυχώς, αυτό που έχουμε δει τους προηγούμενους μήνες είναι να λαμβάνονται αποσπασματικά και καθυστερημένα μέτρα που απαντούν σε προηγούμενα προβλήματα.

Θα σας πω και κάτι άλλο, επειδή υπάρχει και το εσωτερικό μέτωπο της κάθε χώρας.  Υπάρχει αναποφασιστικότητα στην Ευρώπη κάτω από το φόβο να μην υπάρξει πολιτικό κόστος σε πολλές από αυτές τις χώρες, αλλά όσο αναβάλλονται οι αποφάσεις που απαιτούνται, τελικά τόσο πιο πολύ καλούνται να επωμισθούν βάρη και οι πολίτες αυτών των χωρών.  Αναφέρομαι στις Βόρειες χώρες τώρα.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Μια και μιλάτε για τις Βόρειες χώρες…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Δηλαδή θέλω να πω ότι αυτήν τη στιγμή συμφέρει όλους στην Ευρωζώνη αλλά και ευρύτερα, γιατί βλέπετε και την αγωνία και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, να υπάρξει λύση.  Αλλά αυτή η λύση πρέπει να είναι λύση μακράς πνοής. Να δώσει επιτέλους την αίσθηση ότι υπάρχει προοπτική και να νιώσει και ο κόσμος και στην Ελλάδα και σ’όλη την Ευρώπη ότι όλες αυτες οι θυσίες που γίνονται, γιατί βλέπετε και στις άλλες χώρες γίνονται θυσίες, πιάνουν τόπο και ανοίγει προοπτική.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Μια και μιλήσατε για τις Βόρειες χώρες, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, με τον πιο κατηγορηματικό πάλι τρόπο η Κυβέρνηση έχει πει, όχι στις εμπράγματες εξασφαλίσεις…

Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ:  Εγγυήσεις.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Εγγυήσεις.  Χθες, ο κύριος Βενιζέλος το άφησε ανοιχτό.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Δε θα σχολιάσω τον κύριο Βενιζέλο, ο οποίος αυτή τη στιγμή κάνει μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και όπως είπε ο ίδιος είναι μία διαπραγμάτευση πακέτο μέσα σε ένα συνολικό πλαίσιο.  Είναι γνωστές οι θέσεις της Κυβέρνησης. Έχουν εκφραστεί γύρω από αυτά τα θέματα.  Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι να δούμε τελικά ποια απόφαση θα ληφθεί και πάνω από όλα η απόφαση αυτή να διασφαλίζει τη χώρα μας, το δημόσιο συμφέρον και την προοπτική του ελληνικού λαού.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Αρκεί να έχουμε ρόλο κι εμείς, δηλαδή να μην αποφασίζουν άλλοι για εμάς, αυτό είναι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η Ελλάδα μπορεί να περνάει κρίση, αλλά είναι ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης. Είμαστε συνεχώς παρόντες και διαπραγματευόμαστε, και μάλιστα πολλές από αυτές τις θέσεις που τώρα έχουν ωριμάσει εξ’ ανάγκης, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι τις έχει θέσει πρώτος ο Πρωθυπουργός εδώ και πάρα πολύ καιρό.  Είδατε ότι ακόμα και το Ευρωομόλογο...

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Μην το ανοίγετε αυτό το θέμα, γιατί είχατε πει…, πριν πόσο καιρό είχατε πει, θα μαζέψετε υπογραφές.  Η κυρία Βάσω Παπανδρέου για το Ευρωομόλογο δεν ήταν;

Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ:  Ναι, ναι.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Τί έχει γίνει με αυτή την προσπάθεια;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Να σας ενημερώσω ότι υπήρξε ανάδειξη και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βγήκαν και ψηφίσματα. Υπήρξε συνεχής ανάδειξη σε όλα τα Ευρωπαϊκά όργανα και είδατε ότι εκεί που μας αντιμετώπιζαν σχεδόν ως γραφικούς όταν θέταμε αυτό το θέμα –και δυστυχώς και πολλοί μέσα στην Ελλάδα–  βλέπετε τώρα να έρχεται ο Olli Rehn και να λέει ότι ναι, είναι ένα θέμα που οφείλουμε σοβαρά να το εξετάσουμε.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Τί περιμένουμε, τί να περιμένουμε μάλλον από την Παρασκευή;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Καταρχάς, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.  Είναι ένα ενδεχόμενο, περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν όλες οι συζητήσεις.  Σε κάθε περίπτωση, αυτό που εμείς αγωνιζόμαστε είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα μία συνολική απόφαση για την Ευρωζώνη, που φυσικά να αντιμετωπίζει με τρόπο αποτελεσματικό, ελπιδοφόρο και με προοπτική το ζήτημα της Ελλάδας.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Κάποιοι λένε ότι αν δεν υπάρξει σε αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής, από εκεί και πέρα τα πράγματα θα είναι πιθανά και ανεξέλεγκτα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Κοιτάξτε,  η Ευρώπη έχει δείξει ότι μέσα από κρίσεις και δυσκολίες υποχρεώνεται να παίρνει αποφάσεις σε όλη την ιστορία της. Βέβαια τώρα είναι ακόμα πιο δραματικές οι στιγμές.  Θέλω να πιστεύω ότι, ακριβώς, επειδή οι κίνδυνοι πια είναι μεγάλοι συνολικά για την Ευρωζώνη και για πολλές χώρες, ότι τελικά η αμεσότητα της ανάγκης να υπάρξει λύση θα επικρατήσει.

Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ:  Μάλιστα.

Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑΣ:  Ευχαριστούμε πολύ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Κι εγώ σας ευχαριστώ.

13 Ιουλίου, 2011