Συνέντευξη Εκπρόσωπου ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρα στον τ/σ NET και τους δημοσιογράφους Φ. Παπαθανασίου και Λ. Κλείτου

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Εμείς να πάμε τηλεφωνικώς στην Κύπρο για να συναντήσουμε τον Γρηγόρη Δελαβέκουρα τον Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών. Καλημέρα σας κύριε Δελαβέκουρα.

Λ. ΚΛΕΙΤΟΥ: Καλημέρα σας.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλή σας ημέρα.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Είστε εκεί με τον κύριο Αβραμόπουλο, τον Υπουργό Εξωτερικών, για να συμμετάσχετε στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ακριβώς.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Χθες ο κύριος Αβραμόπουλος είχε μεταβεί με τον Ιταλό ομόλογό του, την κυρία Μαρκουλλή την Κύπρια ομόλογό του και τον Μαλτέζο ομόλογό του στην Αίγυπτο για μία πολύ σημαντική συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο. Τί μηνύματα έφερε λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κύριος Αβραμόπουλος προς την αιγυπτιακή πλευρά;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως είπατε κι εσείς, ήταν πραγματικά μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία των τεσσάρων κοντινότερων Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών να επισκεφθούν την Αίγυπτο και να συναντηθούν με την ηγεσία της, σε μία περίοδο στην οποία έχουμε σε πλήρη εξέλιξη τη μεταβατική διαδικασία και την πορεία εκδημοκρατισμού της Αιγύπτου. Το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κύπρου ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρίσκεται στο πλάι του αιγυπτιακού λαού σε αυτή τη διαδικασία μετάβασης, καθώς χαράζει τη δική του πορεία προς τη Δημοκρατία και να τονίσουν ότι η Μεσόγειος είναι μία θάλασσα που μας ενώνει και σε αυτό το πλαίσιο να υπογραμμίσουν ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία.
Θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες αυτές τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή πρέπει να δώσει το παρών και να έχει μία πολύ δυναμική παρουσία. Δε θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να γίνει με την έννοια της βοήθειας, αλλά με την έννοια μιας αυτονόητης επένδυσης την οποία θα κάνει η Ευρώπη για τη δική της σταθερότητα τελικά και τη δική της ανάπτυξη. Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Αβραμόπουλος, στη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου τόνισε ακριβώς ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με παραδοσιακά φιλικές σχέσεις, σχέσεις σεβασμού και αλληλεγγύης προς τον αιγυπτιακό λαό και θα βρίσκεται στο πλάι της Αιγύπτου σε αυτήν τη διαδικασία.

Λ. ΚΛΕΙΤΟΥ: Μάλιστα. Κύριε Δελαβέκουρα, αυτά όσον αφορά τις ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών σε αυτήν την κατεύθυνση. Να σας βάλω σε ένα άλλο ζήτημα, το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, είχαμε και ένα τραγικό περιστατικό με 60 νεκρούς ανοιχτά της Σμύρνης. Θα ήθελα να μου πείτε τί γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν είναι μόνο τραγικό. Αυτό είναι ένα έγκλημα που έγινε και υπάρχουν υπεύθυνοι και ελπίζω ότι θα τιμωρηθούν με τους αυστηρότερους όρους διότι υπάρχουν ευθύνες. Οι διακινητές είναι σύγχρονοι δουλέμποροι και πρέπει όλες οι χώρες της περιοχής να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο αποφασιστικά. Δυστυχώς η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αυτή τη στιγμή ταλανίζεται από συγκρούσεις και ειδικά η κατάσταση στη Συρία...

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Δελαβέκουρα, τώρα, φυσικά με τις εξελίξεις στη Συρία θα υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία.

Λ. ΚΛΕΙΤΟΥ: Ακριβώς.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Λαμβάνονται κάποια ιδιαίτερα μέτρα σε πολιτικό επίπεδο; Ασφαλώς, εκεί, στο άτυπο Συμβούλιο στην Κύπρο που θα συμμετάσχουν όλοι και ο κύριος Αβραμόπουλος θα το συζητήσουν αυτό.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είναι ένα από τα βασικά θέματα και αυτό ακριβώς σας έλεγα, για την κατάσταση στη Συρία, η οποία δυστυχώς επιδεινώνεται συνεχώς. Βρισκόμαστε πια και αντιμετωπίζουμε έναν ανοικτό εμφύλιο πόλεμο. Καθημερινά έχουμε περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων και εκ των πραγμάτων αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από τη χώρα για ν’ αποφύγουν τις συγκρούσεις. Ήδη έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 200.000 οι πρόσφυγες που έχουν φύγει από τη Συρία και βρίσκονται σε γειτονικές χώρες, όπως την Ιορδανία, το Λίβανο, την Τουρκία και το Ιράκ. Προχθές ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν στην Ιορδανία και η ιορδανική ηγεσία τόνισε πόσο μεγάλες πιέσεις δέχεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Και πρέπει, κύριε Δελαβέκουρα, αν μου επιτρέπετε, αν δεν λυθεί, αν δεν υπάρξει κάποια πιο δυναμική παρέμβαση προς την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία, ό,τι και να κάνει το Λιμενικό δε λύνεται το θέμα.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτό ισχύει. Όπως σας έλεγα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία και το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης και των προσφύγων σίγουρα θα είναι από τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεών τους. Σαφέστατα είναι απαραίτητη η καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, όχι μόνο στο διμερές συμβατικό επίπεδο, όπου όπως γνωρίζετε υπάρχει μία συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας από το 2002, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη συμφωνία επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, η οποία δυστυχώς ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί από την πλευρά της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα πρέπει να προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα. Ταυτόχρονα, με όλες τις επιχειρησιακές δράσεις και το σχεδιασμό που γίνεται από πλευράς ελληνικής πολιτείας εργαζόμαστε προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις που μπορεί να ανακύψουν.
Είμαστε σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, φυσικά και με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς είμαστε πιο κοντά στην περιοχή και γι’ αυτό το ζήτημα μας απασχολεί πολύ περισσότερο.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Μάλιστα. Κύριε Δελαβέκουρα, σας ευχαριστούμε πολύ.

Λ. ΚΛΕΙΤΟΥ: Σας ευχαριστούμε, καλή σας ημέρα.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Εγώ ευχαριστώ. Να είστε καλά.

7 Σεπτεμβρίου, 2012