Συμμετείχαν:
Χ. Σταϊκούρας, βουλευτής της Ν.Δ.
Δ. Μποτώνης και Β. Σκουρής, δημοσιογράφοι
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Στο στούντιο ο κύριος Διονύσης Μποτώνης συνάδελφος, πολιτικός συντάκτης στην ΕΡΤ και ο κύριος Βασίλης Σκουρής, αρχισυντάκτης στο πολιτικό της Real News και στον Real Fm.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Καλημέρα.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Και έχουμε βεβαίως και την κυρία Ξενογιαννακοπούλου. Καλώς μας ήρθατε, με το ποδόσφαιρο καταπιαστήκαμε.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αναπληρώτρια Υπουργός των Εξωτερικών. Καλημέρα κυρία Υπουργέ.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όπως φάνηκε και στη Σύνοδο πήγαμε καλά και στην Εθνική.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Το συνδέσατε...
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, αν είναι να πηγαίνουμε καλά στο 94΄ με τη Μάλτα, να μας λείπει.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Απλά ήταν λίγο δύσκολο αυτό το γκολ. Έχουμε όμως και τον κύριο Σταϊκούρα στη σύνδεσή μας, από Λαμία.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας. Κύριε Σταϊκούρα, καλημέρα.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Καλή σας ημέρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Καλημέρα σας.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Δεν την αποχωρίζεστε την ιδιαίτερη πατρίδα σας ο κόσμος να χαλάσει το Σαββατοκύριακο, δηλαδή πρέπει να έχετε με τον τόπο σας ιδιαίτερη σχέση.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Έχω ιδιαίτερη σχέση, άλλωστε είμαι Βουλευτής Φθιώτιδας.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, εντάξει, αυτό λέω.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Είπαμε –πώς το έλεγε ο Κωσταντάρας– ότι ο πολιτικός είναι σαν τις γυναίκες, πρέπει να προσέχει πολύ την περιφέρειά του.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, να ξεκινήσουμε λιγάκι, αν μας επιτρέπετε, από τον κύριο Μποτώνη, που ήταν στις Βρυξέλλες, να μας δώσει λίγο παρασκήνιο, λίγο ρεπορτάζ πριν αρχίσουμε και τα ερωτήματα, που θα θέσετε και εσείς, στους προσκεκλημένους μας;
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Να πούμε, λοιπόν, ήταν μία σημαντική Σύνοδος, όχι δύσκολη και γιατί λέω όχι δύσκολη γιατί…
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς ξέραμε πού πηγαίναμε.
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Εμείς ξέραμε με βάση την 11η Μαρτίου τί θα γινόταν και στις 24-25, αν και στην Ευρώπη δεν μπορείς να ξέρεις τί ακριβώς θα γίνει, εννοώ με τους 27, δεν είναι ένας και δύο, αλλά είχε δρομολογηθεί το γεγονός της 11ης Μαρτίου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό και για τη χώρα μας και έτσι φτάσαμε 24 και 25. Πάντως αυτό που…
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω, δεν είχε αυτό το κλίμα των διαβουλεύσεων, των αλλαγών της τελευταίας στιγμής, των αντιρρήσεων που έπρεπε να καμφθούν;
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ναι.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Έσκασε η Πορτογαλία πολύ έντονα, έτσι;
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Υπήρξε η Πορτογαλία και επισκίασε όλη τη Σύνοδο αν και δεν μπήκαν σε βάθος οι 27, δηλαδή δεν κουβέντιασαν για πολύ ώρα τα Πορτογαλικά, επειδή υπάρχει μία πολιτική ρευστότητα στην Πορτογαλία και τα οικονομικά ζητήματα, τα οποία θα ενδιέφεραν και τους 27 ηγέτες, δεν μπήκαν σε βάθος. Αυτό θα το δούμε σε επόμενη Σύνοδο ή σε Έκτακτη Σύνοδο.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχε πολύ παρασκήνιο με άλλα λόγια, όπως συμβαίνει σε άλλες Συνόδους Κορυφής.
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ναι, δεν υπήρχε πολύ παρασκήνιο και μάλιστα και μία ώρα περίπου που διήρκησε το…, υπήρχε μία ώρα καθυστέρηση, ξεκίνησαν καινούργιες...
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Να σου πω κάτι, η ζύμωση με τους ξένους συναδέλφους, οι απόψεις που αντάλλασσαν, το ενδιαφέρον που έδειξαν και το βάρος που έδειξαν τα ξένα δίκτυα;
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πάντως δύο στιγμιότυπα να σου μεταφέρω και να σας μεταφέρω, το ένα ήταν ότι επειδή τα briefings είναι κοντά, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας...
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αίθουσες που γίνονται οι ανακοινώσεις.
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ναι. Θα σου πω ότι εμείς είχαμε σχεδόν γεμάτη αίθουσα, αλλά δεν υπήρχαν όρθιοι κ.λπ. Στην Ιρλανδία ήταν όρθιοι μέσα, πρέπει να ήταν περισσότεροι από 50 δημοσιογράφοι.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Εκεί δεν κατέληξε πουθενά, Διονύση, έτσι;
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Όχι, το ίδιο...
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Γιατί δεν έδωσαν όμως και καμία δέσμευση ως προς…
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το ίδιο;
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Το ίδιο και στην Πορτογαλία. Δηλαδή δεν μπορούσες να μπεις, να πλησιάσεις την αίθουσα δηλαδή. Αυτά έτσι τα σημεία...
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το βάρος και η έμφαση που έδωσαν οι ξένοι συνάδελφοι κυρίως από τις μεγάλες χώρες;
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ήταν οι επιπτώσεις οι οικονομικές με βάση πάντα την Πορτογαλία.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πορτογαλία.
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Δηλαδή το τί σημαίνει ένα ντόμινο εξελίξεων που μπορεί να έρθει από την Πορτογαλία αν δεν πάρουν μέτρα και οι ίδιοι οι Πορτογάλοι δηλαδή, γιατί εδώ υπάρχει το οξύμωρο, δηλαδή η Αντιπολίτευση που έριξε την κυβέρνηση Socrates να έρχεται τώρα να υποστηρίξει το πακέτο αυτό και δεσμεύτηκε ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ναι.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Και το κόμμα που έριξε την κυβέρνηση Socrates ήταν το κόμμα από το οποίο προέρχεται ο κύριος Barroso, ο οποίος ήταν ο ιθύνων νους μίας σειράς μέτρων που έπρεπε να τηρηθούν στην Πορτογαλία.
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ναι, είναι έτσι. Και στα πηγαδάκια βασικά…
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Είναι ο βασικός υπεύθυνος για το πού πήγε η Πορτογαλία.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Επί εποχής του κυρίου Barroso, ο οποίος αμέσως μετά έγινε επικεφαλής της Commission, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακριβώς γιατί Capital, φαντάζομαι οι μεγάλες δυνάμεις στην Ευρώπη ήθελαν κάποιον επικεφαλής της Commission, που δεν είχε καμία σχέση με παλαιότερους ηγέτες και που θα έκανε συνήθως αυτά που *** πρωτεύουσες.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Άρα…
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά για να φύγουμε λιγάκι από τον μικρόκοσμό μας. Θεωρούμε καμία φορά εδώ οι δημοσιογράφοι και χθες συζητούσαμε λες και όλα γίνονται για την Ελλάδα και για τίποτα άλλο.
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πάντως στα πηγαδάκια και με τους συναδέλφους αλλά και με τους…, δεν υπήρχε η Ελλάδα επίκεντρο τώρα.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πάντως, Διονύση, αυτό είναι μία γενικότερη αίσθηση, δηλαδή και από την προηγούμενη Σύνοδο, την έκτακτη που είχε συμβεί, είδαμε ότι τον κύριο Παπανδρέου δεν τον κυνηγούσαν έτσι όπως ένα χρόνο πριν, που είχαμε δει εκείνες τις σκηνές τις απίστευτες να τον κυνηγούν, να του στήνουν καρτέρι ας πούμε στο ασανσέρ.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα κυνηγούσαν τον Socrates υποψιάζομαι.
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ναι. Όχι τόσο πολύ, γιατί είναι υπηρεσιακός και δεν έχει το δικαίωμα υπογραφής, δεν μπορεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πάμε λιγάκι στους αγαπητούς πολιτικούς εδώ που θα περιμένουν και τα δικά σας ερωτήματα και όχι μόνο τα δικά μας;
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Με χαμόγελο έχει έρθει η κυρία Ξενογιαννακοπούλου πάντως, γιατί την είδαμε βεβαίως στις Βρυξέλλες.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει η καλή πλευρά, τα εύκολα και τα αυτονόητα, τα οποία τα ξέραμε από την 11η Μαρτίου, και υπάρχει και η άλλη πλευρά, που λέει ότι όταν τα εξειδικεύσεις πια όλα αυτά και βλέπεις με ποιους όρους θα αγοράζει ομόλογα, για παράδειγμα, ο μηχανισμός στήριξης, βλέπεις ότι τα πράγματα δεν είναι ούτε ρόδινα ούτε πάντα καλά.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ θα ήθελα να πω καταρχάς ότι ολοκληρώθηκε ένας αγώνας πολλών μηνών για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα και, επίσης, ότι δεν ήταν αυτονόητο. Δηλαδή τώρα, εκ των υστέρων, λέμε, αυτά τα πήρε η Ελλάδα, τα κατοχυρώσαμε. Μιλάω για την επιμήκυνση, μιλάω για το επιτόκιο. Δεν ήταν αυτονόητα πρέπει να σας πω μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου, όπως θυμάστε. Επίσης, δικαιώνεται απόλυτα η στρατηγική του Πρωθυπουργού ότι επέμεινε πολύ και το λέω γιατί στη Βουλή έγινε συζήτηση γι’ αυτό, να κλείσουν τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα στις 11 Μαρτίου. Το υπαινίχθηκε και ο κύριος Μποτώνης, το είπε και ο Πρωθυπουργός. Φανταστείτε να είχε μείνει ανοικτό το πακέτο που αφορούσε καθαρά την Ελλάδα…
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Για τώρα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Για τώρα. Μέσα σε δύο εβδομάδες είδαμε την Ιαπωνία...
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Τη Λιβύη.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: …τη Λιβύη, την Πορτογαλία με όποιες συνέπειες έχει αυτό.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να μην παίρναμε λέτε αυτά που πήραμε...
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Μπορεί να μην υπήρχε αυτό το ενδιαφέρον ενδεχομένως.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ δε λέω ότι δεν θα τα παίρναμε, αλλά σίγουρα θα ήταν πολύ πιο σύνθετη μία διαπραγμάτευση. Πέραν των οικονομικών όμως, που είναι σημαντικό το ότι επιβεβαιώθηκαν, υπάρχουν και άλλα δύο πολύ σημαντικά στοιχεία στα συμπεράσματα, που ενδεχομένως αξίζει να τα αναδείξουμε. Στο κομμάτι για τη Λιβύη, υπάρχει μία παράγραφος που για πρώτη φορά μπαίνει με τέτοια σαφήνεια, και είναι κάτι που επιδιώξαμε, όπου εκφράζεται η αλληλεγγύη προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν, όπως η Ελλάδα, μεγάλες ροές μεταναστών λόγω των εξελίξεων.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Για τους πρόσφυγες.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς, πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι κάτι, πρέπει να σας πω, πού από κοινού με την Ιταλία δώσαμε μάχη για να περάσει και που εκφράζεται η πλήρης αλληλεγγύη, που σημαίνει ότι θα είναι και έμπρακτη αλληλεγγύη. Δηλαδή, και όσον αφορά τις δυνάμεις της Frontex, αλλά και για πόρους για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Χωρίς όμως να υπάρξει δέσμευση.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει όμως ρητή, για πρώτη φορά, η έννοια της αλληλεγγύης με τις χώρες που έχουν πρόβλημα. Και ένα τρίτο σημείο…
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς εκεί τί θα ζητούσαμε; Θα ζητούσαμε ενίσχυση της Frontex;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς ζητάμε δύο πράγματα, τρία για να είμαι πιο σαφής. Πρώτα από όλα ενίσχυση της Frontex, όπου πρέπει να…
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η Frontex είναι μία πολυεθνική δύναμη που επιχειρεί, συνδράμει, στην επιτήρηση των συνόρων.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς. Η οποία, ήδη συνδράμει τα ανατολικά σύνορα, δηλαδή το Αιγαίο και τον Έβρο με πολύ σημαντικά αποτελέσματα και με αυτή την εμπειρία, γιατί εδώ να θυμίσουμε ότι έχουμε το περιφερειακό γραφείο της Frontex στον Πειραιά, έχει αναπτυχθεί τώρα και στο νότιο κομμάτι.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα η Frontex λοιπόν. Δύο;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεύτερο είναι οι πόροι για να στηριχθούν οι χώρες για να έχουν δομές υποδοχής, να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Τους ανθρώπους αυτούς που θα έρθουν.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ή επαναπροώθησης.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Επαναπροώθησης. Και το τρίτο είναι φυσικά όλη η συζήτηση για το ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ, όπου πλέον, πρέπει να σας πω, ότι οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική ενισχύουν τις θέσεις της Ελλάδας, γιατί ήμασταν λίγο μόνοι μας ως τώρα όταν βάζαμε θέμα αλληλεγγύης και πιο δίκαιας κατανομής. Ενώ, τώρα και η Ιταλία είναι σύμμαχος, γιατί αντιμετωπίζει και αυτή πρόβλημα.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Μα στην Ιταλία ήδη έχουν φτάσει πάρα πολλοί άνθρωποι από τη Βόρεια Αφρική.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς. Άρα η Ιταλία είναι κοντά μας πια, δίνουμε από κοινού τις μάχες.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να πω όμως και ένα τρίτο.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το τρίτο, για να ακούσουμε και του κυρίου Σταϊκούρα το σχόλιο.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Επειδή είναι απόλυτα συνυφασμένο με τη συζήτηση που είχατε πριν για την Ιαπωνία. Ο Πρωθυπουργός έκανε πάρα πολύ μεγάλη αναφορά στο ζήτημα των σχεδιαζόμενων πυρηνικών σταθμών και μάλιστα στο θέμα του Akkuyu, δηλαδή στην Τουρκία. Ξέρετε την πρόθεση της Τουρκίας, την επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Erdogan. Αυτό λοιπόν που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι στα συμπεράσματα πέρασε η έννοια του ελέγχου και των κριτηρίων όχι μόνο για τους σταθμούς που λειτουργούν αλλά και γι’ αυτούς που σχεδιάζονται. Και είναι σαφές πια ότι όταν μιλάμε για κοινοτικό κεκτημένο για χώρες που θέλουν ευρωπαϊκή πορεία, η πυρηνική ασφάλεια είναι κομμάτι αναπόσπαστο των προϋποθέσεων του κοινοτικού κεκτημένου.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Να διευκρινίσω εδώ…
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό. Το εξής, για να μοιράσουμε σωστά τον χρόνο, να βάλουμε στην κουβέντα τον κύριο Σταϊκούρα, αφού του πούμε ότι το μικρόφωνό του είναι ανοικτό και είναι συνέχεια στον αέρα, δηλαδή…
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Μπορείτε να παρεμβαίνετε.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: ...θεωρείται αυτονόητο ότι είστε εδώ, συμμετέχετε. Κάθε φορά που μιλάτε, ακούγεστε. Για να ακούσουμε το δικό του πρώτο σχόλιο
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Απλά μου αρέσει πάντα να ολοκληρώνει ο συνομιλητής μου και μετά να καταθέτω τις δικές μου σκέψεις.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Σας ακούμε, όμως, τώρα.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Κοιτάξτε, στα δύο τελευταία σκέλη που ανέφερε η κυρία Υπουργός το μεταναστευτικό και το θέμα των πυρηνικών κεφαλών, νομίζω, υπήρχε πλήρης ταύτιση απόψεων. Άλλωστε, στις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο κύριος Σαμαράς, την προηγούμενη ημέρα του Συμβουλίου, όταν συνεδρίαζε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κατέθεσε τις δικές του σκέψεις, τις δικές του προτάσεις που είπε και μέσα στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, περί συνολικής αντιμετώπισης μετανάστευσης και περί προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων, τα περίφημα stress test, για αντιδραστήρες που ήδη λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν στην Ευρώπη και σε γείτονες χώρες. Πάμε τώρα στην οικονομία. Στην οικονομία υπάρχουν δύο διαστάσεις, υπάρχει η Ευρωπαϊκή προσέγγισή και η Ελληνική προσέγγιση. Θα διαφωνήσω με την κυρία Υπουργό ότι δεν ήταν τίποτα προαποφασισμένο, 28 Νοεμβρίου, όταν προσχώρηση η Ιρλανδία στο μηχανισμό στήριξης, υπήρχε μια συγκεκριμένη πρόταση που έλεγε: Και τώρα η Ελλάδα θα πρέπει να ευθυγραμμιστείτε στους χρόνους αποπληρωμής της με την Ιρλανδία.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Άρα πρώτο συμπέρασμα, εξαιτίας της Ιρλανδίας το αυτονόητο του Μνημονίου που ήταν η επιμήκυνση επιτεύχθηκε και δεύτερον ήταν προαποφασισμένο από 28 Νοεμβρίου. Τρίτη παρατήρηση...
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Δε σημαίνει όμως ότι είναι κακό για την Ελλάδα αυτό. Καλό είναι.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ναι.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ίσα-ίσα, εγώ θα χρησιμοποιήσω του κυρίου...προηγουμένως τη φράση που είπε ότι είναι ανακούφιση και πράγματι είναι ανακούφιση. Μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χαμηλότερα επιτόκια. Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι, αυτό που είπε ο κύριος Πρωθυπουργός ότι γλιτώσαμε 6 δισεκατομμύρια Ευρώ είναι αναληθές. Θα γλιτώναμε 6 δισεκατομμύρια Ευρώ εάν παίρναμε την επιμήκυνση χωρίς τα χαμηλότερα επιτόκια. Άρα δυνητικά το όφελος είναι 6 δισεκατομμύρια Ευρώ. Η απώλεια κεφαλαίων, αν αναθεωρήσετε τα χαμηλότερα επιτόκια με τη μεγαλύτερη περίοδο είναι περίπου 14 δισεκατομμύρια Ευρώ. Συνολικά δηλαδή εξαιτίας αυτού του δανείου θα πληρώσουμε 14 δισεκατομμύρια Ευρώ παραπάνω. Όμως είναι ανακούφιση. Είπε ο κύριος Μποτώνης ότι δεν έγιναν διαβουλεύσεις την τελευταία στιγμή. Θα σας πω κάτι γιατί ήμουνα και εγώ και η κυρία Υπουργός στις Βρυξέλλες και νομίζω ότι μπορεί να το επιβεβαιώσει, τη Δευτέρα, την Τρίτη υπήρχαν κάποιες αποφάσεις σχετικά με τον μηχανισμό στήριξης και υπήρχε μια λεπτομέρεια εκεί μέσα, λεπτομέρεια για εμάς, ουσιώδες όμως για τη Γερμανία, ότι σ’ αυτό το μόνιμο μηχανισμός στήριξης που θα δημιουργηθεί από το 2013 και μετά, θα μπουν 80 δισεκατομμύρια ως κεφάλαιο από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είκοσι δύο θα έβαζε η Γερμανία.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Η Γερμανία, τα οποία δε θέλει να τα δώσει τώρα.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Σαράντα δισεκατομμύρια το 2013 και 40 δισεκατομμύρια τα επόμενα τρία χρόνια, και αυτό υποτίθεται ότι είχε κλειδώσει. Αν δούμε το κείμενο συμπερασμάτων, άρα θα δούμε τις διαβουλεύσεις όλης αυτής της εβδομάδος, θα διαπιστώσουμε ότι τα τέσσερα χρόνια έγιναν πέντε και τα χρηματικά ποσά έγιναν ισόποσα. Γιατί; Έτσι ώστε να ελαφρυνθεί το κεφάλαιο που θα δοθεί το 2013 και η συμμετοχή της Γερμανίας εκείνη τη χρονιά.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει εκλογές εκείνη την περίοδο η Γερμανία.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ακριβώς, ακριβώς. Και δεύτερη παρατήρηση...
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: *** ότι δεν έγιναν διαβουλεύσεις άλλο...
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Μποτώνης βέβαια διευκρινίζει, δεν αφορούσαν την Ελλάδα.
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Δεν εννοώ ότι..., άμα δεν ήταν διαβουλεύσεις τότε δε θα χρειαζόταν να πάνε και στις Βρυξέλλες. Εννοώ ότι δεν υπήρχε αυτή η κινητικότητα όλου του προηγουμένου διαστήματος, αυτό εννοούσα, κύριε Σταϊκούρα.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Α, εντάξει. Με αυτό το σκεπτικό, ναι. Πάντως ακόμα και για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης είδαμε ότι δεν κλείδωσε. Η οριστικοποίησή του μετατέθηκε για τον Ιούνιο, αφήστε που πρέπει να περάσουν και από τα εθνικά Κοινοβούλια. Και μία τελευταία παρατήρηση...
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Αυτό είναι κάτι που γίνεται πάντα.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ελάτε όμως, ν’ ακούσουμε την απάντηση της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου και να πάμε με τους συναδέλφους την κουβέντα λίγο πιο κάτω.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Και μία τελευταία παρατήρηση, αν θέλετε. Ουσιαστικά μιλάμε για οικονομική διακυβέρνηση, για το Σύμφωνο και την ανταγωνιστικότητα, που έχει αλλάξει τρεις όρους, και μιλάμε και για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Εμείς πιστεύουμε στην ορθότητα των στόχων που τίθενται και για χαμηλότερα ελλείμματα και για αντιμετώπιση του χρέους και για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και για δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Εκφράσαμε όμως συγκεκριμένες επιφυλάξεις, επιφυλάξεις που διατυπώνονται και από άλλες χώρες, όπως είναι η συμμετοχή των ιδιωτών στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, θα τα πούμε αυτά και σε λίγο.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κάντε ένα σχόλιο γι’ αυτό που θέλετε να...
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλω να επανέλθω και να πω ότι στην επιμήκυνση είναι αλήθεια ότι είχε υπάρξει μία καταρχήν απόφαση του Eurogroup το Νοέμβριο, που αναφέρθηκε ο κύριος Σταϊκούρας. Όλα τα άλλα όμως ήταν θέματα σκληρής διαπραγμάτευσης και αναφέρομαι πολύ συγκεκριμένα. Πρώτα απ’ όλα το επιτόκιο δεν ήταν δεδομένο.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Η μείωση του επιτοκίου κατά μία μονάδα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η μείωση επιτοκίου. Και μάλιστα εδώ θέλω να σας θυμίσω ότι εδώ καταφέραμε και διαχωριστήκαμε από την Ιρλανδία, σε αντίθεση με την επιμήκυνση...
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η οποία έχει υψηλότερο επιτόκιο από εμάς εξαρχής.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς. Η οποία, διεκδικούσε κι αυτή. Και ήταν ένα από τα θέματα των εκλογών του νέου Πρωθυπουργού, να μειώσει το επιτόκιο και ευτυχώς κατορθώσαμε να διαχωριστούμε γιατί τώρα θα ήμασταν ακόμα με ανοιχτά θέματα. Τρίτο θέμα, το οποίο εμείς κατακτήσαμε, και με συμμαχίες βέβαια, το να μπορεί ο προσωρινός μηχανισμός και ο μόνιμος αργότερα, και αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι σημαντικό θέμα γιατί μας ενδιαφέρουν και οι γενικοί ευρωπαϊκοί κανόνες, να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά, κάτι που επιβεβαιώθηκε. Τέταρτο θέμα, ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που εδώ ήταν από τα ζητήματα που προώθησε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Να θεωρήσω ότι έχει δοθεί η απάντησή σας στο σχόλιο που θέλατε να κάνετε για τον κύριο Σταϊκούρα;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μία φράση θέλω να πω, ότι πιστεύω πραγματικά ότι η Ελλάδα βγαίνει ενισχυμένη με πολύ βελτιωμένο το πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου. Μας δίνει πραγματικά ένα περιθώριο να μπορέσουμε αποτελεσματικά πια να κινηθούμε, αποδεικνύει ότι όλη αυτή η προσπάθεια πιάνει τόπο και το πιο σημαντικό, μας δίνει το περιθώριο ώστε να ενισχυθεί μια πολιτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, κύριε Σκουρή.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Νομίζω ότι υπάρχει ένα θέμα και θα ήθελα την απάντηση της κυρίας Υπουργού καταρχήν, για το θέμα των Ευρωκοινοβουλίων και την υπερψήφιση. Έχουμε μπροστά μας σοβαρές εξελίξεις στην Αυστρία, έχουμε εκλογές στις 17 Απριλίου, έχουμε στη Φινλανδία, στην..., πού ακόμα έχουμε εκλογές;
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Γερμανία που έχουμε τις εκκρεμότητες...
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Σήμερα έχουμε εκλογές στη Γερμανία.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σήμερα γίνονται.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ναι στη Βυρτεμβέργη. Έχουμε το θέμα της Σουηδίας, της Δανίας μπροστά μας, των Κοινοβουλίων. Γιατί το θεωρείτε λοιπόν τόσο δεδομένο ότι θα ισχύει αυτό τον Ιούνιο; Ένα. Και δεύτερον, γιατί τόσο κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός λέει ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα, όταν με το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και επιπλέον με το προσδόκιμο όριο...
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σύνδεση με το συνταξιοδοτικό προσδόκιμο.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Έτσι. Είναι σαφές ότι οδηγούν σε νέα μέτρα, και μην πείτε ότι αυτά προβλέπονται από το Μνημόνιο.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Για να ακούσουμε την απάντηση και παρακαλώ μετά να ακούσουμε τον κύριο Σταϊκούρα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να απαντήσω και στα δύο. Πρώτα απ’ όλα, όπως ξέρετε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημασία έχει η πολιτική απόφαση όταν λαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η πολιτική απόφαση για την Ελλάδα ελήφθη κατηγορηματικά και επιβεβαιώθηκε. Από εκεί και πέρα, όπως λέει ο κύριος Σκουρής, σαφώς θα υπάρξουν και οι κυρώσεις μετά, επικυρώσεις των συμφωνιών από τα εθνικά Κοινοβούλια. Είναι όμως μια πάγια διαδικασία. Δε θεωρώ ότι θα υπάρξουν προβλήματα, κανείς βέβαια δεν μπορεί να προεξοφλήσει αν σε ένα από τα Κοινοβούλια μπορεί κάποια στιγμή να υπάρξει μια καθυστέρηση ή κάποια άλλη γνώμη. Δημιουργεί ένα πλεονέκτημα για εμάς και αυτό ήταν και στη λογική μας, το ότι πάει ως μία λύση πακέτου. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή δεν είναι μία απόφαση μόνο που αφορά την Ελλάδα, είναι μία απόφαση που αφορά συνολικά την Ευρωζώνη με τους μηχανισμούς κρίσης, με το σύμφωνο για το Ευρώ. Αυτό θεωρώ, κύριε Σκουρή, ότι ενισχύει και τη δική μας θέση στο να περάσει πολύ πιο εύκολα και ομαλά.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Υπουργέ, αν ένα Κοινοβούλιο βγει και διαφωνήσει, αν βγει το Κοινοβούλιο της Τσεχίας, λέω εγώ, δε λέω της Γερμανίας, και πει διαφωνούμε, τι θα συμβεί αν γίνει αυτό; Απευκταίο, αλλά λέμε, γίνεται...
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας απαντήσω. Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει, προσωπικά δεν θεωρώ ότι θα υπάρξουν προβλήματα λόγω του πακέτου, αλλά θα σας πω και κάτι άλλο στην πράξη. Δεν έχει και επίπτωση στα δικά μας συμφέροντα και θα σας εξηγήσω γιατί με πολλή σαφήνεια. Γιατί το επιτόκιο, η μείωση του επιτοκίου αφορά το σύνολο του δανείου, δηλαδή αφορά και το κομμάτι που έχουμε πάρει και αυτά που θα πάρουμε στο μέλλον. Άρα είτε εγκριθεί τυπικά, εμείς θα θέλαμε ως τον Ιούνιο, είτε τον Σεπτέμβριο, δεν επηρεάζει κάτι. Εμείς κατακτήσαμε να είναι ένα χαμηλότερο επιτόκιο για το σύνολο...
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν δεν εγκριθεί από ένα Κοινοβούλιο πάει για το Σεπτέμβρη όλο το ποσό ή αφαιρείται το ποσό της συγκεκριμένης χώρας η συνεισφορά; Δεν το κατάλαβα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, όχι, όχι. Αυτό σας εξηγώ. Εγώ πιστεύω ότι ομαλά θα πάει η διαδικασία αλλά και κάποια καθυστέρηση να υπάρξει δεν επηρεάζει στην ουσία κάτι. Στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος του κυρίου Σκουρή, όσον αφορά τα μέτρα. Να είμαστε σαφείς, αυτά που λέει το Σύμφωνο για το Ευρώ, ήδη, εγώ θα έλεγα κατά 90% είναι το πρόγραμμα του Μνημονίου. Πέραν αυτού εμείς πετύχαμε να υπάρχει μία ρήτρα ευελιξίας στο Σύμφωνο για το Ευρώ. Δηλαδή, ότι Ευρωπαϊκά θέτουμε τους στόχους αλλά η κάθε χώρα επιλέγει τα μέσα και την πολιτική. Και το πιο κρίσιμο, για τους μισθούς. Δώσαμε κυριολεκτικά μάχη και πετύχαμε να υπάρχει μέσα η αναγνώριση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κοινωνικού διαλόγου. Γιατί για εμάς, είμαστε σαφείς, το έχουμε πει και σε άλλες χώρες, να σας πω ότι και το Βέλγιο ήταν σύμμαχος και η Ιταλία ήταν σύμμαχος σε αυτό το θέμα. Και η Πορτογαλία, ότι δηλαδή όταν μπαίνουν θέματα μισθών και ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, εμείς έχουμε την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που πλέον διασφαλίζεται πλήρως στο Σύμφωνο για το Ευρώ.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Να ακούσουμε λίγο τον κύριο Σταϊκούρα;
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως έχει να θέσει ένα ερώτημα ο Διονύσης Μποτώνης για ν’ απαντήσει ο κύριος Σταϊκούρας;
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ναι, ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Σταϊκούρα, ακούμε και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας όλο αυτό το τελευταίο διάστημα και από τις Βρυξέλλες, ότι το Μνημόνιο δε βγαίνει, το Μνημόνιο είναι σε αδιέξοδο και ότι τελικά, πέραν των νέων μέτρων που θα ληφθούν για τους μισθούς, για συντάξεις, για όσο αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχεία, δε θα υπάρξει αποτέλεσμα. Αυτό που δεν ακούμε και από εσάς, είναι ότι..., συγκεκριμένα πράγματα να πείτε. Είναι κάπως στον αέρα πάρα πολλές θέσεις σας, μιλάτε πίσω από τίτλους αλλά επί της ουσίας, γιατί ο κόσμος αυτό θέλει να μάθει και από την Κυβέρνηση, που είναι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ, και από εσάς που θέλετε να γίνεται Κυβέρνηση και έτσι ο κόσμος έχει μπερδευτεί.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ωραία, λοιπόν, κωδικοποιώ τις σκέψεις μου. Πρώτα απ’ όλα μίλησε η κυρία Υπουργός για το φόρο συναλλαγών, να θυμίσω ότι ο φόρος συναλλαγών στην αρχική πρόταση των Σοσιαλιστών ήταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε παγκόσμιο αυτό που επιτεύχθηκε τελικά είναι να συζητήσουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης φόρου συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό είναι το σημαντικό, γιατί αλλιώς...
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, κύριε Σταϊκούρα, η απόφαση της Ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου αναφέρεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Το τελευταίο κείμενο συμπερασμάτων είναι σαφές, μιλάει πλέον μόνο για παγκόσμιο επίπεδο.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Συγνώμη που διακόπτω, αλλά στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δόθηκε εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να φέρει μέχρι τον Ιούνιο ολοκληρωμένη πρόταση.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ναι, απλά σας εξηγώ κάτι. Κυρία Υπουργέ, όμως σας εξηγώ το εξής: Είναι μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον. Αυτό είναι το σημαντικό. Για να μην χάσουμε ανταγωνιστικότητα…
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και το διεθνές επίπεδο.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Σας λέω, θυμάμαι καλά, είναι το σημείο 15. Το σημείο 15 πλέον μιλάει μόνο για παγκόσμιο φόρο συναλλαγών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό. Δεύτερη παρατήρηση, μιλήσατε για το επιτόκιο, ότι δεν ήταν προδιαγεγραμμένο και ότι δώσαμε μάχη και ότι η Ιρλανδία δεν το πέτυχε. Η Ιρλανδία πέτυχε το βασικότερο όμως, πέτυχε να κρατήσει το φορολογικό της συντελεστή χαμηλό. Αυτός ήταν ο στόχος. Ήθελε βεβαίως και τα δύο, το βέλτιστο αποτέλεσμα γι’ αυτήν και για εμάς θα ήταν κάτι αντίστοιχο, αλλά εμείς δώσαμε έμφαση μόνο στο επιτόκιο αγνοώντας εντελώς την ανάπτυξη. Η Ιρλανδία προτίμησε να διατηρήσει το φορολογικό συντελεστή χαμηλό σε σχέση με το επιτόκιο. Τρίτη παρατήρηση, είπατε ότι δεν θα έχουν επιπτώσεις η πιθανόν παράταση των αποφάσεων του Ιουνίου. Σας θυμίζω ότι τον Ιούνιο αυτό το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί και από τα εθνικά κοινοβούλια είναι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης. Μέσα στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης είναι η δυνατότητα που δίνεται σε αυτόν να αγοράσει τίτλους από την πρωτογενή αγορά, που προηγουμένως είπατε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό. Άρα αν υπάρξει αναβολή, αυτό είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο για τα ελληνικά συμφέροντα.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είναι ακριβώς έτσι, θα απαντήσω.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Και αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι στην πρωτογενή αγορά που αναφερθήκατε, είναι υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Να μην το ξεχνάμε αυτό.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Όρους τύπου Μνημονίου Τρόικας.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Τέταρτη παρατήρηση, μέτρα.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ελάτε όμως, λίγο γρήγορα.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Τα μέτρα είναι δεδομένα, το γεγονός ότι φέτος θα έχουμε συν 2 δισεκατομμύρια μέτρα, σας θυμίζω ότι το Μνημόνιο για το 2011 έλεγε 9 δισεκατομμύρια, ο προϋπολογισμός λέει 14 δισεκατομμύρια και πλέον έχουμε συν 2 δισεκατομμύρια εξαιτίας των στοιχείων της κυβερνητικής πολιτικής. Και ως προς το εάν είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας, το τελευταίο ερώτημα, συγγνώμη αλλά εμείς καταθέσαμε τον Ιούνιο μία ολοκληρωμένη πρόταση, πολύ συγκεκριμένη. Ενδεικτικά θα σας πω, μιλήσαμε για συμψηφισμό οφειλών. Πιο συγκεκριμένο από αυτό θα μπορούσε να υπάρξει;
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Μιλήσαμε για τμηματική καταβολή φόρων.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σταϊκούρα, βάλτε μία τελεία.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Μιλήσαμε για επιδότηση του στεγαστικού δανείου με 2% για δέκα χρόνια.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Να απαντήσει η κυρία Ξενογιαννακοπούλου σε κάτι.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Μιλήσαμε για χρηματοδότηση… Τελευταία πρόταση αν μου επιτρέπετε. Για χρηματοδότηση των κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους στην αρχή, έτσι ώστε να καλύψουμε το έλλειμμα και ήρθαν δύο αγαπητοί συνάδελφοί μου από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και έστειλαν επιστολή στον κύριο Πρωθυπουργό που ζητούν το ίδιο, ο κύριος ***
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Σταϊκούρα, βάλτε μία τελεία.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ποιος είναι ρεαλιστής;
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Να πω κάτι; Για τους τηλεθεατές το λέω, θα απαντήσετε και μετά θέλω να παρακαλέσουμε τον κύριο Σκουρή να μας πει με τα υποβρύχια τί γίνεται, γιατί φαίνεται ότι πάει για εξεταστική ή πάει για πρόταση για εξεταστική το θέμα στη Βουλή για να έχουμε...
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δύο λόγια να πω μόνο, ότι η δυνατότητα παρέμβασης στη πρωτογενή αγορά έχει ήδη κατοχυρωθεί με την απόφαση της 11ης Μαρτίου και για τον προσωρινό μηχανισμό και για τον μελλοντικό. Ο μόνιμος μηχανισμός ούτως ή άλλως, να θυμίσω στον κύριο Σταϊκούρα, ότι είναι για μετά το 2013. Αυτό όμως είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, όπως επίσης ότι επιβεβαιώθηκε η χρηματοδότηση...
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Κυρία Υπουργέ, δεν είναι έτσι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ...και των δύο μηχανισμών και τα 440 δισεκατομμύρια για τον προσωρινό και τα 500 για τον μόνιμο. Να πω όμως και κάτι άλλο.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ελάτε, να πάμε και σε...
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Τον εκτιμώ πολύ τον κύριο Σταϊκούρα...
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Κυρία Υπουργέ, δεν είναι έτσι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ...αλλά θέλω να πω κάτι.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Συγγνώμη, κυρία Υπουργέ, δεν είναι έτσι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Επιτρέψτε μου, κύριε Σταϊκούρα. Επειδή αναφέρθηκε πριν στις θέσεις τους και στο τί είπε ο κύριος Σαμαράς στις Βρυξέλλες. Την ώρα που η Ελλάδα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, έδιναν τη μάχη τους στο Συμβούλιο το Ευρωπαϊκό για να μπορέσουν να διασφαλίσουν και να επικυρώσουν αυτή τη σημαντική απόφαση της 11ης Μαρτίου, εγώ δε θεωρώ ότι βοηθάει την εθνική υπόθεση, ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης να λέει ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματικά, δε βγαίνουν, όταν εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι με βάση την αξιοπιστία του προγράμματος και τις θυσίες του ελληνικού λαού πετύχαμε αυτό το αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σταϊκούρα, σε 30 δευτερόλεπτα ένα σχόλιο για να ακούσουμε για τις ειδήσεις που υπάρχουν για το θέμα με τις μίζες με τα υποβρύχια, 30 δευτερόλεπτα.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα από όλα σε αυτό που είπε η κυρία Υπουργός σχετικά με τους μηχανισμούς στήριξης στο κείμενο συμπερασμάτων, συγγνώμη που θα το πω αγγλικά, αλλά έτσι είναι, will be finalized, θα οριστικοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο και τα 440 και τα 500.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, να εξηγήσω τί εννοεί αυτό.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Δεύτερη παρατήρηση...
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μην μπούμε σε φαύλο κύκλο.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, να μην το αφήσουμε...
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Αν θα μπούμε σε μεγάλη αντιπαράθεση...
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Επιτρέψτε μου όμως, κύριε Σταϊκούρα, επειδή…
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Δεύτερη παρατήρηση. Κυρία Υπουργέ, συγγνώμη, μισό να τελειώσω.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ακούγεται. Ελάτε, τελειώσατε;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Επιτρέψτε μου όμως…
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Μα δεν έχω ολοκληρώσει.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, ναι, παρακαλώ.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Δεύτερη παρατήρηση, το τί λέμε εκτός χώρας. Καταρχήν εμείς ξέρετε πολύ καλά ότι δε μιλάμε για διεφθαρμένη χώρα στο εξωτερικό ούτε για τιτανικούς. Εμείς καταθέσαμε θετικό λόγο, συμβάλλαμε στην εθνική προσπάθεια και για χαμηλότερα επιτόκια και για επιμήκυνση και για οικιοθελή επαναγορά ομολόγων με έκπτωση και για Ευρωομόλογα και για ομόλογα έργων, από εκεί και πέρα όμως καταθέσαμε τους προβληματισμούς μας, προβληματισμοί που έχουν αναπτυχθεί πλέον και σε άλλες χώρες όπως βλέπετε και προβληματισμοί οι οποίοι είναι εύλογοι και λογικοί.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Να παρακαλέσουμε τον κύριο Σκουρή, σας παρακαλώ, να μας πει, γιατί φαίνεται ότι τρέχουν θέματα που αφορούν τα υποβρύχια. Διονύση, κι εσύ το παρακολουθείς.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ο σχετικός φάκελος έχει αποσταλεί τώρα στην Βουλή για τα υποβρύχια και τις χρήσιμες δαπάνες όπως μάθαμε ότι λέγονται.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Όχι ακόμα, πηγαίνει πρώτα στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος είναι αυτός με βάση τη θεσμική διαδικασία που το παραπέμπει στη Βουλή. Δεν έχει πάει, λένε οι πληροφορίες, στον κύριο Καστανίδη, θα πάει αρχές της εβδομάδος, θα παραπεμφθεί στη Βουλή.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία πρόταση για εξεταστική πάντως. Θα καταθέσει.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ο κύριος Μιχελάκης χθες.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ναι, η Real σήμερα με το πρωτοσέλιδό της χθες και σήμερα, που κυκλοφορεί στα περίπτερα αποκαλύπτει ολόκληρο κατ’ αποκλειστικότητα το πόρισμα του ΣΔΟΕ, μιλάμε για μίζες της τάξης των 300 εκατομμυρίων Ευρώ, ένα απίστευτο νούμερο.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τί λέτε τώρα;
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ποια περίοδο Βασίλη;
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: 1998-2002. Τί γινόταν γύρω από τους εξοπλισμούς και από πολλά άλλα φαντάζομαι πράγματα, συνέβαιναν πολλά στην αποκάλυψη των σκανδάλων, το γεγονός ότι συνέβησαν σε ξένες χώρες...
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζεστε 300 εκατομμύρια, μέτρα που θα έπαιρνε μία κυβέρνηση να τα δώσει στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τί όφελος θα προσέφεραν στην κοινωνία και αυτά πήγαν σε τσέπες...
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Και επειδή σκόνταψε πάνω στον πρώην Υπουργό, τον κύριο Άκη Τσοχατζόπουλο, το πόρισμα θα πάει στη Βουλή.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Άκουγα χθες…
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Και εδώ θα έχει ενδιαφέρον τί θα γίνει.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Βασίλη άκουγα…
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Είναι σαφές ότι είναι παρεγγεγραμμένα αυτά.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι παρεγγεγραμμένα.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Εκτός από το…
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ακόμη και το Βατοπέδι. Εδώ είναι το Βατοπέδι.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ακόμα και αν είναι ξέπλυμα μαύρου χρήματος;
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Εκτός αν είναι ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Μόνο αυτό.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν το ξέρουν αν προκύπτει από τη δικογραφία.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Νομίζω ότι γίνονται έρευνες, οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι είμαστε κοντά σε σημαντικές αποφάσεις.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Διονύση; Υπάρχει περίπτωση να πάει με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να πάμε πια στα δικαστήρια κατευθείαν;
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ναι, είναι ανοικτά όλα. Αυτό που λένε πάντως παράγοντες και στον πολιτικό χώρο αλλά και στο δικαστικό είναι ότι εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα και έτσι όπως έχουν και δρομολογηθεί, γιατί αυτό που είπε ο Βασίλης, δηλαδή που θα πάει στον Υπουργό Δικαιοσύνης ο φάκελος, θα έχουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες πολύ μεγάλες ειδήσεις.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μας το πει ο κύριος Σταϊκούρας, θα επιμείνει η Νέα Δημοκρατία στην κατάθεση πρότασης για εξεταστική Επιτροπή και αν υπάρχουν ονόματα πολιτικών που φαίνεται ότι υπάρχουν, εσείς θα πείτε, ναι σε εξεταστική Επιτροπή;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς θα ήθελα να πούμε, γιατί δε δόθηκε επαρκώς αναφορά σε αυτό, ότι το ΣΔΟΕ είναι αυτό που έκανε το φάκελο και επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ δόθηκε η εντολή και έγινε η έρευνα.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εξεταστική, θα πείτε ναι;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Από εκεί και πέρα όταν έρθει το πόρισμα στη Βουλή, όπως ξέρετε η θέση είναι σαφής –και του Πρωθυπουργού και του ΠΑΣΟΚ– εμείς είμαστε πάντα για την πλήρη διερεύνηση όλων των θεμάτων.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σταϊκούρα, τελευταία κουβέντα, ναι, από τη Νέα Δημοκρατία; Το είπε ο κύριος Μιχελάκης, δε νομίζω να πείτε κάτι διαφορετικό.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Και μόνο ο υπότιτλός σας «Το σκάνδαλο των υποβρυχίων», καταδεικνύει ότι αυτό που είπε ο κύριος Μιχελάκης είναι η ορθή πολιτική επιλογή.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστούμε όλους θερμά.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ευχαριστούμε.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι εξεταστική ή αν θα είναι κατευθείαν προανακριτική.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Παίζει κι αυτό, να πάει κατευθείαν σε προανακριτική.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αν υπάρχει μαύρο χρήμα κ.λπ., πώς θα πάει σε εξεταστική;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα πρέπει να έρθει το πόρισμα.
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό, δε χρειάζεται εξεταστική.
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Δε χρειάζεται εξεταστική.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πάντως σε δήλωση του κυρίου Καμμένου που παρακολουθούσα χθες, λέει για διπλάσιο κόστος για την Ελληνική Κυβέρνηση όλη η ιστορία αυτή, έτσι; Ότι στοίχησαν τα υποβρύχια.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Η οποία άργησε πολύ να αποκαλυφθεί, επαναλαμβάνω από τη Γερμανία, ούτε καν από διαδόχους του κυρίου Τσοχατζόπουλου.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να κάνω μία αναφορά, γιατί αφενός πολύ σημαντικό είναι…
Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει και άλλα ονόματα πάντως, δεν είναι μόνο ο κύριος Τσοχατζόπουλος, ενδεχομένως να βγουν και άλλα ονόματα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Είναι και ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, πολλοί επιχειρηματίες, άνθρωποι του ναυτικού κ.λπ.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να πω κάτι, γιατί έχει μεγάλη σημασία να βγάζουμε και τα διδάγματα για το μέλλον. Πέραν της διερεύνησης που φυσικά προχωράει σε όλα τα επίπεδα, είναι σημαντικό ότι πια το θέμα των αμυντικών προμηθειών περνάει μέσα από συζήτηση διακομματικής Επιτροπής της Βουλής. Και νομίζω ότι αυτό είναι μία κατάκτηση και δείχνουμε ότι μπορούμε.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεν είναι απαραίτητο, γιατί μπορεί καμία φορά η Βουλή να λειτουργεί σαν κολυμπήθρα του Σιλουάμ.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους, έχει τελειώσει ο χρόνος μας.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εξηγούμε όμως ότι έχει πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια από ό,τι στο παρελθόν.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Σωστό.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Με αυτή την έννοια είναι ένα θετικό βήμα.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Σταϊκούρα, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, Βασίλη, Διονύση.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να είστε καλά.
27 Μαρτίου, 2011