Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Να συνδεθούμε τώρα με τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, τον κ. Κωνσταντίνο Κούτρα. Καλημέρα κ. Εκπρόσωπε. Πείτε μας, πώς βλέπει η Αθήνα τις εξελίξεις στη γειτονιά μας, γιατί, μη ξεχνάμε, ότι η Συρία βρίσκεται πάρα πολύ κοντά μας.
Κ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Καλημέρα σας κ. Τρουπή και πριν σας πω οτιδήποτε άλλο, θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο νέο σας έργο και να συγχαρώ, επίσης, τη συνεργάτιδά σας για το εξαιρετικά εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ που παρουσίασε, προ ολίγου.
Από τη δική μας πλευρά, πρέπει να σας επισημάνω ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με εξαιρετική ανησυχία την κατάσταση στη Συρία, εξ ου και πραγματοποιήθηκε μια ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, χθες, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με σκοπό να αξιολογηθεί η κατάσταση, να αξιολογηθούν οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από το πεδίο και να δούμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα.
Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε το ειδεχθές αυτό έγκλημα της χρήσης χημικών όπλων, το οποίο παραβιάζει κάθε αρχή του Διεθνούς Δικαίου, ιδιαιτέρως του ανθρωπιστικού, και καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης.
Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Κύριε Κούτρα, βλέπετε πιθανή μια στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών;
Κ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Δεν θα ήθελα να κάνω οιοδήποτε σχόλιο επ' αυτού.
Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Κι από εκεί και πέρα έχουμε και την επίσκεψη του Αντιπροέδρου και ΥΠΕΞ στην Αίγυπτο – μια άλλη ταραγμένη περιοχή, έτσι; Στις 5 Σεπτεμβρίου, αν δεν κάνω λάθος.
Κ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Ακριβώς, κ. Τρουπή. Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική επίσκεψη για μια σειρά από λόγους. Τα συμφέροντα της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή, ειδικότερα στην Αίγυπτο, είναι πάρα πολύ μεγάλα, πολύ σημαντικά και επιβάλλουν την πραγματοποίηση της επίσκεψης τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Σας θυμίζω μόνο ότι στο Κάιρο διαβιούν περίπου 3.500 πολίτες ελληνικής καταγωγής, στην Αλεξάνδρεια έχουμε 1.500 πολίτες ελληνικής καταγωγής. Στο Κάιρο επίσης έχουμε 1.000 Έλληνες πολίτες, εξ Ελλάδος, που εργάζονται σε επιχειρήσεις ελληνικές και έχουμε και επιπλέον 7.500 περίπου πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα. Έχουμε το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας με μια μακραίωνη πορεία, ένα εξαιρετικά επιτυχημένο έργο στην περιοχή, όχι μόνο της Αιγύπτου, αλλά ολόκληρης της Αφρικής.
Γι΄αυτό ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ αποφάσισε να μεταβεί στο Κάιρο στις 5 Σεπτεμβρίου προκειμένου να έχει συνομιλίες με την Κυβέρνηση της Αιγύπτου. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρόκειται για μια μεταβατική κυβέρνηση, η οποία στην παρούσα φάση είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής, προκειμένου να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις και να αναδείξουμε το έργο της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η Ελλάδα ήταν και είναι ένας παραδοσιακά φιλικός και στενός εταίρος της Αιγύπτου, στηρίζει και ενθαρρύνει τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, διότι η σταθερότητα και η πρόοδος της Αιγύπτου έχουν καθοριστική σημασία για την ειρήνη και τη σταθερότητα, όχι μόνο της Αιγύπτου, αλλά ολόκληρης της περιοχής.
Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει ανησυχία και για τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί και για όσους πηγαίνουν για τουρισμό, γιατί μη ξεχνάμε πως το Κάιρο ειδικά είναι μια τουριστική περιοχή και αν έχουν ζητήσει και κάποιοι να επιστρέψουν; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τους Έλληνες εκεί ή με όσους μεταβαίνουν;
Κ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Επί του παρόντος, ουδέν πρόβλημα έχει σημειωθεί. Και οι διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει από τις αρμόδιες αρχές είναι ότι η ασφάλεια των εκεί Ελλήνων αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο τρόπο.
Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, να σας ευχαριστήσω. Ελπίζω σύντομα να έχουμε την τιμή να σας δούμε και εδώ στο στούντιο.
Κ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Βεβαίως, πάντοτε στη διάθεσή σας. Καλή σας μέρα.
Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ: Για οτιδήποτε νεώτερο, θα τα ξαναπούμε. Καλή σας μέρα.
27 Αυγούστου, 2013