Συνέντευξη Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Σμυρλή, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» και στους δημ/φους Κ. Παπαχλιμίντζο και Χρ. Βίδου (22.09.2021)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλωσορίζουμε τον κ. Σμυρλή, Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρο της Enterprise Greece. Χθες παρουσιάστηκε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι είναι κατ’ αρχάς και ποιους αφορά.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Καλημέρα σας. Θα ήθελα να διευκρινίσω  τι είναι αυτό το Στρατηγικό Σχέδιο και ποια η διαφορά του με τα Στρατηγικά Σχέδια που κατά καιρούς οι Κυβερνήσεις ανακοινώνουν, καθώς και γιατί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ήταν παρών στην παρουσίαση. Είναι το πρώτο Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών που έχει μεγάλη σημασία, διότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι παραγωγικό Υπουργείο. Η εξωστρέφεια έχει να κάνει με την οικονομία, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές. Δημιουργώντας λοιπόν μια νέα δομή στο Υπουργείο Εξωτερικών, γίναμε στην πραγματικότητα αυτοί που προωθούν τη χώρα. Διενεργούμε τις διεθνείς σχέσεις όλων των παραγωγικών Υπουργείων. Άρα έχουμε ένα σχέδιο το οποίο αφορά όλα τα κομμάτια της οικονομίας, όλα τα κομμάτια της εξωστρέφειας, όλα τα παραγωγικά Υπουργεία και το οποίο έχει συνδιαμορφωθεί με όλους τους παραγωγικούς φορείς. Οπότε, είναι το πρώτο σχέδιο που αφορά όλη την οικονομία της χώρας, είτε αυτή εκφράζεται από δημόσιους φορείς, είτε από ιδιωτικούς. Αυτή ακριβώς είναι και η ουσία του Σχεδίου. Για πρώτη φορά έχουμε ένα κοινό πλάνο όλοι μαζί. Και ο δημόσιος τομέας και οι επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφορά στην οικονομία και στην ανάπτυξη.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Οικονομία, ανάπτυξη, επενδύσεις, εξαγωγές και βέβαια όταν λέμε επενδύσεις πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αφορά τις επενδύσεις που θέλουμε να φέρουμε στη χώρα και φέρνουμε στη χώρα. Όπως επίσης αφορά και τις επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Δεν είναι μόνο οι εξαγωγές προϊόντων, αλλά είναι και οι εκεί επενδύσεις. Είναι, επίσης, και οι επιχειρηματικές αποστολές τις οποίες διοργανώνουμε και προσπαθούμε να εξάγουμε την ελληνική τεχνογνωσία. Είτε αυτό αφορά τα Βαλκάνια, είτε αφορά τη Βόρεια Αφρική, είτε αφορά τη  Μέση Ανατολή. Δημιουργούμε, λοιπόν, κατά αυτόν τον τρόπο και γεωπολιτικά μια προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και προφανώς υπάρχει ενδιαφέρον. Δηλαδή για να προβείτε σε μια τέτοια κίνηση, στην ανακοίνωση τέτοιου προγράμματος, υπάρχει ενδιαφέρον ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό. Σε ποιες περιοχές κυρίως;

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Βεβαίως και υπάρχει. Μετά από δέκα χρόνια κρίσης και δύο χρόνια κορωνοϊού, δώδεκα χρόνια στο σύνολο,  αυτή την στιγμή θα λειτουργήσει ως  «ελατήριο», καθώς και εν μέσω πανδημίας οι ελληνικές επιχειρήσεις, τόσο οι εξαγωγικές, όσο και οι επενδυτικές, επέδειξαν αντοχή. Τώρα, λοιπόν, έχει έρθει η  στιγμή που πρέπει να τους δώσουμε το έναυσμα, να τους δώσουμε ό,τι μπορούμε – γιατί το κράτος είναι ο αρωγός σε αυτά- δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, ώστε να μπορούν να επενδύσουν πιο γρήγορα και πιο στοχευμένα. Να σας ενημερώσω επίσης ότι σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επιχειρηματική αποστολή στη Λιβύη και μετέπειτα θα ακολουθήσει άλλη στη Σαουδική Αραβία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα το πρωί, αν δεν κάνω λάθος, στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας. Και μου κάνει εντύπωση γιατί είναι χώρες μη παραδοσιακές σε αυτόν τον τομέα.  Βλέπω τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Λιβύη. Άρα, να το θέσω απλά,  απλώνουμε τη βεντάλια παγκοσμίως; Υπάρχει κάτι πιο στοχευμένο, υπάρχει σε αυτές τις χώρες κάποιο περιθώριο, μπορούν εκεί να ανοιχτούν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε αυτές τις αγορές; Γιατί κάθε χώρα έχει και τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα. Δεν μπορούν να έχουν όλοι παρουσία παντού. Και σε ποιους τομείς επίσης και σε ποιες επιχειρήσεις;

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Για το λόγο αυτό εκπονήσαμε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, στο οποίο έχουμε συμπεριλάβει 38 χώρες-προτεραιότητες, σε όλες τις ηπείρους. Οι 38 αυτές χώρες δεν αφορούν και τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Πρόκειται για χώρες στις οποίες πρέπει να εξάγουμε προϊόντα, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ευρώπη στο σύνολό της.   Όπως, επίσης, είναι και η  Ινδία, διότι αποτελεί μια τεράστια αγορά που τώρα αρχίζει και καταναλώνει, με 200 εκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι έχουν την οικονομική άνεση να το κάνουν. Καταλαβαίνετε λοιπόν  ότι πρέπει  να κινηθούμε για να είμαστε μέσα στην αγορά. Από την άλλη όμως, όπως είπατε, υπάρχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Μέση Ανατολή στο σύνολό της, η Σαουδική Αραβία, οι οποίες αποτελούν χώρες που μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και εμείς βέβαια μπορούμε να παρέχουμε τεχνογνωσία σε κάποιους τομείς. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι χθες το βράδυ είχαμε συνάντηση  με τον Υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, μαζί με τον Υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κώστα Φραγκογιάννη και την Enterprise Greece, με θέμα συζήτησης το πως λειτουργεί ο τουρισμός. Διαθέτουμε την  τεχνογνωσία σε αυτό το κομμάτι και οι εν λόγω χώρες τώρα «ανοίγονται».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχουν καθόλου τουρισμό ορισμένες χώρες.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Ακριβώς και θέλουν να έχουν. Θα έρθουν επίσης να επενδύσουν στον αγροδιατροφικό τομέα, στον τουρισμό, σε logistics, στη ναυτιλία, σε τομείς δηλαδή στους οποίους έχουν διάθεση να το πράξουν αλλά και ανάγκη, ούτως ώστε να βγουν από τη χώρα τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αλλά μπορούμε να περιμένουμε επενδύσεις στον αγροτικό τομέα από τη Σαουδική Αραβία στη χώρα μας; Αυτό θα ήταν κάτι καινούριο.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Βεβαίως. Να σας πω γιατί. Διότι όλο το κομμάτι της Μέσης Ανατολής και των αραβικών χωρών, επιθυμεί μια ασφάλεια στον τομέα των τροφίμων και αυτή την ασφάλεια προσπαθούν να τη δημιουργήσουν με επενδύσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες διαθέτουν την  τεχνολογία για την παραγωγή τροφίμων. Είναι συνδυαστικό. Δε θα γίνουν αγρότες στην Ελλάδα, απλά θα δημιουργήσουν σύγχρονες μονάδες παραγωγής μαζί με Έλληνες,  οι οποίες θα τους εξασφαλίσουν μια ασφάλεια για το μέλλον τους, όσον αφορά τα τρόφιμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε να δούμε όμως στη Σαουδική Αραβία μεγάλες ελληνικές  τουριστικές μονάδες, που διαθέτουν το know-how, να επενδύουν εκεί.  Βέβαια αυτό δεν αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όλοι οι επιχειρηματίες να κάνουν τέτοια κίνηση στο εξωτερικό. Μπορούν;

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Προφανώς δεν μπορούν. Μπορούν όμως οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν τέτοιες κινήσεις. Το σημαντικό όμως είναι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις να επενδύσουν στο εξωτερικό με τέτοια κεφάλαια και σε τέτοιες χώρες, φέρνοντας, παράλληλα,  και χρήματα εδώ. Γιατί όταν γίνεται μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα, για παράδειγμα η επένδυση της Microsoft, η οποία έχει συμφωνηθεί και ξεκινάει, τα data centers θα γίνουν στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού θα γίνουν τελικά;

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Στην Αττική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποια περιοχή;

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Αυτό εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης και δεν μπορώ να σας πω εγώ. Θα το πουν οι αρμόδιοι Υπουργοί. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι γύρω από αυτήν την επένδυση δημιουργείται ένα οικοσύστημα. Άρα αφορά πολύ περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις από ό,τι αποτελεί αποκλειστικά η επένδυση μιας εταιρείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέσεις εργασίας;

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Δημιουργεί άμεσα και έμμεσα θέσεις εργασίας. Και σε άλλες εταιρείες που προμηθεύουν αυτή την μεγάλη επένδυση. Άρα δε μιλάμε μόνο για το τι θα κάνει η Microsoft, αλλά μιλάμε για όλο το κομμάτι της προμήθειας ενός τόσο μεγάλου έργου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Να ρωτήσουμε κάτι τελευταίο σε σχέση με τις ΗΠΑ, επ’ αφορμή της εκεί επίσκεψης του πρωθυπουργού για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Από ό,τι μαθαίνω από το ρεπορτάζ δεν είναι μόνο η Γενική Συνέλευση. Θα έχει και άλλες συναντήσεις με επιχειρηματίες, με επενδυτές. Θα μας πείτε λοιπόν, αν αυτές οι περίφημες αμερικάνικες επενδύσεις, τις οποίες τις ακούμε πολύ συχνά, όπως η Microsoft και άλλες, αν θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Να σας πω κατ’ αρχήν, ότι εχθές ήταν παρών και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας και μάλιστα ανήρτησε ο ίδιος στα social media του τις συμφωνημένες δράσεις που έχουμε συνάψει με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που έχουμε με αυτόν τον στρατηγικό μας εταίρο. Καθ’ όλη λοιπόν τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται επιμέρους συναντήσεις σε διάφορους τομείς είτε αυτό αφορά το εμπόριο, είτε αφορά τις επενδύσεις, είτε αφορά την Αμυντική Συμφωνία, είτε το Υπουργείο Εξωτερικών συνολικά. Ο Πρωθυπουργός λοιπόν θα έχει συναντήσεις προφανώς και επιχειρηματικές. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Διότι μέσα στον Οκτώβριο θα έλθει στην Ολομέλεια του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ με επικεφαλής τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και αντιπροσωπείες από όλα τα παραγωγικά Υπουργεία. Πρόκειται για μια συζήτηση που συνεχίζεται και η οποία συνδράμει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και στην καλύτερη προώθηση ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλημέρα, καλή συνέχεια.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

22 Σεπτεμβρίου, 2021