ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σερφάρουμε! Και πάμε μία προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μία προς την πολιτική επικαιρότητα και σε συνδυασμό με την εξωτερική πολιτική αυτή τη φορά, καθώς στην τηλεφωνική γραμμή έχουμε την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών, την κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Καλή σας μέρα κα Ξενογιαννακοπούλου.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή σας μέρα και καλό μήνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης να είστε καλά. Κυρία Ξενογιαννακοπούλου να ξεκινήσουμε θα θέλαμε από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Μια Σύνοδος, η οποία μας δημιούργησε την εντύπωση ότι όλοι οι ηγέτες που ήταν εκεί, έφυγαν ικανοποιημένοι και νικητές.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κατ' αρχάς ήταν μια σημαντική Σύνοδος, από αυτές τις Συνόδους, που καθορίζουν εξελίξεις. Πρέπει να σας πω ότι ήταν κρίσιμη η συμμετοχή της Ελλάδας και ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε πάνω του ένα πολύ μεγάλο μέρος της συζήτησης, και μέσα από τη δική του παρέμβαση τελικά στοιχήθηκαν και οι περισσότεροι άλλοι Πρωθυπουργοί. Στην ουσία, να το πω απλά ότι έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά!
Με την έννοια ότι δυο πράγματα καθορίστηκαν σε αυτή τη Σύνοδο. Πρώτα απ' όλα συμφώνησαν στην ανάγκη ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κρίσεων, δηλαδή αυτό που χρειάστηκε να δώσει μια τεράστια μάχη η Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός τους προηγούμενους μήνες προκειμένου να υπάρξει ένας μηχανισμός για τη στήριξη της χώρας μας στην αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς όπως ξέρετε δεν προβλεπόταν κάτι τέτοιο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Συνθήκης και της ΟΝΕ.
Τώρα, μετά και από αυτή την εμπειρία και την ευρωπαϊκή διάσταση που αναδείχθηκε συνολικά για την κρίση, συμφώνησαν ότι πρέπει η Ευρώπη να έχει ένα τέτοιο μηχανισμό στο μέλλον, ώστε να μην υπάρξουν ξανά φαινόμενα κάποια χώρα ή κάποιες χώρες, να είναι αβοήθητες, να πρέπει να δίνουν μάχη, προκειμένου να μπορέσουν να έχουν ένα μηχανισμό να στηριχθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σημαίνει πρακτικά όμως; Σημαίνει ότι όλες οι χώρες θα είναι υπό επιτήρηση; Αυτές τουλάχιστον που θα έχουν έλλειμμα πάνω από 3%;
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό σημαίνει, και γι' αυτό θα υπάρξει στη συνέχεια η ουσία της συζήτησης για τα γενικά χαρακτηριστικά αυτού του μηχανισμού, ότι θα χρειαστεί μια περιορισμένη αναθεώρηση της Συνθήκης και του Συμφώνου Σταθερότητας …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι καλό;
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το θετικό είναι ότι θα υπάρχει ένας μηχανισμός στήριξης για τέτοιες περιπτώσεις στο πλαίσιο της Ένωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξαρτάται τους όρους που θα έχει αυτός ο μηχανισμός.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα επανέλθω στους όρους.
Να δούμε πρώτα το θέμα της αρχής. Ξέρετε πάρα πολύ καλά την αγωνία που πέρασε η Ελλάδα από τις αρχές του χρόνου μέχρι το Μάιο, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μηχανισμό για να στηριχθεί και για να υπάρχει και η ευρωπαϊκή φυσικά διάσταση σε αυτή την προσπάθεια. Άρα το πρώτο θετικό αυτής της υπόθεσης, είναι ότι στο πλαίσιο της Ευρωζώνης πια, θα υπάρχει ένας τέτοιος μηχανισμός.
Τώρα πάμε στους όρους, καθώς εδώ ήταν η δεύτερη μάχη που έδωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός την προηγούμενη Πέμπτη.
Στο πλαίσιο της αυξημένης επιτήρησης και των κυρώσεων που θα προβλέπονται ο Πρωθυπουργός, είπε τρία «όχι». Όχι στον αυτοματισμό, δηλαδή ότι κάθε χώρα πρέπει να κρίνεται ανάλογα με τη δική της ιδιαιτερότητα και τα προβλήματά της. Όχι σε κυρώσεις τέτοιες οι οποίες να ενισχύουν το φαύλο κύκλο της κρίσης, δηλαδή δεν μπορεί οι κυρώσεις να αφορούν τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τις πολιτικές συνοχής, γιατί αυτό καταλαβαίνετε ότι θα βύθιζε τις χώρες σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Και, το πιο κρίσιμο από όλα, όχι στις πολιτικές κυρώσεις, όπου εκεί έδωσε τη μεγάλη μάχη, και τελικά αποφεύχθηκε αυτό που επεδίωξε κυρίως η Γερμανία, να μπει στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, οτι μια χώρα η οποία μπαίνει κάτω από τέτοια μορφή αυξημένης επιτήρησης θα στερείται του δικαιώματος ψήφου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό πως θα αποσαφηνιστεί πλήρως; Το τι ακριβώς θα γίνει;
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το Συμβούλιο, εφόσον απεφεύχθη αυτή η πολιτική κύρωση, έδωσε εντολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Rompuy, μέχρι την επόμενη Σύνοδο, δηλαδή το Δεκέμβριο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιαστούν οι γενικές κατευθύνσεις αυτού του μηχανισμού, καθώς και οι προτάσεις, σε συνεργασία με τα κράτη – μέλη, για μια περιορισμένη αναθεώρηση της Συνθήκης, προκειμένου να μπορεί να θεσμοθετηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός και οι προϋποθέσεις που χρειάζονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση. Η αναθεώρηση αυτή περνάει πάλι από τα Κοινοβούλια;
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι σαφές ότι κάθε αναθεώρηση επικυρώνεται από τα Κοινοβούλια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι αν αποφασίσει μια χώρα να κάνει δημοψήφισμα; Θα μπλοκάρει, έτσι δεν είναι;
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, πλέον η Συνθήκη της Λισσαβόνας προβλέπει τη δυνατότητα, πέραν της κανονικής διαδικασίας της αναθεώρησης, όταν αυτή είναι εστιασμένη και περιορισμένης έκτασης, να μπορεί να γίνει με απλουστευμένη διαδικασία.
Όλα αυτά όμως θα τα δούμε με βάση τις συγκεκριμένες προτάσεις που θα έρθουν μέχρι τα τέλη του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση μπορέσαμε μέσα από την πολιτική και τη διπλωματική μάχη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα να διασφαλίσουμε ένα ευνοϊκό πλαίσιο. Έχουμε όμως μια διαπραγμάτευση μπροστά μας, και σίγουρα οι επόμενοι μήνες θα έχουν πολύ σημαντικές συζητήσεις, στις οποίες θα πρέπει φυσικά με όλα μας τα όπλα να συμμετάσχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί κα Ξενογιαννακοπούλου μου δημιουργείται η αίσθηση ότι ο όρος «αλληλεγγύη» μετά από αυτή τη Σύνοδο, ατόνησε κάπως;
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα έλεγα ότι όλο το προηγούμενο διάστημα και θα σας πήγαινα και αρκετά χρόνια πίσω, είναι αλήθεια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει προβλήματα στρατηγικής κατεύθυνσης. Ζήσαμε με πόση καθυστέρηση η Ευρώπη μπόρεσε να ανταποκριθεί στη γενικότερη κρίση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ίσως γιατί προέχουν οι στρατηγικές της κάθε χώρας.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και τάσεις εσωστρέφειας, και ότι χρειάζεται να ξαναδούμε θέματα στρατηγικού προσανατολισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι' αυτό ήταν μια σημαντική Σύνοδος αυτή, γιατί ξαναμπαίνουν στο τραπέζι αυτά τα θέματα.
Και, η παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού, ήταν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή έθεσε όλους προ των ευθυνών τους. Γιατί η συζήτηση αυτή αφορά τον χαρακτήρα της Ένωσης στο μέλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ είναι το ζητούμενο πόσο ιδρώνει το αυτί του καθενός.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω κάτι. Σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες. Η κρίση όμως είναι ευρύτερη. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιος θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο μέλλον.
Άρα στην ουσία αυτή η μάχη για παράδειγμα ενάντια στις πολιτικές κυρώσεις, καθώς είναι απαράδεκτη η λογική ότι επειδή μια χώρα έχει δημοσιονομικά προβλήματα αναστέλλεται η ψήφος της, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ίσα - ίσα μπορώ να σας πω ότι το 2013, καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον συνεχίζεται η ομαλή υλοποίηση του προγράμματος δεν θα μας αφορά καν εμάς, αυτός ο μηχανισμός.
Όμως σε περίοδο κρίσης η εξέλιξη αφορά τους πάντες, και αυτό ήταν και από τα βασικά επιχειρήματα του Πρωθυπουργού, ο οποίος στρεφόμενος προς τις άλλες χώρες, τους εξήγησε και επέμεινε τι μπορεί να σημαίνει στο μέλλον για τη δημοκρατία και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για κάθε χώρα χωριστά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, ας έρθουμε εδώ στην πολιτική επικαιρότητα. Ο κ. Πρωθυπουργός έβαλε το δίλημμα των πρόωρων εκλογών, σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής.
Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει, είναι με ποια κριτήρια, πως πολιτικά θα κρίνει το αποτέλεσμα αυτό για να πει ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές ή δεν πάμε;
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σας θυμίζω ότι αν κάποιοι πρώτοι επέμειναν να τεθεί ένα τέτοιο πολιτικό πλαίσιο γύρω από την ψήφο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν η Αντιπολίτευση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Αντιπολίτευση το είχε βάλει εδώ και 2 μήνες.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Από εκεί και πέρα αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα που πλέον δημιουργείτο, ήταν να πει την απόλυτη αλήθεια στον κόσμο, ποια είναι η κατάσταση, θέτοντας τους πάντες ενώπιον της ευθύνης που έχει αυτή η ψήφος. Έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια, μια προσπάθεια που αποδίδει, μια προσπάθεια που έχει απαιτήσει θυσίες από τον ελληνικό λαό. Από εκεί και πέρα είπε το αυτονόητο, οτι αν μέσα από όλη αυτή την εξέλιξη, δεν διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα που απαιτείται για να συνεχιστεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια, τότε θα πρέπει να πάρει πλέον το λόγο ο ελληνικός λαός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χτες και προχθές είδαμε μέχρι και εκλογικές ημερομηνίες. Τις θεωρείτε πολύ πιθανές;
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θα μπω σε μια τέτοια συζήτηση. Θα σταθώ στη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Το Σάββατο είχε πάει στη Δυτική Αθήνα σε μια μεγάλη εκδήλωση που έγινε στους Αγίους Αναργύρους, ήταν εκεί όλοι οι δήμαρχοι και οι υποψήφιοι στη Δυτική Αθήνα και το μήνυμά του ήταν σαφές. Και το συνέδεσε μάλιστα και με τη μάχη που έδωσε η χώρα μας με αξιοπιστία στο εξωτερικό για την ισότιμη συμμετοχή της στις αποφάσεις, λέγοντας ότι κάθε ψήφος μετράει και ότι οι εκλογές είναι σημαντικές και κρίσιμες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό είναι αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός αλλά …
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σημασία που αναδεικνύεται ιδιαίτερα όταν δίνουμε τη μάχη στην Ευρώπη για την περιφρούρηση του δικαιώματος της ψήφου στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα «αλλά» εδώ.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι κρίσιμο θέμα η συμμετοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν απαντήσατε στο ερώτημα που σας έθεσα. Το βράδυ της Κυριακής το κάθε Κόμμα –και δεν απαντάει κανένα Κόμμα σε αυτό το ερώτημα- θα κρίνει πολιτικά το αποτέλεσμα, δηλαδή κάθε φορά βγαίνει το κάθε Κόμμα και μας λέει «κερδίσαμε». Δηλαδή αθροίζει όπως το συμφέρει, βγάζει τη σούμα και λέει «κερδίσαμε».
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ξέρετε πολύ καλά ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν σύνθετα χαρακτηριστικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε γιατί έβαλε το δίλημμα ο Πρωθυπουργός να πάμε για τις πρόωρες εκλογές;
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το ζήτημα είναι η συνολική αποτίμηση και εκτίμηση που θα γίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια θα είναι τα κριτήρια. Θα βάλει κάτω, θα πει «έχω 13 Περιφέρειες στις προηγούμενες εκλογές είχα πάρει αυτά τα εκλογικά ποσοστά»; Πως δηλαδή; Αυτό δεν το ξέρουμε.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ήταν σαφές το μήνυμα ότι σήμερα χρειάζεται η πολιτική εκείνη σταθερότητα και εμπιστοσύνη προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτήν την δύσκολη και αναγκαία προσπάθεια, που προϋποθέτει τη συμμετοχή και τη στήριξη του κόσμου.
Γιατί μέχρι σήμερα, ο κόσμος έχει κάνει πολύ μεγάλες θυσίες. Θα ήταν τραγικό αυτές οι θυσίες να εξανεμιστούν μέσα από ένα κλίμα, πιθανής πολιτικής αστάθειας ή αδιεξόδων. Αυτό είπε ο Πρωθυπουργός, είπε το αυτονόητο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κυρία Ξενογιαννακοπούλου χτες δημιουργήθηκε ένα θέμα με δηλώσεις που είχαμε από τον κ. Πάγκαλο. Σας διαβάζω, χτες ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «τα σενάρια αναδιάρθρωσης χρέους προέρχονται από εκείνους που δεν θέλουν την επιτυχία μας, είναι οι ίδιοι που επενδύσουν στη χρεοκοπία μας». Χτες ο Αντιπρόεδρος, ο κ. Πάγκαλος είπε «μπορεί να επιδιώξουμε αναδιάρθρωση του χρέους, ή να μας προταθεί και να μην μας συμφέρει να το αποτρέψουμε». Τι από τα δυο ισχύει;
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να διαβάσετε όμως και την διευκρινιστική δήλωση που έκανε μετά ο κ. Πάγκαλος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπε «φιλολογική κουβέντα γινόταν».
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εφόσον ο ίδιος έκανε διευκρίνιση, να σταθούμε στη δική του ερμηνεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω κάτι; Τώρα δεν είστε δίκαιη και είστε δίκαιη εσείς προσωπικά, αλλά καταλαβαίνουμε και τη δύσκολη θέση που έχετε. Όταν βγήκε ένας σύμβουλος του Σαμαρά ο κ. Βάρδας και είπε κάτι αντίστοιχο, το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το ΠΑΣΟΚ. Τώρα εδώ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης λέει αυτό το πράγμα και λέμε είναι μια φιλολογική κουβέντα.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ο ίδιος διευκρίνισε αυτά που είπε. Από εκεί και πέρα θα σας επαναλάβω τη σταθερή και επίσημη θέση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δεν έχει τεθεί από κανέναν. Δεν έχει τεθεί όχι μόνο από εμάς, δεν έχει τεθεί ούτε από την Τρόικα, δεν έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εμείς εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα το οποίο έχουμε συμφωνήσει, το εφαρμόζουμε με επιτυχία και από αυτό κρίνεται η χώρα μας και αξιολογείται θετικά. Γιατί να συνεχίσουμε σε μια υποθετική συζήτηση αυτή τη στιγμή, όταν δεν τίθεται από κανέναν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση για την Περιφέρεια Αττικής. Φαίνεται ότι θα υπάρξει σκληρή μάχη ανάμεσα στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Σγουρό και έναν πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ τον κ. Δημαρά.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η μάχη της Αττικής είναι κρίσιμη. Και επειδή είμαι βουλευτής Β' Αθήνας και κάθε μέρα κυκλοφορώ στους Δήμους, συζητώ με τον κόσμο, πρέπει να αναδεικνύουμε το βασικό μήνυμα. Η επιλογή που θα κάνουμε τη Κυριακή δεν αφορά μόνο το σήμερα αλλά τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 3,5 για την ακρίβεια.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι για την ακρίβεια 3,5 χρόνια, έχετε δίκιο. Αλλά αυτά τα 3,5 χρόνια όμως έχουν ιδιαίτερη σημασία. Είναι τα χρόνια που πρέπει να πετύχουμε την οικονομική και αναπτυξιακή ανάκαμψη. Και οι Περιφέρειες έχουν κρίσιμο ρόλο σ’ αυτήν την προσπάθεια.
Ο Γιάννης Σγουρός, πέραν όλων των άλλων προσόντων του, είναι ένας από τους πιο πετυχημένους Νομάρχες μας και με υπερκομματική αναγνώριση. Όπου κι αν πάτε, σε όποια περιοχή του Λεκανοπεδίου έχουν να πουν για την καλή συνεργασία και το σημαντικό έργο που έχει κάνει.
Άρα εδώ υπάρχει ένα διπλό διακύβευμα: το γενικό πολιτικό κλίμα στη χώρα μας, για να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε το γρηγορότερο δυνατό να ξεπεράσουμε τη κρίση και να απεμπλακούμε από τις διαδικασίες του Μνημονίου, να μπορέσει η χώρα μας να έχει οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη, αλλά και να εκλέξουμε τους ανθρώπους εκείνους της Αυτοδιοίκησης, που μπορούν να σηκώσουν στην πλάτη τους τον "Καλλικράτη" και τη νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, για να υλοποιήσουν την αναπτυξιακή αυτή προσπάθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφορά στον κ. Δημαρά δεν μου κάνατε.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, γιατί επιμένω να τοποθετούμαι θετικά κρίνοντας ότι ο Γιάννης Σγουρός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος με την αυτοδιοικητική εμπειρία και συνέπεια για τη μεγάλη Περιφέρεια της Αττικής. Η ψήφος είναι κρίσιμη, πρέπει να είναι θετική ψήφος για το μέλλον και την προοπτική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Ξενογιαννακοπούλου να σας ευχαριστήσουμε και να σας ευχηθούμε καλό μήνα.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και εγώ, νά ‘στε καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα.
κα Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Γεια σας.
1 Νοεμβρίου, 2010