ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επενδύσεις εν μέσω πανδημίας έρχονται στην Ελλάδα; Επενδύουν ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα ακόμα και σε αυτή την περίοδο κρίσης;
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Γνωρίζετε ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μια σημαντική απόφαση πριν από 1.5 χρόνο, να ακολουθήσουμε το πρότυπο των μεγάλων χωρών όσον αφορά την οικονομική διπλωματία. Αποφάσισε, λοιπόν, να εντάξει στο Υπουργείο Εξωτερικών την Enterprise Greece, η οποία αντιπροσωπεύει τον φορέα ξένων επενδύσεων και ενίσχυσης των εξαγωγών, καθώς επίσης και τον ΟΑΕΠ, τον φορέα που είναι υπεύθυνος για την ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων. Καταφέραμε, λοιπόν να καταλάβουμε, κατά τη γνώμη μου, λίγο αργά ως χώρα, ότι η οικονομική διπλωματία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής και ότι οι επενδύσεις και οι εξαγωγές εξαρτώνται, επίσης, από την εξωτερική πολιτική. Καταφέραμε, λοιπόν, υπό τη σκέπη του Υπουργείου Εξωτερικών να δημιουργήσουμε μια πιο ευέλικτη δομή, η οποία μπορεί να προσελκύσει πολύ πιο εύκολα επενδύσεις, έχοντας δίκτυα σε όλο τον πλανήτη, μέσω των πρεσβειών μας και των προξενείων μας, καθώς επίσης και μέσω των 55 Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Κατά αυτόν τον τρόπο, έχουμε τη δυνατότητα να φθάνουμε παντού. Ένας επενδυτής, π.χ. στην Νέα Υόρκη μπορεί να συνδιαλέγεται απευθείας με την Enterprise Greece και όταν θα φθάσει στη χώρα μας, να γνωρίζει με ποιόν θα μιλήσει, να έχει συγκεκριμένα ραντεβού και να ξέρει πως θα προχωρήσει το project του. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση και ήδη μπορώ να πω ότι έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πείτε μας, ποια είναι αυτά;
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Εάν θέλετε να ξεκινήσουμε από το κομμάτι των επενδύσεων, γιατί πρόκειται και για εξαγωγές και για επενδύσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τα δούμε καλύτερα ξεχωριστά. Γιατί το πρώτο αφορά τις εξαγωγές, ενώ το δεύτερο την εισροή κεφαλαίων στη χώρα μας
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Όσον αφορά, λοιπόν, τις επενδύσεις η Ελλάδα έχει καταφέρει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, προσελκύοντας εταιρείες κολοσσούς, όπως είναι η Microsoft, η Volkswagen, η Pfizer, η Next e. Go, να δημιουργήσει την εικόνα προς τα έξω ότι μπορούμε πλέον να αναπτυχθούμε και σε άλλους τομείς, πέρα του τουρισμού. Προφανώς ο τουρισμός αποτελεί ένα σημαντικό κλάδο, ο οποίος προσελκύει ξένους επενδυτές, γιατί έχουμε τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο σε αυτά. Καταφέραμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες, όπου οι επενδυτές γνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει επενδύσεις, ότι η Ελλάδα είναι ευέλικτή, ότι η Ελλάδα μπορεί να υλοποιήσει project. Μέσα, λοιπόν, στο 2020 ολοκληρώθηκαν 14 στρατηγικές επενδύσεις, οι λεγόμενες fast track, οι οποίες ανέρχονται πάνω από 2,8 δις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λειτουργούν λοιπόν οι fast track επενδύσεις; Πριν από 11 χρόνια το είχα διαβάσει κάπου.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Βεβαίως λειτουργούν και διαθέτουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα που αντιλαμβάνονται τόσο οι επενδυτές όσο και η αγορά. Μέσα σε διάστημα 45 ημερών, κατόπιν σχετικής υποβολής αιτήσεως του επενδυτή, ολοκληρώνεται ο φάκελος του.
Αυτό αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, που σημαίνει ότι μετά περνάει από τη διϋπουργική και μετά έγκειται στον ίδιο τον επενδυτή, το πόσο γρήγορα θα υλοποιήσει την επένδυση, έχοντας προβεί στη λύση όλων των επιμέρους σημαντικών θεμάτων, είτε είναι περιβαλλοντικά, είτε είναι πολεοδομικά, είτε είναι αρχαιολογικά. Σε αυτό λοιπόν, το πλαίσιο έχουμε στην Enterprise Greece 20 φακέλους υπό αξιολόγηση, αξίας άνω των 7 δις. Αυτό συμβαίνει, διότι οι αγορές καταλαβαίνουν, ότι οι επενδυτές καταλαβαίνουν, ότι η Ελλάδα είναι πλέον φιλόξενη για τους επενδυτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βρίσκονται δηλαδή αυτή τη στιγμή στο γραφείο σας 20 project τα οποία αφορούν αθροιστικά επενδύσεις αξίας 7 δις; Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο νούμερο.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μακάρι να προχωρήσουν όλα γιατί και εμείς αυτό θέλουμε. Περνάμε τώρα στο κομμάτι των εξαγωγών.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Να προσθέσω ότι δεν είναι μόνο οι στρατηγικές επενδύσεις, είναι η προσέλκυση γενικά των επενδύσεων. Στρατηγικές επενδύσεις είναι οι μεγάλες, οι εμβληματικές, οι επενδύσεις που περνάνε fast track. Δεν μιλάμε, όμως, μόνο γι’ αυτές. Έχουμε και τις απλές επενδύσεις, οι οποίες δεν είναι της τάξεως των 200 -300 εκ. ευρώ, αλλά είναι επενδύσεις πιο μικρές, οι οποίες απευθύνονται σε όλη την Ελλάδα και πλέον γνωρίζουν τον αποδέκτη τους. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό στο κομμάτι των επενδύσεων δημιουργούμε στη χώρα μας, ένα δίκτυο, το οποίο θα μπορούσε πιο εύκολα να οδηγήσει τον επενδυτή μέχρι το τελευταίο βήμα του στην Ελλάδα. Ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα, σε άμεση συνεργασία με όλες τις περιφέρειες, με όλους τους δήμους με την ΕΤΑΔ για τα ακίνητα. Ξεκινήσαμε με την ELITOUR. Δεν γνωρίζω εάν το είδατε την προηγούμενη εβδομάδα με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για τον ιατρικό τουρισμό. Κατά αυτόν τον τρόπο, προχωρούμε και σε πιο εξειδικευμένες επενδύσεις πλέον, ούτως ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι, περνώντας από την Enterprise Greece, να καθοδηγούνται σωστά, αποφεύγοντας 2-3 χρόνια έρευνας για το πώς θα μπορούσαν να προβούν σε μια επένδυση. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ στην μεγάλη μεταρρύθμιση που επιτελείται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης του κ. Πιερρακάκη, η οποία όταν ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, θα συμβάλλει στην μείωση της γραφειοκρατίας για τους επενδυτές, που τελειώνοντας από την Enterprise Greece, δεν θα χρειάζεται να τρέχουν από ουρές σε ουρές για τη διεκπεραίωση των θεμάτων τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε, λοιπόν στις εξαγωγές, γιατί έχω διαβάσει αρκετά στατιστικά στοιχεία και εν μέσω πανδημίας παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών στα αγροτικά προϊόντα. Άντεξαν οι ελληνικές εξαγωγές;
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Βλέποντας ότι οι έλληνες εξαγωγείς έχουν καλά προϊόντα και είναι ιδιαίτερα ευφυείς, μπορώ να πω, αλλά τους λείπουν τα μέσα για να μπορούν να σταθούν κατάφεραν και άντεξαν μέσα στην κρίση της πανδημίας και μάλιστα μέχρι τον Νοέμβριο παρατηρήθηκε πτώση της τάξεως του 1-2% σε σχέση με τον προηγούμενο Νοέμβριο, το οποίο είναι εντυπωσιακό μπορούμε να πούμε. Τι κάναμε όμως εμείς γι’ αυτό; Εμείς προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τους εξαγωγείς να διατηρήσουν την επαφή τους με τις ξένες αγορές. Μετασχηματίσαμε πολύ γρήγορα την Enterprise Greece στο κομμάτι των εξαγωγών, το ψηφιοποιήσαμε, δημιουργήσαμε webinars για να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους εταιρείες, όπου συμμετείχαν πάνω από 1.000 έλληνες εξαγωγείς, εκπαιδεύτηκαν οι εξαγωγείς, ώστε να μπορούν να ψηφιοποιήσουν και τις δικές τους επιχειρήσεις, δημιουργήσαμε μια πιλοτική συνεργασία με την ebay, η οποία θα τους επιτρέψει και την είσοδό τους στο e-commerce. Άρα τους διαθέσαμε εργαλεία, τα οποία θα ήταν δύσκολο να βρουν από μόνοι τους, βοηθώντας τους να μην χάσουν τις επαφές τους, και επειδή οι ίδιοι είναι καλοί, καταφέραμε να τους διατηρήσουμε στην προ Covid εποχή. Αυτά λοιπόν τα εργαλεία είναι απαραίτητα και για την μετά Covid εποχή και σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια και με τη συμμετοχή στις μεγάλες εκθέσεις για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, και με το rebranding της χώρας, ένα άλλο μεγάλο prοject της Ελλάδας και σε απόλυτη συνεργασία με την Enterprise Greece, θα επιτύχουμε το στόχο μας, ο οποίος έγκειται στην αναγνωρισιμότητα του ελληνικού προϊόντος. Κατά αυτό τον τρόπο, ο έλληνας εξαγωγέας θα μπορεί να φθάνει στην άλλη άκρη του κόσμου, με τη βοήθεια του Υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα με τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, τα οποία έχουν ενταχθεί στην Enterprise Greece. Έτσι, δημιουργείται μια πύλη προς τα έξω όσον αφορά τους εξαγωγείς. Να σημειώσω, επίσης, ότι όλο αυτό το δίκτυο θα πρέπει να λειτουργεί και για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και για την ενίσχυση των εξαγωγών. Ένας έλληνας, λοιπόν, εξαγωγέας μπορεί να φθάσει στο Τόκυο και με τον εκ των προτέρων καθορισμό των συναντήσεων του να προωθήσει τα προϊόντα του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 4 λοιπόν του Φεβρουαρίου του 2022, σημειώνω, να σας καλέσω και πάλι για να δούμε την εξέλιξη των 20 αυτών φακέλων, αξίας 7 δις!
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Να το κάνετε! Και να σας επισημάνω ότι η Enterprise Greece διαθέτει επιτυχημένους φακέλους σε ποσοστό 97%, και αυτό δείχνει ότι λειτουργεί το σύστημα και ότι οι επενδυτές προσέρχονται σε αυτήν, και εμείς με τη σειρά μας θέλουμε να υλοποιήσουμε αυτούς τους φακέλους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Σας ευχαριστούμε.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.
4 Φεβρουαρίου, 2021