Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, παραχώρησε συνέντευξη στο πλαίσιο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του δημοτικού τηλεοπτικού σταθμού Θεσσαλονίκης TV 100 και τη δημοσιογράφο Βίκυ Δήμου.
Για το Thessaloniki Connectivity Forum που διοργανώνεται στις 7 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη από την Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Σμυρλής τόνισε: «Είναι η δεύτερη συνάντηση για το θέμα της συνδεσιμότητας των Δυτικών Βαλκανίων. Η πρώτη είχε γίνει πάλι στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Νοέμβριο, με εκπροσώπους μόνο των Δυτικών Βαλκανίων. Σε εκείνη την συνάντηση τέθηκαν οι βάσεις για τις “Πράσινες Λωρίδες” - τις γρήγορες διόδους για τα φαρμακευτικά προϊόντα που “άνοιξαν” λόγω του κορωνοϊού. Με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού, αποφασίσαμε τις λωρίδες αυτές να τις κάνουμε μόνιμες».
Και πρόσθεσε: «Στο Forum συμμετέχουν, πλέον των Δυτικών Βαλκανίων, και οι συνορεύουσες χώρες της ΕΕ με αυτά, αλλά και η Ιταλία και η Μολδαβία, γιατί υπάρχουν και οι “Γαλάζιες Λωρίδες”, για τις θαλάσσιες μεταφορές. Στόχος του Forum είναι να απλοποιήσουμε τις σχετικές διαδικασίες και να ενοποιήσουμε τα συστήματά μας, ώστε η διασυνδεσιμότητα της Ελλάδας με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω των Δυτικών Βαλκανίων, να είναι μια απλή διαδικασία. Θέλουμε, όταν φεύγει ένα φορτηγό από τη Θεσσαλονίκη, να μη σταματά πουθενά, κερδίζοντας χρόνο και μειώνοντας τα κόστη για τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη. Η ελληνική Κυβέρνηση ανέλαβε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία και μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κοινότητα Μεταφορών συμφωνήσαμε στη διοργάνωση του σημερινού Forum, για να καταρτίσουμε τα επόμενα βήματα αυτής της διαδικασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράφεται στο πλαίσιο του Forum μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της ΑΑΔΕ και της ομόλογης Αρχής της Βόρειας Μακεδονίας για την ανταλλαγή των αναγκαίων ηλεκτρονικών δεδομένων».
Για τις δράσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων που εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Σμυρλής είπε: «Η Θεσσαλονίκη έχει έναν κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό μας για την εξωστρέφεια, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Για το λόγο αυτό, η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων έχει γραφείο και στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και η Enterprise Greece». Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε επίσης στις συναντήσεις που είχε αυθημερόν για τις δράσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας κ. Σαββάκη, με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), κ. Διαμαντίδη και τον Αντιπρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Βλαχογιάννη.
Για τα Γραφεία Εξωστρέφειας στις Περιφέρειες, ο Γενικός Γραμματέας είπε: «Η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, έχουν συνεργαστεί ώστε να λειτουργεί ένα Γραφείο Εξωστρέφειας σε κάθε Περιφέρεια. Αυτά θα λειτουργούν με την στήριξη της Enterprise Greece και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους Δήμους και τους φορείς. Μέσω των Γραφείων Εξωστρέφειας επιδιώκουμε η κάθε ελληνική επιχείρηση, ο πιο μικρός εξαγωγέας, να έχει πρόσβαση στην Κεντρική Διοίκηση, ώστε να γνωρίζει ποια εργαλεία εξωστρέφειας μπορεί να χρησιμοποιήσει για τα προϊόντα του. Στα ίδια Γραφεία που θα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, θα έχει επίσης πρόσβαση και ο κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής, με στόχο η ανάπτυξη να είναι ισόρροπη».
Για τη Θεσσαλονίκη ως κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας, ο κ. Σμυρλής τόνισε: «Η Θεσσαλονίκη αποτελεί ιστορικά ένα κομβικό σημείο και είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Είναι ένα μεγάλο λιμάνι για όλα τα Βαλκάνια και βρίσκεται σε μια σταθερή και δημοκρατική χώρα. Η Θεσσαλονίκη συνδυάζει τα πάντα. Με αυτό ως δεδομένο, «χτίζουμε» ένα οικοσύστημα με τις εταιρείες τεχνολογίας -όπως η Pfizer και η Cisco που ήδη έχουν επενδύσει στην περιοχή- αλλά και τις κρατικές δομές –όπως το Thess INTEC και τα υπόλοιπα κέντρα καινοτομίας και τεχνολογίας. Το οικοσύστημα αυτό ήδη απορροφά «καλά μυαλά» των σύγχρονων επιστημών από όλη την περιοχή και θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει πόλος έλξης αυτών των μυαλών, να φέρνουν εδώ τις ιδέες τους και να τις κάνουν πράξεις με νεοφυείς επιχειρήσεις. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι φορείς, αλλά και η ίδια η πόλη».
Για την 86η ΔΕΘ και την τιμώμενη χώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο κ. Σμυρλής ανέφερε: «Ως δομή εξωστρέφειας, είμαστε περήφανοι για την σχέση που έχουμε χτίσει με τα ΗΑΕ. Αυτό ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, με την προετοιμασία για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκόσμια έκθεση DUBAI EXPO 2020. Εκεί είχαμε μια πολύ σημαντική παρουσία με πολλές επιχειρηματικές αποστολές σε πολλούς κλάδους και καταφέραμε να αναδείξουμε τι μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα. Ακολούθησε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα ΗΑΕ και η υπογραφή συμφωνιών. Στη ΔΕΘ θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναδείξουμε λίγο περισσότερο τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, στους κλάδους του τουρισμού, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας. Τα ΗΑΕ είναι μια χώρα με δυνατότητες επένδυσης σε όλους τους κλάδους και αναζητά αξιόπιστους συνομιλητές, τους οποίους έχει βρει στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».
7 Ιουλίου, 2022