Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Να δούμε τώρα με ποιους τρόπους θα τους βοηθήσουν στο μέλλον. Να σε ευχαριστήσουμε πολύ Ρίτσα Καστάνη για την ενημέρωση. Παραμένουμε τώρα στο θέμα αυτό. Είναι κοντά μου ο κύριος Γρηγόρης Δελαβέκουρας, Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών. Καλημέρα σας, καλώς ήρθατε.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλημέρα.
Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Και ο κύριος Νίκος Δούσης-Ρασσιάς από τους Γιατρούς της Ειρήνης, καλημέρα και σε εσάς. Είχατε πάει στη Λιβύη, πρόσφατα επιστρέψατε, θα μας πείτε λοιπόν τί είδατε, θα μας τα περιγράψετε. Να ξεκινήσω από τα αποτελέσματα της Συνόδου που έγινε χθες στο Λονδίνο, της Διεθνούς Διασκέψεως. Ο κύριος Δελαβέκουρας θα μας πει τί μας έμεινε ουσιαστικά από αυτό. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις και τελικός στόχος είναι να φύγει ο Gaddafi;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Να ξεκινήσουμε πρώτα απ’ όλα από το αντικείμενο της Συνόδου, είχε θέσει τρεις στόχους. Πρώτος στόχος ήταν η επιβεβαίωση της ενότητας της Διεθνούς Κοινότητας και ο σεβασμός στην απόφαση 1970 και 1973. Δεύτερος στόχος ήταν η συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και τρίτος να γίνει η αρχή ενός πολιτικού διαλόγου, προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα.
Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Υπάρχει απόλυτη συμφωνία; Γιατί υπήρξαν και απουσίες από τη συγκεκριμένη Διάσκεψη.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πράγματι υπήρξαν απουσίες της τελευταίας στιγμής, οι οποίες σχολιάστηκαν κιόλας. Θα ήταν σημαντικό να είναι και η Αφρικανική Ένωση παρούσα στη συγκεκριμένη συνάντηση. Παρ' όλα αυτά είχαμε συμμετοχή του Αραβικού Συνδέσμου, της Ισλαμικής Διάσκεψης Αραβικών χωρών και επιβεβαιώθηκε νομίζω, πρώτα απ’ όλα με την απόφαση για την ίδρυση του Contact Group, της Ομάδας Επαφής, αλλά και για τη δέσμευση όλων ότι πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και να προστατευτούν οι άμαχοι. Αυτές είναι σημαντικές αποφάσεις. Θα είναι μια διαδικασία που θα είναι δύσκολη και θα κρατήσει σε χρόνο, αλλά είναι δεδομένο ότι έχουμε ένα πλαίσιο πλέον και προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Κύριε Δελαβέκουρα, η θέση της Ελλάδας απέναντι στους αντικαθεστωτικούς και στο Συμβούλιο που έχουν συγκροτήσει ποια είναι;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πιστεύουμε ότι τώρα που ξεκινάει αυτή η πολιτική διαδικασία και θα πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητα από την κατάπαυση του πυρός, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος ο οποίος θα έχει τη συμμετοχή όλων, προκειμένου, ακριβώς, να δοθεί η ευκαιρία στο Λιβυκό λαό να διαμορφώσει το μέλλον του, να διαμορφώσει αυτά τα βήματα προς τη δημοκρατία. Και πάλι σας λέω, θα είναι μια διαδικασία δύσκολη, θα υπάρχουν και διαφωνίες και περιμένω ότι θα τις δούμε και τις επόμενες ημέρες, γιατί μιλάμε για πολύ διαφορετικούς δρώντες. Έχουμε όμως σαφείς δεσμεύσεις, έχουμε τη Διεθνή Κοινότητα που μίλησε μέσω της απόφασης 1973 και έχουμε σε κυρίαρχο ρόλο τον ΟΗΕ και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ήδη, κύριε Δελαβέκουρα, βλέπετε ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Υπάρχει σχέδιο συγκροτημένο για την επόμενη ημέρα; Και δε μιλώ μόνο για το πολιτικό σκέλος, ποιος δηλαδή θα αναλάβει τα ηνία της χώρας, αλλά και τί θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μα γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει η Διεθνής Κοινότητα να βοηθήσει στο κομμάτι το ανθρωπιστικό και αυτό είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων όλων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύω ότι θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Aπό εκεί και πέρα όμως δεν πρέπει να ξεπεράσουμε τα όρια που θέτει η απόφαση 1973, δεν πρέπει να κάνουμε διασταλτική ερμηνεία αυτής της απόφασης. Το μέλλον των Λιβύων είναι στα χέρια τους. Αυτοί θα καθορίσουν πώς θα διαμορφώσουν το πολιτικό πλαίσιο και την κοινωνία τους την επόμενη μέρα.
Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ανεπηρέαστοι; Για παράδειγμα, η μοναδική βοήθεια είναι η στρατιωτική κάλυψη, η άμυνά τους, από τις Δυτικές Δυνάμεις;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτή είναι η αποστολή και η εντολή που έχει δώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αυτό πρέπει να το σεβαστούν όλοι.
Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Θα τα καταφέρουν όμως; Κάποιοι λένε ότι ίσως χρειαστούν χερσαίες επεμβάσεις από τις δυνάμεις αυτές, για να εξοντωθούν πλήρως οι στρατιωτικοί του Gaddafi ή να δώσουν όπλα στους αντικαθεστωτικούς για να μπορέσουν να απαντήσουν, αλλά τίθενται και άλλα ηθικά ζητήματα, στην προκειμένη περίπτωση, πώς να οπλίζεις το ένα μέρος ενός εμφυλίου.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πράγματι θα υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα που θα ανακύπτουν τις επόμενες ημέρες, ακριβώς διότι υπάρχει μία εποικοδομητική ασάφεια σε κάποιες από τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Ακριβώς όμως γι’ αυτό είναι σημαντικό να μείνουμε στην ορθή ερμηνεία της απόφασης 1973, διότι αυτή είναι και η εντολή που έχει δώσει η Διεθνής Κοινότητα προκειμένου να έχουμε κατάπαυση του πυρός και προστασία των αμάχων. Μη ξεχνάμε πότε ελήφθη αυτή η απόφαση, ελήφθη ενώ οι δυνάμεις του καθεστώτος ήταν έξω από τη Βεγγάζη και ανακοίνωναν ότι θα κάνουν μαζική επίθεση. Ήταν άμεση η ανάγκη εκείνη τη στιγμή να ληφθεί αυτή η απόφαση και πολύ σημαντικό ότι κατάφεραν τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρόλο που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και παρόλο που έγινε μία δύσκολη διαπραγμάτευση, κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο.
Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Εικόνα για το πότε θα λήξει αυτή η επιχείρηση υπάρχει; Το λέω γιατί μας κοστίζει και αρκετά, 6.500.000 Ευρώ το μήνα είναι η συμμετοχή της χώρας μας μόνο στις επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης και είναι δηλώσεις του Υπουργείου Άμυνας αυτές...
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πράγματι.
Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Είναι κάτι επίσημο δηλαδή. Επομένως υπάρχει εικόνα πότε θα λήξουν όλα αυτά;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Με ασφάλεια κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη αυτή τη στιγμή.
Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Αίσθηση υπάρχει; Γιατί πριν τη διάσκεψη του Λονδίνου λέγαμε ότι ίσως βαίνουν προς το τέλος, τώρα υπάρχει αντίθετη αίσθηση.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι, είναι νωρίς κάποιος να προσπαθήσει να βάλει χρονικό πλαίσιο σε αυτήν την κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πάλι σας λέω, μη ξεχνάμε ποια είναι η αποστολή της Διεθνούς Κοινότητας, είναι να προστατεύσει τους αμάχους. Από εκεί και πέρα όμως φαίνεται ότι θα είναι μία μακρά και δύσκολη διαδικασία μέσα στην ίδια τη Λιβύη προκειμένου αυτός ο εθνικός διάλογος, που θα ξεκινήσει ελπίζουμε άμεσα, να φέρει αποτελέσματα.
Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Σε περίπτωση που πάρουν διαφορετική τροπή τα πράγματα και χρειαστούν μεγαλύτερες ενισχύσεις και ζητηθούν από τη χώρα μας, γνωρίζω ότι έχουμε διαλέξει τη διπλωματική οδό, αλλά πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα σε περίπτωση που της ζητηθεί μεγαλύτερη συνδρομή;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είναι ξεκάθαρη η θέση της Ελλάδας. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι πρέπει να αναζητήσουμε μία πολιτική, διπλωματική λύση κι εκεί βλέπουμε ότι οδηγούνται τα πράγματα και δεν μπορεί να υπάρχει και άλλη οδός. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις οι οποίες θα προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό, αυτό είναι υποχρέωση της Διεθνούς Κοινότητας, δε συζητάμε όμως για άλλη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας.
Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ναι, αλλά από την προστασία του άμαχου πληθυσμού έχουμε περάσει στο ότι πρέπει να φύγει και ο Gaddafi, τουλάχιστον σε αυτό κατέληξαν όλοι χθες. Επομένως, πώς θα επιτευχθεί το δεύτερο κομμάτι της επιχείρησης; Αρκούν οι αεροπορικές επιδρομές;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Το δεύτερο κομμάτι είναι ακριβώς, και πάλι σας λέω, στα χέρια του λιβυκού λαού. Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν ορίζει με ποιο τρόπο θα πρέπει να εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση στη Λιβύη. Αυτό θα είναι μία απόφαση που πρέπει να πάρει ο Λιβυκός λαός και πάντα με σεβασμό στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Μάλιστα. Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ. Καλή συνέχεια σας εύχομαι.
30 Μαρτίου, 2011