Συνέντευξη Εκπροσώπου ΥΠΕΞ κ. Γ. Δελαβέκουρα στο Ράδιο Εννέα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να περάσουμε, φίλες και φίλοι, αμέσως στον Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείο Εξωτερικών τον κύριο Γρηγόρη Δελαβέκουρα.  Καλημέρα σας και καλή χρονιά, κύριε Δελαβέκουρα.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Καλή σας ημέρα και καλή χρονιά και από εμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
:  Λοιπόν, υπάρχει κάτι χειροπιαστό από την πλευρά της Τουρκίας μετά από αυτήν την κατά τα άλλα ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή συνάντηση στο Ερζερούμ;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ήταν μία ευκαιρία για να ξανασυναντηθούν οι Πρωθυπουργοί και ταυτόχρονα σε μία συμβολική κίνηση, που είχε όμως και πολύ μεγάλη ουσία, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να θέσει επί τάπητος τόσο το όραμά μας, το όραμα της Ελλάδας για βελτίωση και εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο και τα προβλήματα τα οποία εμποδίζουν να φτάσουμε σε αυτό το σκοπό και το σημαντικότερο, νομίζω, είναι ότι αντίστοιχη βούληση εκφράζει και ο Τούρκος Πρωθυπουργός.  Από εκεί και πέρα είχαν ακόμα την ευκαιρία να συζητήσουν μερικά από τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες αυτή τη στιγμή, έγινε μία πολύ καλή συζήτηση για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, για το οποίο μπορούμε να πούμε περισσότερα αργότερα, βάλαμε στο ημερολόγιο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δηλαδή;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ουσιαστικά έχει βρεθεί στη μέση από μία πολύ μεγάλη μεταναστευτική πίεση, έχουμε τη ροή των μεταναστών από την Τουρκία, οι οποίοι έχουν προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι όμως λόγω του πλαισίου του νομικού που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τελικώς παραμένουν στη χώρα μας.  Χρειαζόμαστε λοιπόν πολύ καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία για αποτελεσματικότερη διαχείριση των δικών της συνόρων, αλλά ταυτόχρονα και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μισό λεπτό, κύριε Δελαβέκουρα, δεσμεύτηκαν ότι θα τηρήσουν το πρωτόκολλο το οποίο έχει υπογραφεί για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών που προέρχονται από την Τουρκία;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Να σας θυμίσω ότι το 2002 υπεγράφη αυτό το διμερές πρωτόκολλο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, το οποίο δεν τηρείται.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  …του οποίου δεν είχαμε την εφαρμογή όπως θα έπρεπε να την έχουμε εκ μέρους της Τουρκίας.  Το Μάιο, όταν είχε έρθει ο Τούρκος Πρωθυπουργός στη χώρα μας, είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο των 22 συμφωνιών ότι η Τουρκία θα αποδέχεται ετησίως 1.000 αιτήματα, το οποίο είναι μία σημαντική βελτίωση στην κατεύθυνση της εφαρμογής του.  Παράλληλα είμαστε σε συζητήσεις προκειμένου να συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα πρωτόκολλο επανεισδοχής με την Τουρκία, οι συζητήσεις και σε αυτόν τον τομέα προχωρούν, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αποτέλεσμα.  Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει η Τουρκία να συνεργαστεί και στο κομμάτι της επανεισδοχής αλλά και στο κομμάτι του ελέγχου των συνόρων, γιατί είναι αναμφίβολη η πίεση που δέχονται και οι δύο χώρες και έχουν κάθε λόγο να συνεργαστούν, ώστε να στείλουν από κοινού το μήνυμα στους διακινητές ότι αυτό το πέρασμα είναι κλειστό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα.  Βέβαια θα πει κανείς ότι τα 1.000 είναι περισσότερα από το μηδέν, αλλά είναι και πολύ λιγότερα από τον πραγματικό αριθμό των λαθρομεταναστών οι οποίοι προέρχονται από την Τουρκία, έτσι;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Ναι, μιλάμε για 1.000 αιτήματα, ο αριθμός προσδιορίζεται…, κάθε αίτημα μπορεί να αφορά περισσότερους λαθρομετανάστες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
:  Ναι.  Εννοείτε το κάθε αίτημα να είναι για 10 ή για 50 μέσα.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα.  Να ρωτήσω κάτι, ισχύει η κατηγορηματική διαβεβαίωση που δόθηκε ότι δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Απόλυτα, δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Όχι, δε λέω αν τίθεται, αν συζητήθηκε.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Δεν υπάρχει, όχι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα με την Τουρκία νομίζω εκ των πραγμάτων, το αντιλαμβάνεται κανένας, πρώτα από όλα δεν έχουμε οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Προφανώς, ναι.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Δεύτερον, έχουμε μία συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να αμφισβητεί βασικά ζητήματα κυριαρχίας της χώρας μας, σε τέτοιο πλαίσιο δεν είναι δυνατόν να συζητάμε και δεν υπάρχει κανένα έδαφος για να το ισχυριστεί κάποιος αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα, υπάρχει όμως το εξής έδαφος, εάν υπάρχει κάποιο καινούργιο στοιχείο από την πλευρά της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εφόσον και αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία προηγουμένως, ή υπάρχει κάτι από εκεί;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Στο συγκεκριμένο θέμα ο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Γιατί ξέρετε, εάν με κάποιον τρόπο λυθεί αυτό το ζήτημα, που είναι το βασικό, μετά μπορεί να ανοίξει η συζήτηση και για τα υπόλοιπα.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας είναι στον πυρήνα των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και είναι ένα ζήτημα το οποίο υπάρχει εδώ και δεκαετίες.  Τόσο ο Έλληνας όσο και ο Τούρκος Πρωθυπουργός έχουν εκφράσει τη σαφή πολιτική βούλησή τους για να προχωρήσουμε και έχουν δώσει εντολή στους εκπροσώπους των δύο χωρών στις διερευνητικές επαφές να προχωρήσουν.  Αυτές οι συνομιλίες διεξάγονται, έχουν προχωρήσει, δεν έχουμε φτάσει όμως ακόμα σε κάποιο αποτέλεσμα.  Η θέση της χώρας μας είναι ότι σε περίπτωση που αυτές οι διερευνητικές επαφές δεν οδηγήσουν πουθενά, τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στη διεθνή δικαιοσύνη.  Δεν μπορώ όμως να σας πω ότι είμαστε σε αυτό το σημείο ακόμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Δελαβέκουρα, αν μου επιτρέπετε, αυτό είναι μία ιστορία που κρατάει δεκαετίες, αυτό το πρόβλημα με παραλλαγές υπάρχει δεκαετίες, δεν είναι κάτι καινούργιο.  Εγώ ρωτώ, υπάρχει κάτι καινούργιο πάνω σε αυτό για να δούμε εάν συζητάμε τώρα επί του πρακτέου και επί της ουσίας;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ
:  Όχι, αυτό θα το περιμένουμε από τις διερευνητικές επαφές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Αυτό θα είναι αποτέλεσμα των διερευνητικών επαφών, αυτό που λέμε είναι ότι δεν μπορεί αν είναι μία συζήτηση που θα διαρκεί στο διηνεκές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εσαεί.  Μάλιστα.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Η Ελλάδα πιστεύει ότι είναι ένα νομικό ζήτημα, το οποίο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, τα ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών είναι πάρα πολύ σύνθετα, είναι νομικά ζητήματα και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο λέμε ότι εάν δεν μπορέσουν οι δύο χώρες να καταλήξουν σε κάποια συνεννόηση μέσω των διερευνητικών, τότε υπάρχει η διεθνής δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Η οποία υπήρχε και πριν και την έχουμε ζητήσει πολλές φορές, αλλά μονίμως αρνείται η Τουρκία, έτσι;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Ναι, μα γι’ αυτό και το θέτουμε το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, επ’ αυτού δεν υπάρχει κάτι καινούργιο.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Όχι, γιατί αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές και όντως έχουν εντατικοποιηθεί, έχουμε ξεκάθαρες δηλώσεις και δημόσιες δηλώσεις των δύο Πρωθυπουργών που έχουν πει ότι θέλουν να κινηθούν ταχύτερα για να φέρουν αποτελέσματα και αυτό το πράγμα είναι σε εξέλιξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ωραία.  Να ρωτήσω κάτι άλλο, αυτό το χρονοδιάγραμμα έχει οριστεί επακριβώς;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Ακόμα όχι, γιατί ακόμα μιλάμε για διερευνητικές που είναι σε εξέλιξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ωραία.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και όλα τα άλλα ζητήματα που είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν οι Πρωθυπουργοί και τα οποία είναι πολύ σημαντικά και για τις δύο χώρες αλλά και για την καθημερινότητα των πολιτών τους, όπως είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο πέρυσι το Μάιο είχε την πρώτη του συνάντηση, την εναρκτήρια, τώρα το προγραμματίζουμε να γίνει το επόμενο στην Τουρκία, τον Ιούλιο, και θα έχουμε το Μάρτιο, θα φιλοξενήσουμε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών προκειμένου να προετοιμαστεί.  Εκεί, υπάρχει πάρα πολύ ευρύ πεδίο συνεργασίας για τις δύο χώρες, το είδαμε ήδη μετά το Μάιο, ακόμα και στον τουρισμό, με την αύξηση της ροής του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα από την Τουρκία, σε θέματα οικονομικής συνεργασίας, στα θέματα της λαθρομετανάστευσης, υπάρχουν θέματα διαχείρισης υδάτων στον Έβρο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις πλημμύρες, ένα θέμα που συζήτησαν οι δύο Πρωθυπουργοί και θέλουμε μεγαλύτερη εμπλοκή της Βουλγαρίας.  Όλα αυτά τα θέματα λοιπόν δεν πρέπει να τα βάζουμε σε δεύτερη μοίρα, γιατί έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Προφανώς.  Ένα τελευταίο ερώτημα, αύριο θα ενημερώσει ο κύριος Δρούτσας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Όχι, αύριο έχει συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εξωτερικής Πολιτικής.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ακριβώς.  Και πρόκειται να γίνει και μία συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά αυτή ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Από ό,τι ακούγεται ήταν για την επόμενη εβδομάδα, πιθανώς να πάει λίγο πιο πίσω, δεν ξέρω.Κύριε Δελαβέκουρα, σας ευχαριστώ πολύ.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Εγώ ευχαριστώ.  Να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να είστε καλά.  Καλημέρα.  Καλή χρονιά.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Καλή σας ημέρα.

10 Ιανουαρίου, 2011