Συνέντευξη Εκπρόσωπου ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέκουρα στο ρ/σ ΝΕΤ και τους δημοσιογράφους Ε. Μπαλτατζή και Γ. Γιουκάκη (04.04. 11)



Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Γι’ αυτό ακριβώς το θέμα έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών τον κύριο Δελαβέκουρα. Καλή μέρα κύριε Δελαβέκουρα.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλή σας ημέρα.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Τί κάνετε;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μια χαρά, εσείς πώς είστε.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Ήταν ένα Σαββατοκύριακο εντονότατων, μάλλον παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με επίκεντρο την Αθήνα, που αφορά στις εξελίξεις στη Λιβύη. Τώρα δεν ξέρω από πού μπορούμε να ξεκινήσουμε, μάλλον από το αποτέλεσμα της παρουσίας του Υφυπουργού Εξωτερικών της Λιβύης στην Αθήνα.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Να ρωτήσουμε, τί σημαίνει αυτό; Ότι βρίσκονται σε αναζήτηση μιας…, βρίσκεται το καθεστώς Gaddafi εννοώ, σε αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης για την έξοδο από την κρίση με τη μεσολάβηση της Ελλάδας; Ορθώς το μεταφράζουμε έτσι ή είμαστε σε λάθος κατεύθυνση;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι πράγματι υπήρξαν πάρα πολλές επαφές το Σαββατοκύριακο από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών και μέσα απ’ αυτές τις επαφές προέκυψε και η σκέψη να έρθει εδώ πέρα ένας απεσταλμένος του Gaddafi ο οποίος μετέφερε ένα προσωπικό μήνυμα του Gaddafi προς τον Πρωθυπουργό. Γι’ αυτό το λόγο έγινε η συνάντηση. Αυτό που φαίνεται ότι υπάρχει εκ μέρους του καθεστώτος είναι μια διάθεση να αναζητηθεί λύση. Πρέπει βέβαια να πούμε ότι είναι νωρίς, συνεχίζονται οι επαφές, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε ήδη σήμερα σειρά επαφών με εταίρους και συμμάχους μας και θα συνεχίσει να έχει τόσο με χώρες Ευρωπαϊκές όσο και με Αραβικές. Η θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να εστιάσουμε στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας πολιτικής, διπλωματικής λύσης. Είναι κάτι που είπαμε από την πρώτη στιγμή, είπε ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση των Παρισίων, είπε και ο Υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση που έγινε στο Λονδίνο. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας διεξάγονται προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και προστασία των αμάχων. Από εκεί και πέρα προκειμένου να βρούμε μια βιώσιμη λύση στη Λιβύη, θα πρέπει να την αναζητήσουμε με πολιτικούς όρους και εκεί ακριβώς εστιάζουν οι προσπάθειες της Ελλάδας.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Κύριε Δελαβέκουρα, να σας ρωτήσω κάτι; Επειδή ακούσαμε, στην ουσία το επιβεβαιώνετε ότι αναζητείται μία πολιτική λύση, είστε σε θέση να γνωρίζετε αν αυτή η πολιτική λύση για την οποία γίνονται όλες αυτές οι πρωτοβουλίες από την πλευρά του Gaddafi αλλά και ο διπλωματικός Μαραθώνιος του Πρωθυπουργού του δικού μας, του Γιώργου του Παπανδρέου, είναι μια πολιτική λύση στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο Gaddafi, ή είναι μια πολιτική λύση χωρίς Gaddafi;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για λεπτομέρειες. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να δούμε πώς μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία, μια τέτοια πολιτική διαδικασία που θα επιτρέψει ένα εθνικό διάλογο, που θα επιτρέψει ουσιαστικά στον Λιβυκό λαό να κάνει τα επόμενα βήματα. Είναι πολύ νωρίς, είναι η αρχή, αλλά η αρχή είναι η πιο δύσκολη στις συνθήκες που έχουμε, διότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, έχουμε πολεμικές επιχειρήσεις σε εξέλιξη, είναι και η ίδια η δομή της Λιβυκής κοινωνίας που βασίζεται στις φυλές, η οποία την καθιστά τελείως…

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Δύσκολη.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: …δύσκολη και από οποιαδήποτε άλλη περίπτωση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην περιοχή η οποία έχει παραδοσιακές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο και είναι συνάμα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είναι δηλαδή μια χώρα η οποία μπορεί ακριβώς να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες της, έχει την εμπιστοσύνη των μερών και γι’ αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε, να αξιοποιήσουμε τη θέση μας προκειμένου να βοηθήσουμε να πάνε τα πράγματα προς την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Τώρα μας είπατε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών ο κύριος Δρούτσας βρίσκεται από το πρωί σε νέο γύρο επαφών. Σε αυτές τις επαφές, κύριε Δελαβέκουρα, δεν ξέρω τώρα αν είναι ανακοινώσιμο ή δεν είναι ανακοινώσιμο, αλλά τέλος πάντων...

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Εμείς το ρωτάμε.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Ακριβώς. Είναι μία θέση η οποία έχει διαμορφώσει ήδη η Αθήνα; Είναι μία θέση η οποία πέρασε από την Τρίπολη της Λιβύης μέσω Αθηνών και φιλοδοξείτε να περάσει σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ή πέραν του Ατλαντικού; Τί ακριβώς είναι;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα να σας πω ότι ήδη ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επαφές με τον Βρετανό, τον Ιταλό και τον Τούρκο, ομολόγους του, και θα συνεχίσει να έχει επαφές με την κυρία Ashton, με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιορδανίας και άλλων αραβικών χωρών. Σίγουρα θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας για τις επαφές που έγιναν χθες, για το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών, αλλά ταυτόχρονα θα συζητήσουμε και κάποιες σκέψεις που υπάρχουν για το πώς μπορούμε ακριβώς να κάνουμε το πρώτο βήμα, πώς μπορούμε να κάνουμε την αρχή. Δεν θα ήθελα όμως να μπω σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, σίγουρα δεν είναι μια εύκολη κατάσταση αυτή που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και πάλι θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία μπορεί να διευκολύνει την πρόοδο, εφόσον βέβαια από τα ίδια τα μέρη υπάρχει τέτοια διάθεση.

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Κύριε Δελαβέκουρα, να ρωτήσω κάτι άλλο, μάλλον να το θέσω αλλιώς, θυμάμαι και αν κάνω λάθος…, πριν από καμιά δεκαριά μέρες είχε έρθει πάλι κάποιος από την Λιβυκή Κυβέρνηση, είχε συναντηθεί και είχε ενημερώσει τον Υφυπουργό των Εξωτερικών τότε, τον κύριο Δημήτρη Δόλλη, για τις θέσεις του καθεστώτος. Αντιλαμβανόμαστε ότι στην ουσία αυτού του είδους οι διπλωματικές επαφές, το παρασκήνιο, ας το χαρακτηρίσει κανείς όπως θέλει, του Έλληνα Πρωθυπουργού και του ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών διαρκεί, από τότε τουλάχιστον έως και σήμερα, άρα τί μπορεί να υποθέσει κανείς; Ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους εταίρους στη Δύση, ότι είναι μια διαπραγμάτευση, μια συνομιλία η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη και θέλει ειδικό χειρισμό; Όταν ήρθε χθες το βράδυ ο καινούργιος απεσταλμένος μήπως έφερε μια νέα πρόταση; Τουλάχιστον μια εικόνα σε αυτό μας δίνετε;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Να ξεκινήσουμε με το δεδομένο ότι μιλάμε για μια πολύ σοβαρή κρίση η οποία έχει δυναμικό χαρακτήρα, αλλάζουν τα δεδομένα συνεχώς και αντίστοιχα προσπαθεί και η Ελλάδα και άλλες χώρες να μπορέσουμε να βρούμε κάποιο κοινό τόπο προκειμένου να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία. Από εκείνη τη συνάντηση στην οποία αναφερθήκατε είχαμε καταφέρει, όπως ίσως θα θυμάστε, να φέρουμε πίσω στην πατρίδα τους, τους τρεις Ολλανδούς στρατιώτες…

Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Το θυμάμαι, ναι.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: …οι οποίοι κρατούνταν μέχρι τότε στη Λιβύη. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, αλλά φυσικά καθοριστικός παράγοντας είναι οι εξελίξεις που έχουμε στο πεδίο. Αυτή τη στιγμή η Διεθνής Κοινότητα έχει θέσει το πλαίσιο, η απόφαση 1973 πρέπει να εφαρμοστεί και η απόφαση αυτή απαιτεί να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και η προστασία των αμάχων. Από εκεί και πέρα όμως οφείλουμε να αναζητήσουμε διεξόδους πολιτικές, διπλωματικές ώστε να φθάσουμε σε συνθήκες σταθερότητας, κάτι το οποίο δεν είναι κοντά αυτή τη στιγμή, αλλά ακριβώς εκεί κατευθύνονται οι προσπάθειές μας.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Μια τελευταία ερώτηση από την πλευρά μου τουλάχιστον, κύριε Δελαβέκουρα, είναι η εξής, με τη Βεγγάζη, ας το πούμε έτσι για να συνεννοούμαστε, υπάρχει η ίδια επαφή ή δε χρειάζεται αυτή τη στιγμή;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Υπάρχουν επαφές από ελληνικής πλευράς με όλα τα μέρη τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση του να βρούμε μια διέξοδο και έτσι θα συνεχίσουμε.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Μάλιστα. Να σας ευχαριστήσουμε για τη συνομιλία.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ευχαριστώ κι εγώ. Γεια σας.

Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗΣ: Καλημέρα.

4 Απριλίου, 2011