ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν αιτήματα Ελλήνων για να επαναπατριστούν;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Στην Κοινότητα του Καΐρου, που είναι και πολυπληθέστερη, όχι. Παρακολουθούν τις εξελίξεις, οι οδηγίες που έχουν και στο Κάϊρο και στην Αλεξάνδρεια είναι να μένουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους, όπου είναι πιο ασφαλείς. Στην Αλεξάνδρεια έχουμε αιτήματα επαναπατρισμού και γι' αυτό το λόγο από χθες το πρωί ενεργοποιήσαμε το σχεδιασμό...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα; Πολλά;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είναι περισσότερα από 100, βέβαια αυτός ο αριθμός θα αλλάξει, φαντάζομαι. Έχουμε σε ετοιμότητα τα δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου, όταν θα υπάρχουν συνθήκες ασφαλείας κατάλληλες, να προχωρήσουμε στην αποστολή στην οποία θα συμμετέχει και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Δόλλης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το ένα στοιχείο βέβαια. Το άλλο αφορά την Αίγυπτο αυτή καθ' εαυτή και τις πιθανές επιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλαγών στην ευρύτερη περιοχή. Υπάρχει μια εκτίμηση από την πλευρά του Ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών για το πού πάνε τα πράγματα, κατά πόσο μπορεί να υπάρχει ένας ευρύτερος... η Αίγυπτος είναι σημαντικός παράγοντας.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Και βέβαια. Είναι η σημαντικότερη χώρα στον αραβικό κόσμο. Έχουμε κάνει αναλύσεις από τότε που ξεκίνησαν ουσιαστικά οι ταραχές στην Τυνησία και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε πάρα πολύ προσεκτικά και τις εξελίξεις αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να αναγνωρίσουμε, και το είπατε κι εσείς, ότι η Αίγυπτος είναι ο σημαντικότερος παίκτης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Έχει λειτουργήσει σταθεροποιητικά για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολλές συγκρούσεις που υπάρχουν στην περιοχή και γι' αυτό είναι κρίσιμης σημασίας να μπορέσει η ίδια η Αίγυπτος να βρει τις δυνάμεις και να βρει την ψυχραιμία ώστε να μπορέσει να βγει απ' αυτή την κρίση. Είναι η κατάσταση πάρα πολύ ρευστή αυτή τη στιγμή και δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η βία και να μπορέσει να γίνει ουσιαστικά μια πολιτική συζήτηση, η οποία να επιτρέψει την έξοδο από την κρίση, για την ίδια την Αίγυπτο πρώτα απ' όλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς βλέπετε η κατάσταση να ομαλοποιείται σύντομα; Τί εκτίμηση κάνετε, κύριε Δελαβέκουρα;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Και πάλι σας λέω, τα μηνύματα που παίρνουμε είναι συγκεχυμένα, διότι φαίνεται ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν, η κατάσταση ασφαλείας στο δρόμο δεν είναι καλή. Υπάρχουν προσπάθειες που γίνονται από πολλές πλευρές και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως γίνεται λόγος για μια ομαλή μετάβαση, όπως ακούσατε και από την κυρία Κλίντον, από την Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι μια έκφραση που δίνει μια προοπτική, έτσι;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Κοιτάξτε, και πάλι αυτό είναι μια πολιτική ανάλυση την οποίαν εγώ δεν θέλω να διακινδυνεύσω να κάνω αυτή τη στιγμή. Όσο στο δρόμο υπάρχει ένταση, δε νομίζω ότι μπορεί κανένας με ασφάλεια να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, αλλά ξέρετε, κύριε εκπρόσωπε, πολύς κόσμος λέει, μια άποψη λέει ότι καθώς η Ελλάδα έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τις Αραβικές χώρες και με την Αίγυπτο και έχει και μια κοινή, ας το πούμε έτσι, ιστορική διαδρομή, μήπως θα έπρεπε να αναληφθεί εκ μέρους της χώρας μια πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα βοηθήσει και τη χώρα μας να παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο και να το πω και ωφελιμιστικά και το κύρος της χώρας να αναβαθμιστεί σε δύσκολες εποχές… δεν ξέρω.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Εννοείται, και αυτές οι επαφές γίνονται. Σήμερα υπάρχει και Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συμμετέχει η κυρία Ξενογιαννακοπούλου και θα έχουμε κι εκεί πέρα την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους εταίρους μας. Πρέπει όμως κι εδώ να σας πω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 έχει πολλές διαφορετικές απόψεις, οπότε θα πρέπει να βρούμε μια κοινή συνισταμένη. Και πάλι όμως, όσο σημαντικός και αν είναι ο εξωτερικός παράγοντας, αυτή είναι μια σοβαρή πολιτική κρίση στην Αίγυπτο και αφορά πρωτίστως τους Αιγυπτίους. Αυτοί είναι που θα πρέπει να βρουν τη λύση και να είναι μια λύση που να οδηγεί σε σταθερότητα. Γι' αυτό το λόγο είμαι και επιφυλακτικός σε πολλά πράγματα που μεταδίδονται και ακούγονται αυτές τις μέρες, διότι...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι, το καταλαβαίνω. Να σας ρωτήσω κάτι τώρα που έχει να κάνει με τους Έλληνες, να επιστρέψουμε στους δικούς μας ανθρώπους. Οι πληροφορίες που έρχονται από τη δικιά μας διπλωματική αποστολή, μιλούν για ασφαλή ζωή των δικών μας ανθρώπων εκεί ή έχει κινδυνεύσει κάποιος ή εν πάση περιπτώσει υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους εκεί;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μέχρι στιγμής δεν είχαμε αναφορά για κάποιον ο οποίος να κινδύνευσε. Έχουμε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η χθεσινή νύχτα ήταν πιο ήρεμη από τις προηγούμενες μέρες. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί. Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση ασφαλείας. Σας λέω, έχουμε αυτά τα αιτήματα από την Αλεξάνδρεια, τα οποία κοιτάμε να τα αντιμετωπίσουμε και έχουμε και μια ομάδα Ελλήνων στο αεροδρόμιο του Καΐρου...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τουριστών λέτε.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ακριβώς, ναι. Τους οποίους δεν γνωρίζαμε ότι είναι εκεί, το μάθαμε… δεν είχαν επικοινωνήσει με την Πρεσβεία, αλλά μπορέσαμε και τους βρήκαμε μέσω των μέσων ενημέρωσης. Θα τους επισκεφθεί άνθρωπος από το Προξενείο προκειμένου να τους εφοδιάσει με νερό και τρόφιμα και προσπαθούμε και γι' αυτούς να βρούμε μια λύση για το πώς θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντός της ημέρας μιλάτε ή όχι;
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτή είναι η προσπάθεια, αλλά σας λέω, αυτό εξαρτάται και από τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε επί του εδάφους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι και ασαφής η κατάσταση και στο αεροδρόμιο. Μάλιστα. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Δελαβέκουρα. Καλή σας μέρα.
κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Κι εγώ, να είστε καλά. Γεια σας.
31 Ιανουαρίου, 2011