Συνέντευξη Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννη Σμυρλή, στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» και στους δημ/φους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Αλεξάνδρα Καϋμένου (06.04.2021)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να υποδεχθούμε τον κ. Γιάννη Σμυρλή, Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρο της Enterprise Greece. Καλημέρα σας κ. Σμυρλή.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν περάσουμε στις επενδύσεις, θα ήθελα να αναφερθείτε στην επίσκεψη που πραγματοποιήσατε χθες στο Βελιγράδι, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια και την τριμερή συνεργασία, Ελλάδας-Κύπρου-Σερβίας. Ποια οφέλη προσδοκά η χώρα μας από αυτή τη συνεργασία;

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Κ. Παπαχλιμίντζο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχουν δημιουργήσει μια στρατηγική εδώ και ενάμισι χρόνο, βασιζόμενοι στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, με σκοπό την ανάπτυξη σχέσεων με τους γείτονές μας. Δημιουργούμε τριμερή σχήματα, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο η περιοχή μας. Κάνουμε επενδύσεις μεταξύ μας, θωρακιζόμαστε ενεργειακά, για να αποκτήσουμε το ρόλο που θα πρέπει να έχουμε στην περιοχή αυτή. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό επεκτείνουμε τις δράσεις και στα βόρεια της χώρας μας. Το πρώτο τριμερές σχήμα έχει να κάνει με τη Σερβία. Προφανώς, με την Κύπρο, που είναι και στρατηγικός μας εταίρος,  προχωρούμε πάντα μαζί,  και συζητήσαμε για ενεργειακά, για επενδύσεις, για οικονομική διπλωματία. Ήταν η πρώτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, οι οποίοι εγκαινίασαν αυτή την τριμερή συνεργασία, βασιζόμενοι στις παραδοσιακές σχέσεις μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περάσουμε, λοιπόν, στο κομμάτι των επενδύσεων, γιατί η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο χρόνο μας απασχολεί μόνο η πανδημία. Ξεχνάμε ό,τι άλλο συμβαίνει. Γίνονται επενδύσεις; Έρχονται επενδύσεις στη χώρα μας, αυτό τον τελευταίο χρόνο; Και ποια θα είναι η επόμενη ημέρα;

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Οι επενδύσεις έχουν ίσως τον καλύτερο ρυθμό στη χώρα. Η οικονομική διπλωματία, όπως έχει συσταθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών έχει αποκτήσει σάρκα και οστά, ώστε οι επενδυτές να έχουν ένα φορέα στον οποίον να μπορούν να απευθύνονται. Κι αυτός είναι το Υπουργείο Εξωτερικών. Με αποτέλεσμα, να δημιουργείται   «θόρυβος» στην περιοχή, διότι μπορούμε πλέον να φιλοξενήσουμε, πέρα από τις κλασσικές τουριστικές επενδύσεις, που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, και επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), αλλά και  βιομηχανικές επενδύσεις. Μπορούμε λοιπόν, να γίνουμε ένα περιφερειακό hub, που βρίσκεται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Δύση. Δηλαδή, αγγίζει τόσο την Ανατολή, όσο και τα Βαλκάνια. Ώστε αυτό, να είναι πιο ελκυστικό για οποιοδήποτε επενδυτή. Να έρθει εκεί που υπάρχει σταθερή πολιτική κατάσταση, εκεί που υπάρχει σταθερή δημοκρατία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ας πούμε ότι τώρα εγώ είμαι ένα επενδυτής στην Ινδία ή στη Νορβηγία και θέλω να επενδύσω τα ωραία μου χρήματα στην Ελλάδα. Σε ποιόν θα πρέπει να απευθυνθώ για να συζητήσω αυτό το θέμα;

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Πλέον, μπορείτε και επίσημα μετά τη ψήφιση του νέου Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, να απευθυνθείτε στην Πρεσβεία μας στη Νορβηγία.  Από εκεί να έλθετε σε άμεση επαφή με την Enterprise Greece, η οποία αποτελεί την πύλη προσέλκυσης επενδύσεων. H Enterprise Greece παρουσιάζει όλα τα κίνητρα και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα, ό,τι πρόγραμμα υπάρχει, και καθοδηγεί τον επενδυτή, ακόμα και εάν αυτός δεν προτίθεται να προβεί σε στρατηγικές επενδύσεις, τις οποίες χειριζόμαστε απευθείας εμείς ως Υπουργείο Εξωτερικών. Κατά αυτόν τον τρόπο, όταν φθάσει στην Ελλάδα, θα έχουν προγραμματιστεί συγκεκριμένα ραντεβού για να γνωρίζει ακριβώς που θα πρέπει να πάει. Είτε στο Υπουργείο Τουρισμού, είτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, είτε στο Υπουργείο Ενέργειας, είτε σε οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο Υπουργείο. Αυτό που έλειπε, ήταν ο συντονισμός για την απλοποίηση της πρόσβασης του κάθε επενδυτή στη χώρα μας. Αυτή ακριβώς είναι και η ουσία, για την οποία δημιουργήθηκε αυτή η δομή στο Υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ένα κομμάτι αντιπροσωπεύει τις επενδύσεις, τις οποίες όλοι θέλουμε να έχουμε και το άλλο έγκειται στις εξαγωγές, στην εξωστρέφεια των Ελλήνων επιχειρηματιών, όσων μπορούν να εξάγουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, οι εξαγωγές ανήλθαν στο 37% επί του Α.Ε.Π. Δεν ξέρω, ωστόσο, που βρίσκονται σήμερα. Εάν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία το 2021. Μπορεί να αυξηθεί αυτό το ποσοστό;

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Τα στοιχεία που υπάρχουν για το 2020, απεικονίζουν μια αύξηση της τάξεως του 1%, εν μέσω πανδημίας, με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή. Ο στόχος της κυβέρνησης, τέλη του 2022, αρχές του 2023, είναι το 48% επί του Α.Ε.Π. Προφανώς αυτό θα εξαρτηθεί, από το πόσο γρήγορα θα ανοίξουν οι αγορές. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι οι εξαγωγείς μας άντεξαν και πάνω σε αυτό στηριζόμαστε τώρα και με το ‘recovery fund’, αλλά και με την νέα δομή της οικονομικής διπλωματίας, ώστε να μπορεί και ο Έλληνας εξαγωγέας να χρησιμοποιεί την ίδια διαδρομή, αντίστροφα όμως. Να φθάνει, δηλαδή, μέσω των ελληνικών πρεσβειών και προξενείων, σε συνεργάτες, κλείνοντας ραντεβού και πραγματοποιώντας Β2Β συναντήσεις, να δει αν πραγματικά αξίζει να εξάγει το προϊόν του σε αυτή την αγορά, πριν να φθάσει σε αυτήν. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό που κάνουμε τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι τελευταίο, λοιπόν, πώς το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα αποτελέσει και το αντικείμενο συζήτησης ημερών, εβδομάδων και μηνών, θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση ή ακόμα και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα μπορούσε να παράσχει εργαλεία στο Υπουργείο Εξωτερικών και την Enterprise Greece, ώστε να βοηθηθούν και οι εξαγωγές, αλλά και οι επενδύσεις.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Φυσικά και υπάρχουν εργαλεία. Να σας υπενθυμίσω ότι κεντρικός άξονας του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η εξωστρέφεια. Όπως αντιλαμβάνεστε, μεγάλος αριθμός προγραμμάτων, άσχετα εάν προέρχονται από το Υπουργείο Εξωτερικών ή όχι, αποτελούν εργαλεία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό τους. Ώστε τα προϊόντα τους να είναι αποδεκτά στις ξένες αγορές. Από εκεί και πέρα, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένα προγράμματα, που έχουν ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό, για τη ψηφιοποίηση όλου του δικτύου της οικονομικής διπλωματίας και της Enterprise Greece, με σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας και τη διευκόλυνση των Ελλήνων εξαγωγέων. Η Enterprise Greece αποτελεί την εθνική πύλη εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Υπάρχει, λοιπόν, μια ορατή πύλη σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία θα διευκολύνει κάποιες διαδικασίες και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Θα πρέπει, επίσης, να αναφέρω ότι υπάρχουν ειδικά προγράμματα προσέλκυσης στρατηγικών επενδύσεων για να μπορούν όλοι αυτοί οι επενδυτές να διαθέτουν και οικονομικά εργαλεία για να φθάσουν στη χώρα μας. Οπότε, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία, την οποία θα αξιοποιήσουμε. Ως Υπουργείο Εξωτερικών, να είστε σίγουροι, ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν επενδυτή, δίχως να του εξηγήσουμε και την τελευταία πρόταση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Για να είναι ενήμερος και να γνωρίζει, τι μπορεί να χρησιμοποιήσει, όταν έρχεται στη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ ωραία. Να σας ευχαριστήσουμε. Εννοείται ότι ανανεώνουμε το ραντεβού μας, διότι περιμένουμε και όλες αυτές τις επενδύσεις, που θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται. Ανανεώνουμε, λοιπόν, για το Φεβρουάριο του 2022, με επικείμενες επενδύσεις ύψους 7,5 δις.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Ακριβώς. Έχω πει αυτό το νούμερο, κ. Παπαχλιμίντζο.  Τον επόμενο μήνα ήδη πάνω από 2 δις επενδύσεις θα περάσουν από Διϋπουργική, κι ο σκοπός είναι, κάνοντας επιπλέον βελτιωτικές κινήσεις, αυτό το 7 δις να φαντάζει σχετικά μικρό τους επόμενους μήνες. Να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ροή και τελικά να έρθει ο Φεβρουάριος του 2022 και να πούμε ότι κάναμε παραπάνω από 7 δις στρατηγικές επενδύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Σας ευχαριστώ κι εγώ. Καλή σας ημέρα.

6 Απριλίου, 2021