Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννη Χρυσουλάκη στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας, ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ και τον δ/φο Φώτη Καπετόπουλο, δημοσιεύθηκε με τίτλο «Γ. Χρυσουλάκης: Η Ομογένεια συνέβαλε στη διαμόρφωση και ενίσχυση των σχέσεων Αυστραλίας -Ελλάδας».
O κ. Χρυσουλάκης μίλησε για το πολύτιμο κεφάλαιο του Ελληνισμού της Διασποράς, σημειώνοντας ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν αναμφισβήτητα υπολογίσιμο συντελεστή ήπιας ισχύος της χώρας μας, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν ως σημαντικός παράγοντας Δημόσιας Διπλωματίας. Αυτό αποτυπώνεται στη δομή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία εδράζεται στοχευμένα σε αυτούς τους δύο συμπληρωματικούς πυλώνες. Πρόκειται για δυο πεδία που αλληλοσυμπληρώνονται όταν πρόκειται για την εξωστρεφή εικόνα και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. «Αποτελεί, άλλωστε, κύρια επιλογή της Ελληνικής Πολιτείας και της ελληνικής κυβέρνησης η οργάνωση και ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του Οικουμενικού Ελληνισμού», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας.
Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην επιτυχή αξιοποίησή της Διασποράς μέσω της δημιουργία δικτύων, τη λειτουργία της ως άτυπου παράγοντα Πολιτιστικής Διπλωματίας, ως παράγοντα ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, το ρόλο της στην προβολή του σύγχρονου αφηγήματος της χώρας, την παροχή υποστήριξης σε σημαντικά εθνικά θέματα και τη στενή συνεργασία με ομογενείς αιρετούς άρχοντες. «Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας χαρακτηρίζονται από εγκαρδιότητα, η οποία εδράζεται τόσο σε ιστορικούς όσο, κυρίως, σε ομογενειακούς δεσμούς. Η επιτυχής διαδρομή, επί δεκαετίες, του ομογενειακού στοιχείου, συνέβαλε στη διαμόρφωση, διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Αυστραλίας με την Ελλάδα», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας.
Αναφερόμενος στο θεσμικό ρόλο της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας ως «γέφυρας επικοινωνίας» των Ελλήνων της Διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο, ο κ. Χρυσουλάκης επισήμανε τη βούληση της ελληνικής Πολιτείας και της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση και την ενίσχυση των δεσμών με την Ομογένεια σε όλον τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους τους Ομογενείς μας, χάρη στην ψηφιοποίηση πολλών προξενικών υπηρεσιών. Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε, ενδεικτικά την εισαγωγή της ψηφιακής υπηρεσίας «MyConsulLive» για την εξ’ αποστάσεως διεκπεραίωση διοικητικών πράξεων, την εισαγωγή του Ψηφιακού Βοηθού Εικονικής Υποβοήθησης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (Chatbot) και κυρίως την απευθείας διασύνδεση των Προξενικών Αρχών στο πληροφοριακό σύστημα του «Μητρώου Πολιτών». Επισήμανε ότι σύμφωνα με στοιχεία των Προξενικών Αρχών μας στην Αυστραλία, με την ευρεία χρήση της υπηρεσίας του «Μητρώου Πολιτών» από τους Ομογενείς μας έχει επιταχυνθεί σημαντικά η διεκπεραίωση των ληξιαρχικών πράξεών τους, με αποτέλεσμα να επιδεικνύουν και μεγαλύτερη προθυμία για τακτοποίηση των ληξιαρχικών θεμάτων τους.
Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην ψήφο των Αποδήμων, τονίζοντας ότι πρόκειται για σημαντικό ζήτημα που άπτεται των θεσμικών σχέσεων με την Ελληνική Πολιτεία και το οποίο επιλύθηκε χάρη στη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, τιμώντας τις δεσμεύσεις της, αλλά και υλοποιώντας μια συνταγματική επιταγή που εδώ και χρόνια παρέμενε ανεφάρμοστη, προχώρησε στη νομοθετική ρύθμιση του θέματος. Η δυνατότητα αυτή αποτελεί πλέον κεκτημένο για το πολιτειακό μας σύστημα, έστω και με την παρούσα διαδικασία, η οποία αποτελεί ένα πρώτο βήμα. «Επιθυμία μας είναι τελικά να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού, όλοι οι Ομογενείς μας, και εκφράζω τη βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί σύντομα», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας.
Τέλος, ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών στη διατήρηση και ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, καθώς η ελληνική γλώσσα αποτελεί τον άρρηκτο λώρο της Ομογένειας με τη μητέρα Ελλάδα, τον ακατάλυτο δεσμό με τη μητέρα-Πατρίδα. Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στις πολυάριθμες υποστηρικτικές δράσεις που έχει αναπτύξει και υλοποιήσει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, μέσα από συνεργασίες με πολλούς ακαδημαϊκούς φορείς και φορείς της Ομογένειας. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη δημιουργία σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος της ψηφιακής πλατφόρμας Staellinika.com, ενός σημαντικού εργαλείου για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, στην πολύπλευρη και έμπρακτη υποστήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό σε όλες τις βαθμίδες, συμπεριλαμβανομένων των Εδρών Νεοελληνικών Σπουδών, τη διοργάνωση θερινών προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, τη χορήγηση υποτροφιών, τη διοργάνωση διαγωνισμών για θεματικές ελληνικού πολιτισμού, γλώσσας και ιστορίας, τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και διαδικτυακών ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων εμβέλειας, τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Αναφέρθηκε, επίσης, στα προγράμματα φιλοξενιών για νέους Ομογενείς μας, τα οποία ξανάρχισαν φέτος μετά από μια σύντομη διακοπή λόγω της πανδημίας, καθώς την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας στην προώθηση και ανάδειξη της Ελλάδας ως σημαντικού προορισμού για πανεπιστημιακές σπουδές.
Η συνέντευξη είναι διαθέσιμη εδώ
30 Σεπτεμβρίου, 2022