ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπέρα σας κ. Σμυρλή.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Καλησπέρα σας κ. Πουρναράκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνω ότι το κομμάτι αυτό του Υπουργείου Εξωτερικών που είναι επιφορτισμένο με την οικονομική διπλωματία θα πρέπει πρωτίστως να βρει επενδύσεις για σημαντικά έργα στη χώρα μας και δευτερευόντως να δει ότι αυτές οι επενδύσεις, αυτά τα χρήματα προέρχονται από μέρη του πλανήτη και από πρακτικές που ταιριάζουν με την χώρα μας και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Κ. Πουρναράκη, η νέα δομή της οικονομικής διπλωματίας έχει επιφορτιστεί με την προσέλκυση όλων των ειδών των επενδύσεων από όλα τα μέρη του πλανήτη. Γι’ αυτό έχουμε και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, που εκπονήθηκε πρώτη φορά από το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας το 2021. Στο Σχέδιο για το 2022 περιλαμβάνονται 670 δράσεις σε 47 χώρες-στόχους, οι οποίες αφορούν εξαγωγές, επενδύσεις, διακρατικές συμφωνίες, δηλαδή όλους τους κλάδους της οικονομίας στην πραγματικότητα. Με αποτέλεσμα να είμαστε το one-stop shop της Ελληνικής Κυβέρνησης, της χώρας, ώστε να μπορεί ο κάθε επενδυτής να βρίσκει τον κλάδο στον οποίο θέλει να επενδύσει, να βρίσκει το μέρος που θέλει να επενδύσει, και όταν φθάνει στην Ελλάδα να τον έχουμε ήδη προετοιμάσει, ώστε να κάνει τα κατάλληλα ραντεβού και η επένδυσή του να έχει τη βάση για να γίνει πραγματικότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατανοώ λοιπόν ότι τις προηγούμενες ημέρες στην Dubai Expo, επικεφαλής μιας κρατικής αποστολής, παρουσιάσατε κάποια projects, 18 τον αριθμό, και ένα από αυτά αφορά άμεσα τους ακροατές αυτής της εκπομπής και όλους όσους ασχολούνται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό στην Ελλάδα.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Πολύ σωστά. Στην Dubai Expo, στην οποία ήμουν Επίτροπος της χώρας, συμμετείχαν 192 χώρες με εθνικό περίπτερο, όπως και η Ελλάδα. Στο πλαίσιο της Έκθεσης διοργανώσαμε πολλές επιχειρηματικές αποστολές, πραγματοποιήσαμε πολλές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν Περιφέρειες, Φορείς, Υπουργεία. Και όπως είπατε το επιχειρηματικό κλείσιμό μας που περιελάμβανε συγκεκριμένα projects, είτε μεγάλα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΠ), είτε μεγάλες επενδύσεις που βρίσκονται στο portfolio της Enterprise Greece, ούτως ώστε να βρούμε επενδυτές. Μια από αυτές αφορούσε και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, όπως είπατε, και συγκεκριμένα αφορούσε το Αυτοκινητοδρόμιο στην Χαλανδρίτσα, για το οποίο υπάρχει ήδη το business plan.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζω επίσης ότι από το Ταμείο Ανάπτυξης έχουν ήδη δεσμευτεί 35 εκ. ευρώ γι’ αυτό το έργο από τη στιγμή που θα βρεθεί επενδυτής, ο οποίος θα βάλει το διπλάσιο ποσό περίπου.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Υπάρχουν διάφορα χαρακτηριστικά του έργου. Αυτό που ενδιαφέρει εμάς περισσότερο, εκτός της χρηματοδότησης, είναι ότι υπάρχει ένα ώριμο business plan, υπάρχει μια τοπική κοινωνία, η κοινωνία της Αχαΐας, η οποία έχει αγκαλιάσει αυτό το project. Δεν σας κρύβω ότι επισκέφθηκα τη Χαλανδρίτσα και εκεί είδα ένθερμους υποστηρικτές από τον Δήμο και την Περιφέρεια, αλλά και από τους παραγωγικούς Φορείς και απλούς πολίτες. Στοιχείο πολύ σημαντικό για μια τόσο μεγάλη επένδυση στην περιοχή τους. Μια τέτοια επένδυση στη Χαλανδρίτσα, στην Πάτρα, στην Αχαΐα θα μπορούσε να αλλάξει την περιοχή. Θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλη ανάπτυξη, όχι μόνο σε σχέση με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, αλλά σε σχέση με την επισκεψιμότητα συνολικά του Νομού. Διότι καταλαβαίνετε ότι μια τέτοια υποδομή, μια τέτοια πίστα θα δημιουργήσει και άλλες υποδομές που χρειάζονται γύρω από την πίστα και άρα θα δημιουργήσει μια μεγάλη ανάπτυξη όλης της περιοχής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Σμυρλή το έχω δει να γίνεται. Εάν πάμε πίσω 20 χρόνια, υπάρχει ένα χωριουδάκι πάνω από την Μασσαλία, το ‘Le Castellet’. Εκεί υπήρχε η ομώνυμη πίστα παρατημένη στην φθορά του χρόνου. Ήρθε λοιπόν ο τότε ισχυρός άνδρας της Φόρμουλα 1, ο Bernie Ecclestone, και αποφάσισε να επενδύσει εκεί το 1999. Έφτιαξε την πιο σύγχρονη πίστα δοκιμών που υπάρχει αυτή την στιγμή στον πλανήτη. Στην αρχή οι ντόπιοι κάτοικοι ήταν από αρνητικοί έως διστακτικοί, αποστασιοποιημένοι. Στη συνέχεια όμως κατάλαβαν, τόσο οι ντόπιοι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες 22 χρόνια μετά, ότι συνέβη για το καλό του τόπου τους. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, υποδομές, παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, θεματικός τουρισμός, τουρισμός, το Le Castellet ξαναζεί και έχει αναδειχθεί σε τόπο έλξης κεφαλαίων, τουριστών και δραστηριοτήτων.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Κ. Πουρναράκη είστε εξειδικευμένος στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, η εμπειρία σας είναι πολύ μεγάλη. Αυτό που περιγράφετε είναι η επένδυση που θα θέλαμε να κάνουμε στην περιοχή της Χαλανδρίτσας. Δεν μιλάμε για μια πίστα Φόρμουλα 1. Αυτό είναι χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να έχει μια πίστα αγώνων. Η Φόρμουλα 1 δεν είναι αυτοσκοπός. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να δείξουμε στα μεγάλα funds, αυτό δηλαδή που κάναμε στο Dubai και στους ξένους επενδυτές, ότι διαθέτουμε ένα ώριμο project, το οποίο στηρίζει η τοπική κοινωνία και το οποίο μπορεί να αναμορφώσει ένα ολόκληρο νομό, να αναμορφώσει ένα μέρος της Ελλάδας. Όπως αναφέρετε, με ανάπτυξη και στον τουριστικό τομέα και στον θεματικό τουρισμό σε σχέση με τον μηχανοκίνητο τουρισμό. Αλλά όχι μόνο. Δημιουργώντας αυτές τις υποδομές, ακόμα και όταν δεν θα διοργανώνεται κάποιος αγώνας σε αυτήν την πίστα, αυτές οι δομές θα εξακολουθούν να λειτουργούν. Άρα θα μπορέσει να αναπτυχθεί και όλη η περιοχή. Μην ξεχνάτε ότι η Χαλανδρίτσα βρίσκεται έξω από την Πάτρα, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται ο αστικός ιστός. Θα δημιουργηθεί ένα κέντρο ανάπτυξης έξω από την Πάτρα, το οποίο σε συνδυασμό με το λιμάνι που βοηθάει πάρα πολύ τις μεταφορές, θα μπορούσε να έχει εξαιρετικές προοπτικές για όλη την περιοχή και για όλη την Πελοπόννησο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερχόμενος στον θεματικό τουρισμό και στον τουρισμό ιδιαίτερα, ρωτήθηκα σε ένα διεθνές φόρουμ, τι πλεονέκτημα θα μπορούσε να έχει μια πίστα στην Χαλανδρίτσα, από ότι μια αντίστοιχη πίστα στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία. Και η απάντησή μου ήταν ότι αυτοί δεν έχουν ούτε Δελφούς, ούτε Ολυμπία σε λιγότερο από 100 χλμ. Ούτε ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, ούτε παραλία της Καλογριάς, ούτε Πηγές του Αχέροντα, μέρη για τα οποία συζητάει όλος ο πλανήτης.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Ακριβώς. Γι’ αυτό λοιπόν και ο θεματικός τουρισμός δεν θα περιοριστεί μόνο στον μηχανοκίνητο τουρισμό, εάν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε αυτό το έργο. Θα εμπεριέχει και τον πολιτισμό και τις διακοπές χειμώνα-καλοκαίρι. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει μια κεντρική πολιτική της Κυβέρνησης, που αφορά τον 12μηνο τουρισμό στην Ελλάδα και αυτό μπορεί να υποστηριχθεί με θεματικό τουρισμό. Διότι έχουμε μάθει τον καλοκαιρινό τουρισμό, με μεγάλη σεζόν στην Ελλάδα, αλλά δεν θα πρέπει να περιοριστούμε μόνο εκεί, γιατί ακριβώς έχουμε να αναδείξουμε ακόμη πάρα πολλά. Και αυτό αποτελεί ένα έργο που θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, εμείς ως Enterprise Greece και ως Υπουργείο Εξωτερικών και οικονομική διπλωματία, το έχουμε εντάξει στο portfolio μας, το δείχνουμε στους επενδυτές. Και πηγαίνουν καλά οι συζητήσεις. Αυτό που θα πρέπει να ακούσει ο κόσμος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κάνει τέτοιου είδους έργα και γι’ αυτό υπάρχει η Enterprise Greece που προωθεί σημαντικές επενδύσεις. Γι’ αυτό λοιπόν και εμείς το αναδεικνύουμε με σκοπό να βρούμε επενδυτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία τώρα για την Χαλανδρίτσα, εάν μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάτι, τη στιγμή που έμαθα ότι η παρουσίαση πήγε εξαιρετικά από ανθρώπους που βρισκόντουσαν εκεί, ως επιχειρηματίες που ακολουθούσαν την αποστολή. Πιάσαμε κανένα ψάρι;
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Κ. Πουρναράκη, καταρχήν αυτό δεν επιτρέπεται να το αποκαλύψω ούτως ή άλλως, διότι έχουμε όρους και όταν κάποιος καταθέτει ένα project δεν μπορούμε να πούμε κάτι σχετικό. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι όταν παρουσιάζεις ώριμα έργα, όπως είναι αυτό, πάντοτε υπάρχει θετική ανταπόκριση και υπάρχει συνέχεια στη συζήτηση. Και αυτό είναι το σημαντικό. Όταν ξεκινάς και παρουσιάζεις κάτι το οποίο είναι ολοκληρωμένο και έχει βάση, ούτως ώστε ένας επενδυτής να τοποθετήσει τα χρήματά του, τότε συνεχίζεται η συζήτηση και αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο για να μπορέσουμε να βρούμε επενδυτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ καταλαβαίνω ότι τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Χαλανδρίτσα, και θα μπορούσα να πω ή τώρα ή ποτέ για την Χαλανδρίτσα. Τώρα υπάρχει η βούληση, υπάρχει η συγκυρία, υπάρχει το Acropolis από πέρυσι, είναι ώριμο το σχέδιο, να μπουν αύριο οι μπουλντόζες έχοντας όλες τις άδειες. Είναι ή τώρα ή ποτέ!
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Σε αυτή τη διακυβέρνηση, στη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουμε καταφέρει να κάνουμε ήδη κοντά στα 6 δισ. στρατηγικές επενδύσεις, έχουμε άλλα 8 δισ. στο pipeline, έχουμε ανοίξει νέους κλάδους. Νέους και πολύπλοκους κλάδους και πολύπλοκα έργα, γιατί η Χαλανδρίτσα δεν αποτελεί απλό project, δεν μιλάς μόνο για μία πίστα. Μιλάς για μια συνολική υποδομή που αλλάζει μια περιοχή. Με αποτέλεσμα να μπορούμε τώρα πράγματι να διεκδικήσουμε να πραγματοποιηθεί και η Χαλανδρίτσα. Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε αγκαλιάσει το έργο και προχωράμε για να μπορέσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και να βρεθεί επενδυτής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σίγουρα η ανακοίνωση του Πάτρα-Πύργος πριν από μερικές ημέρες αποτελεί μια τεράστια ώθηση για την Χαλανδρίτσα. Δεν το συζητάμε.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Βεβαίως. Είδατε ότι και αυτό βοηθάει. Ο δρόμος Πάτρα-Πύργος αποτελεί μια υποδομή που χρειάζεται για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί και η Χαλανδρίτσα. Και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν δώσει συγκεκριμένη κατεύθυνση όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας. Ούτως ώστε να μπορέσει να καλυφθεί και το κομμάτι του τουρισμού, όπως είπατε πριν, αξιοποιώντας παράλληλα και την μεγάλη αυτή υποδομή που αφορά τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Αξιοποιώντας ταυτόχρονα και την πολιτιστικό μας πλούτο που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση, καθώς επίσης και μια καλοκαιρινή σεζόν, με περισσότερο και πιο ποιοτικό τουρισμό για την περιοχή, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μια συνολική ανάπτυξη. Αυτός είναι ένας συνολικός προγραμματισμός, τον οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ούτως ώστε να μπορούμε να αλλάζουμε τις περιοχές, να αλλάζουμε την μορφή τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Σμυρλή σας ευχαριστώ και εύχομαι σύντομα να τα ξαναπούμε έχοντας καλά νέα.
Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Να είστε καλά κ. Πουρναράκη. Εγώ ευχαριστώ.
5 Απριλίου, 2022