Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, παραχώρησε συνέντευξη στο δημοτικό τηλεοπτικό σταθμού Θεσσαλονίκης TV 100 και τη δημοσιογράφο Βίκυ Δήμου.
Για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως τιμώμενη χώρα στην 86η ΔΕΘ, την στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΑΕ και τις διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο κ. Σμυρλής ανέφερε: «Η παρουσία των Η.Α.Ε. είναι το επισφράγισμα μιας δουλειάς που γίνεται εδώ και ενάμιση χρόνο από την Οικονομική Διπλωματία. Για το λόγο αυτό έχουμε και πολύ μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων εταιρειών. Πρόκειται για άνω των πενήντα πέντε (55) εταιρειών που εκπροσωπούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Επίσης, τα ΗΑΕ έχουν το πιο εντυπωσιακό περίπτερο που ίσως έχει γίνει ποτέ στη ΔΕΘ από τιμώμενη χώρα.» Και πρόσθεσε: «Σε συνεργασία με τους φορείς της Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματιστεί εκατοντάδες διμερείς συναντήσεις με επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας, που σημαίνει ότι θα έχουμε και αποτελέσματα και follow-up. Έχουμε φτάσει την στρατηγική σχέση των δύο χωρών σε τέτοιο σημείο που πρέπει να βλέπουμε ανά κλάδο τις ανάγκες που έχουν αμφότερες και να φέρνουμε τις επιχειρηματικές κοινότητες σε επαφή, ώστε να γίνονται δουλειές, να ολοκληρώνονται επιχειρηματικές συμφωνίες. Σε αυτήν την λογική στήσανε το περίπτερό τους τα ΗΑΕ και σε αυτή τη λογική έγινε η επιλογή των εταιρειών που ήρθαν στη ΔΕΘ.»
Για τους τομείς που προσελκύουν το ενδιαφέρον των ΗΑΕ για επενδύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Σμυρλής είπε: «Οι Εμιρατινοί ενδιαφέρονται πολύ για τους παραδοσιακούς τομείς του real estate και του τουρισμού. Είναι δύο τομείς για τους οποίους ξέρουν ότι η Ελλάδα έχει να προσφέρει τεχνογνωσία. Ειδικά για τον τουρισμό, πέραν της τεχνογνωσίας, η χώρα μας έχει πολύ όμορφα μέρη και περιθώρια ανάπτυξης και οι Εμιρατινοί επενδύουν ήδη στον τουριστικό τομέα και αναζητούν νέες επενδύσεις. Είναι πολύ καλοί όμως και στις νέες τεχνολογίες και τους ενδιαφέρει πολύ η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα hub τεχνολογίας και καινοτομίας. Θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους, ώστε να μπορούν να παράγουν στην Ελλάδα νέα τεχνολογία και καινοτόμα προϊόντα τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιούν και στη χώρα τους.» Και πρόσθεσε: «Εκτός αυτού, για τα ΗΑΕ έχει μεγάλη σημασία και το κομμάτι των δεδομένων. Έχουμε προχωρήσει και με το East to Med Data Corridor, το καλώδιο δηλαδή που θα συνδέσει τη χώρα και θα τη μετατρέψει σε hub με επενδύσεις όπως της Microsoft, οπότε έχουμε δημιουργήσει ένα καινούριο οικοσύστημα. Τους ενδιαφέρουν επίσης και επενδύσεις στα logistics centers, στα οποία είναι καλοί και έχουν μεγάλες σοβαρές επιχειρήσεις.»
Για τη δημιουργία logistics centers στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σμυρλής είπε: «Η Θεσσαλονίκη είναι σε ένα κομβικό σημείο για όλα τα Βαλκάνια και για την είσοδο των προϊόντων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχοντας ένα σημαντικό λιμάνι, τον ΟΛΘ, το οποίο πρέπει και μπορεί να επεκταθεί, θα πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο logistics center, το οποίο θα εξυπηρετεί τεράστιες ποσότητες για να μπορούν και οι Εμιρατινοί να στέλνουν προϊόντα και στην πραγματικότητα να αποτελεί είσοδο για κάθε είδους προϊόντα. Πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους για να δούμε σε ποιο σημείο θα δημιουργηθεί το logistics center. Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέφερε ότι θα πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο logistics center και κάλεσε τα ΗΑΕ να έρθουν να συζητήσουμε για το στρατόπεδο Γκόνου, για να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία. Εμείς λοιπόν, θα αναλάβουμε με την Enterprise Greece να φτιάξουμε μια ομάδα εργασίας να ενημερώσουμε τους Εμιρατινούς για όλες τις λεπτομέρειες, γιατί έχουν εκφράσει την επιθυμία να είναι παρόντες σε τέτοια μεγάλα έργα.»
Για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο κ. Σμυρλής είπε: «Είναι εφικτό να καταστεί το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης Πύλη της Νοτιανατολικής Ευρώπης, συμπληρώνοντας και το Λιμάνι του Πειραιά, όπου βρίσκεται η COSCO. Η COSCO εξυπηρετεί ένα κομμάτι από την Ασία και πολύ εύκολα η Θεσσαλονίκη με τον ΟΛΘ θα μπορεί να μεγαλώσει, να αποκτήσει σιδηροδρομική σύνδεση, να αποκτήσει μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και πραγματικά να μπορέσει να γίνει η εναλλακτική διαδρομή προς τα Βαλκάνια, ιδίως λόγω της εγγύτητά της προς αυτά. Κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να προσελκύσει και άλλες επενδύσεις από τις εδώ γειτονικές χώρες, ούτως ώστε να μπορούν και οι ίδιες να εξυπηρετούνται πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα. Όπως γνωρίζετε, είναι τέτοιο το κομβικό σημείο της Θεσσαλονίκης και οφείλουμε να το προσπαθήσουμε γιατί είναι εύκολη η επιτυχία του εγχειρήματος. Το θέλουν όλες οι γειτονικές χώρες, το θέλει όλη η περιοχή, για το λόγο αυτό εμείς οφείλουμε να προσπαθήσουμε να το κάνουμε γρήγορα.»
Για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, ο κ. Σμυρλής είπε: «Πρόκειται για το 2ο Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας. Να υπενθυμίσω ότι το Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας εκπονείται από την Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, αφορά ωστόσο όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι και το συνδιαμορφώνουν. Πρόκειται για ένα Σχέδιο που χρειάστηκε αναπροσαρμογή κατά τη διάρκεια της χρονιάς, τόσο λόγω της πανδημίας, αλλά και του πολέμου. Παρόλο αυτά ήδη το α’ εξάμηνο του 2022 έχουμε ξεπεράσει το 60% των δράσεων που είχαμε προγραμματίσει, έχουμε αναπροσαρμόσει τις δράσεις εκείνες που δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ή έπρεπε να αλλάξουν λόγω του πολέμου, γιατί δημιουργήθηκαν καινούριες ανάγκες. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις προβλέψεις το Σχέδιο πρόκειται να ολοκληρωθεί, με την προσθήκη μάλιστα περαιτέρω δράσεων, ούτως ώστε οργανωμένα να διεκδικούμε μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών, αλλά και των επενδύσεων.»
Για το Υπουργείο Εξωτερικών ως αρωγός προς τις επιχειρήσεις, ο κ. Σμυρλής είπε: « Το Υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί το σημείο επαφής όλων των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με τις κυρώσεις ή τις εξαγωγές τους. Δεδομένου ότι είχαμε σημαντικές σχέσεις με την Ρωσία και την Ουκρανία σε συγκεκριμένους κλάδους, πραγματοποιήσαμε καταγραφή των προβλημάτων, γιατί έτσι μπορούμε και περνάμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάποιες εξαιρέσεις, όπου επιτρέπεται. Και έπειτα, μετά την καταγραφή του προβλήματος, μπορούμε μέσα από το δίκτυο της οικονομικής διπλωματίας, να δημιουργούμε συνθήκες για να ανοίξουν νέες αγορές. Προφανώς ένα πρόβλημα σοβαρό, δεν θα μπορεί κάποιος να το λύσει μέσα σε 15 ή 20 ημέρες, όμως με γρήγορες κινήσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε extra χρόνο, για να λυθεί το πρόβλημα. Θα ήθελα να αναφέρω ως παράδειγμα, τον κλάδο της γούνας, ο οποίος έχει πληγεί πάρα πολύ, με το 95% των εξαγωγών του να είναι σε Ρωσία και Ουκρανία. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ήταν σαν να έκλεισαν αυτές οι επιχειρήσεις. Εμείς κινηθήκαμε πολύ γρήγορα και μέσα σε διάστημα ενάμισι μηνός, φέραμε τους μεγαλύτερους αγοραστές από την Κορέα, η οποία αποτελεί πραγματικά μια εναλλακτική χώρα για τα προϊόντα αυτά, με τις ελληνικές εξαγωγές να αγγίζουν τα 200 εκ. ευρώ και οι δικές τους εισαγωγές αγγίζουν το 1 δισ. Μπορεί δηλαδή η Κορέα να υποκαταστήσει την Ρωσία και την Ουκρανία. Ηδη καταφέραμε να έχουν πουληθεί μεγάλες ποσότητες και έτσι να πάρουν τον χρόνο οι εταιρίες, ώστε να μπορέσουμε να θεσμοθετήσουμε αυτή την συνεργασία. Ετοιμάζουμε δε αποστολή στην Κορέα για να μπορέσουμε να κάνουμε το δεύτερο βήμα. Άρα δώσαμε μια γρήγορη λύση και δείξαμε ποια είναι η πραγματική χρησιμότητα του μηχανισμού, που φθάνει μέχρι την Καστοριά και στην εταιρία που κατασκευάζει γούνες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.»
12 Σεπτεμβρίου, 2022