Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου στον τ/σ ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να καλημερίσουμε και την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών την κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα και καλό μήνα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γεια σας Υπουργέ, καλό μήνα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ήταν και στην αποστολή, έξω που λένε.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και ο κύριος Κούτρας, ο συνάδελφός μας και φίλος μας.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και ο Χρήστος ο Κούτρας. Γύρισες; Αποφάσισες να γυρίσεις σπίτι;

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Γύρισα, ναι.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλώς ήρθες σπίτι σου κι εσύ.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καλώς ήρθες σπίτι, που λένε, Χρήστο μου.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάμε παρακάτω τώρα, είδαμε πάντως… Είδες μία αμηχανία τη στιγμή που ρωτήθηκε για τον κύριο Παπανδρέου, ο κύριος Βενιζέλος, πιθανόν να μην περίμενε και την ερώτηση αυτή, δεν το ξέρω.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όμως να πω κάτι, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, πολύς κόσμος λέει, μα καλά τώρα…, με συγχωρείτε πάρα πολύ, εδώ, αυτή την εβδομάδα την έχει χαρακτηρίσει η Κυβέρνηση, φαντάζομαι, τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών ως την κρισιμότερη. Πρέπει να κλείσουμε ένα σωρό ζητήματα που αφορούν στους πολίτες. Το μυαλό των Υπουργών είναι να…, κορυφαίων Υπουργών, είναι σωστό να κατευθύνεται σε τέτοιου είδους ιστορίες, δηλαδή ποιος θα συμφωνήσει με ποιον για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που θα γίνει το Μάρτη και ότι θα γίνει και αν θα γίνει;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, κύριε Λυριτζή, αυτό είναι και το πνεύμα εξάλλου της απόφασης που πήραμε στο Εθνικό Συμβούλιο. Δηλαδή ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η χώρα, είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαπραγμάτευση που κάνει η Κυβέρνηση, και από εκεί και πέρα βέβαια πρέπει να δούμε και τις διαδικασίες μέσα στο Κίνημα, οι οποίες πρέπει να γίνουν πολιτικά και δημοκρατικά φυσικά...

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό το τέλος που φαίνεται να μπαίνει τώρα, θα δούμε με ποιο τρόπο, βοηθάει κατά τη γνώμη σας την Κυβέρνηση;

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Το τέλος; Η αρχή είναι αυτή.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, τέλος πάντων. Λέω, η εξέλιξη που έχουμε αυτή τη στιγμή βοηθάει την Κυβέρνηση;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, καταρχάς αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες δεν έχουν καν αρχίσει. Δηλαδή πρόκειται να δρομολογηθούν, όπως έχει αποφασιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο, γιατί παραμένουν βέβαια οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, δεν έχουν αμφισβητηθεί.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα τηρηθούν αυτές;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα τηρηθούν.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τις ψηφίσατε;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Τις ψηφίσαμε όλοι στο Εθνικό Συμβούλιο.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι, λέω, θα τις ψηφίσετε; Τον κύριο Βενιζέλο και τον κύριο Λοβέρδο, δεν είναι υποψήφιοι;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ένας είναι, ο κύριος Βενιζέλος, ποιος; Δύο είναι;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, το ποιοί θα είναι υποψήφιοι θα φανεί όταν αρχίσει η διαδικασία των υποψηφιοτήτων.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Προφανώς, αλλά εμείς θέλουμε δύο, τρεις.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Μήπως φανεί αύριο; Συγνώμη που σας διακόπτω, μήπως φανεί αύριο;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η κοινοβουλευτική ομάδα, επειδή αναφέρεστε σε αυτό, δεν μπορεί να κάνει αυτή τη συζήτηση, ούτε φυσικά να εκλέξει αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Την κοινοβουλευτική ομάδα αφορούν τα θέματα είτε της Βουλής είτε της λειτουργίας της. Άρα υπάρχει μια απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Η εξέλιξη αυτή έχει ενδιαφέρον, αλλά δεν επηρεάζει στο παραμικρό το πολιτικό χρονοδιάγραμμα. Και θα προσθέσω και κάτι άλλο. Τα πρόσωπα έχουν πάντα τη σημασία τους, αυτό όμως που έχει μεγάλη αξία και ανάγκη σήμερα το ΠΑΣΟΚ είναι να γίνει πολιτική συζήτηση. Δηλαδή δεν είναι απλώς θέμα προσώπων.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έχει τεθεί όμως από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και ο Χρήστος το ξέρει πολύ καλύτερα, ζήτημα πολιτικής διεύθυνσης του κόμματος.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Και από τον κύριο Λοβέρδο την Κυριακή…

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το κόμμα είναι ακέφαλο...

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θεωρώ ότι είναι αυτό το πρόβλημα.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: …ότι υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας. Ο κύριος Σκανδαλίδης είπε ότι θα πρέπει να εκλεγεί αρχηγός από την κοινοβουλευτική ομάδα. Πολλοί Βουλευτές λένε ότι θα πρέπει αύριο να ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα γιατί το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά είναι ακυβέρνητο καράβι. Και να σας ρωτήσω, συγνώμη, να ολοκληρώσω, το γεγονός ότι ανακοινώθηκε χθες αυτή η κίνηση με τον κύριο Παπανδρέου στο Ισραήλ και χωρίς να έχει ενημερωθεί, θεωρείτε ότι δημιουργεί ζήτημα;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν το πιστεύω. Και οι ίδιοι ήταν πολύ προσεκτικοί στο πώς αναφέρθηκαν στο πρόσωπο του Προέδρου και δεν νομίζω ότι κανείς αυτή τη στιγμή θέλει να μπει σε μια τέτοια διαδικασία.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπάρχει δυσαρέσκεια στο ΠΑΣΟΚ για τις συνεχείς απουσίες του κυρίου Παπανδρέου; Γιατί το ακούω, λέγεται, γράφεται.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς να βάλουμε τα θέματα σε μία σειρά. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε την πολύ μεγάλη υπέρβαση, τη διπλή υπέρβαση, αφενός να καταθέσει την εντολή, ενώ είχε τη δεδηλωμένη και την πλειοψηφία προκειμένου να στηρίξει μία Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης σε μία κρίσιμη συγκυρία και αφετέρου να δρομολογήσει τις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ δε μιλάω γι’ αυτό, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, καταλαβαινόμαστε. Εγώ λέω σε μία πολύ κρίσιμη φάση που βρισκόμαστε τώρα, που έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής, που συζητούνται αυτή τη στιγμή τα πάντα, είναι η κολασμένοι μήνες που έλεγε…, και οι ημέρες και οι ώρες, που έλεγε ο Βενιζέλος, και ο κύριος Παπανδρέου απουσιάζει. Γι’ αυτό ρωτάω.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, κάνετε λάθος. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν στις Βρυξέλλες. Ήταν όλο το κρίσιμο διήμερο στις Βρυξέλλες, συμμετείχε στην συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, έδινε μάχη για τα ελληνικά συμφέροντα...

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι δικοί σας τα λένε, γι’ αυτό το λέω. Στο ΠΑΣΟΚ τα λένε αυτά.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κι εγώ σας λέω λοιπόν, επειδή ήμουν στις Βρυξέλλες με τον Πρωθυπουργό και με την αντιπροσωπεία μας, ταυτόχρονα ήταν και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στην αντίστοιχη διαδικασία που έκαναν οι Σοσιαλιστές.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Το ταξίδι στην Κόστα Ρίκα όμως δημιούργησε πάρα πολλές συζητήσεις.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Χρειάζεται να είμαστε ειλικρινείς, να μη μιλάμε προσχηματικά, όχι εσείς βέβαια, εννοώ εσωτερικά στο ΠΑΣΟΚ.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όσοι τα λένε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Τις διαδικασίες σήμερα στο ΠΑΣΟΚ τις έχει ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου δρομολογήσει με μία απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου η οποία ορίζει την πολιτική διαδικασία, και πιστεύω ότι θα την τηρήσουμε όλοι. Πάνω απ’ όλα αυτό που προέχει επαναλαμβάνω είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση όσον αφορά τη χώρα. Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα. Νομίζω ότι οι πολίτες αυτή τη στιγμή δε θέλουν να δουν εσωστρέφεια και διχαστική αντίληψη μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καμία αντίρρηση…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: …αλλά ξέρετε, κυρία Υπουργέ, επειδή πια οι πολίτες θέλουν πολύ πιο συγκεκριμένα πράγματα από ό,τι στο παρελθόν, στο παρελθόν με πολύ μπλα-μπλα και με πολύ γενική συζήτηση και εξαγγελίες, εδώ είμαστε μπροστά σε μία κατάσταση ιδιαίτερα κρίσιμη, σημαντική και θα έλεγε κανείς, που έχει ανάγκη από πολύ συγκεκριμένες πολιτικές. Έχει κάποιος στο ΠΑΣΟΚ να πει κάτι διαφορετικό αφού συζητάμε για πολιτικές, από αυτό που γίνεται μέχρι τώρα; Εγώ καταλαβαίνω ότι ο κύριος Λοβέρδος είναι Υπουργός αυτής της Κυβέρνησης, ο κύριος Βενιζέλος είναι Υπουργός αυτής της Κυβέρνησης, ο κύριος Χρυσοχοΐδης που έχει ήδη καταθέσει υποψηφιότητα είναι Υπουργός αυτής της Κυβέρνησης, έχουν ειπωθεί ό,τι έχουν ειπωθεί και έχει ψηφιστεί ό,τι έχει ψηφιστεί με τα αποτελέσματα που ζούμε όλοι και δεν έχουμε ακούσει κανένα να λέει κάτι διαφορετικό. Δηλαδή;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Λυριτζή, είναι εύλογο το ερώτημα. Πιστεύω όμως ότι θα ήταν λάθος να πούμε ότι αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει η πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο μέσα στα κόμματα. Είναι αλήθεια ότι είναι μία ειδική συγκυρία αυτή που περνάμε. Είναι μια συγκυρία που οδήγησε σε μία συγκυβέρνηση τριών κομμάτων, χωρίς προγραμματική βάση, όπου το σημείο σύγκλισης και ανάγκης είναι να μπορέσει η χώρα να διασωθεί, να μείνει στο Ευρώ, να υλοποιηθεί μία διαπραγμάτευση που είναι κρίσιμη για την πορεία της χώρας. Αυτό, έχετε δίκιο ότι εκ των πραγμάτων θέτει ένα πλαίσιο, αλλά δεν αναιρεί τις διαφορές των κομμάτων.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό, εγώ θέλω να ξέρω από σας, εσείς είσαστε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, έχετε μια κρίσιμη θέση, ακούω την Κυβέρνηση να μου λέει..., και είστε και ΠΑΣΟΚ, ακούω την Κυβέρνηση να μου λέει, κόκκινες γραμμές, έχουμε κόκκινες γραμμές, αλλά... Μόλις ακούσει το «αλλά» παύει να υπάρχει κόκκινη γραμμή. Πού είναι η δική σας κόκκινη γραμμή, στην Κυβέρνηση, σκοπεύετε να δεχτείτε κατάργηση 13ου-14ου; Σκοπεύετε να δεχτείτε μείωση του κατώτατου μισθού;

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Των επικουρικών.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Των επικουρικών κ.λπ. Να ξέρουμε, να ξέρει ο πολίτης τί λέτε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Λοιπόν, να τα πάρουμε όλα με τη σειρά.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Διαπραγμάτευση, διαπραγμάτευση, αλλά τί λέτε στη διαπραγμάτευση.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς διαπραγμάτευση γίνεται συνεχώς και σε όλα τα επίπεδα. Στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός έκανε μία λεπτομερή ενημέρωση στους άλλους ηγέτες γύρω από την εικόνα σήμερα της ελληνικής προσπάθειας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και τα βήματα που έχουν γίνει.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς. Επιτρέψτε μου να πω ένα στοιχείο, γιατί υπάρχει μία αντίληψη ισοπεδωτική για τη χώρα μας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και δεν πρέπει να την καλλιεργούμε κι εμείς.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το αντίθετο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό μπορεί να εξυπηρετεί ενδεχομένως κάποια συμφέροντα εκτός συνόρων, που θέλουν να επιβάλλουν καταστάσεις, μπορεί ενδεχομένως να δημιουργείται από τα διεθνή μέσα αυτή η εικόνα, μην την αναπαράγουμε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εντάξει, αλλά δεν έχετε πιάσει και διάνα στους στόχους.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, αδυναμίες, προβλήματα είμαστε οι πρώτοι που θα το δεχτούμε, αλλά μην ισοπεδώνουμε την προσπάθεια, γιατί ισοπεδώνουμε και τις θυσίες του κόσμου. Θα σας πω λοιπόν ένα στοιχείο που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, το οποίο έκανε εντύπωση, και το παρουσίασε με διαγράμματα και με στοιχεία, ότι τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα μας έχει ανακτήσει το 1/3 της ανταγωνιστικότητάς της σε σχέση με τους 17 της Ευρωζώνης και το 50%, όλης της δεκαετίας που πέρασε σε σχέση με όλους τους εμπορικούς της εταίρους.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δε μου λέτε τί θα κάνετε όμως.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η θέση μου είναι σαφής.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τί;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η θέση μου είναι ότι πρέπει να σεβαστούμε τον κοινωνικό διάλογο, τη συλλογική αυτονομία και από εκεί και πέρα το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της χώρας δεν αφορά το μισθολογικό κόστος.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ωραία. Άρα μου λέτε ότι εσείς δε σκοπεύετε να ψηφίσετε ή να δεχτείτε κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και μείωση του κατώτατου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Λυριτζή, σας λέω ότι είναι μία διαπραγμάτευση σε εξέλιξη.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα συνάδελφοί σας το λένε πολλοί. Λένε ότι για εμάς έχουν τελειώσει αυτές οι ψηφοφορίες στη Βουλή, δε ψηφίζουμε άλλα μέτρα επώδυνα για το λαό.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Να κάνω μία παρένθεση, χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ την κυρία Ξενογιαννακοπούλου, στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ η κυρία Ξενογιαννακοπούλου ήταν η μόνη που μίλησε για τους μισθούς. Θέλω να το πω αυτό διότι μας έκανε πάρα πολύ εντύπωση ότι ένα…, το κόμμα το βασικό, ο βασικός εταίρος της Κυβέρνησης συνεδρίαζε κομματικά και δεν είχε να πει κάτι για τους μισθούς. Το λέω αυτό γιατί η κυρία Ξενογιαννακοπούλου έχει τοποθετηθεί για τους μισθούς, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τοποθετηθεί, κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Απλώς να σας θυμίσω, κύριε Κούτρα, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν συνάντησε τους κοινωνικούς εταίρους πήρε μία σαφή θέση.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Ναι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πήρε μία θέση που υποστήριξε την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για την ανάγκη ακριβώς να τεθεί το θέμα σε μία ευρύτερη διάσταση όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Εντάξει, το ίδιο πράγμα λέει και ο κύριος Σαμαράς, ρίχνει την μπάλα στους κοινωνικούς εταίρους, θέση δεν ακούμε.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η θέση είναι σαφής. Πρέπει να πείσουμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση ότι το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας έχει να κάνει με μία σειρά από άλλα ζητήματα. Δεν μπορεί να βαθύνει η ύφεση περαιτέρω. Γιατί, περί αυτού πρόκειται, πέραν της κοινωνικής διάστασης καθώς ο κόσμος περνάει δύσκολα, θα βαθύνει η ύφεση μέσα από τη μείωση των μισθών.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ωραία, περιμένω να δω τί θα ψηφίσετε.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Κυρία Υπουργέ, η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ βοηθάει;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Χρήστο μου, ένα λεπτό, θα το συζητήσουμε μετά, έχουμε χρόνο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ήθελα όμως να βάλουμε σε μία ευρύτερη βάση τη διαπραγμάτευση και να πω και κάτι ευρωπαϊκό, που έρχεται να ενισχύσει αυτή την προσέγγιση.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μία κουβέντα γιατί πρέπει να κλείσουμε, κυρία Υπουργέ.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, βέβαια. Για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι μίλησαν για το θέμα της ύφεσης και της ανάπτυξης, δηλαδή κάτι που ως τώρα ήμασταν λίγες χώρες που το θέταμε και κυρίως όσοι είχαμε πρόβλημα. Τώρα έρχεται η ίδια η Ευρώπη και λέει, εντάξει η δημοσιονομική προσαρμογή αλλά δεν αρκεί, χρειάζεται σήμερα να δώσουμε τόνωση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κοντός ψαλμός αλληλούια έχω να πω.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να ευχαριστήσουμε την Υπουργό…

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λέω και σε αυτά τα ζητήματα, όπως και στα άλλα που συζητήσαμε, κοντός ψαλμός αλληλούια, ξέρετε, κυρία Υπουργέ, γιατί ο κόσμος ακούει, ακούει κουβέντες, κουβέντες και στο τέλος…

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι κρίσιμες οι ημέρες αυτές. Είναι ημέρες που πρέπει όλα τα κόμματα με πολύ μεγάλη ευθύνη να σταθούμε, και όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε μία διαπραγμάτευση μπορούμε να πετύχουμε και τα καλύτερα για τη χώρα μας.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Αυτό είναι το ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση και όλα αυτά που γίνονται βοηθούν την Κυβέρνηση και την κατάσταση και τη διαπραγμάτευση και αυτό που γίνεται στη χώρα; Στέκεται στο ύψος των περιστάσεων;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι δεν πρέπει να τα μπλέκουμε. Βλέπετε ότι αυτή τη στιγμή…

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Μπλέκονται αναγκαστικά.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: …και ο Βαγγέλης Βενιζέλος βλέπετε ότι είναι δοσμένος σε αυτή τη διαπραγμάτευση, δίνει τη μάχη…

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άλλη υποψηφιότητα πρέπει να υπάρξει στο ΠΑΣΟΚ, κυρία Υπουργέ;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Από εκεί και πέρα μην μπλέκουμε τα δύο πράγματα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι, δεν τα μπλέκουμε. Άλλο ερώτημα είναι αυτό.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μπλέκονται από μόνα τους.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι άλλο η μάχη της διαπραγμάτευσης που και ο Αντιπρόεδρος, ο Βαγγέλης Βενιζέλος δίνει μία μάχη εκ του συστάδην μαζί με τον Πρωθυπουργό, και το ζήσαμε και στις Βρυξέλλες και από εκεί και πέρα…

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Οι υποψήφιοι πρέπει να μείνουν στην Κυβέρνηση;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα πάρω θέση γι’ αυτό. Από εκεί και πέρα οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνουν όπως έχουν αποφασιστεί. Φυσικά θα ανοίξουν επίσημα οι διαδικασίες των υποψηφιοτήτων, η γνώμη μου είναι ότι…

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα να υπάρχουν κι άλλοι λέτε εσείς, υποψήφιοι.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όταν ανοίξουν οι υποψηφιότητες, τότε θα δούμε και ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θα πρέπει να είναι στην Κυβέρνηση;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Οι υποψήφιοι πιστεύω οτι δεν μπορεί να έχουν διπλό ρόλο όταν μπούμε στην επίσημη διαδικασία της εκλογής.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μάλιστα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Παπανδρεϊκό υποψήφιο βλέπετε εσείς;

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ήμουν πολύ σαφής. Πρέπει να γίνει πρώτα πολιτική διαδικασία και όταν ανοίξει η διαδικασία για τις υποψηφιότητες θα δούμε και ποιοι θα είναι υποψήφιοι για να προχωρήσουμε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ευχαριστούμε, κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κυρία Υπουργέ, δεν έχουμε άλλο χρόνο.

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ.

1 Φεβρουαρίου, 2012