ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλωσορίσουμε το Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρο της Enterprise Greece, κ. Γιάννη Σμυρλή.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Καλημέρα κ. Παυλίδη και κ. Μαργαρίτη, καλημέρα και στους ακροατές μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: O Γιάννης Σμυρλής υπηρέτησε ως Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νέα Δημοκρατία από το 2013 έως το 2019, διατελώντας την ίδια περίοδο και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Πρόκειται για ένα βιογραφικό πολύ πλούσιο, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται. Θα ήθελα να αρχίσουμε με το Ταμείο Ανάκαμψης και τις προτάσεις σας, οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί και βρίσκονται προς έγκριση.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Το Σχέδιο Ανάκαμψης είναι κάτι, για το οποίο η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι υπερήφανη, διότι καταφέραμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ετοιμάσουμε την πρόταση και να την καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα βοηθήσει ώστε να πραγματοποιήσουμε αυτή «την πολιτική του ελατηρίου», που λένε στην οικονομία, ώστε να επανέλθει όσο πιο γρήγορα γίνεται η κανονικότητα στην οικονομία της χώρας. Σε αυτή την πολιτική, σημαντικές προτεραιότητες της Κυβέρνησή μας αποτελούν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Έτσι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εντάξει συγκεκριμένες δράσεις, τόσο για τους εξαγωγείς, όσο και τους επενδυτές. Για τους εξαγωγείς, συγκεκριμένα, έχουμε καταρτίσει ένα μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με σκοπό την ανάπτυξη νέων ικανοτήτων τους, μέσω της εκπαίδευσής τους με νέα εργαλεία, τα οποία θα τους βοηθήσουν να ανοιχθούν σε νέες αγορές. Θέλουμε, δηλαδή, να είναι ανταγωνιστικοί και θέλουμε, σύμφωνα με τη νέα δομή του Υπουργείου Εξωτερικών, να έχουμε έτοιμους εξαγωγείς, τους οποίους θα τους οδηγήσουμε σε ξένες αγορές. Άρα, έχουμε μια δράση για τους εξαγωγείς, η οποία συνίσταται στην εκπαίδευσή τους σε νέα εργαλεία. Μία άλλη δράση, την οποία έχουμε εντάξει, είναι η διευκόλυνση του εμπορίου. Διότι, όπως ξέρετε, ό,τι και να κάνουν οι επιχειρήσεις, εάν το κράτος δεν είναι πιο ευέλικτο, δεν θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές. Μιλάμε, λοιπόν, για τη ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών που παρέχονται στις επιχειρήσεις και τη μείωση του διοικητικού κόστους, με σκοπό να τους κάνουμε πιο ανταγωνιστικούς με αυτόν τον τρόπο, με τη βοήθεια του κράτους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν μου επιτρέπετε, όλοι μας έχουμε στρέψει το ενδιαφέρον μας στον τουρισμό, τη στιγμή που δεν αποτελεί την μόνη οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Και χαίρομαι που δίνετε ιδιαίτερο βάρος στις εξαγωγές και στις επενδύσεις.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Βεβαίως. Ο τουρισμός είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομίας μας, ο οποίος ανοίγει και σήμερα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό και δεν πρέπει να είναι μόνο αυτό. Είδατε ότι στην πανδημία, η έλλειψη τουρισμού προκάλεσε κραδασμούς στην ελληνική οικονομία. Άρα είναι ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε και να αναπτύξουμε και τους άλλους τομείς της οικονομίας σε τέτοιο βαθμό, ούτως ώστε να είναι πιο ισορροπημένη η ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό λοιπόν προχωρούμε σε ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου της οικονομικής διπλωματίας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ήδη, από το ΕΣΠΑ 2014-2020, το Υπουργείο Εξωτερικών και η Enterprise Greece είχαν ξεκινήσει δραστηριότητες ψηφιακού μετασχηματισμού. Ερχόμαστε λοιπόν με τη βοήθεια του Ταμείου, να ολοκληρώσουμε αυτό το ψηφιακό μετασχηματισμό ακόμα πιο σύντομα, να βάλουμε και νέες υπηρεσίες, να αναπτύξουμε νέες δραστηριότητες και νέα εργαλεία. Κατά αυτόν τον τρόπο, στην πραγματικότητα, βοηθούμε και τους έλληνες εξαγωγείς, αλλά και τους ξένους επενδυτές. Πέραν αυτού, έχουμε τις στρατηγικές επενδύσεις, για τις οποίες προβλέψαμε εντός του Ταμείου Ανάκαμψης, ειδικές ενισχύσεις για την προσέλκυση κεφαλαίων. Γιατί ξέρετε, η πιο φιλοεπενδυτική κυβέρνηση της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, νομίζω ότι είναι η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Το οποίο και αποδεικνύεται και από τα νούμερα, που παρά την πανδημία, μπορέσαμε να έχουμε πέρυσι, 2,8 δις ευρώ στρατηγικές επενδύσεις για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Έτσι, έχουμε εντάξει εργαλεία, τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν, μέσω ειδικών ενισχύσεων, ακόμα περισσότερες επενδύσεις, τις οποίες χρειάζεται σήμερα η χώρα. Τέλος, έχουμε το συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου Εξωτερικών με την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, τις ψηφιακές υπηρεσίες Προξενείων, που ανακοίνωσε και ο Υπουργός, κ. Δένδιας, σε συνεργασία με τον Υφυπουργούς κ. Βλάση και κ. Φραγκογιάννη. Πάμε λοιπόν να δημιουργήσουμε σύγχρονα Προξενεία, στα οποία θα μπορούν να εξυπηρετηθούν εξ αποστάσεως, οι πολίτες. Άρα ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά και τις επιχειρήσεις, αλλά και τους πολίτες, αποτελώντας, ταυτόχρονα, τη χρυσή ευκαιρία εκσυγχρονισμού των Πρεσβειών και των Προξενείων μας. Τα παραπάνω, λοιπόν, αποτελούν μια σύντομη περιγραφή του πλαισίου που έχει εντάξει το Υπουργείο Εξωτερικών στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνω μια ερώτηση, λοιπόν, μιας και μιλάμε για εξωστρέφεια. Υπάρχει στην Ευρώπη ένας προβληματισμός για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου θολώνει το τοπίο, χάνεται το τοπίο. Από την άλλη πλευρά, άκουσα εσάς πριν λίγες εβδομάδες να μιλάτε για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τις εκεί επενδύσεις, που μπορούν να γίνουν από ελληνικές επιχειρήσεις. Σε ποιό στάδιο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή για την επανατοποθέτηση των ελληνικών εταιρειών στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Κ. Παυλίδη, κ. Μαργαρίτη τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η γειτονιά μας. Και ο πιο σταθερός, δημοκρατικός και σύγχρονος παίχτης είναι η Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να το ξανακερδίσουμε, όσον αφορά τη γειτονιά μας. Σε συνεργασία, λοιπόν, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κ. Βαρβιτσιώτη που είναι αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, έχουμε εντοπίσει ένα μεγάλο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δικό τους Ταμείο Ανάκαμψης για τα Βαλκάνια, στο οποίο θέλουμε να επενδύσουμε ως χώρα, θέλουμε να παρέχουμε τεχνογνωσία και θέλουμε να συνεργαστούμε με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Γιατί αυτή «η μαύρη τρύπα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκφράζομαι, έτσι, γιατί δεν αποτελούν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για εμάς ο εκσυγχρονισμός τους, θα πρέπει να αποτελεί κομβική προτεραιότητα. Πως δηλαδή θα αναπτυχθούν και πως θα μπουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό θα διευκολύνει κατά πολύ και τις εμπορικές μας σχέσεις, αλλά και θα συμβάλλει γεωστρατηγικά στη σταθερότητα της περιοχής. Έτσι, λοιπόν, έχουμε ξεκινήσει ήδη την προεργασία για την πραγματοποίηση ενός Balkan Tour με τον Υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, κ. Φραγκογιάννη, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών, ώστε να είμαστε μέσα στις χώρες, εάν όχι η πρώτη χώρα, που θα παρέχουν τεχνογνωσία. Κατά αυτόν τον τρόπο, οι κατασκευαστικές, αλλά και οι εταιρείες ενέργειας να μπορούν να έχουν πρόσβαση. Εάν ανοίξουμε το εμπόριο μας, θα γίνουμε ένας βασικός εμπορικός εταίρος. Πάντα όμως ήμασταν και πάντα είμαστε. Αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης κατά την προηγούμενη δεκαετία, και της αποχώρησης των ελληνικών τραπεζών από τις χώρες αυτές, υπήρξε ένα ‘step back’. Πρέπει λοιπόν να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε το χρόνο και να έχουμε και πάλι πρόσβαση. Ούτως ή άλλως, έχουμε πολύ καλές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να αντέξουν και να δραστηριοποιηθούν εκεί. Μπορούν να ιδρύσουν θυγατρικές εταιρίες και να προχωρήσουν σε εμπορικές δραστηριότητες. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να μπορούν πιο εύκολα να έχουν ξανά πρόσβαση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι και το πιο βασικό. Οι ελληνικές επιχειρήσεις να βγουν προς τα έξω και να αρχίσει μια δυναμική και ως προς την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, αλλά και να βοηθηθούν οι Έλληνες επιχειρηματίες, να σταθούν εκεί που πρέπει. Οικονομική διπλωματία, άλλωστε. Κ. Σμυρλή, ποια είναι τα εργαλεία που αξιοποιεί η Enterprise Greece προς όφελος των επενδυτών και των εξαγωγέων και ποιος ο ρόλος του Συμβουλίου Εξωστρέφειας που ανήκει στην Enterprise Greece.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Η Enterprise Greece αποτελεί πρότυπο δημόσιας εταιρίας, η οποία δημιουργήθηκε πριν από 8 χρόνια. Προφανώς, όπως κάθε καινούριο εργαλείο που δημιουργείται, έχει κάποιες ‘παιδικές αρρώστιες’. Έχουμε φθάσει, όμως, σε ένα σημείο, τώρα στη νέα δομή του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου εντάχθηκε η Enterprise Greece, και είμαστε σήμερα σε θέση, το 2021, να κάνουμε ενημερώσεις σε όλα τα επενδυτικά funds ανά τον πλανήτη, τα οποία επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Λειτουργούμε στην Enterprise Greece, από τους πρώτους μήνες του 2021, σαν ένα ‘one stop shop’, σαν μια πύλη εισόδου στη χώρα. Άρα δεν έχουμε μόνο τις στρατηγικές, τις εμβληματικές και τις καινοτόμες επενδύσεις, τις οποίες και διεκπεραιώνει η Enterprise Greece, αλλά οδηγούμε τον επενδυτή και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Ενέργειας, σε όλα δηλαδή τα συναρμόδια Υπουργεία, τα οποία διαθέτουν άλλα εργαλεία, ώστε στην πραγματικότητα ένας επενδυτής, όταν μιλάει στην Enterprise Greece, να εισέρχεται στη χώρα. Αυτός είναι ο ρόλος της Enterprise Greece. Η πύλη εισόδου στη χώρα. Η χώρα να έχει ένα πρόσωπο για τον επενδυτή και το πρόσωπο αυτό να είναι η Enterprise Greece. Οι επενδυτές, λοιπόν, γνωρίζουν ότι χρησιμοποιώντας όλα τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και τις Πρεσβείες μας ανά τον κόσμο, μπορούν να έλθουν σε άμεση επαφή με την Enterprise Greece και να φθάσουν στη δομή που τους ενδιαφέρει. Όταν λοιπόν θα φθάσει ο επενδυτής στη χώρα μας, θα έχει προγραμματισμένα ραντεβού, θα ξέρει τι επενδύσεις μπορεί να κάνει και έτσι θα είμαστε πιο φιλικοί με τους επενδυτές. Αντίστοιχα, η Enterprise Greece, έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Εξαγωγέων. Βρισκόμαστε στο 2021 και δεν διαθέτουμε Εθνικό Μητρώο Εξαγωγέων. Θα πρέπει αυτό να το διορθώσουμε. Δεν θα κρίνω εγώ, γιατί δεν έχουμε, αλλά θα πρέπει να το δημιουργήσουμε. Σε συνεργασία λοιπόν με τους φορείς και τις περιφέρειες θα φτιάξουμε μια δομή Εθνικού Μητρώου Εξαγωγέων και θα γνωρίζουμε ποιοι ακριβώς θα είναι οι εξαγωγείς μας. Θα μπορούμε να ανοίγουμε πολύ πιο εύκολα νέες αγορές, γιατί θα γνωρίζουμε το ακριβές ποσοστό των εξαγωγέων που ενδιαφέρονται γι’ αυτές τις νέες αγορές, το σύνολο εννοώ. Και τώρα γνωρίζουμε, αλλά δεν έχουμε την πλήρη εικόνα. Το κράτος οφείλει να δημιουργεί εργαλεία που να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις, με σκοπό την ανάπτυξη της οικονομίας. Και το Συμβούλιο Εξωστρέφειας που αναφέρατε, αποτελεί ένα από αυτά τα εργαλεία. Το Συμβούλιο Εξωστρέφειας αποτελεί ένα συμβουλευτικό όργανο που βρίσκεται στην Enterprise Greece. Και σκοπεύουμε τις επόμενες εβδομάδες να το ενεργοποιήσουμε. Στο Συμβούλιο αυτό βρίσκονται όλοι οι stakeholders των εξαγωγών. Συμμετέχουν σε αυτό όλοι οι φορείς, οι οποίοι συνδέονται με τους εξαγωγείς. Όλοι αυτοί οι φορείς θα συνεδριάζουν στο Συμβούλιο Εξωστρέφειας και θα μπορούμε πολύ εύκολα να συμβαδίζουμε. Γιατί όταν συνεδριάζει κανείς σε ένα τακτικό όργανο, ουσιαστικά συναποφασίζει για κάποια συγκεκριμένα θέματα. Γι’ αυτούς θα πρέπει να δουλεύουμε, αυτή είναι η νοοτροπία της σημερινής κυβέρνησης, να βοηθάμε την ανάπτυξη της οικονομίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αύριο ξεκινάει και επίσημα ο τουρισμός. Το πράσινο δόθηκε από το Βερολίνο, πράσινο και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ένα γρήγορο σχόλιο από εσάς κ. Σμυρλή.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Ο τουρισμός και το άνοιγμά του, σε συνδυασμό με την πορεία των εμβολιασμών, η οποία πηγαίνει πολύ καλά στη χώρα μας, αποτελεί το πρώτο σημάδι επαναφοράς στην κανονικότητα. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα και για την κυβέρνησή μας να πάει καλά. Αλλά εγώ θα σας πω και κάτι ακόμα. Η αυριανή ημέρα, που ξεκινάει ο τουρισμός, σηματοδοτεί και την επανέναρξη της ελληνικής οικονομίας. Γιατί μαζί με τους τουρίστες θα μπορούν να έλθουν και οι επενδυτές. Και στα ίδια αεροπλάνα θα μπορούν να ταξιδέψουν και οι εξαγωγείς. Έτσι λοιπόν, μέσω όλων αυτών των ψηφιακών εργαλείων που αναπτύξαμε αυτόν τον καιρό με την Enterprise Greece και το Υπουργείο Εξωτερικών για να τους κρατήσουμε «ζωντανούς» μέσα στην πανδημία, αρχίζει σιγά-σιγά η επανέναρξη της ελληνικής οικονομίας, με τις πραγματικές συναντήσεις, τα πραγματικά ταξίδια, τις πραγματικές συνεργασίες. Η επανέναρξη της όλης λειτουργίας της οικονομίας αποτελεί ευκαιρία και για το Υπουργείο Εξωτερικών. Πάντα βέβαια με προσοχή. Δεν έχει τελειώσει η πανδημία, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ελευθερία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε για τις εύστοχες επισημάνσεις σας. Χάρης Παυλίδης, Κωνσταντίνος Μαργαρίτης για το Κανάλι 1.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.
14 Μαΐου, 2021