ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μία δήλωση για το θέμα της Λιβύης που έχει ιδιαίτερη σημασία: ο κύριος Medvedev, ο Ρώσος Πρόεδρος, λέει ότι εμείς θα δεχόμασταν, θα αναγνωρίζαμε το Μεταβατικό Συμβούλιο εάν μπορούσε να ενώσει τη χώρα, γιατί ο Gaddafi ελέγχει ακόμα κάποια κομμάτια του στρατού. Μάλιστα καλεί το Μεταβατικό Συμβούλιο και το καθεστώς Gaddafi να συνομιλήσουν για να ενώσουν τη χώρα. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να γίνονται ήδη αυτές οι διαπραγματεύσεις και απλώς να βρεθούμε προ τετελεσμένου. Αυτό δικαιολογεί ενδεχομένως - και όλα αυτά είναι εικασίες - γιατί δεν έχει συλληφθεί ακόμα ο Gaddafi, γιατί αντιστέκεται και γιατί ενδεχομένως γίνονται, αν όχι στη Λιβύη κάπου ή αλλού, συνομιλίες ανάμεσα στις «Μεγάλες Δυνάμεις». Και μια και μιλάμε για τη Λιβύη και γενικώς για τη διεθνή σκηνή, θα συνδεθούμε αμέσως με τον κύριο Γρηγόρη Δελαβέκουρα, εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών. Κύριε Δελαβέκουρα, καλημέρα.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλή σας ημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για τη Λιβύη. Έχουμε την τελευταία δήλωση του Ρώσου Προέδρου του κυρίου Medvedev που λέει ότι θα αναγνωρίσουμε το Συμβούλιο αν ενώσει τη Λιβύη. Θα ξεκινήσω απ’ αυτό την πρώτη μου ερώτηση, μπορούμε να μιλάμε για μία ενωμένη Λιβύη ή ζούμε εποχές Ιράκ αυτή τη στιγμή στη Λιβύη;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτό ακριβώς πρέπει να αποφύγουμε και γι’ αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμη η φάση στην οποία έχουμε μπει. Έχουμε μια νέα κατάσταση αυτήν τη στιγμή στη Λιβύη και το επισήμανε και ο Υπουργός Εξωτερικών στη χθεσινή δήλωση που έκανε. Τόνισε πρώτα απ’ όλα την ανάγκη τα υπολείμματα του καθεστώτος να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν παρελθόν, αλλά και την τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο στη Λιβύη να καθοδηγήσει τη χώρα και το λαό της στα επόμενα βήματα, στη μεταβατική διαδικασία και σε ένα συμμετοχικό εθνικό διάλογο από τον οποίο θα προκύψει ο εκδημοκρατισμός της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κατάσταση στη Λιβύη είναι κρίσιμη, κάποιοι είπαν και μάλιστα απ’ αυτά τα μικρόφωνα χθες, ο Εκπρόσωπος εξωτερικών θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας ο κύριος Παναγιωτόπουλος, είπε ότι η Κυβέρνηση άργησε. Πιστεύετε ότι αργήσαμε ως Ελλάδα να αντιδράσουμε ή θέλαμε απλώς να δούμε πού πάει το πράγμα;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι, η Ελλάδα δεν άργησε. Η Ελλάδα ακολούθησε μια συνεπή πολιτική από την πρώτη στιγμή, μίλησε με πολύ καθαρή γλώσσα από την αρχή και ακολούθησε μια στρατηγική η οποία είχε ως βασικό γνώμονα να μπορέσει η χώρα μας να είναι χρήσιμη και να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης, στην επίτευξη μιας λύσης που θα είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την προστασία του λιβυκού λαού. Γι’ αυτό το λόγο και από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε τις επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων πολιτών και η χώρα μας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Η Ελλάδα ανέστειλε τη λειτουργία της Πρεσβείας στην Τρίπολη και αποκατέστησε διπλωματικές επαφές στη Βεγγάζη. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που στείλαμε διπλωμάτες μας στη Βεγγάζη, προκειμένου να έχουμε διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς και με τις δύο πλευρές στην προσπάθεια έναρξης μιας πολιτικής διαδικασίας. Η στάση της Ελλάδας –και θέλω να το τονίσω αυτό– ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική και είχε γνώμονα το να μπορέσει να στηρίξει τις γενικότερες προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας. Γι’ αυτό το λόγο συμμετέχουμε στην Ομάδα Επαφής και συνεχίζουμε να συμμετέχουμε στην Ομάδα Επαφής, γι’ αυτό το λόγο στηρίξαμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι τυπικό, έχουμε εικόνα, οι Έλληνες, οι αρκετοί Έλληνες που ζουν και δουλεύουν εκεί, αν είναι όλοι καλά, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, τώρα που είχε κλείσει η Πρεσβεία και δεν είχαμε την εκπροσώπηση που είχαμε, είναι όλοι καλά στην υγεία τους, υπάρχει πρόσβαση…;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είναι λίγοι οι Έλληνες που έχουν παραμείνει στη Τρίπολη. Αν θυμάστε, είχε γίνει μια μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης και επιστρέψανε όλοι οι Έλληνες που θέλανε να γυρίσουν. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κάποια αναφορά για κάποιον που να αντιμετωπίζει πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε λοιπόν να φύγουμε από τη Λιβύη, αν μου επιτρέπετε, και να φύγουμε από τη μικροεικόνα, να πάμε στη μακροεικόνα, αν μου επιτρέπετε τον εξελληνισμό της λέξης «μάκρο». Αυτήν τη στιγμή μιλάνε για την Αραβική Άνοιξη, μιλάνε για τις διαδικασίες που έγιναν στην Αίγυπτο, που έγιναν σε άλλες χώρες, στην Τυνησία, έχουμε αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση στη Συρία με μια αναγέννηση, ανακίνηση του Κουρδικού ζητήματος, έχουμε συγχρόνως μία, αν θέλετε, διπλωματική διελκυστίνδα όσον αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου που εμπλέκονται όλες οι μεγάλες δυνάμεις που είναι υπέρ της Κύπρου μαζί με το Ισραήλ, την Τουρκία να ανθίσταται και να παίζει και ένα ρόλο αστυνομικού στην περιοχή. Η Ελλάδα όλα αυτά, τα παρακολουθεί; Έχει άποψη για την επόμενη ημέρα; Έχει λόγο για την επόμενη ημέρα; Ή, να το πω πιο απλά, τί θέλουμε την επόμενη ημέρα;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι μόνο τα παρακολουθεί, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των εξελίξεων και αυτό πρέπει να κάνει η χώρα μας, γιατί είναι και η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται εγγύτερα σε αυτήν την περιοχή, η οποία αυτή την εποχή πράγματι ταράσσεται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε περίπτωση, κάθε χώρα της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής είναι μοναδική, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να προσέχουμε στην ανάλυσή μας να μην κάνουμε γενικεύσεις. Από εκεί και πέρα, όμως, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα αίτημα των λαών της περιοχής για περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη ελευθερία. Αυτό πρέπει οι ηγεσίες να το συνειδητοποιήσουν. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις σημαντικές οι οποίες θα οδηγήσουν στον εκδημοκρατισμό αυτών των χωρών.
Είδαμε σημαντικές αλλαγές να γίνονται στην Αίγυπτο που είναι χώρα κλειδί για την περιοχή. Οι εξελίξεις εκεί είναι πολύ σημαντικές γιατί δίνουν το στίγμα και για ολόκληρη την περιοχή. Είδαμε τις αλλαγές που γίνανε στην Τυνησία. Από την άλλη είχαμε την δραματική κατάσταση στη Λιβύη. Βλέπουμε στη Συρία να συνεχίζει το καθεστώς να επιτίθεται εναντίον των ίδιων των πολιτών του. Αυτό δεν μπορεί να δώσει λύση, φέρνει μόνο περισσότερη βία. Αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους είναι ότι χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται ο εκδημοκρατισμός. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, είναι μια πραγματικότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω…
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμμετέχει σε αυτές τις προσπάθειες και σε αυτές τις διεργασίες. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια ενιαία στάση της Διεθνούς Κοινότητας. Είμαστε σε συνεχή επαφή, παραδείγματος χάριν, με τον Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα για τη Λιβύη, τον κύριο Κhatib, συμμετέχουμε στις εργασίες της Ομάδας Επαφής και το ίδιο θα συνεχίσουμε να πράττουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι συμμετέχουμε, διαμορφώνουμε τις εξελίξεις, θα μου δώσετε, αν υπάρχει η δυνατότητα τέτοια, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι κάτι που πολλές φορές ανακοινώνεται, πώς συμμετέχουμε; Δηλαδή ποιος είναι ο ενεργός μας ρόλος;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η Διεθνής Κοινότητα αυτή τη στιγμή προσπαθεί να υποστηρίξει τα αιτήματα και τους αγώνες αυτών των λαών για περισσότερη δημοκρατία και πρέπει να το κάνει αυτό πάντα με σεβασμό στην κυριαρχία και στη λαϊκή βούληση των χωρών αυτών. Αυτό πρέπει να είναι βασικό μέλημά μας. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα, συμμετέχει σε όλα τα όργανα της Διεθνούς Κοινότητας. Οι θέσεις που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραδείγματος χάριν ή οι θέσεις που διαμορφώνονται στην Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, όλες αυτές οι διεργασίες δεν είναι απλές και το να μπορέσεις να διαφυλάξεις με τις επαφές σου ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, όπως κάναμε στη Λιβύη, να μπορείς να συμμετέχεις στη διαμόρφωση των σχεδίων που γίνονται, να έχεις ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανθρωπιστική προσπάθεια, όπως η χώρα μας, όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία ακριβώς σηματοδοτούν ότι η Ελλάδα έχει ένα ξεχωριστό ρόλο να παίξει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας φύγουμε λίγο από την ταραγμένη περιοχή που είναι στη Βόρεια Αφρική αλλά και στη Μέση Ανατολή, να πάμε σε ένα θέμα που πολιτικά είναι φλέγον, θεωρώ, και μπορεί να λειτουργήσει, αν θέλετε, αποσταθεροποιητικά στο επίπεδο της κοινής γνώμης. Πού βρισκόμαστε στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων; Γιατί κάτι δηλώσεις γίνονται, συγχρόνως φτιάχνουν αγάλματα, δηλαδή μία πολιτική που ακόμα και να μη θέλεις να πάρεις θέση, καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει συνοχή από την πλευρά των Σκοπιανών.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Κοιτάξτε, η χώρα μας έχει αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι είναι η εποικοδομητική πλευρά, είναι η πλευρά που πραγματικά επιδιώκει λύση και το έχει αποδείξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που γίνονται υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον ομόλογό του των Σκοπίων, ακριβώς για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα το οποίο θα επιτρέψει την πρόοδο σε αυτό το ζήτημα. Είναι σαφές και έχει καταγραφεί με ομόφωνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι για να έχει προοπτική η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο, όπως είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι όλοι πλέον αναγνωρίζουν ποιο ρόλο έχει παίξει η χώρα μας και ποιος είναι αυτός που πρέπει να κάνει το τελευταίο βήμα. Και αυτός είναι ο κύριος Gruevski. Δυστυχώς όμως βλέπουμε μία συμπεριφορά από την πλευρά του κυρίου Gruevski και της Κυβέρνησής του η οποία δεν εμπνέει αισιοδοξία και γι’ αυτό το λόγο φέρει και ακέραια την ευθύνη. Η έγερση αγαλμάτων έχει ξεπεράσει κάθε όριο και γι’ αυτό καταγράφεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε αντιδράσεις διεθνώς, όχι μόνο από την Ελλάδα, που δηλώνουν ακριβώς τις ευθύνες που έχει η Κυβέρνηση του κυρίου Gruevski.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε λύση μέσα στο 2012;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η λύση θα μπορούσε να έρθει άμεσα αν αποφασίσει επιτέλους η Κυβέρνηση του κυρίου Gruevski να απελευθερώσει το ευρωπαϊκό μέλλον της ίδιας της χώρας, το οποίο αυτή τη στιγμή εξαρτά από μία πολιτική η οποία στρέφεται εναντίον της Ελλάδας. Έχουμε μια προπαγάνδα αρνητική, συστηματική, εναντίον της Ελλάδας, η οποία εμποδίζει και τη συνεργασία των δύο χωρών. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών να έχουν σχέσεις καλής γειτονίας, και αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να μπορέσει να γίνει και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Όμως η ευθύνη είναι επίσης ξεκάθαρη και ανήκει στον κύριο Gruevski. Αν ο κύριος Gruevski αποφασίσει ότι έφθασε η στιγμή η πλευρά των Σκοπίων να κάνει το βήμα που της αναλογεί, τότε μπορούμε να έχουμε λύση, η οποία θα είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε κάτι το οποίο θα με πάει στην επόμενή μου ερώτηση, είπατε σχέσεις καλής γειτονίας και να μπουν τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γίνονται κάποιες δηλώσεις από τη Γερμανία για ένταξη κάποιων Βαλκανικών χωρών, μιλάνε για τη Σερβία με προϋποθέσεις. Το ερώτημα είναι απλό, σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία Ευρωζώνη η οποία σπαράσσεται από οικονομικά προβλήματα και δεν μπορεί να βάλει τάξη στα του οίκου της, θα βάλουμε κι άλλες χώρες οι οποίες ενδεχομένως να φέρουν κι άλλα προβλήματα; Δηλαδή να το πω πιο κωδικοποιημένα για να καταλάβει και ο κόσμος που μας ακούει, όταν έχεις πρόβλημα στο δικό σου μαγαζί, πας να κάνεις επέκταση;
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η ερώτησή σας είναι πολύ σωστή και είναι και μια συζήτηση που γίνεται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη. Υπάρχουν πολλές χώρες στις οποίες η κοινή γνώμη έχει αναπτύξει αρνητικά αντανακλαστικά στην ιδέα της διεύρυνσης. Όμως, κατά τη γνώμη της Ελλάδας, θα ήταν λάθος να παγώσει αυτή η διαδικασία. Ο Ευρωπαϊκός χώρος πρέπει να ολοκληρωθεί, τα Βαλκάνια πρέπει να ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα είναι ένα βήμα για σταθερότητα, ένα βήμα για την ειρήνη, και είναι στρατηγική επιλογή της Ελλάδας το να δει αυτές τις χώρες να εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί είναι πρώτα και κύρια προς όφελος της δικής μας χώρας, το να δημιουργήσουμε δηλαδή στα σύνορά μας μια ζώνη ασφάλειας και ανάπτυξης.
Από εκεί και πέρα θα υπάρξει συζήτηση, είναι γεγονός ότι θα υπάρχουν και προβλήματα και αντιδράσεις, αλλά εμείς οφείλουμε να επιδιώξουμε δυναμικά αυτή την πολιτική και μπορούμε να το πετύχουμε και αυτό ήταν και το πνεύμα των δηλώσεων της κυρίας Merkel. Πιστεύουμε και έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση ότι μπορούμε να ξαναδώσουμε δυναμική σε αυτήν τη διαδικασία. Η Agenda 2014 που έχουμε ανακοινώσει και η προοπτική μιας Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014, μπορεί να αποτελέσει και το ουσιαστικό βήμα προκειμένου να έχουμε πρόοδο και περισσότερη περιφερειακή. Στόχος μας είναι να θέσουμε μια συμβολική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αναγνωρίζοντας όμως πάντα ότι πρέπει οι χώρες αυτές να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Υπάρχουν προβλήματα και δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό. Υπάρχουν προβλήματα στην Αλβανία, υπάρχουν προβλήματα στα Σκόπια, όπου βλέπουμε αντί να προχωράει προς τα εμπρός η χώρα έχει κάνει βήματα προς τα πίσω. Υπάρχουν σοβαρά θέματα ελευθεροτυπίας, παραδείγματος χάριν, στα Σκόπια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάω και στην τελευταία μου ερώτηση, γιατί ξέρω κι εσείς είσαστε υπ’ ατμόν για ένα ταξίδι που έχετε. Να πάμε στα Ελληνοτουρκικά και θέλω να βάλω το περίγραμμα ως εξής, το Κυπριακό βρίσκεται σε δύσκολη καμπή λόγω και των δυσκολιών που έχει η Κύπρος εσωτερικά, μιλάμε για μία μονοκομματική Κυβέρνηση πια η οποία έχει προβλήματα εσωτερικά. Μία Τουρκία η οποία, όπως είπαμε και πριν, προσπαθεί να είναι ο αστυφύλακας της περιοχής, που έχει δύσκολες σχέσεις με τους γείτονές της και αυτή τη στιγμή δείχνει μια εξέχουσα επιθετικότητα όσον αφορά το Κουρδικό στοιχείο –και στα σύνορά της και εκτός συνόρων της– και συγχρόνως βλέπουμε ότι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε μια διαδικασία μουδιάσματος. Δηλαδή δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχει εξάρσεις, αλλά φαντάζομαι ότι όλο αυτό το διεθνές περίγραμμα δημιουργεί συνθήκες ότι κάπου, ακόμα και να θες να συμφωνήσεις, κάπου θα διαφωνήσεις.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Κοιτάξτε, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία δεν κινούνται ευθύγραμμα, περνάμε από φάσεις κρίσεων, περνάμε από φάσεις βελτίωσης, το γεγονός είναι όμως ότι είμαστε γείτονες και ότι είναι προς αμοιβαίο όφελος το να συνεργαζόμαστε και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Όντως η περιοχή μας αυτήν την περίοδο είναι πολύ ταραγμένη και υπάρχουν και από την πλευρά της Τουρκίας δηλώσεις οι οποίες είναι σαφώς προβληματικές. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνονται απόλυτα από το Διεθνές Δίκαιο. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραδείγματος χάριν, να αξιοποιήσει το φυσικό της πλούτο. Αυτό είναι σαφές και έχει αναγνωριστεί από όλους, όπως είδατε κι εσείς, με δημόσιες δηλώσεις από Ευρώπη, από Αμερική, από Ρωσία.
Από εκεί και πέρα θα πρέπει η Τουρκία να συμμορφωθεί ουσιαστικά με το Διεθνές Δίκαιο. Θα πρέπει η Τουρκία να συμμορφωθεί με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική αρχών. Οι θέσεις μας είναι ισχυρές, γιατί ακριβώς βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και γι’ αυτό το λόγο και έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε με την Τουρκία και να θέτουμε τα θέματα επί τάπητος. Μπορούμε και είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να προχωρήσουμε. Είναι και προς το συμφέρον των δύο χωρών να προχωρήσει η Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι όμως σαφές ότι αυτό θα γίνει με γνώμονα τα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς εκπτώσεις και πάντα με βάση το συμφέρον της χώρας μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δελαβέκουρα, θα σας ευχαριστήσω πάρα πολύ γι’ αυτήν τη συνομιλία. Ήταν μαζί μας ο κύριος Γρηγόρης Δελαβέκουρας, Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών.
Συνέντευξη Εκπροσώπου ΥΠΕΞ σε Βήμα FM (24.08.2011):
{mp3}/images/sounds/delavek_vima_24_08_11.mp3{/mp3}
24 Αυγούστου, 2011