Συνέντευξη Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Σμυρλή, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στο δημοσιογράφο κ. Σιαφάκα. (09.03.2021)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλωσορίσουμε το Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρο της Enterpise Greece, κ. Ιωάννη Σμυρλή.

Καλησπέρα σας, κ. Σμυρλή!

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Καλησπέρα, κ. Σιαφάκα, σε εσάς και στους ακροατές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε διαβάσει και στις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει μια συνολική στρατηγική εξωστρέφειας της Ελλάδας. Επειδή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, θα έλεγα συναγερμού με τον Covid, θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της εξωστρέφειας και τι αλλάζει στον τομέα αυτό;

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Κ. Σιαφάκα, κατ’ αρχήν, να πούμε ότι υπήρξε μια σοβαρή απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να πάρει σάρκα και οστά η οικονομική διπλωματία. Το οποίο σημαίνει, και μετά την ψήφιση του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, ότι η οικονομική διπλωματία τελεί πλέον υπό τη σκέπη του εν λόγω υπουργείου, τόσο με την Enterprise Greece, τον ΟΑΕΠ, την πρώην ΥΔΑΣ, όσο και με τις πολυμερείς σχέσεις της χώρας,  που ήρθαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να έχουμε πλέον μια ολοκληρωμένη δομή, η οποία μαζί με τα Γραφεία Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων σε όλο τον κόσμο, μπορούν πραγματικά να ασκήσουν πολιτική επιρροή και να ενισχύσουν και την προώθηση των εξαγωγών, αλλά και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Προφανώς ο Covid έχει επηρεάσει το σχεδιασμό μας, όμως οφείλω να πω ότι η στρατηγική, που αυτή τη στιγμή ακολουθούμε, τελεί υπό στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τα επιμελητήρια, γιατί ξέρετε η εν γένει στρατηγική, αποτελεί στρατηγική της  χώρας και όχι του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μιλήσουμε συγκεκριμένα για επενδύσεις και εξαγωγές, γιατί πρόκειται για δύο πολύ σημαντικά στοιχεία που πρέπει να τα δούμε. Όσον αφορά τις επενδύσεις, υπάρχουν οι δυσκολίες, υπάρχει ο Covid, πώς πάνε λοιπόν οι επενδύσεις; Υπάρχει ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές για τη χώρα μας, γιατί κάποια στιγμή ελπίζουμε, ευχόμαστε, προσδοκούμε αυτή η ιστορία με τον Covid να περάσει. Και επειδή το τοπίο, δεν θέλουμε να αποτελείται από αποκαΐδια, υπάρχουν επενδυτικά σχέδια; Σχήματα που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα;

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Βεβαίως. Στην Enterprise Greece διαχειριζόμαστε, μέσα στο Υπουργείο Εξωτερικών, όλες τις εμβληματικές και καινοτόμες επενδύσεις, δηλαδή, όλες τις μεγάλες fast track επενδύσεις της χώρας και οφείλω να σας πω ότι η έκλεισε η προηγούμενη χρονιά, υπό την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με 2,8 δις επενδύσεις που πέρασαν από τις διυπουργικές και έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται.  Και αυτή τη στιγμή, έχουμε μέσα στην εταιρεία, 20 φακέλους επενδυτικών σχεδίων, οι οποίοι αγγίζουν τα 7,7 δις ευρώ. Και ξέρετε, αυτό μέσα στην οικονομική κρίση την οποία περνάμε, γιατί όπως γνωρίζετε η πανδημία δημιουργεί και οικονομική κρίση, αποτελεί πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο και συνδέεται με τα εξής: το πρώτο έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί την πιο φιλοεπενδυτική κυβέρνηση, που υπήρξε ποτέ στην χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι επενδύσεις; Είναι ξένες; Είναι ελληνικές; Τι είναι;

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Θα σας πω. Το πρώτο, λοιπόν, είναι το πλεονεκτικό προφίλ της χώρας, το δεύτερο είναι η ψηφιοποίηση της χώρας, το οποίο αποτελεί και ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, γιατί περνάει μια εικόνα εκσυγχρονισμού προς τα έξω, και τρίτον είναι η καλή διαχείριση της πανδημίας, που σημαίνει ότι υπάρχει ελληνικό κράτος, γεγονός που δημιουργεί ασφάλεια στους επενδυτές και η προσέλκυση επενδύσεων λειτουργεί πολύ καλά, με αποτέλεσμα να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ αυτό που πιστεύω είναι ότι ένας επενδυτής μπορεί να κοιτάει όλα αυτά που λέτε, αλλά επίσης είναι αυτό που θα εισπράξει, πόσα θα κερδίσει και θα ήθελα να εστιάσω σε αυτό και να μας πείτε, ποιες είναι αυτές οι επενδύσεις, η προτίμηση των επενδυτών, έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, τη βιομηχανία, με τα φάρμακα, ποιες είναι αυτές οι επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα;

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Οι κλασσικές επενδύσεις που έρχονται χρόνια στην Ελλάδα και συνεχίζουν να έρχονται, είναι από τον κλάδο του τουρισμού, προφανώς, όπου η ανάπτυξη δεν τελειώνει ποτέ. Υπάρχει εκσυγχρονισμός των ήδη υφιστάμενων δομών, υπάρχουν καινούριες δομές, υπάρχουν καινούριες περιοχές της Ελλάδας που αναπτύσσονται τουριστικά, το οποίο και αποτελεί μια σταθερή αξία. Υπάρχουν, επίσης, και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στις οποίες η κυβέρνησή μας, έχει αποδώσει μεγάλη αξία στο πώς να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο εξασφάλισης της ενέργειάς μας, άρα έχουμε μεγάλο αριθμό projects των εν λόγω πηγών ενέργειας, τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους επενδυτές, τα οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθούν. Και για πρώτη φορά υπάρχουν και οι βιομηχανικές επενδύσεις, όπως η επένδυση της e-Go για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως και οι φαρμακευτικές εταιρείες, ήτοι η επένδυση της ELPEN, που πέρασε πριν από λίγους μήνες, κατά την οποία θα δημιουργηθεί εργοστάσιο φαρμάκων πέριξ της Αθήνας. Και, βέβαια, κάτι πολύ σημαντικό, με την Microsoft, την Pfizer, την Amazon, που επενδύουν στην Ελλάδα, λαμβάνουμε υψηλής τεχνολογίας επενδύσεις και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, με τον κ. Δήμα, την Enterprise Greece, αλλά και με τον δικό μας Υφυπουργό τον κ. Φραγκογιάννη, λειτουργούμε πολύ καλά ως προς την προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργώντας ένα προφίλ της χώρας, τύπου μικρής Silicon Valley της Ανατολικής Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν οι υποδομές γι’ αυτά που λέτε; Τα ακούμε πάρα πολύ καλά και μακάρι να συμβούν, μερικά έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, Microsoft, Volkswagen, Pfizer, αλλά υπάρχουν οι υποδομές; Δηλαδή, είμαστε μια θελκτική χώρα, υπάρχει το στοιχείο της εμπιστοσύνης, το οποίο και αναφέρατε, αλλά υπάρχουν οι υποδομές; Δηλαδή, για τον τουρισμό, θέλουμε λιμάνια, θέλουμε αεροδρόμια, θέλουμε μια σειρά από υποδομές εν πλήρη λειτουργία.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Αυτό ακριβώς έχω αναφέρει και στην αρχή, ότι εμείς στο Υπουργείο Εξωτερικών, έχοντας το συντονισμό της εξωστρέφειας αλλά και την επιθυμία της κυβέρνησης, θέλουμε όλα αυτά να λειτουργήσουν. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιείται και η αποπεράτωση των έργων των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμανιών , όπως και η λειτουργία υδροπλάνων με σκοπό τη φθηνή μετακίνηση από νησί σε νησί, αλλά και η βελτίωση του οδικού δικτύου από το Υπουργείο Υποδομών. Άρα, οι υποδομές αναπτύσσονται. Και, βέβαια, τα projects τα μεγάλα δημιουργούν και ανάπτυξη γύρω τους, τα λεγόμενα clusters. Εμείς στην Ελλάδα λέμε δηλαδή, ότι θέλουμε ένα δημιουργήσουμε ένα τεχνολογικό cluster. Το Υπουργείο Ανάπτυξης δημιουργεί πάρκα που προσελκύουν start-ups, το οποίο σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι υπήρχαν στην Ελλάδα, αλλά έπρεπε να φύγουν στο εξωτερικό για να υλοποιήσουν τις ιδέες τους. Δημιουργούμε, λοιπόν τις συνθήκες να μένουν εδώ και να τις υλοποιούν, με αποτέλεσμα η γύρω περιοχή να ξέρει ότι η Ελλάδα, η οποία είναι σταθερός παίχτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του δυτικού κόσμου, είναι σε θέση να δημιουργεί τις συνθήκες να παραμένουν οι άνθρωποι αυτοί στη χώρα τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Σμυρλή, ένα ενδιαφέρον στοιχείο, δεν ξέρω εάν έχει συνάφεια με αυτά που λέμε, είναι ότι πολλές ξένες ταινίες ξεκίνησαν ξανά να γίνονται στη χώρα μας και έχω την εντύπωση ότι και αυτό παίζει κάποιο ρόλο όσον αφορά την εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω. Υπάρχουν πλέον οι υποδομές, αλλά και το καλό κλίμα για να συμβεί αυτό. Δεν είμαστε εχθρικοί απέναντι σε τέτοιες προσπάθειες.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Ακριβώς, όπως το είπατε, κ. Σιαφάκα. Ήμασταν η πιο δύσκολη χώρα για να γυριστεί μια ταινία, όσον αφορά την εξασφάλιση των απαραιτήτων αδειών. Αυτή τη στιγμή, το EKOME του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαθέτει ειδικά προγράμματα προσέλκυσης επενδύσεων ακόμα και σε αυτό τον τομέα. Και, βέβαια, και εμείς προσπαθούμε να συντονίζουμε τα μεγάλα projects, ώστε να αποτελέσει κάτι μόνιμο πια. Διαθέτουμε το φυσικό τοπίο, την ιστορία, τον πολιτισμό και αυτό που μας λείπει είναι η εκχώρηση δικαιώματος, ούτως ώστε να μπορεί να έλθει ο ενδιαφερόμενος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Σμυρλή, θα πρέπει να σας ευχαριστήσω, το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Μακάρι να τελειώσει και ο Covid και να επανέλθουμε στα σημαντικά αυτά ζητήματα.  Να είστε καλά. Καλή δύναμη στις προσπάθειες για επενδύσεις.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Να είστε καλά! Καλημέρα!

10 Μαρτίου, 2021