Συνέντευξη Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Προέδρου της Enterprise Greece, Ιωάννη Σμυρλή στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο

Στο πλαίσιο Κυβερνητικής αποστολής στον Σαν Φρανσίσκο ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της  Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Ερωτηθείς για τον σκοπό της κυβερνητικής αποστολής, ο κ. Σμυρλής απάντησε ότι το συνολικό πρόγραμμα της αποστολής οργανώθηκε από την οικονομική διπλωματία «ώστε να δούμε μεγάλες εταιρείες που θα προσελκύσουν επενδύσεις,  να παρουσιάσουμε το οικοσύστημα των start-ups της Eλλάδος, να δούμε πανεπιστήμια, όπως το Berkeley και το Stanford καθώς και ερευνητικά κέντρα. Θέλουμε  να κάνουμε την παρουσία μας αισθητή, να κάνουμε την Ελλάδα γνωστή προς τα έξω για αυτά που ήδη έχει πετύχει αυτά τα τρία τελευταία χρόνια, μέσα από τη δομή που έχουμε δημιουργήσει στο Υπουργείο Εξωτερικών και στην Enterprise Greece . Υπάρχει πλέον οικοσύστημα για τις start-ups,  υπάρχει πλέον μία ροή στις στρατηγικές επενδύσεις, έχουμε μεγάλες εταιρείες από τη Silicon Valley που επενδύουν στη χώρα».

Αναλύοντας τους τρεις πυλώνες του προγράμματος , ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι ο πρώτος αναφέρεται στους επενδυτές. «Ήδη στην Ελλάδα επενδύουν μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft, η Amazon που συνδέονται με το San Francisco. Εκτός από αυτές τις εταιρείες, θα συναντηθούμε και με άλλες γιατί δε θέλουμε να περιοριστούμε στις υφιστάμενες επενδύσεις, αλλά να πάμε ακόμα πιο μπροστά και να γίνει αντιληπτό ότι η Microsoft δεν ήρθε τυχαία στην Ελλάδα, αλλά ότι πλέον υπάρχει μια δομή που μπορεί να υποστηρίξει τέτοιου είδους επενδύσεις», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας.

Ο δεύτερος πυλώνας αναφέρεται στις νεοφυείς επιχειρήσεις. «Έχουμε μαζί μας έξι νεοφυείς επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης μαζί με την Elevate Greece. Αυτές που ήταν πιο ώριμες να έρθουν στη Silicon Valley, θα κάνουν συναντήσεις με επενδυτές. Δημιουργούμε ένα δίαυλο επικοινωνίας. Σκοπός μας είναι να μείνει ανοιχτός αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας ώστε μέσα από το ελληνικό Προξενείο, μέσα από το δίκτυο των εμπορικών ακολούθων και την Entreprise Greece να κρατήσουμε ανοιχτή την επικοινωνία των νεοφυών επιχειρήσεων της Ελλάδας με το πιο αναπτυγμένο οικοσύστημα στον κόσμο που είναι η Silicon Valley».

Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε επίσης στις συναντήσεις στα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του San Francisco που αποτελούν τον τρίτο πυλώνα του προγράμματος. «Ανοίγουμε και αυτές τις πόρτες για να δημιουργήσουμε επαφές και να βοηθήσουμε τις start-ups να εξελίσσονται. Κάνουμε μια ολοκληρωμένη παρουσία εδώ και δείχνουμε ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες ώστε να μπορεί να έχει δυναμική παρουσία.  Θέλουμε το πρώτο βήμα να μπορεί να γίνει από την Ελλάδα. Με τη συντονιστική δομή της οικονομικής διπλωματίας, να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους, ώστε να μπορεί  κάποιος να βρει χρηματοδότηση, να εξελίξει την ιδέα του και από start-up να γίνει πραγματική επιχείρηση που θα έχει τη δυνατότητα να φτάσει στη Silicon Valley, όταν θα είναι απόλυτα έτοιμος και ώριμος», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην παρουσία Ελλήνων στη Silicon Valley, ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι πρόκειται για ομογενείς επιτυχημένους, πολύ καλά μυαλά που δραστηριοποιούνται σε μεγάλες εταιρίες, αλλά και σε πανεπιστήμια, όπως και επιχειρηματίες και startuppers, οι οποίοι είναι και επιτυχημένοι, αλλά και πρόθυμοι να παράσχουν βοήθεια σε άλλους Έλληνες που θέλουν και εκείνοι να έρθουν, έχοντας το ίδιο καλό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε και στο τεχνολογικό hub Ελλήνων που έχει δημιουργηθεί εκεί, και που πρόκειται να επισκεφθούν, τονίζοντας ότι «ό,τι έχουν καταφέρει εκεί οι Έλληνες θέλουν να το μεταφέρουν και στην Ελλάδα, γιατί επιθυμούν να έχουν σχέσεις με την πατρίδα».





7 Νοεμβρίου, 2022