Συνέντευξη Γεν. Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ι. Σμυρλή, στα Παραπολιτικά FM 90,1 και στο δημ/φο κ. Παναγιώτη Τζένο (24.05.2021)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλωσορίσουμε το Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρο της Enterprise Greece, κ. Γιάννη Σμυρλή. Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Καλημέρα κ. Τζένο, σε εσάς και τους ακροατές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε με την Enterprise Greece, η οποία έχει αρχίσει και επιτελεί μεγάλο έργο και θα πρέπει να αναδεικνύουμε αυτό το έργο. Που βρίσκονται οι μεγάλες ξένες επενδύσεις, που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες; Έχουμε ακούσει Microsoft, Volkswagen στην Αστυπάλαια, κ.α. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τη συναρμολόγηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων της γερμανικής εταιρείας Next e.Go που ανακοινώθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού. Δώστε μας μια εικόνα κ. Σμυρλή.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Κ. Τζένο, οι επενδύσεις στη θητεία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προχωράνε πολύ γρήγορα. Μπορώ να πω εντυπωσιακά για τα δεδομένα της Ελλάδας, αν σκεφτείτε ότι μεγάλοι παίκτες διαφορετικών κλάδων έρχονται και επενδύουν στην Ελλάδα με μια σιγουριά πλέον, όπως είπατε η Microsoft, η Pfizer η Next e.Go, η Volkswagen στην Αστυπάλαια. Αλλά και οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σε συνδυασμό με funds που προέρχονται από τα Εμιράτα. Οι τεχνολογικές επενδύσεις από το Ισραήλ, οι επενδύσεις της Fraport που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό προχθές, η επένδυση της Microsoft προχωράει, όπως και οι συζητήσεις με την Amazon. Το ένα φέρνει το άλλο. Δημιουργείται μια ροή και αυτή η ροή αρχίζει και συντηρείται από μόνη της. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι, μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης και παρά την πανδημία, έχουμε μια ροή μεγάλων επενδύσεων και στρατηγικών επενδύσεων  ύψους 7 δις ευρώ μέσα στην Enterprise Greece, οι οποίες έχουν περάσει από Διυπουργική κι ακολουθούν κι άλλες. Το σημαντικό, όμως, να ξέρετε σε αυτές τις επενδύσεις είναι ότι μιλάμε για διαφορετικούς κλάδους, όπως είπα και πριν. Δηλαδή, επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τουριστικές επενδύσεις, επενδύσεις τεχνολογίας, επενδύσεις παραγωγικές που μας έλειπαν πολύ στη χώρα. Οπότε αναπτύσσουμε ένα καινούριο δίκτυο επενδύσεων, το οποίο θα έρθει να αλλάξει τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Διότι κ. Τζένο, είδαμε ότι μέσα στην πανδημία πόσο πολύ εξαρτημένοι είμαστε από τον τουρισμό, ο οποίος είναι και η ναυαρχίδα της βιομηχανίας μας. Αλλά αυτό μας έθεσε προ των ευθυνών μας για να μπορέσουμε να ανοίξουν και άλλοι τομείς της αγοράς και έτσι να είναι πιο ισορροπημένη η ελληνική οικονομία. Επίσης, σε αυτό βοήθησε πάρα πολύ ο γρήγορος εκσυγχρονισμός του ελληνικού κράτους, όσον αφορά τη ψηφιοποίηση, αλλά και η καλή διαχείριση της πανδημίας από το Πρωθυπουργό και το σύνολο της Kυβέρνησης. Δημιουργήσαμε λοιπόν ένα καλό όνομα της χώρας στο εξωτερικό. Οπότε πλέον οι επενδυτές με μεγαλύτερη σιγουριά, γνωρίζοντας ότι έχουν μια φιλοεπενδυτική κυβέρνηση, της οποίας επιθυμία είναι να κάνει πολύ πιο εύκολη τη γραφειοκρατία όσον αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα και τις συνθήκες πιο ευνοϊκές, εμπιστεύονται αυτή τη λογική και προχωρούν πιο γρήγορα για να επενδύσουν στην Ελλάδα. Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να γίνει ένας περιφερειακός παίκτης σε παραγωγικές μονάδες, ένα hub τεχνολογίας και φυσικά ένας μεγάλος παίκτης για τον τουρισμό.   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αποτελεί το πρώτο βήμα για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στη χώρα, και η υλοποίηση της αποτελεί το δεύτερο και δυσκολότερο βήμα, στο οποίο εμπλέκεται και ο Οργανισμός σας. Ποια είναι η γνώμη σας για το δεύτερο ζήτημα της υλοποίησης; Θα είναι έτοιμη η χώρα, είναι έτοιμη η χώρα να τις υλοποιήσει; Διότι η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν παραδοσιακές αδυναμίες κ. Σμυρλή και ο φόβος όλων είναι μήπως αυτές οι παραδοσιακές αδυναμίες, στο τέλος κάνουν αυτό που κάνουν πάντα, φρενάρουν τις επενδύσεις.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Ξέρετε κ. Τζένο, η βασική αδυναμία που είχε αυτή η χώρα, για πολλά χρόνια, είναι πρώτον το θέμα της αξιοπιστίας και δεύτερον το θέμα “προσώπου” με το οποίο μιλάει κανείς, για να μπορέσει να φθάσει ο επενδυτής στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί και το πιο δύσκολο κομμάτι το οποίο λύθηκε, έχοντας ως πρόσωπο της χώρας την Enterprise Greece, η οποία με όλους τους επενδυτές σε συνδυασμό με τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, τις Πρεσβείες και τα Προξενεία σε όλο τον πλανήτη, παραθέτει όλα τα κίνητρα που υπάρχουν στη χώρα για να έρθει κάποιος να επενδύσει. Κι όχι μόνο τα κίνητρα στρατηγικών επενδύσεων που πραγματοποιεί η Enterprise Greece, αλλά και τα κίνητρα που διαθέτει το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Ενέργειας. Γεγονός που σημαίνει ότι ο επενδυτής κερδίζει πάρα πολύ χρόνο, φθάνοντας στη χώρα με κλεισμένα ραντεβού, σύμφωνα με την επένδυση που θέλει να κάνει. Άρα κερδίζουμε πάρα πολύ χρόνο που είναι πάρα πολύ σημαντικό και βοηθάει την αξιοπιστία μας. Τελικά περνώντας στρατηγικές ή καινοτόμες ή εμβληματικές, μεγάλες, επενδύσεις καταφέρνουμε να έχουμε μια «προέγκριση» τους, που σημαίνει ότι θα προχωρήσουν γρήγορα, διότι έχει γίνει όλη η προεργασία, ώστε οι επενδυτές να μην χαθούν αργότερα στην ελληνική γραφειοκρατία. Και βέβαια το γεγονός του εκσυγχρονισμού της υλοποίησης θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο, εφόσον ολοκληρωθεί, ώστε όλων των ειδών οι επενδύσεις να μην καθυστερούν. Οπότε δεν ανησυχώ. Όσο προχωράμε το πρόγραμμά μας ως Κυβέρνηση, τόσο πιο σίγουρος είμαι για τη γρήγορη υλοποίησή τους. Το είδατε εξάλλου και με τη διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου, όπου το έργο τελείωσε και οι επενδύσεις της Fraport προχώρησαν πολύ γρήγορα, η Microsoft προχωράει πολύ γρήγορα, όπως και η Pfizer. Άρα βλέπουμε ότι επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί από πέρυσι υλοποιούνται γρήγορα. Κι αυτό αποτελεί ένα καλό δείγμα που θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία το βασικό ερώτημα είναι το εξής, πως μεταφράζονται επί της ουσίας σε θέσεις εργασίας αυτές οι επενδύσεις; Διότι αντιλαμβάνομαι ένας από τους πυλώνες είναι και αυτός. Δεν έχει δηλαδή να κάνει μόνο με το ποιοι θα έρθουν να επενδύσουν γιατί βλέπουν ότι υπάρχει ένα επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά πως θα μεταφραστούν και σε θέσεις εργασίας κ. Σμυρλή.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Πολύ σωστά το αναφέρετε γιατί είναι πολύ σημαντικό αυτό. Ένα βασικό κριτήριο  για τις επενδύσεις τις οποίες προωθούμε πολύ γρήγορα και το πως καθοδηγούμε αυτές τις επενδύσεις, για το που θα πάνε στην Ελλάδα, που είναι καλύτερα να γίνει κάθε επένδυση, είναι και οι θέσεις εργασίας και τι θέσεις εργασίας δημιουργούνται. Ξέρετε κ. Τζένο, αυτό που προσπαθούμε και νομίζω ότι πάει πολύ καλά είναι να συνδυάζουμε τις επενδύσεις με μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας, αλλά όχι μόνο όσον αφορά τον αριθμό, αλλά όσον αφορά και την ποιότητα των εργαζομένων. Διότι όταν φέρνουμε σύγχρονες τεχνολογικές επενδύσεις, αυτές θα ψάχνουν όχι μόνο πολλούς εργαζομένους αλλά και εξειδικευμένους. Στην Ελλάδα ευτυχώς έχουμε πολύ καλά εκπαιδευμένο κόσμο και μπορούμε να φέρουμε και πίσω εξειδικευμένο προσωπικό με το brain gain.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας διακόψω και να βάλω μια άνω τελεία. Υπάρχει, βλέπετε, μπορείτε να καταγράψετε επιστροφή τέτοιων εξειδικευμένων ανθρώπων και επιστημόνων, οι οποίοι πράγματι τα τελευταία χρόνια έφυγαν; Βλέπετε δηλαδή ότι παράλληλα με το ενδιαφέρον για επενδύσεις υπάρχει επιστροφή τέτοιων Ελλήνων ή κι άλλων που πιθανώς επιστρέφουν στη χώρα μας προς αναζήτηση εργασίας κ. Σμυρλή;

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής κ. Τζένο. Η πανδημία και η διαχείρισή της από την ελληνική κυβέρνηση, από τη χώρα μας, οδήγησε ήδη πολύ καλά εξειδικευμένους ανθρώπους, που είχαν φύγει στο εξωτερικό, να γυρίσουν πίσω, γιατί ένιωθαν ασφαλείς να περάσουν στη χώρα τους αυτή την πανδημία, που όλοι τη ζούμε ‘live’ αυτή τη στιγμή. Εμείς, όμως, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε γρήγορα αυτές τις επενδύσεις, ώστε αυτοί να παραμείνουν και μετά εδώ. Ένα άλλο εργαλείο που χρησιμοποιούμε και θα ανακοινωθεί σύντομα από την ελληνική κυβέρνηση είναι οι digital nomads. Δηλαδή οι ποιοτικοί εργαζόμενοι και πολύ καλά αμειβόμενοι μπορούν να δουλέψουν από τη χώρα μας. Άρα δημιουργούμε και νέα εργαλεία για να τους φέρουμε πίσω και να τους κρατήσουμε εδώ. Γιατί ξέρετε διαθέτουμε όλο το πακέτο. Το πακέτο μιας πολύ ωραίας χώρας, όπου είναι ευχάριστο κάποιος να μεγαλώσει την οικογένειά του, να ζήσει με το σύντροφό του ή ακόμα και να ζήσει και μόνος του και να περάσει πολύ ωραία. Σε συνδυασμό με κίνητρα, τα οποία δίνουμε, να δουλεύει από την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτούς τους ανθρώπους, εφόσον τους φέρνουμε εδώ, θα μπορέσουμε να τους κρατήσουμε ακόμα περισσότερο. Δεν είναι ακόμα τεράστια τα νούμερα, όμως δημιουργούνται οι συνθήκες και έχουν αρχίσει να επιστρέφουν. Κι αυτό ήταν και το σημαντικό να καταφέρουμε. Να υπάρχουν οι συνθήκες για να μπορέσει κάποιος να επιστρέψει στη χώρα του, το οποίο δεν ήταν δεδομένο τα προηγούμενα χρόνια, γι’ αυτό και οι περισσότεροι έφευγαν για να βρουν κάτι καλύτερο στο εξωτερικό. Κι αυτό συνδυάζεται με τις επενδύσεις, κυρίως με τις τεχνολογικές και παραγωγικές επενδύσεις, διότι πριν δεν υπήρχαν αυτές οι επιλογές στην Ελλάδα. Άρα οι άνθρωποι που ήταν εξειδικευμένοι σε αυτούς τους συγκεκριμένους κλάδους, δεν μπορούσαν να βρουν μια καλή δουλειά στην Ελλάδα. Τώρα λοιπόν σιγά σιγά αρχίζουν και βρίσκουν καλές δουλειές, κι έτσι όλο και περισσότεροι θα επιστρέφουν. Τα νούμερα δεν είναι τεράστια, γιατί για να μην ξεχνάτε η αβεβαιότητα της πανδημίας δεν ευνοεί και τις μετακινήσεις. Ήδη ότι έχουμε κάποιους που έχουν επιστρέψει, είναι πολύ θετικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών σε μια σειρά θεμάτων για να επενδύσουν, όπως δημιουργίας κινηματογραφικών στούντιο στην Ελλάδα. Επίσης πολλές αμερικανικές εταιρίες ενδιαφέρονται για τη φαρμακευτική κάνναβη, για την οποία έχει δημιουργηθεί πολύ μεγάλη συζήτηση. Τι είναι αυτό που τους ενδιαφέρει και τι είναι αυτό μας ενδιαφέρει στον τομέα αυτό κ. Σμυρλή.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Κ. Τζένο, δεν το εξειδικεύω εάν θα είναι η κάνναβη ή οι εταιρίες κινηματογραφικών παραγωγών. Ξέρετε είναι το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα από την μία πλευρά, κι από την άλλη οφείλω να σας πω ότι διαθέτουμε κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πρώτο και βασικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι είμαστε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ζώνης Schengen, γεγονός που σημαίνει ότι όταν κάποιος κάνει μια επένδυση στην Ελλάδα, μια αμερικανική εταιρεία κάνει μια επένδυση στην Ελλάδα, αυτή αφορά όλη την ευρωπαϊκή αγορά. Το δεύτερο που έχουμε είναι ότι δεν είμαστε μια ακριβή χώρα, το οποίο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τη Γερμανία, τη Γαλλία, με τις μεγάλες παραγωγικές χώρες της Ευρώπης, άρα ένας επενδυτής μπορεί να κερδίσει περισσότερα χρήματα επενδύοντας στην Ελλάδα. Και το τρίτο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που έχουμε είναι ότι η περιφέρεια στην οποία είμαστε, στην Νοτιανατολική Ευρώπη έχει και τις επιπλέον αγορές τα Βαλκάνια, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, άρα από την Ελλάδα μπορεί κάποιος να ανοίξει πολλές αγορές ταυτόχρονα, υπό πολύ καλές συνθήκες, όντας μέσα στην ευρωπαϊκή αγορά και με ευρωπαϊκών προδιαγραφών προϊόντα. Άρα είναι πολλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να έρθει κάποιος στην Ελλάδα για να επενδύσει. Και βέβαια ακόμα για τις εταιρίες κινηματογραφικών παραγωγών που αναφέρατε πριν, έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για να έρθουν στην Ελλάδα. Ο EΚOME διαθέτει ένα ειδικό πρόγραμμα, επιδοτώντας τέτοιες εταιρίες για να έλθουν στην Ελλάδα, τη στιγμή που πριν από μερικά χρόνια ήταν απαγορευτικό, λόγω του μεγάλου όγκου γραφειοκρατίας κι έλλειψης κινήτρων. Γιατί οι μεγάλες κινηματογραφικές εταιρίες χρειάζονται κίνητρα για να γυρίσουν μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα. Οι εταιρίες αυτές επιλέγουν το που θέλουν να πάνε, σύμφωνα με αυτό που θέλουν να γυρίσουν από τη μία, κι από την άλλη και με τα κίνητρα που δίνει η χώρα. Πλέον η χώρα διαθέτει κίνητρα και σε αυτό τον τομέα.

24 Μαΐου, 2021